Criza din Ucraina. Indivizi inarmati au patruns vineri noapte cu forta intr-o baza ucraineana din Sevastopol
Vladimir Putin spune ca nu vrea un nou Razboi Rece, dar trupele pe care Rusia le are in Crimeea au ajuns la 30.000 de militari. Vineri, indivizi inarmati au incercat sa ocupe inca o baza militara ucraineana din Sevastopol.
Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV
Sumarul evenimentelor
Alegeri 2024
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
-► Vladimir Putin: Vrem sa evitam un nou Razboi Rece
-► Militanti prorusi au patruns vineri noapte intr-o baza ucraineana din Sevastopol
-► Distrugatorul american USS TRUXTUN a fost survolat de un avion de recunoastere rusesc.
-► Gazprom ameninta Ucraina ca va intrerupe livrarile de gaze, din cauza datoriei de 1,89 mld dolari.
-► 30.000 de soldati rusi s-ar afla in Crimeea, conform granicerilor ucraineni.
-► Observatorii trimisi de OSCE nu au reusit sa intre in peninsula, fiind opriti in doua randuri de grupuri de barbati inarmati.
-► Liderii europeni i-au dat Moscovei un ultimatum, avertizand ca exista aplicarii riscul unor sanctiuni economice.
-► Washingtonul considera drept "ilegal" referendumul pe care autoritatile regionale din Crimeea vor sa-l organizeze la 16 martie.
CRONOLOGIA evenimentelor, sambata, 8 martie 2014:
Ora 07:30 Casa Alba a minimizat vineri amenintarile grupului rus Gazprom privind intreruperea livrarilor de gaze catre Ucraina.
"Stocurile de gaz natural lichefiat din Europa si Ucraina sunt peste nivelul normal", a oferit asigurari adjunctul purtatorului de cuvant al lui Barack Obama, Josh Earnest.
"Spre deosebire de America de Nord, Europa si Ucraina au avut o iarna relativ blanda. Prin urmare, nu exista niciun indiciu ca, la ora actuala, ar exista un risc de penurie de gaze naturale in regiune", a adaugat Earnest.
Grupul rus Gazprom a avertizat vineri Ucraina ca va opri livrarile de gaze din cauza unei datorii neplatite de 1,89 miliarde de dolari, asa cum s-a intamplat si in 2009, cand a fost perturbata aprovizionarea tarilor europene.
Ora 07:00 Seful Pentagonului a vorbit la telefon cu omologul sau ucrainean si a salutat "retinerea" armatei ucrainene in fata unor asemenea provocari.
In cursul unei conversatiei telefonice de aproximativ 20 de minute, seful Pentagonului a reafirmat "angajamentul ferm al Statelor Unite pentru sustinerea poporului ucrainean, a suveranitatii si a integritatii teritoriale a Ucrainei", a declarat pentru presa purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.
Militarii ucraineni "nu au permis escaladarea situatiei" in momentul ocuparii Crimeei de catre forte ruse, a apreciat seful Pentagonului, laudand retinerea lor, potrivit purtatorului de cuvant.
Intrebat daca are informatii despre numarul total al militarilor rusi mobilizati in Crimeea, John Kirby a declarat ca "estimarile ajung pana la 20.000 de barbati". El nu a precizat daca aceste estimari includ contingentul rus stationat la baza din Sevastopol inainte de inceputul crizei.
Ora 06:00 Militanti prorusi au patruns vineri pe teritoriul unei baze a fortelor aeriene ucrainene din Sevastopol, in Crimeea, dupa ce au fortat poarta de la intrare cu un camion, a anuntat Ministerul ucrainean al Apararii, citat de AFP.
Atacatorii negociaza cu comandantul bazei, a anuntat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii, fara sa poata preciza numarulor militantilor care au participat la asalt.Un alt oficial militar a precizat ca asaltul a inceput la ora 17.40 GMT (19.30, ora Romaniei). Atacatorii nu au folosit arme de foc.
