Donald Trump amenință palestinienii: „Plătim sute de milioane, fără respect din partea lor. De ce să le mai dăm bani?”


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 03 Ianuarie 2018 07:37
Categorie: Stiri externe
trump

Președintele american Donald Trump a amenințat, marți, că va tăia ajutorul financiar pe care Statele Unite îl acordă palestinienilor. Liderul de la Casa Albă își motivează decizia susținând că nu aceștia „nu sunt dispuși să vorbească despre pace”.

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, Donald Trump a lansat un atac la adresa palestinienilor, scrie AFP, citat de Agerpres.

„Noi plătim palestinienilor SUTE DE MILIOANE DE DOLARI pe an fără niciun fel de recunoştinţă sau respect din partea lor. Din moment ce palestinienii nu mai sunt dispuşi să vorbească despre pace, de ce să le vărsăm plăţi masive în viitor?", a scris liderul de la Casa Albă.

În 2016, SUA au acordat palestinienilor un ajutor de 319 milioane de dolari prin agenţia lor de dezvoltare USAID, potrivit cifrelor disponibile pe site-ul agenţiei. La aceasta se adaugă şi o asistenţă de 304 milioane de dolari oferită de Washington programelor ONU pentru teritoriile palestiniene.

Donald Trump nu a precizat la ce ajutoare se referă în mod special în mesajul său de pe Twitter.

SUA au ameninţat să ia măsuri după un vot în Adunarea Generală a ONU, luna trecută, care a condamnat recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

„Ne vom aminti de aceasta când ni se va cere să venim din nou cu cea mai importantă contribuţie" financiară la ONU, a replicat ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley.

De la sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump susţine că poate obţine un acord de pace între israelieni şi palestinieni, un dosar în care toţi predecesorii săi au eşuat.

Această nouă măsură de sancţiuni faţă de palestinieni, care intervine la câteva săptămâni după recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, riscă să îndepărteze şi mai mult orice reluare a procesului de pace.

Speranţele unei soluţii cu două state s-au diminuat şi mai mult marţi când parlamentul israelian a adoptat un proiect de lege vizând să complice trecerea sub suveranitate palestiniană a anumitor zone din Ierusalim în cadrul viitorului acord de pace. „O declaraţie de război", a catalogat această decizie preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas.

Decizia SUA asupra Ierusalimului din 6 decembrie a provocat indignarea palestinienilor şi un val de critici în lumea întreagă.

Tot marți, Donald Trump a amenințat și Pakistanul că va retrage sprijinul financiar, pe motiv că oferă asistență teroriștilor.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO