Fostă secretară nazistă, fugită de la azil în dimineața procesului. S-a emis mandatul de arestare

Ultima actualizare: 30-09-2021 13:57
Fostă secretară nazistă, fugită de la azil în dimineața procesului. S-a emis mandatul de arestare
Shutterstock

O fostă secretară într-un lagăr nazist de concentrare a fugit de la azilul unde era internată, chiar înainte de a fi judecată. Femeia de 96 de ani a fost dată în urmărire, cu un mandat de arestare.

Procesul urma să înceapă joi dimineața în Germani, dar inculpata a fugit, a anunțat preşedintele instanţei de judecată, Dominik Gross.

„Acuzata a fugit (...), un mandat de arestare a fost emis" pe numele ei, a anunţat Gross în faţa Curţii de Justiţie din Itzehoe, în nordul Germaniei, unde femeia urma să fie judecată pentru complicitate la omucidere în peste 10.000 de cazuri, potrivit AFP, și dpa, preluate de Agerpres.

„Ea a părăsit căminul (pentru persoane vârstnice) în această dimineaţă. A luat în taxi", a precizat o purtătoare de cuvânt a tribunalului din Itzehoe, Frederike Milhoffer.

Avocatul femeii, Wolf Molkentin, era în schimb prezent în sala de judecată, însă nu a făcut nicio declaraţie pentru jurnalişti.

Preşedintele Curţii a cerut "un pic de răbdare". Chiar dacă acuzata va fi arestată, va trebui să aibă loc un examen medical pentru a determina dacă femeia este în măsură să urmărească o audiere.

În vârstă de 18-19 ani la data faptelor incriminate, Irmgard Furchner, care locuieşte în prezent într-un cămin pentru persoane vârstnice lângă Hamburg, a lucrat ca dactilografă şi secretară a comandantului lagărului nazist, Paul Werner Hoppe, din iunie 1943 până în aprilie 1945.

În acest lagăr ce se afla în apropiere de Gdansk au murit 65.000 de oameni, „deţinuţi evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici", sistematic asasinaţi, potrivit Parchetului.

Acest proces, dacă va începe într-un final, ar trebui să fie urmat, o săptămână mai târziu, de cel al unui bărbat de 100 de ani, fost gardian în lagărul nazist din Sachsenhausen, lângă Berlin.

Persoane atât de vârstnice acuzate de crime naziste nu au fost judecate până acum în Germania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO