Israelul ar urma să declanșeze o ofensivă terestră în cel mult 48 de ore. Locuitorii din Fâșia Gaza, instruiți să plece

×
Codul embed a fost copiat

Este prăpăd în Israel, unde războiul continuă de trei zile, iar asupra Fâșiei Gaza este în plină desfășurare. Cel puțin 1.300 de oameni au fost uciși, de ambele părți, în luptele cu gruparea teroristă Hamas.

Însă organizația islamistă susține că are încă luptători în mai multe orașe din țara vecină și peste 130 de oameni au fost răpiți din Israel. Inclusiv cetățeni americani și germani sunt ținuți ostatici.

După mai bine de 2 zile de lupte, armata israelienă spune că a recăpătat controlul asupra orașelor de graniță.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Impunem un asediu total asupra Fâșiei Gaza: fără electricitate, fără mâncare, fără apă, fără combustibil. Totul va fi închis. Ne luptăm cu nişte animale şi acţionăm în consecinţă”.

Dar, militanții Hamas continuă să lanseze rachete spre Israel. Cele mai multe au lovit orașele Ashdod și Ashkelon.

Citește și
români israel
Cât i-a costat pe români fuga din Israel. „TAROM a venit și a luat banii". Confuzia generată de autorități
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

Însă, membrii ai grupării teroriste Hamas sunt încă infiltrați în așezările israeliene. Iar operațiunea militară a Israelului este si mai complicată, având în vedere că teroriștii au peste 130 de ostatici.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Vom cere un preț foarte mare de la Hamas. Hamas va plăti pentru tot ceea ce a făcut, iar această acțiune va fi ținută minte în Gaza”.

Gilad Erdan, ambasadorul israelian la ONU: „Acesta este "11 septembrie" al Israelului. Iar Israelul va face totul pentru a ne aduce fiii și fiicele înapoi acasă”.

Mulți dintre ostatici au fost luați de la un festival ce avea loc în aer liber, la un kibbutz, nu departe de granița cu Gaza. Petrecerea din mijlocul deșertului a fost ținta celui mai sângeros atac al teroriștilor Hamas.

Clarissa Ward, corespondent CNN: „Dar pe la șase dimineața, luptătorii Hamas s-au infiltrat printre cei de la festival și au început să ia oameni pe sus, să-i răpească, să-i ucidă, să-i târască pe motociclete pentru a-i aduce în Fâșia Gaza”.

Voluntari pregătiți de armată încearcă să recupereze cele 260 de trupuri ale tinerilor ciuruiți de gloanțe în zona în care a avut loc festivalul. Însă misiunea lor este extrem de dificilă în condițiile în care au loc noi atacuri dinspre Gaza.

În tot acest timp, familiile celor răpiți în timpul raidului Hamas trăiesc un coșmar greu de închipuit, după ce au văzut imaginile care circulă pe internet.

Mama unei fete: „Am primit un videoclip de la un prieten, pe rețelele de socializare, unde am văzut-o pe fata noastră într-o camionetă, în spate, întinsă pe jos, cu militanți în jurul ei, care o împingeau cu armele să stea jos în jos și o duceau în Fâșia Gaza. De fapt, din ce am observat erau deja în Fâșia Gaza. Căutăm fără încetare noi imagini pe internet, știri, să o vedem dacă o găsim undeva”.

Doi tineri, Noa și partenerul ei, sunt printre cei răpiți.

Tatăl unei fete: „Refuz să cred că e ea, deși văd clar pe imagini că e fetița mea. Sufăr teribil, este singura mea fiică”.

Ulterior, cei doi a apărut, separat, în imaginile postate de Hamas, alături de alți prizonieri.

Printre cei aflați în captivitate se numără copii, femei, vârstnici.

Bărbat: „Le-am recunoscut. Cu siguranță sunt soția mea, cele două fiice ale mele, fetițele mele care erau în acea camionetă. Așa că știu sigur că au fost răpite”.

Reporter: „Este Israelul în controlul deplin al teritoriului său de la granița cu Gaza?”

Lt Col Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din Israel: „Din păcate, nu încă. Continuăm să vânăm ultimii teroriști de pe teritoriul israelian. Trupele noastre merg din ușă în ușă și din casă în casă, căutând și, în multe cazuri, se luptă cu ultimii teroriști care se află în interiorul Israelului. După ce vor fi elminați, ne vom putea concentra atenția și resursele asupra pregătirii pentru următoarele etape ale luptei împotriva Hamas din Gaza”.

Potrivit unor surse, Israelul va declanșa o ofensivă terestră în cel mult 48 de ore. Locuitorii din mai multe zone ale Fâșiei Gaza au primit instrucțiuni să-și părăsească locuințele, pentru că acolo va avea loc o operațiune antiteroristă. În total, Israelul vrea să cheme sub arme 100.000 de oameni.

Alte unități de blindate au fost masate în nordul Israelului, la granița cu Libanul. De aici ar putea interveni în război gruparea Hezbollah, care a amenințat deja că va ataca Israelul dacă intervine terestru în Fâșia Gaza.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Războiul dintre Israel și Hamas, în a treia zi. Statul evreu, bombardat cu mii de rachete. Teroriștii, inflitrați în orașe
Războiul dintre Israel și Hamas, în a treia zi. Statul evreu, bombardat cu mii de rachete. Teroriștii, inflitrați în orașe

Războiul continuă în Israel, unde riposta asupra Fâșiei Gaza este în plină desfășurare. Cel puțin 1.100 de oameni au fost uciși, de ambele părți, în luptele cu gruparea teroristă Hamas.

Cât i-a costat pe români fuga din Israel. „TAROM a venit și a luat banii
Cât i-a costat pe români fuga din Israel. „TAROM a venit și a luat banii". Confuzia generată de autorități

Sute de români au reușit să se întoarcă din Israel în ultimele două zile, după atacul lansat de militanții Hamas în această țară.

Recomandări
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.

Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”
Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”

O femeie de 69 de ani, angajată bonă de o familie din București, a fost reținută de poliție și acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l îngrijească. Acum este cercetată sub control judiciar.

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.