Gazprom ameninta cu factura la gaze. Vineri era termenul limita pentru datoria de 2 miliarde de dolari a Ucrainei
Amenintata de Uniunea Europeana cu sanctiuni economice pentru actiunile sale din Crimeea, Rusia a ripostat vineri.
Gigantul rus Gazprom a anuntat Ucraina ca o va lasa fara gaz daca nu-si achita datoriile de aproape 2 miliarde de dolari. Pe de alta parte, un grup de barbati inarmati, dar fara insemne de identificare i-a impiedicat si vineri pe observatorii OSCE sa intre in Crimeea. Iar la nivel diplomatic negocierile bat pasul pe loc.
Reuters relateaza ca Gazprom a comunicat vineri ca Ucraina a ratat termenul limita pentru a-si plati factura la gaze. "Astazi, 7 martie, era scadenta pentru gazele trimise un Ucraina. Gazprom nu a primit banii datorati", a spus CEO-ul Alexei Miller.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Anuntul vine dupa ce si Putin a decis taierea reducerilor de care beneficia Ucraina incepand cu luna aprilie, tocmai pentru ca facturile nu au fost achitate la timp.
Jumatate din gazele pe care Gazprom le trimite in Europa trec prin conducte aflate pe teritoriul Ucrainei. Anul trecut, 162 de miliarde de metri cub de gaz au fost exportati in UE si Turcia, un record istoric.
Purtatorii de cuvant ai Gazprom spun insa ca situatia gazelor trimise prin Ucraina catre Europa e inca una stabila.
Joi, pentru a doua oara in 4 zile, Barack Obama a vorbit indelung la telefon cu Vladimir Putin. I-a explicat presedintelui rus de ce a hotarat sa impuna primele sanctiuni Rusiei: restrictii in acordarea de vize si deschiderea caii pentru inghetarea conturilor unor responsabili rusi.
"Daca Rusia va continua sa incalce legile internationale, pozitia Statelor Unite, a aliatilor nostri si a comunitatii internationale va ramane ferma", a declarat Barack Obama, presedintele Statelor Unite.
Mesajul sau a fost intarit de liderii Uniunii Europene, care au dezbatut criza ucraineana intr-un summit convocat de urgenta.
"Concluzile summitului considera actiunea Rusiei in Crimeea drept agresiune. Tin sa subliniez ca Romania a fost primul stat care a vorbit de agresiune" a declarat Traian Basescu.
Liderii europeni au decis sa suspende discutiile privind regimul vizelor si negocierile pentru un nou acord de cooperare Rusia-UE. Mai mult: "In absenta rezultatelor, Uniunea Europeana va decide sa impune sanctiuni aditionale: restrictii de calatorie, inghetarea activelor aflate pe teritoriul UE si anularea summitului Rusia-UE." a sustinut Herman van Rompuy, presedintele UE.
La Roma, secretarul american de stat John Kerry s-a intalnit inca o data cu omologul sau rus. Atmosfera a fost tensionata din cauza anuntului ca saptamana viitoare, in Crimeea, va fi organizat un referendum privind unirea regiunii cu Rusia.
"Referendumul propus cu privire la viitorul Crimeei ar incalca Constitutia Ucrainei si legislatia internationala", a precizat Barack Obama
"Rusia a invadat Crimeea. A ocupat-o cu ajutorul fortei armate. Un referendum nu va fi valid", a sustinut John Baird, ministrul canadian de externe.
In Crimeea, situatia ramine incordata. La Simferopol au avut loc noi incidente violente intre ucraineni si asa-numite unitati de auto-aparare pro-ruse.