Ora 05:00 Moscova critica vineri bservatorii OSCE pentru ca nu au asteptat o "invitatie oficiala" in Crimeea
Rusia a criticat vineri OSCE, ai carei observatori au fost impiedicati din nou sa patrunda pe teritoriul Crimeei, afirmand ca acestia nu au asteptat sa primeasca o "invitatie oficiala" de la autoritatile proruse din peninsula inainte sa plece in misiune, relateaza AFP.
CRONOLOGIA evenimentelor, vineri, 7 martie 2014:
Ora 21:15 Rusia nu doreste un nou Razboi Rece, declara purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, in contextul tensiunilor cu Occidentul pe tema situatiei din Ucraina. "Am vrea sa evitam un nou Razboi Rece, sper ca nu exista deja, ca nu a inceput si ca nu va incepe", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de AFP. "In pofida divergentelor profunde intre Rusia, tarile europene si Statele Unite, exista speranta ca dialogul va conduce la gasirea unor puncte de acord. Dar, deocamdata, nimeni nu poate anticipa cum vom ajunge la un acord", a precizat Peskov.
Ora 19:30 Gigantul rus, Gazprom, a anuntat vineri Ucraina ca o va lasa fara gaz daca nu-si achita datoriile de aproape 2 miliarde de dolari. "Inseamna ca Ucraina a incetat de facto sa plateasca gazele. Nu putem livra gaze gratis. Daca Ucraina nu va regla arieratele, exista riscul sa revenim la situatia din 2009", a avertizat directorul general al Gazprom, Alexi Miller.
Ora 18:30 Semn al tensiunilor din regiune, vineri seara, un avion de recunoastere rus a survolat litoralul turc in zona Stramtorii Bosfor in momentul trecerii distrugatorului american USS TRUXTUN. Nava de razboi USS TRUXTUN a patruns in Marea Neagra unde va participa sambata la exercitii cu fortele militare din Romania si Bulgaria. Cu toate ca manevrele din Marea Neagra au fost anuntate cu mult timp inaintea izbucnirii crizei din Ucraina, Rusia si-a trimis un avion de recunoastere. Fortele Aeriene turce au reactionat imediat trimitand avioane de vanatoare pentru interceptarea aeronavei ruse.
Ora 18:00 A inceput razboiul cibernetic
Un program program de spionaj informatic pe care specialistii il considera opera serviciilor secrete ruse vizeaza retelele guvernamentale ale statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice, oficiali de la Bucuresti anuntand ca Romania nu a fost afectata direct de acest virus, relateaza agentia Reuters.
Sute de computere guvernamentale din tari europene si din Statele Unite au fost afectate de virusul cibernetic Turla, despre care expertii cred ca este opera Guvernului Rusiei. "Este vorba de un virus informatic sofisticat (...) care are vizeaza obiective guvernamentale occidentale. Poarta toate caracteristicile Rusiei", explica Jim Lewis, expert la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale de la Washington. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a refuzat sa comenteze informatiile. In mod similar au procedat Pentagonul si Departamentul american pentru Securitatea Interna.
Virusul cibernetic este monitorizat de serviciile de spionaj de cativa ani, iar compania de profil Symantec estimeaza ca aproximativ 1.000 de retele au fost accesate de acest soft de spionaj. Surse guvernamentale din Romania, Cehia, Estonia si Polonia au anuntat ca nu au fost afectate direct de acest virus informatic. Alte state membre NATO au refuzat sa comenteze informatiile.
Ora 17:50 NATO, exercitii de aparare a unei tari invadate
Aproximativ 16.000 de militari provenind din 16 state se pregatesc sa participe la manevre NATO de amploare in nordul Norvegiei, a anuntat vineri armata norvegiana, un exercitiu fara legatura cu criza din Ucraina, relateaza AFP. Manevrele multinationale Cold Response, care au ajuns la a saptea editie incepand din 2006, vizeaza antrenarea trupelor Aliantei Nord-Atlantice pentru lupte intr-un mediu rece, in prezenta unor observatori straini, inclusiv rusi.
