Război în Fâșia Gaza, în ziua deschiderii ambasadei SUA. 55 de morți și mii de răniți

Ultimul update: Luni 14 Mai 2018 22:53
Data publicarii: Luni 14 Mai 2018 13:36
Categorie: Internaţional
razboi fasia gaza

Zeci de palestinieni au fost uciși de soldații israelieni, luni, în timpul protestelor de la frontieră dintre Israel şi Fâşia Gaza. Violențele au avut loc în ziua în care a fost inaugurată ambasada SUA la Ierusalim.

Citiți în acest articol cronologia evenimentelor din Fâșia Gaza - LIVE TEXT!

Israelul a afirmat că trupele sale au folosit muniţie de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la graniţa cu Fâşia Gaza.

Peste 2.000 de persoane au fost rănite de focurile de armă trase de forţele israeliene, a mai menţionat Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Guvernul palestinian a acuzat Israelul de comiterea unui "masacru oribil".

Zeci de mii de persoane au protestat la granița dintre Israel şi Fâşia Gaza, față de mutarea la Ierusalim a Ambasadei SUA din Israel.

Cronologia evenimentelor, luni, 14 mai:

ora 21.50: CNN. Bilanțul a crescut la 55 de morți și 2.771 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

ora 21.00: CNN: Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a apărat acțiunile militare israeliene din Fâșia Gaza, unde mai mult de 50 de palestinieni au fost uciși, luni.

"Fiecare țară are datoria de a-și apăra granițele", a declarat Netanyahu într-un mesaj postat pe Twitter.

ora 20.20: CNN. Kuweitul a solicitat, pentru marți dimineață, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind situația din Orientul Mijlociu și Gaza.

ora 19.50: Agerpres. Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că ţara sa va continua să acţioneze pentru a împiedica tentativele de trecere a frontierei dinspre Fâşia Gaza, după ce manifestaţiile palestinienilor împotriva deschiderii ambasadei americane la Ierusalim s-au soldat luni cu zeci de morţi şi sute de răniţi, transmite dpa.

'Ministrul Lieberman a dispus continuarea acţionării cu determinare pentru prevenirea oricărui atac împotriva suveranităţii Israelului şi a cetăţenilor israelieni, în conformitate cu politica stabilită', se menţionează într-un comunicat emis de biroul de presă al ministrului apărării, după o reuniune cu responsabili ai armatei.

Forţele israeliene 'răspund cu mijloace de dispersare a revoltei şi tiruri, acţionând în conformitate cu procedurile standard', ca reacţie în faţa celor peste 40.000 de protestatari palestinieni, indică un comunicat al armatei israeliene.

ora 19.10: Agerpres. Deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim va genera şi mai multă tensiune şi instabilitate în Orientul Mijlociu, a declarat luni Nabil Abou Roudainah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, potrivit Reuters.

Nabil Abu Rudeineh a subliniat că, după această decizie, Statele Unite ale Americii nu mai pot pretinde rolul de mediator în negocierile de pace între israelieni şi palestinieni.

'Prin această măsură, administraţia SUA şi-a anulat rolul în procesul de pace şi a insultat lumea, poporul palestinian, naţiunea arabă şi islamică, creează tensiune şi instabilitate', a insistat în acelaşi context Nabil Abou Roudainah.

ora 19.05: CNN. Sunt 52 de palestinieni uciși, în Gaza. potrivit Ministerului Sănătății. Peste 2.400 de persoane au fost rănite.

ora 17.47: Haaretz: Bilanțul palestinienilor uciși de soldații israelieni a ajuns la 43, anunță Ministerul Sănătății din Gaza.

Alte 10 persoane au fost arestate, în urma unor proteste izbucnite în fața noului sediul al ambasadei SUA din Ierusalim.

ora 17.30 Al Jazeera: Sunt cel puțin 1.900 de răniți, în urma ciocnirilor din Gaza.

Ministerul Sănătății a publicat un comunicat de presă în care afirmă că aproape 1.960 de persoane au fost rănite până acum.

Aproximativ 918 de persoane au fost împușcate, în timp ce mulți alții au inhalat gazele lacrimogene. Cel puțin 39 de oameni sunt în critică, ceea ce înseamnă că numărul de morți va crește, potrivit sursei citate.

"Există o stare de agitație de nedescris în spitale, ambulanțele nu au încetat să sosească, morga se umple cu cadavre și sute de oameni așteaptă vești de la cei dragi, răniți în urma ciocnirilor", a declarat un jurnalist local, pentru Al Jazeera.

ora 17.15 HaaretzPrim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, la deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim, că "acest eveniment reprezintă un moment istoric", mulțumindu-I, totodată, președintelui american, Donald Trump, care nu a fost prezent la ceremonie, dar a transmis anterior un mesaj video, iar fiica sa, Ivanka, a dezvelit sigla ambasadei SUA la Ierusalim.

 

"Pacea se construiește pe fundamentele adevărului, iar Ierusalimul a fost și întotdeauna va fi capitala poporului evreu, a statului evreu”, a declarat șeful Executivului israelian.

Netanyahu a mulțumit forțelor de securitate israeliene pentru serviciile lor și a spus "suntem în Ierusalim și suntem aici pentru a rămâne". Vorbind trimisului american în Israel, David Friedman, Netanyahu a mai adăugat: "sunteți privilegiat să deveniți primul ambasador american care să vă servească țara din Ierusalim".

ora 16.15 Haaretz: Bilanțul palestinienilor uciși de soldații israelieni a ajuns la 41, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza. 

ora 15.35 Haaretz: Armata israeliană bombardează posturile grupării Hamas din nordul teritoriului Fâșia Gaza.

ora 15.30 Haaretz: Armata israeliană se pregătește să fie atacată cu rachete din Fâșia Gaza, după zecile de morți din rândul palestinienilor.

