Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz

gaze de la americani cover

Criza din Crimeea ar putea aduce de fapt vesti bune pentru Romania. Aceasta e concluzia suprinzatoare a unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.

Daca Rusia ar interveni militar in Ucraina, Statele Unite ar putea folosi si ele energia ca pe o arma si ar putea elimina restrictiile asupra exporturilor de gaze spre statele europene. Iar pentru romani, asta va insemna facturi semnificativ mai mici, deoarece gazele naturale din SUA sunt mai ieftine. Sunt insa lucrurile chiar atat de simple sau din nou ii asteptam degeaba pe americani?

America, zgarcita cu resursele ei
In ultimii ani ani, Statele Unite au devenit cel mai mare producator mondial de gaze naturale, devansand liderul traditional al acestui clasament, Rusia. Explicatia: gazele de sist. Daca in urma cu 20 de ani, inainte de inventarea tehnologiei de fracturare, acestea erau absolut nesemnificative, la ora actuala un sfert din productia de gaze naturale a SUA vine din gaze de sist. Potrivit unui calcul realizat de economisti de la Universitatea Yale, utilizarea acestora a scazut pretul gazelor naturale in Statele Unite la jumatate si a redus facturile de gaz ale americanilor cu 100 de miliarde de dolari in fiecare an.

Cu toate acestea, Statele Unite nu exista practic ca exportator pe piata mondiala a gazelor, desi produc mult peste nevoile lor. Motivul tine de legislatie: legea americana a gazelor naturale dateaza din 1938 si impune restrictii foarte dure pentru exporturile catre tari care nu au acorduri de liber-schimb cu SUA. In aceasta situatie se afla si UE. Asa ca, potrivit datelor Departamentului Energiei de la Washington, americanii au exportat in 2013 gaze doar catre Canada si Mexic, in cantitati destul de mici.

Citește și
vulcan
Descoperirea din nordul Europei care ar putea schimba lumea. Islanda a gasit o sursa de energie care nu se termina niciodata
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pe de alta parte, pretul gazelor americane este mult mai bun decat cel al gazelor rusesti. De pilda, in ultimii ani Romania a platit constant peste 400 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, in vreme ce SUA exporta gaze la preturi care variaza in jurul a 300 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit Departamentului american al Energiei. Acum cativa ani, Coreea de Sud a reusit chiar sa importe gaze din SUA la un pret de 220 de dolari/mia metri cubi, adica aproape de doua ori mai putin decat platim noi.

Cum ar ajunge gazele naturale din America in Romania
Aici intervine o intrebare destul de logica: cum ar putea ajunge gazele americane in Europa – si, unde ne doare pe noi mai tare, in Romania ? Nu suntem vecini cu americanii, ca Mexicul sau Canada, si nu avem nici conducta pana la ei. Acum fix 100 de ani, insa, s-a inventat o tehnologie numita “gaz natural lichefiat” (abreviat LNG) care transforma practic gazul intr-un lichid. Circuitul e simplu: gazul e lichefiat la o uzina speciala, pus in containere criogenice, deoarece trebuie sa fie tinut la tempraturi foarte scazute, si transportat la destinatie cu vaporul sau cu camionul. Odata ajuns la cumparator este regazificat si devine gaz normal. Gazul lichefiat ocupa un volum de 600 de ori mai mic decat gazul normal, dar infrastructura este extrem de costisitoare: o uzina de lichefiere costa cel putin1,5 miliarde de dolari, una de regazificare - 1 miliard, iar un vapor special de transport (foto), 200 milioanme de dolari.

In ciuda cheltuielilor enorme de infrastructura, gazul lichefiat a devenit in ultimii an, o alternativa din ce in ce mai viabila la gazoducte. LNG face practic posibil comertul cu gaze intre oricare doua tari de pe glob, spre deosebire de conducte. In plus, pretul poate fi chiar mai mic decat cel al gazului adus prin conducta, mai ales cand e vorba de gaze provenite din explotari prin fracturare, cum e cazul celor americane.

O singura uzina americana poate acoperi 10% din necesarul Europei
La ora actuala exista in lume 32 de uzine de lichefiere a gazului si in jur de 100 de uzine de regazificare. Statele Unite au deja o uzina de lichefiere functionala, in Alaska, pentru piata asiatica. Alte doua uzine vor fi deschise curand la Freeport (Texas) si Sabine Pass (Louisiana), ambele destinate in principal Europei, dat fiind ca sunt porturi la Atlantic. Uzina de la Freeport (foto), care a costat, potrivit Wall Street Journal, 10 miliarde de dolari, ar putea asigura singura aproape 10% din necesarul anual de gaze naturale al UE. Iar o uzina de lichefiere si mai mare, destinata tot exporturilor, asteapta aprobarile pentru a fi construita la Lake Charles, tot in Louisiana.

Daca ar importa gaze, fie si sub forma de LNG, din Statele Unite, UE ar scapa de problema extrem de spinoasa a dependentei energetice de Rusia. Mai mult de o treime din gazele naturale importate de tarile Uniunii depind de Moscova. Un raport al Congresului american afirma ca Bulgaria, Finlanda, Suedia si tarile Baltice sunt 100% dependente de gazele naturale rusesti. Potrivit statisticilor UE, Grecia se afla si ea in aceeasi situatie iar Cehia vine tare din urma, importand 89% din gazele folosite.