Prevazute de mult timp, ele nu au nicio legatura cu actuala criza din Ucraina, care a condus la aparitia celor mai puternice tensiuni inregistrate intre Rusia si Occident de la sfarsitul Razboiului rece si pana in prezent. "Lucram la scenariu de doi ani", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Terje Bruoeygard, un purtator de cuvant pentru Cold Response.
Potrivit ofiterului norvegian, exercitiul, la care participa forte aeriene, maritime si terestre are la baza un scenariu potrivit caruia teritoriul unei tari fictive din Nord este invadat si cere interventia aliatilor din Sud. In pofida faptului ca scenariul de tip "free play" permite orice deznodamant, manevrele sunt prestabilite.
"Va fi extrem de surprinzator ca agresorul Nordului sa iasa invingator", a subliniat purtatorul de cuvant. La exercitiu participa 9.000 de militari norvegieni si 7.000 de militari provenind din alte state NATO, inclusiv Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Germnia sau Canada, dar si din Suedia si Elvetia, doua state nealiniate.Exercitiul incepe vineri, insa manevrele cele mai importante vor avea loc in perioada 12-19 martie.
Ora 17:30 un distrugator american a traversat Stramtoarea Bosfor, catre Marea Neagra
Distrugatorul lansator de rachete USS Truxtun a traversat vineri dupa-amiaza Stramtoarea Bosfor, in drum catre Marea Neagra, unde va participa la un exercitiu cu forte navale romane si bulgare, in contextul unor tensiuni intre Statele Unite si Rusia pe tema Ucrainei, a constatat un jurnalist AFP. Nava militara americana, care a plecat de la o baza greceasca din Golful Suda joi dimineata, a traversat Stramtoarea Dardanele vineri dimineata si a intrat in Stramtoarea Bosfor vineri dupa-amiaza. US Navy a anuntat joi seara ca USS Truxtun urmeaza sa participe la un exercitiu cu forte navale din Romania si Bulgaria, prevazute "cu mult inainte de plecarea (navei) din Statele Unite".
Dupa destituirea presedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici, mobilizarea unor forte ruse in jurul unor instalatii strategice din Crimeea, o provincie autonoma ucraineana cu populatie majoritar rusofona, provoaca tensiuni diplomatice puternice intre Rusia si Occident. Occidentalii au decis sa adopte sanctiuni impotriva Moscovei.
Doua nave apartinand Marinei de razboi ruse au traversat marti Stramtoarea Bosfor, indreptandu-se catre Marea Neagra si baza lor de la Sevastopol, in Crimeea. O fregata din cadrul Marinei ucrainene a venit, de asemenea, in Marea Neagra.
US Navy Destroyer Truxtun sails up Bosphorus Strait to joint exercises with Bulgaria and Romania in Black Sea pic.twitter.com/W5WUw2v673
— Ivan Watson (@IvanCNN) March 7, 2014
Ora 16:40 Rusia isi testeaza apararea antiaeriana
Rusia a initiat ample exercitii militare pentru testarea dispozitivelor de aparare antiaeriana in sectorul militar de sud-vest, situat in apropierea Marii Caspice, la aproximativ 500 de kilometri est de Ucraina, anunta surse citate de postul Fox News.
Aproximativ 3.500 de militari si peste 1.000 de unitati de armament greu au fost mobilizate pentru exercitiile care vor dura aproximativ o luna, in zona Kapustin Iar, in apropiere de Marea Caspica, la aproximativ 500 de kilometri est de Ucraina.
In cursul manevrelor vor fi testate sisteme antiaeriene si va fi utilizata munitie reala.
