Război în Fâșia Gaza, în ziua deschiderii ambasadei SUA. 55 de morți și mii de răniți


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 14 Mai 2018 13:36
Categorie: Stiri externe
razboi fasia gaza

Zeci de palestinieni au fost uciși de soldații israelieni, luni, în timpul protestelor de la frontieră dintre Israel şi Fâşia Gaza. Violențele au avut loc în ziua în care a fost inaugurată ambasada SUA la Ierusalim.

Citiți în acest articol cronologia evenimentelor din Fâșia Gaza - LIVE TEXT!

Israelul a afirmat că trupele sale au folosit muniţie de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la graniţa cu Fâşia Gaza.

Peste 2.000 de persoane au fost rănite de focurile de armă trase de forţele israeliene, a mai menţionat Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Guvernul palestinian a acuzat Israelul de comiterea unui "masacru oribil".

Zeci de mii de persoane au protestat la granița dintre Israel şi Fâşia Gaza, față de mutarea la Ierusalim a Ambasadei SUA din Israel.

Cronologia evenimentelor, luni, 14 mai:

ora 21.50: CNN. Bilanțul a crescut la 55 de morți și 2.771 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

ora 21.00: CNN: Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a apărat acțiunile militare israeliene din Fâșia Gaza, unde mai mult de 50 de palestinieni au fost uciși, luni.

"Fiecare țară are datoria de a-și apăra granițele", a declarat Netanyahu într-un mesaj postat pe Twitter.

ora 20.20: CNN. Kuweitul a solicitat, pentru marți dimineață, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind situația din Orientul Mijlociu și Gaza.

ora 19.50: Agerpres. Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că ţara sa va continua să acţioneze pentru a împiedica tentativele de trecere a frontierei dinspre Fâşia Gaza, după ce manifestaţiile palestinienilor împotriva deschiderii ambasadei americane la Ierusalim s-au soldat luni cu zeci de morţi şi sute de răniţi, transmite dpa.

'Ministrul Lieberman a dispus continuarea acţionării cu determinare pentru prevenirea oricărui atac împotriva suveranităţii Israelului şi a cetăţenilor israelieni, în conformitate cu politica stabilită', se menţionează într-un comunicat emis de biroul de presă al ministrului apărării, după o reuniune cu responsabili ai armatei.

Forţele israeliene 'răspund cu mijloace de dispersare a revoltei şi tiruri, acţionând în conformitate cu procedurile standard', ca reacţie în faţa celor peste 40.000 de protestatari palestinieni, indică un comunicat al armatei israeliene.

ora 19.10: Agerpres. Deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim va genera şi mai multă tensiune şi instabilitate în Orientul Mijlociu, a declarat luni Nabil Abou Roudainah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, potrivit Reuters.

Nabil Abu Rudeineh a subliniat că, după această decizie, Statele Unite ale Americii nu mai pot pretinde rolul de mediator în negocierile de pace între israelieni şi palestinieni.

'Prin această măsură, administraţia SUA şi-a anulat rolul în procesul de pace şi a insultat lumea, poporul palestinian, naţiunea arabă şi islamică, creează tensiune şi instabilitate', a insistat în acelaşi context Nabil Abou Roudainah.

ora 19.05: CNN. Sunt 52 de palestinieni uciși, în Gaza. potrivit Ministerului Sănătății. Peste 2.400 de persoane au fost rănite.

ora 17.47: Haaretz: Bilanțul palestinienilor uciși de soldații israelieni a ajuns la 43, anunță Ministerul Sănătății din Gaza.

Alte 10 persoane au fost arestate, în urma unor proteste izbucnite în fața noului sediul al ambasadei SUA din Ierusalim.

ora 17.30 Al Jazeera: Sunt cel puțin 1.900 de răniți, în urma ciocnirilor din Gaza.

Ministerul Sănătății a publicat un comunicat de presă în care afirmă că aproape 1.960 de persoane au fost rănite până acum.

Aproximativ 918 de persoane au fost împușcate, în timp ce mulți alții au inhalat gazele lacrimogene. Cel puțin 39 de oameni sunt în critică, ceea ce înseamnă că numărul de morți va crește, potrivit sursei citate.