Alianta pentru Gaz Lichefiat
Acum o luna, revista National Journal, specializata in informatii “pe surse” de la Washington, sustinea ca aceste tari, dar si altele, printre care si Romania, au format, impreuna cu companii americane din sectorul energetic, o “Alianta LNG”. Aceasta ar fi contactat la inceputul lui 2014 specialisti in lobby. Scopul: sa faca presiuni asupra Congresului SUA pentru relaxarea legislatiei privind exporturile de gaze naturale. Criza din Crimeea nu a facut decat sa grabeasca demersurile Aliantei LNG, deoarece UE ar putea avea o pozitie mult mai transanta fata de Rusia daca nu ar depinde atat de mult de gazele rusesti.

Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Cum incearca Rusia sa cucereasca o tara fara varsare de sange

Gazul natural american poate reduce vulnerabilitatea regiunii la presiuni produse prin restrangerea livrarilor. Speram si credem ca o parte din volumul abundent de gaz natural produs in SUA isi va putea face loc catre prietenii nostri din Europa, pentru a reduce acesta vulnerabilitate", spune purtatorul de cuvant al America's Natural Gas Alliance, un patronat al producatorilor de gaze naturale americani care, potrivit National Journal, ar fi implicat in Alianta LNG.

Cu cat ne-ar scadea factura gazele americane
La ora actuala, Europa are infrastructura necesara trecerii de la importurile din Rusia (prin gazoduct) la cele din SUA (gaz lichefiat). Exista 15 terminale de regazificare. Cel mai mare dintre ele se gaseste in Marea Britanie, la South Hook, si poate asigura aproape 10% din consumul de gaze al Uniunii prin regazificarea gazului lichefiat. In plus, o mare parte din capacitatea de procesare a acestor terminale e nefolosita momentan, din cauza ca importurile de LNG au scazut substantial in 2013. Iar tarile europene par nerabdatoare sa ia gaz de la americani si nu de la rusi, din motive atat politice, cat si economice. UE priveste cu invidie la pretul gazelor din SUA, care, potrivit unui raport al Comisiei Europene, este cu 60-70% mai mic pentru consumatorii casnici decat in Europa.

Romania pierde zilnic 5 milioane de dolari importand gaze de la rusi

Gazele americane ar putea aduce usurare si in facturile romanilor. In 2013, potrivit estimarilor Ziarului Financiar, am importat gaze de 497 de milioane de dolari din Rusia. Daca am inlocui Rusia cu SUA si am obtine un pret similar cu partenerii asiatici ai americanilor, aceeasi cantitate de gaze ne-ar costa in jur de 400 de milioane de euro. Iar noi suntem printre norocosii care depind destul de putin de gazele rusesti: alte tari europene, inclusiv Ucraina sunt obligate sa accepte atat preturile impuse de Moscova, cat si costurile politice ale acestora.

Americanii ar putea veni abia in 2015
Ideea de a rupe dependenta UE de gazul rusesc e sustinuta si la Washington, insa mai ales de republicani. "Procesul de avizare pentru exporturile de LNG ii lasa pe aliatii nostri la mila lui Vladimir Putin. Este timpul sa transmitem un semnal aliatilor nostri la nivel global ca gazul natural al SUA va fi disponibil ca alternativa viabila pentru acoperirea necesitatilor in materie de energie", a declarat, potrivit Mediafax, presedintele republican al Comisiei pentru Energie si Comert din Camera Reprezentantilor.

Alti congressmeni republicani sustin chiar ca SUA ar trebui sa inceapa sa foloseasca resursele sale de gaze naturale ca pe o arma, la fel cum face si Rusia. Exista insa si un lobby impotriva exporturilor de gaze, sustinut de companii americane care considera ca astfel pretul energiei va creste in SUA. Administratia Obama nu a adoptat o pozitie transanta in aceasta problema si a dat un numar mic de autorizatii de export catre Europa, asa incat companiile americane din domeniu se orienteaza momentan doar spre piata asiatica.

Gazele naturale din Marea Neagra ne pot scapa de importuri abia in 2018

Anul acesta e practic imposibil sa avem gaze americane. In 2015, insa, cand uzinele de lichefiere de pe coasta atlantica a Americii vor deveni functionale, lucrurile ar putea sta diferit. Criza din Ucraina risca sa precipite lucrurile si sa convinga Congresul american, in general destul de lent cand e vorba de astfel de decizii, sa elimine o parte din restrictiile privind exporturile de gaze. Care va fi pretul politic al trecerii de la dependenta de gazele rusesti la dependenta de cele americane, e o alta discutie.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Orasele din Romania unde facturile la incalzire s-au dublat intr-o luna, desi temperaturile au fost ridicate
Orasele din Romania unde facturile la incalzire s-au dublat intr-o luna, desi temperaturile au fost ridicate

Zeci de familii din orasul Drobeta Turnu Severin si judetul Bihor s-au trezit cu facturi uriase la incalzire pentru ultima luna a anului trecut.

Descoperirea din nordul Europei care ar putea schimba lumea. Islanda a gasit o sursa de energie care nu se termina niciodata
Descoperirea din nordul Europei care ar putea schimba lumea. Islanda a gasit o sursa de energie care nu se termina niciodata

Oamenii de stiinta din Islanda au incheiat cu succes un experiment prin care au reusit sa capteze energie direct din...

Pungesti a fost numita
Pungesti a fost numita "zona speciala de siguranta", dupa ultimele violente cu fortele de ordine

Comuna Pungesti este considerata "zona speciala de siguranta". Masura a fost luata dupa confruntarile violente de sambata dintre fortele de ordine si localnicii care se impotrivesc exploatarii gazelor de sist.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.