Sistemul de apărare antirachetă al Israelului a fost declanșat în mai multe regiuni.

ora 15.30 Haaretz: Bilanțul palestinienilor uciși de soldații israelieni a ajuns la 37, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

ora 15.00 Agerpres: Ceremonia de inaugurare a ambasadei SUA la Ierusalim a început cu intonarea imnului naţional şi cu discursul ambasadorului american, David Friedman, transmit agenţiile Reuters şi DPA.

'Astăzi, deschidem ambasada SUA la Ierusalim, Israel', a spus ambasadorul american la începutul ceremoniei. 'Astăzi, ne respectăm promisiunea dată poporului american şi recunoaştem Israelului acelaşi drept pe care-l recunoaştem oricărei alte naţiuni - dreptul de a-şi alege capitala', a continuat el în discursul în care a făcut referiri la Biblie şi istorie.

Printre sutele de demnitari participanţi la această ceremonie se număra fiica cea mare a preşedintelui Donald Trump, Ivanka Trump, împreună cu ginerele liderului american, Jared Kushner. Rămas la Washington, preşedintele american va transmite un mesaj video în timpul ceremoniei. Într-o postare pe contul său de Twitter, el a descris mai devreme evenimentul de la Ierusalim drept 'O zi mare pentru Israel!'.

ora 15.15 Poliția israeliană a oprit un autobuz cu protestatari arabi, care se îndrepta spre locul în care are loc ceremonia deschiderii ambasadei SUA în Ierusalim.

ora 15.10 Haaretz: Bilanțul palestinienilor uciși de soldații israelieni a ajuns la 28, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

ora 14.15 Cotidianul Haaretz precizează că Ministerul Sănătății palestinian a anunțat că numărul celor care au murit până acum a ajuns la 18.

Violențe în Fâșia Gaza

Mii de palestinieni s-au adunat luni dimineaţă în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

Pe de altă parte, serviciul de securitate intern israelian - Shin Bet - a anunţat că membri ai mişcării palestiniene Hamas intenţionează să treacă gardul de la frontiera cu Israelul dacă demonstranţii palestinieni doboară bariera de securitate.

''Militanţii terorişti Hamas nu au permisiunea de a se apropia de gard, de teamă că vor fi ucişi sau capturaţi de forţele armate israeliene, cu excepţia cazului în care gardul va cădea. Atunci, sub acoperirea mulţimii, ei vor încerca să intre în Israel cu arme şi să comită atacuri'', se arată într-o declaraţie a Shin Bet, în urma mărturisirii făcute de un presupus membru al mişcării Hamas.

În urmă cu câteva zile, Israelul a anunţat că mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, încearcă să întreprindă atacuri în zona gardului de la graniţă şi în cele din urmă împotriva comunităţilor evreieşti de la graniţă.

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea forţei de către armata israeliană este disproporţionată faţă de ameninţarea reprezentată de palestinieni, care aruncă pietre şi cocteiluri Molotov şi incendiază anvelope de maşină.

Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele american Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel - decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor şi mânie printre palestinieni.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Fasia Gaza Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Israel, Fasia Gaza, Palestina Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Israel, Fasia Gaza, Palestina Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Israel, Fasia Gaza, Palestina Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Israel, Fasia Gaza, Palestina Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Israel, Fasia Gaza, Palestina Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
deschiderea ambasadei SUA in Ierusalim Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
israel, fasia gaza Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
razboi fasia gaza Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
razboi fasia gaza Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres CNN Haaretz.com Pro TV

SUA amenință cu sancțiuni companiile europene care continuă sa facă afaceri cu Iranul
SUA amenință cu sancțiuni companiile europene care continuă sa facă afaceri cu Iranul
Ultimatum pentru Europa. Miza de miliarde de dolari pentru care Iranul îi cere să sfideze SUA
Ultimatum pentru Europa. Miza de miliarde de dolari pentru care Iranul îi cere să sfideze SUA
Astăzi se deschide oficial ambasada SUA la Ierusalim. Trump va adresa un mesaj
Astăzi se deschide oficial ambasada SUA la Ierusalim. Trump va adresa un mesaj
Cotidianul israelian Haaretz scrie că România participă la ceremonia de deschidere a ambasadei SUA în Ierusalim
Cotidianul israelian Haaretz scrie că România participă la ceremonia de deschidere a ambasadei SUA în Ierusalim
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

00:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

00:29
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
Nicolas Maduro, Turcia
Ce a urmat după ce bucătarul turc Salt Bae l-a ospătat pe Maduro cu carne. VIDEO
Imagini cu Putin testând un Kalashnikov cu lunetă. Ar apăsa pe trăgaci între 2 bătăi de inimă
Zeci de staţii de metrou din New York, inundate după ploaie. Imagini incredibile filmate de călători
Autoritățile australiene au prins persoana care punea ace în căpşuni
SUA, gata să reia "imediat" negocierile cu Phenianul privind armele nucleare
Vladimir Putin anunţă un nou program de înarmare. Rachete care fac inutil scutul de la Deveselu
Brexit
Oficial britanic: Ar putea fi organizat un al doilea vot pentru Brexit
Tânără din România, dezbrăcată pe străzile unui oraş din Italia. Reacţia localnicilor
Atac armat la o clădire de birouri din Wisconsin. Sunt 4 răniți
Cât costă un apartament de lux în centrul Phenianului
Un avion de luptă rusesc de ultimă generaţie s-a prăbuşit, după ce a luat foc. VIDEO
India anulează "divorțul instant" de către bărbaţii musulmani