Ora 16:30 Misiune a Uniunii Europene, in Ucraina
Ministrii de Externe din 12 state din Europa Centrala si de Nord s-au pronuntat vineri pentru trimiterea cat mai rapid posibil a unei misiuni de observatori UE in Ucraina si consolidarea legaturilor cu Republica Moldova si Georgia, la finalul unei reuniuni la Narva, in Estonia, relateaza AFP.
"Situatia din Ucraina este critica", au apreciat diplomatii, subliniind ca "sustin ferm" o consolidare a legaturilor UE cu Republica Moldova si Georgia si "semnarea unor acorduri de asociere (UE-Ucraina) cat mai rapid posibil".
Aceasta declaratie intervine in contextul in care Parlamentul rus a oferit asigurari vineri ca sustine "optiunea istorica" a Crimeei de a organiza un referendum in care alegatorii sa se pronunte asupra unei alipiri a peninsulei ucrainene la Rusia.
Ora 16:15 Manifestatie de sustinere a Crimeii, la Moscova
Peste 65.000 de persoane participau vineri, la Moscova, la un concert organizat in semn de sustinere fata de locuitorii Crimeei, o peninsula ucraineana in care autoritatile proruse au cerut ca aceasta sa fie alipita Rusiei, a anuntat politia moscovita, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Крым, мы с вами! #МыСВами #Москва pic.twitter.com/FfBaHzaLZw
— ЕДИНАЯ РОССИЯ Москва (@Moscow_ER) March 7, 2014
Agitand steaguri ruse sau pancarte pe care se putea citi "Crimeea este pamant rusesc" sau "Crimeea, suntem cu tine", aceste persoane asistau, la doi pasi de Kremlin, la un concert care a inceput cu un cantec patriotic intitulat "Ofiteri", interpretat de starul pop rus Oleg Gazmanov.
#ВасильевскийСпуск #заРусскийКрым #Крым #митинг #Москва pic.twitter.com/Cy6VG1pKRD
— Alex Sem4ev (@AlexSem4) March 7, 2014
Ora 16:00 Observatorii OSCE, impiedicati sa ajunga in Crimeea
#osce observers refused entry at the Crimea crossing point pic.twitter.com/kc4lhpe7Xb
— cstreib (@cstreib) March 7, 2014
Membri ai unor grupuri nationaliste sarbe patruleaza pe drumurile din regiunea ucraineana prorusa Crimeea alaturi de cazaci rusi, afirma surse citate de postul ucrainean 5 Kanal TV.
Postul 5 Kanal TV a prezentat declaratiile unui nationalist sarb. Acesta afirma ca a venit in Crimeea impreuna cu fratele sau, "la solicitarea cazacilor rusi".
Observatorii militari ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au fost blocati pentru a doua oara sa patrunda pe teritoriul Crimeei, o peninsula ucraineana aflata sub controlul fortelor ruse, au constatat vineri jurnalisti AFP, citati de Mediafax.
In apropiere de satul Ciongar, unul dintre cele doua puncte posibile de acces in peninsula, cele doua vehicule la bordul carora se aflau cei 40 de observatori, urmate de alte aproximativ 50 de masini civile ucrainene, au fost impiedicate sa treaca de catre aproximativ zece persoane inarmate, neidentificate, care au creat un baraj.
Ora 15:45 30.000 de soldati rusi, in Crimeea
Rusia are 30.000 de soldati in regiunea Crimeea, au declarat vineri granicerii ucraineni, citati de Reuters. Cifra este de doua ori mai mare decat estimarile date de guvernul de la Kiev.
Serhiy Astakhov, adjunctul granicerilor ucraineni, a declarat agentiei Reuters ca cifra este o estimare care include atat trupele care au intrat in tara in ultima saptamana, cat si soldatii stationati in baza rusa din Sevastopol.
Oficialii rusi sustin ca singurele trupe pe care le are in Crimeea sunt cele stationate in Sevastopol. Soldatii rusi care au ocupat obiective strategice in intreaga peninsula nu poarta semne distinctive pe uniforme, dar folosesc vehicule inmatriculate in Rusia.
Ucraina sustine ca sunt mii de soldati care au ajuns pe teritoriul sau si au ocupat peninsula, incalcand tratatul semnat pentru gazduirea bazei din Sevastopol. La inceputul saptamanii, autoritatile de la Kiev estimau ca ca in Crimeea se afla 16.000 de soldati rusi.
Ora 15:30 Uniunea Europeana a adoptat o "pozitie extrem de neconstructiva" prin suspendarea negocierilor privind eliminarea vizelor, considera Ministerul rus de Externe, avertizand ca Moscova nu va accepta "limbajul sanctiunilor si amenintarilor".
"Uniunea Europeana a adoptat o pozitie extrem de neconstructiva prin suspendarea negocierilor pe tema vizelor. Rusia nu va accepta limbajul sanctiunilor si amenintarilor", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de BBC News online.
De asemenea, Rusia avertizeaza ca va reactiona prin sanctiuni.
Ora 14:30 Premierii Romaniei, Bulgariei si Serbiei spera intr-un dialog Kiev-Moscova pentru criza din Ucraina
"Am discutat pe scurt si criza din Ucraina si efectul negativ pe care il are aceasta criza asupra acestei regiuni. Ne exprimam speranta ca va fi un dialog intre Kiev si Moscova care va duce la gasirea unei solutii pentru rezolvarea crizei", a spus premierul bulgar, Plamen Vasilev Oresharski, la finalul intrevederii pe care a avut-o, vineri, cu omologii sai roman si sarb.
La randul sau, premierul Victor Ponta a aratat ca modul prietenesc in care coopereaza Romania, Bulgaria si Serbia poate fi un exemplu si pentru alte state.
"Faptul ca trei tari din aceasta regiune pot da dovada de prietenie, de colaborare, de parteneriat si de stabilitate, adica exact ceea ce zona de est a Europei are atata nevoie in acest moment, si fac referire evident la ceea ce se intampla in Ucraina, acolo unde este nevoie de stabilitate, este nevoie de democratie, este nevoie de respectarea dreptului international", a spus Ponta.
ora 13:05 Observatorii militari ai OSCE vor incerca din nou sa intre in Crimeea
O sursa care calatoreste cu ei nu a precizat unde si cand vor incerca cei 40 de observatori, reprezentand 21 dintre cele 57 de natiuni ale organizatiei, să intre din nou in peninsula.
Crimeea este legata de Ucraina doar prin istmuri inguste, usor de controlat.
Dupa ce au fost respinsi, joi, la unul dintre cele doua poduri de intrare de catre barbati inarmati, ei s-au intors si au petrecut noaptea in orasul ucrainean Herson, situat mai la nord.
O sursa diplomatica occidentala a precizat ca ei au fost impiedicati sa intre in peninsula de "doua grupuri de barbati inarmati".
Misiunea acestor observatori militari neinarmati este aceea de a scadea tensunile in Crimeea, unde fortele ruse incercuiesc mai multe baze militare ucrainene si unde parlamentarii locali, majoritatea prorusi, au decis sa se separe de Kiev si sa organizeze la 16 martie un referendum pentru alipirea la Rusia.
ora 11:30 Franta boicoteaza ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Soci
"Prezenta ministrilor francezi (la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice) ar fi nepotrivita", a declarat ministrul Fabius pentru postul de radio France Info, facand referire la tensiunile internationale pe tema situatiei din Ucraina. Seful diplomatiei de la Paris a reamintit că sportivii francezi vor participa la Jocurile Paralimpice de la Soci.
Ministrul delegat pentru persoanele cu dizabilitati, Marie-Arlette Carlotti, a anuntat inca de miercuri ca nu intentioneaza sa participe la ceremonia de la Soci.
Ministrul francez de Externe a mai afirmat ca pozitia Parisului in aceasta privinta este "rationala" si nu se pune problema sa fie pedepsiti sportivii. "S-au pregatit in conditii foarte dificile pentru a fi prezenti la Soci, este normal sa participe la competitii", a subliniat Fabius.
ora 9:21 Parlamentul rus va respecta "alegerea istorica" a Crimeei la referendumul care le va propune alegatorilor o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat vineri presedintele Dumei (Camera inferioara a Legislativului de la Moscova), relateaza AFP.
"Vom respecta alegerea istorica a populatiei Crimeei", a declarat Serghei Nariskin, citat de agentiile ruse, in cadrul unei intalniri la Moscova cu o delegatie a Parlamentului local al Crimeei.
ora 07.45 Autoritatile ucrainene au cerut Interpol sa emita o "notificare rosie" impotriva presedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici pentru "abuz de putere si crima". Notificarea rosie este o cerere de arestare in scop de extradare care vizeaza persoanele cautate in urma emiterii unui mandat de arestare sau a unei decizii judiciare a tarii solicitante. Aceasta notificare este difuzata in 190 de tari membre. Cererea, primita miercuri, este analizata in prezent de biroul pentru afaceri legale al organizatiei de politie, care va stabili si compatibilitatea sa cu misiunile si normele Interpol.
ora 03.00 Dorinta Aliantei Nord-Atlantice de a se extinde pana la frontierele Rusiei profitand de criza din Ucraina constituie o "amenintare grava pentru pacea" internationala, a afirmat joi ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, citat de AFP. De asemenea, seful diplomatiei cubaneze a denuntat noul Guvern din Ucraina, desemnat dupa incidente care, apreciaza el, au fost "instigate de Statele Unite si aliatii lor din cadrul NATO", sub justificari "ipocrite". "Nu se poate accepta inlaturarea prin violenta a unui Guvern constitutional cu pretul a zeci de morti si raniti, in urma unei interventii a Statelor Unite si a unor state aliate" din cadrul Alinatei Nord-Atlantice, a apreciat Bruno Rodriguez.
"Cei care ameninta astazi Rusia cu sanctiuni si represalii sunt aceiasi care au provocat schimbarea de regim din Ucraina si care anterior au inceput razboaie de cucerire si au intervenit direct in problemele interne ale diverselor state care nu se spun intereselor lor de dominare si isi apara suveranitatea si independenta", a continuat ministrul cubanez. "Cuba respinge ipocrizia, duplicitatea si agresivitatea manifestate prin actiunile si discursul NATO in aceasta privinta", a mai declarat seful diplomatiei cubaneze.
ora 02.50 Presedintele american Barack Obama si cel rus Vladimir Putin au discutat la telefon, joi dupa-amiaza, la cateva ore dupa ce Statele Unite au introdus restrictii de vize si au deschis calea pentru adoptarea unor posibile sanctiuni, ca reactie la actiunile Rusiei in Ucraina, relateaza AFP. "Presedintele Obama a insistat asupra faptului ca Rusia actioneaza incalcand suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, ceea ce ne-a determinat sa adoptam masuri de represalii, in coordonare cu partenerii nostri europeni", a anuntat Casa Alba dupa o conversatie telefonica de 60 de minute intre cei doi lideri.
"Presedintele Obama a adaugat ca situatia ar putea fi solutionata pe cale diplomatica, ceea ce ar fi in interesele Rusiei, poporului ucrainean si comunitatii internationale", a adaugat Casa Alba intr-un comunicat. Obama si-a prezentat din nou cerintele, si anume "discutii directe, cu ajutorul comunitatii internationale", intre Rusia si Ucraina, venirea "unor observatori internationali pentru a se asigura ca ucrainenii sunt protejati, inclusiv minoritatea rusa", si "retragerea fortelor ruse in cazarmi".
"Comunitatea internationala ar putea ajuta poporul ucrainean sa pregateasca alegerile din luna mai", a mai spus el, potrivit Casei Albe.
ora 02.00 Statele Unite au cerut joi Rusiei sa faciliteze accesul observatorilor internationali in Crimeea si au denuntat referendumul privind alipirea acestei regiuni ucrainene la Rusia, relateaza AFP. "Rusia ar trebui sa faca uz de autoritatea sa pentru a asigura accesul si securitatea" acestor observatori, a declarat pentru presa ambasadoarea americana la Natiunile Unite, Samantha Power. Aproximativ 40 de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au fost nevoiti sa se intoarca din drum, joi, dupa ce au fost impiedicati de catre persoane inarmate sa intre in Crimeea, controlata din 28 februarie de forte ruse.
Power a reafirmat ca Washingtonul considera drept "ilegal" referendumul pe care autoritatile regionale vor sa-l organizeze la 16 martie. Statele Unite "nu vor recunoaste rezultatul" acestui scrutin, a precizat ea. Alegatorii din Crimeea, o peninsula de aproximativ doua milioane de locuitori cu majoritate rusofiona, vor avea de ales intre alipirea la Rusia sau o autonomie sporita.
La randul sau, ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a apreciat ca Rusia este "observator" in aceasta dezbatere. Moscova "ar trebui sa adopte o pozitie", a adaugat el. Mark Lyall Grant a respins ideea potrivit careia barbatii inarmati care l-au amenintat miercuri pe emisarul ONU Robert Serry, obligandu-l sa-si intrerupa misiunea in Crimeea, ar fi rusi.
SINTEZA evenimentelor, joi, 6 martie 2014:
Pe langa discutia telefonica cu Obama, Vladimir Putin a primit un mesaj indirect si de la Bruxelles. Daca nu incepe urgent discutii cu autoritatile interimare de la Kiev, pentru detensionarea situatiei din peninsula, Rusia risca sanctiuni economice.
David Cameron, premierul Marii Britanii: "Actiunile ilegale ale Rusiei nu vor ramane fara raspuns."
Francois Hollande, presedintele Frantei: "Ucraina este una, tot ce astazi inseamna Ucraina."
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Suntem in totala coordonare cu Statele Unite in privinta sanctiunilor."
Liderii europeni, reuniti in sedinta de urgenta la Bruxelles, au decis sa suspende discutiile privind regimul vizelor si negocierile pentru un nou acord de cooperare Rusia-UE.
Herman van Rompuy, presedintele UE: "Solutia crizei sta in negocierile directe intre guvernul ucrainean si Federatia Rusa. Negocierile trebuie sa inceapa in urmatoarele zile, iar rezultatele trebuie sa apara in perioada urmatoare."
Daca nu va depune eforturi pentru detensionarea situatiei din Crimeea, Rusia risca sanctiuni economice.
Herman van Rompuy, presedintele UE: "In absenta rezultatelor, Uniunea Europeana va decide sa impune sanctiuni aditionale: restrictii de calatorie, inghetarea activelor aflate pe teritoriul UE si anularea summitului Rusia-UE."
Cititi si:
-► Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea
La Roma, secretarul american de stat John Kerry s-a intalnit pentru a treia oara in utimele doua zile cu omologul sau rus. Atmosfera a fost tensionata din cauza anuntului ca saptamana viitoare, in Crimeea, va fi organizat un referendum privind unirea regiunii cu Rusia. Pe de alta parte, Barack Obama a vorbit la telefon pentru a doua oara in ultima saptamana cu Vladimir Putin. I-a explicat presedintelui rus de ce a hotarat sa impuna primele sanctiuni Rusiei: restrictii in acordarea de vize si deschiderea caii pentru inghetarea conturilor unor responsabili rusi.
Barack Obama: "Daca Rusia va continua sa incalce legile internationale, pozitia Statelor Unite, a aliatilor nostri si a comunitatii internationale va ramane ferma."