"Există o stare de agitație de nedescris în spitale, ambulanțele nu au încetat să sosească, morga se umple cu cadavre și sute de oameni așteaptă vești de la cei dragi, răniți în urma ciocnirilor", a declarat un jurnalist local, pentru Al Jazeera.

ora 17.15 HaaretzPrim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, la deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim, că "acest eveniment reprezintă un moment istoric", mulțumindu-I, totodată, președintelui american, Donald Trump, care nu a fost prezent la ceremonie, dar a transmis anterior un mesaj video, iar fiica sa, Ivanka, a dezvelit sigla ambasadei SUA la Ierusalim.

 

"Pacea se construiește pe fundamentele adevărului, iar Ierusalimul a fost și întotdeauna va fi capitala poporului evreu, a statului evreu”, a declarat șeful Executivului israelian.

Netanyahu a mulțumit forțelor de securitate israeliene pentru serviciile lor și a spus "suntem în Ierusalim și suntem aici pentru a rămâne". Vorbind trimisului american în Israel, David Friedman, Netanyahu a mai adăugat: "sunteți privilegiat să deveniți primul ambasador american care să vă servească țara din Ierusalim".

ora 16.15 Haaretz: Bilanțul palestinienilor uciși de soldații israelieni a ajuns la 41, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza. 

ora 15.35 Haaretz: Armata israeliană bombardează posturile grupării Hamas din nordul teritoriului Fâșia Gaza.

ora 15.30 Haaretz: Armata israeliană se pregătește să fie atacată cu rachete din Fâșia Gaza, după zecile de morți din rândul palestinienilor.

Sistemul de apărare antirachetă al Israelului a fost declanșat în mai multe regiuni.

ora 15.30 Haaretz: Bilanțul palestinienilor uciși de soldații israelieni a ajuns la 37, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

ora 15.00 Agerpres: Ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA la Ierusalim a început cu intonarea imnului naţional şi cu discursul ambasadorului american, David Friedman, transmit agenţiile Reuters şi DPA.

'Astăzi, deschidem ambasada SUA la Ierusalim, Israel', a spus ambasadorul american la începutul ceremoniei. 'Astăzi, ne respectăm promisiunea dată poporului american şi recunoaştem Israelului acelaşi drept pe care-l recunoaştem oricărei alte naţiuni - dreptul de a-şi alege capitala', a continuat el în discursul în care a făcut referiri la Biblie şi istorie.

Printre sutele de demnitari participanţi la această ceremonie se număra fiica cea mare a preşedintelui Donald Trump, Ivanka Trump, împreună cu ginerele liderului american, Jared Kushner. Rămas la Washington, preşedintele american va transmite un mesaj video în timpul ceremoniei. Într-o postare pe contul său de Twitter, el a descris mai devreme evenimentul de la Ierusalim drept 'O zi mare pentru Israel!'.

ora 15.15 Poliția israeliană a oprit un autobuz cu protestatari arabi, care se îndrepta spre locul în care are loc ceremonia deschiderii ambasadei SUA în Ierusalim.

ora 15.10 Haaretz: Bilanțul palestinienilor uciși de soldații israelieni a ajuns la 28, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

ora 14.15 Cotidianul Haaretz precizează că Ministerul Sănătății palestinian a anunțat că numărul celor care au murit până acum a ajuns la 18.

Violențe în Fâșia Gaza

Mii de palestinieni s-au adunat luni dimineaţă în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

Pe de altă parte, serviciul de securitate intern israelian - Shin Bet - a anunţat că membri ai mişcării palestiniene Hamas intenţionează să treacă gardul de la frontiera cu Israelul dacă demonstranţii palestinieni doboară bariera de securitate.

''Militanţii terorişti Hamas nu au permisiunea de a se apropia de gard, de teamă că vor fi ucişi sau capturaţi de forţele armate israeliene, cu excepţia cazului în care gardul va cădea. Atunci, sub acoperirea mulţimii, ei vor încerca să intre în Israel cu arme şi să comită atacuri'', se arată într-o declaraţie a Shin Bet, în urma mărturisirii făcute de un presupus membru al mişcării Hamas.

În urmă cu câteva zile, Israelul a anunţat că mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, încearcă să întreprindă atacuri în zona gardului de la graniţă şi în cele din urmă împotriva comunităţilor evreieşti de la graniţă.

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea forţei de către armata israeliană este disproporţionată faţă de ameninţarea reprezentată de palestinieni, care aruncă pietre şi cocteiluri Molotov şi incendiază anvelope de maşină.

Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele american Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel - decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor şi mânie printre palestinieni.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres CNN Haaretz.com Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44