Dupa Bush, haosul!

Ultima actualizare: 24-09-2012 14:57
George Bush

Primit la Casa Alba cu un entuziasm nebun, Bush a dezamagit destul de repede. Si a dezamagit atat de mult, incat nici macar republicanii din partidul sau nu si-l mai doresc prin preajma.


Cu toate acestea, texanul va continua sa fie o parte integranta din istoria recenta a Statelor Unite "datorita" mostenirii pe care o va lasa succesorului sau: o tara aflata in haos economic si o lume in criza. 

Si asta mai ales din cauza incapacitatii lui Bush de a negocia cu cei care nu ii impartaseau convingerile. Razboaiele din Irak si Afganistan, dosarul nuclear iranian, economia in pragul falimentului, toate fac parte din mostenirea complicata pe care Bush o va lasa succesorului sau.

Fie de va fi republicanul John McCain sau democratul Barack Obama, acesta va prelua fraiele unei superputeri  care se confrunta cu indoieli serioase legate de fortele sale.

Totodata, viitorul presedinte trebuie sa gestioneze criza din Irak si Afganistan. Bush a lasat o "mostenire" de 145.000 de soldati americani in Irak, a caror prezenta este intens criticata de opinia publica internationala.

Nici in Iran situatia nu este mai buna. Bush a dat nastere in spatiul arab unei aversiuni, atat in randul populatiei cat si in cel al politicienilor. Astfel - a ataca Iranul sau nu - devine una din intrebarile de capatai pentru viitorul presedinte.

Nici relatia Rusia-SUA nu este lipsita de divergente. Astfel, propunerea americana de instalare a unui scut anti-racheta in Europa de est a tensionat relatiile dintre cele doua state, care se afla "in pragul unui Razboi Rece".

In aceste conditii, nu este de mirare ca majoritatea analistilor politici considera ca guvernarea viitorului presedinte american va fi cea mai dificila din istoria Statelor Unite.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO