Traian Basescu: Am aprobat in Consiliul European participarea Romaniei la misiunea OSCE din Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

CE a decis ca, daca pana la urmatorul summit european, de peste doua saptamani, Rusia nu incepe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de masuri.

Consiliul european ameninta Rusia cu restrictii de calatorie pentru demnitari si inghetarea activelor aflate pe teritoriul UE: depozite, bunuri, actiuni.

Presedintele Traian Basescu a precizat, in declaratiile de presa sustinute la finalul reuniunii, ca urmatorul Consiliu European va avea loc peste doua saptamani.

Potrivit sefului statului, trupele ruse au blocat accesul observatorilor OSCE si ONU in Crimeea.

Traian Basescu a mai anuntat ca forul european condamna organizarea unui referendum in Crimeea si constata ca aceasta actiune contravine Constitutiei Ucrainei.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu "Am ajuns la un acord. Guvernul isi va asuma raspunderea"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Uniunea Europeana considera ca are responsabilitati pentru pacea si securitatea Europei si, ca atare, se implica intr-un proces de negociere sau de bune oficii, care sa vizeze detensionarea situatiei din Ucraina. In acest sens, UE va participa la mecanismele de detensionare a situatiei, avand va obiectiv pastrarea suvernanitatii si independentei Ucrainei", a spus Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca un alt obiectiv il reprezinta protejarea drepurilor minoritatilor si organizarea de alegeri libere si corecte.

Consiliul cheama Federatia Rusa la dialog cu guvernul legitim al Ucrainei si sa inceapa imediat negocierile, a mai spus presedintele Romaniei, aratand ca concluziile stabilesc un set de masuri, imediate, care intra in aplicare imediat, fata de situtaia existenta in acest moment: suspendarea Acordului de negociere pentru vize cu Federatia Rusa si suspendarea negocierilor privind noula acord UE-Federatia Rusa.

Consiliul incurajeaza statele membre G8 sa nu participe la pregatirea Summit-ului G8 de la Soci si sa nu participe nici la Summit.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca urmatorul Consiliu European va avea loc peste doua saptamani. Consiliul European cere Federatiei Ruse sa inceapa imediat negocieri cu Guvernul Ucrainei pentru a se obtine rezultate inainte de acest Consiliu, a mentionat Basescu.

El a adaugat ca, in cazul in care acest lucru nu se intampla, la urmatorul Consiliu European este posibil sa se adopte urmatoarele masuri: restrictii de calatorie pentru anumiti demnitari, inghetarea activelor aflate pe teritoriul UE, precum depozite in banci, bunuri, obiective in investitii si actiuni ale investitorilor rusi pe teritoriul UE.

"Cand ma gandesc ca au cumparat aproape toata Coasta de Azur, cred ca e cutremurator", a comentat Traian Basescu.
Seful statului a precizat totodata ca este posibila anularea Summit-ului UE-Federatia Rusa.

Traian Basescu a mai anuntat ca, in cea de-a treia etapa, "in cazul care Federatia Rusa va continua destabilizarea Ucrainei", se vor aplica sanctiuni de mare cuprindere.

Seful statului a dat cateva exemple de astfel de sanctiuni, precizand ca acestea vor putea viza energia, comertul, relatiile financiare si exporturile de armament.

"Sunt doar cateva exemple", a spus Traian Basescu.

Basescu: Am aprobat in Consiliul European participarea Romaniei la misiunea OSCE din Ucraina

"In timp ce ma aflam in Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdata, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experti in intelligence si vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru ca am probat ca suntem buni cunoscatori ai situatiei din Ucraina si avem si 400.000 de vorbitori de limba romana in Ucraina si 650 de kilometri de frontiera", a spus Basescu.

Seful statului a mai tinut sa arate ca in interventia avuta in cadrul Consiliului a subliniat faptul ca un mare avantaj al Romaniei este ca nu este dependenta de gazul rusesc, iar cei 20% pe care ii importam ii putem substitui in orice moment din alta parte.

"Am subliniat faptul ca Romania nu are contracte de armament, nu are interese economice majore in relatia cu Federatia Rusa, deci suntem o tara care putem avea oricand o pozitie echilibrata, si din punctul de vedere al independentei energetice, si al exportului de armament si din punct de vedere cultural, ceea ce nu e putin lucru", a mentionat el.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Basescu a plecat la Bruxelles: Romania doreste sa fie parte a unui eventual format de negociere pe situatia din Ucraina
Basescu a plecat la Bruxelles: Romania doreste sa fie parte a unui eventual format de negociere pe situatia din Ucraina

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania va sustine la Consiliul European pe tema Ucrainei ca doreste sa fie parte a unui eventual format de negociere pentru rezolvarea situatiei din zona, plecand de la interesul national al tarii noastre.

Traian Basescu
Traian Basescu "Am ajuns la un acord. Guvernul isi va asuma raspunderea"

Guvernul isi va asuma raspunderea pe un nou program de guvernare. Anuntul a fost facut de presedintele Traian Basescu.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.