Fost comandant NATO: Maia Sandu a demonstrat foarte mult curaj. Mi-aș dori ca și liderii de la Berlin și Paris să fie la fel

Dată publicare: 12-04-2021 11:07
Dată actualizare: 12-04-2021 11:14


Fost comandant NATO: Maia Sandu a demonstrat foarte mult curaj. Mi-aș dori ca și liderii de la Berlin și Paris să fie la fel

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a demonstrat foarte mult curaj când a cerut ca soldații ruși să plece din Transnistria, a spus generalul Ben Hodges, fost comandant NATO, care li-ar dori ”ca și liderii de la Berlin și Paris să fie la fel”.

 

Noua administraţie de la Washington ar trebui să elaboreze o nouă strategie pentru regiunea Mării Negre care să includă şi Republica Moldova, cu o atenţie sporită asupra problemei transnistreane, a declarat lt. gen. rt. Ben Hodges, comandant al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018 și comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, la TVR Moldova.

„Preşedintele Maia Sandu a demonstrat foarte mult curaj chiar în timpul primei săptămâni de mandat, atunci când a declarat că a venit timpul ca soldaţii ruşi să plece din Transnistria. Este un început măreţ, când un lider politic începe să vorbească atât de clar. Mi-aş dori ca şi liderii politici din Berlin şi Paris să vorbească la fel de clar. Va fi necesar ca Berlinul şi Parisul să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a se obţine acest lucru. Fără o presiune din partea Germaniei şi a Franţei asupra Kremlinului, nu cred ca va fi posibil. De asemenea, şi SUA trebuie să colaboreze strâns cu liderii din Berlin şi Paris asupra acestui subiect. Când preşedintele Biden i-a spus preşedintelui Putin despre faptul că suveranitatea Ucrainei este prioritatea noastră, a fost enunţată de fapt, o declaraţie de politici. Dar noi încă nu avem o strategie care să susţină aceste politici. Eu cred că administraţia trebuie să elaboreze o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova, cu tot cu politica sa în privinţa Transnistriei. În mod evident, rezultatul pe care ni-l dorim ar fi ca trupele blindate ruseşti să înceapă părăsirea unor astfel de regiuni, precum Transnistria”, a spus Ben Hodges.

 

Ben Hodges: Dacă rușii ar fi mai transparenți, ar scădea din tensiuni

 

Fostul comandant NATO și al Armatei SUA în Europa consideră că principala trăsătură a exercițiilor militare rusești este lipsa transparenței.

„După mine, acesta este un exemplu a modului in care Kremlinul îşi doreşte să facă uz de aceste mişcări ca şi demonstraţie de influenţă, pentru a testa administraţia Biden, pentru a pune presiuni asupra administraţiei lui Zelenski, dar, de asemenea, este o demonstraţie a neglijării de către ei a normelor dreptului internaţional şi ignorarea mediului de pace. Desigur, ei pot face exerciţii militare, însă trăsătura principală a exerciţiilor ruseşti este lipsa transparenţei. De fapt, dacă ar fi mai transparenţi, ar putea scădea din tensiuni şi să atenueze îngrijorările oamenilor. Este important să ţinem minte faptul că soldaţii ucraineni mor practic în fiecare săptămână, chiar ieri am aflat de nimicirea unui soldat, în timpul aşa numitei „încetări a focurilor”. Această situaţia ar putea înceta imediat dacă Kremlinul şi-ar dori acest lucru”, a mai afirmat lt. gen. rt. Ben Hodges.

 

”Dezinformarea este parte a forțelor ruse, dorința de răspândi minciuna”

 

Generalul Hodges constată că dezinformarea este parte a forțelor militare ruse, la fel ca tancurile sau artileria.

„Ar fi trei lucruri. În primul rând, cu siguranţă, forţele Federaţiei Ruse sunt bine echipate, modernizate, au capacităţi foarte mari. Dar forţele armate ucrainene au oprit forţele ruse la ceea ce numim azi „linia de contact”, unde ruşii au fost nevoiţi să se oprească. Şi asta în pofida faptului că ruşii deţin superioritate în ceea ce priveşte forţele aeriene şi capacitatea navală. Forţele armate ale Ucrainei au oprit forţele ruseşti, şi acest lucru este o demonstraţie a calităţii forţelor armate ale ucrainene. În al doilea rând, am învăţat multe despre capacităţile forţelor armate ale Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte manevrarea dronelor şi altor arme electronice, abilitatea lor de a intercepta mesajele si a stabili destinaţia, atunci când interceptează mesajele de la sursă; acest proces de învăţare a fost destul de dureros, dar cu toţii am însuşit lecţia. În al treilea rând, desigur, dezinformarea este parte a Forţelor ruse, la fel ca tancurile şi artileria. Şi dorinţa de răspândi minciuna, de a induce în eroare, de a crea naraţiuni false este una din metodele pe care le aplică”, a adăugat Ben Hodges.

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO