Criza din Ucraina. UE a pregatit primele sanctiuni pentru Rusia. Kievul cere urmarirea internationala a lui Ianukovici

×
Codul embed a fost copiat

Uniunea Europeana a adoptat o serie de sanctiuni politice impotriva Rusiei, suspendand negocierile pe tema acordului privind vizele si amenintand cu masuri economice daca situatia din Ucraina nu se va imbunatati.

 

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-► Presedinta Lituaniei: Dupa Ucraina va urma Republica Moldova si alte tari.

Citește și
Crimeea
Oficial american: “SUA nu a ajuns la niciun acord cu Rusia si nici nu o sa ajunga vreodata, fara implicarea Ucrainei”

-►Basescu: Romania vrea sa fie parte a unui eventual format de negociere pe situatia din Ucraina.

-► Statele Unite trimit sase avioane de tip F-15 pentru protejarea spatiului aerian baltic.

-► Parlamentul local din Crimeea a cerut joi alipirea la Rusia, precum si organizarea unui referendum la 16 martie in peninsula ucraineana.

-► Kremlin: Putin a studiat cererea Crimeii intr-o sedinta a Consiliului de Securitate.

-►Presedintele interimar al Ucrainei: Decizia Parlamentului din Crimeea este "ilegitima".

-► Washingtonul denunta organizarea unui referendum in Crimeea fara acordul Kievului.

-► UE a suspendat negocierile cu Rusia privind vizele si ameninta cu sanctiuni economice.

-► Administratia interimara de la Kiev a lansat procedura pentru dizolvarea Parlamentului regional din Crimeea, care a cerut joi anexarea regiunii la Rusia.

UPDATE 23:00 Crimeea este "parte a Ucrainei", a afirmat secretarul de Stat american, John Kerry, pledand pentru continuarea dialogului cu Rusia pentru "normalizarea situatiei din Ucraina", relateaza AFP.

UPDATE 20:33 Potrivit CNN, Interpolul a primit o solicitare de la Kiev privind emiterea unui aviz de arestare a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

UPDATE 20:30 Referendumul privind unirea regiunii Crimeea cu Rusia ar fi "neconstitutional" si ar incalca reglementarile internationale, afirma presedintele Statelor Unite, Barack Obama, conform CNN. "Referendumul din Crimeea ar incalca dreptul international si este neconstitutional. Orice decizie privind Crimeea trebuie sa aiba acordul Administratiei centrale de la Kiev", a spus Obama."Daca Rusia va continua sa incalce dreptul international, Statele Unite si aliatii lor vor continua sa aiba o atitudine ferma", a insistat liderul de la Casa Alba.

UPDATE 20:15 Noile autoritati ucrainene mizeaza ca oligarhii din regiunile rusofone din estul tarii, numiti in functii regionale, se vor opune manifestatiilor separatiste, dupa ce controlul in Crimeea a fost pierdut de facto, relateaza AFP.

UPDATE 20:00 Uniunea Europeana a adoptat o serie de sanctiuni politice impotriva Rusiei, suspendand negocierile pe tema acordului privind vizele si amenintand cu masuri economice daca situatia din Ucraina nu se va imbunatati. Potrivit presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, sefii de stat si de guvern au adoptat o strategie etapizata de sanctionare a Rusiei, scopul fiind constrangerea Moscovei sa initieze negocieri pentru solutionarea crizei din Ucraina. "Situatia din Ucraina trebuie sa se detensioneze. Daca Rusia nu va face acest lucru, vor exista grave implicatii in relatiile UE-Rusia", a insistat Van Rompuy.

Uniunea Europeana considera "ilegala" decizia Parlamentului din Crimeea de a solicita anexarea regiunii ucrainene de catre Rusia, anunta presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP. "Decizia Parlamentului din Crimeea intra in contradictie cu prevederile Constitutiei Ucrainei si este ilegala", a declarat Van Rompuy dupa summitul de la Bruxelles.

UPDATE 19:30 Kievul a lansat procedura pentru dizolvarea Parlamentului din Crimeea.  "Parlamentul central va initia dizolvarea Parlamentului din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei."Referendumul propus ar fi o farsa, o crima impotriva Ucrainei comisa de militari rusi", a spus liderul de la Kiev.

UPDATE 18:00 Decizia autoritatilor Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea in componenta Federatiei Ruse si organizarea unui referendum local pe aceasta tema, fara acordul Kievului, este "inadmisibila si ilegala", a declarat, joi, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean.

UPDATE 17:50 Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat joi, la sediul NATO, ca Guvernul sau "nu are o optiune militara pe masa", indemnand Rusia "sa faca primul pas inapoi", relateaza AFP. "Suntem hotarati sa solutionam aceasta criza in mod pasnic", a declarat Iateniuk dupa ce s-a intalnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen la sediul Aliantei Nord-Atlantice, la Bruxelles. "Nu exista o optiune militara pe masa, dar sa fie clar: Rusia este cea care este necesar sa faca primul pas inapoi", a adaugat el. "Ei au inceput, tot ei sa se opreasca", a spus Iateniuk.

UPDATE 17:30 Obama a autorizat blocarea unor averi si restrictii de vize in legatura cu criza din Ucraina
Washingtonul a anuntat joi introducerea unor restrictii in eliberarea unor de vize, sporind presiunea asupra Moscovei, ca raspuns la "incalcarea, in curs, de catre Rusia, a integritatii teritoriale a Ucrainei" si a deschis calea unor posibile blocari ale unor averi, relateaza AFP.

"Departamentul de Stat introduce astazi (joi) restrictii in acordarea unor vize unui anumit numar de responsabili si persoane, reflectand o decizie politica vizand sa refuze (acordarea unor) vize celor care sunt responsabili sau complici in amenintarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Casa Alba nu ofera nicio precizare cu privire la numarul de persoane vizate sau identitatea acestora. Presedintele Statelor Unite Barack Obama a semnat un decret care autorizeaza blocarea averilor "unor indivizi sau entitati ale caror activitati submineaza procesul democratic si institutiile din Ucraina, amenintand pacea, securitatea, stabilitatea", se arata in comunicat.

UPDATE 17:20 Statele Unite si Rusia nu au ajuns la un acord privind criza din Ucraina, anunta ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dupa intrevederea pe care a avut-o la Roma cu secretarul de Stat american, John Kerry. "Deocamdata, nu putem anunta comunitatea internationala ca am ajuns la un acord", a declarat Lavrov, citat de AFP.

John Kerry si Serghei Lavrov s-au intalnit joi, la Roma, cu ocazia unei reuniuni internationale pe tema situatiei din Libia."Am convenit sa studiem in continuare idei propuse astazi de John Kerry in privinta masurilor concrete care pot fi luate", a adaugat Lavrov. "Pentru noi, este important sa fie respectate acordurile din 21 februarie. Iar al doilea aspect important este ca orice proces sa se bazeze pe acordul fara ambiguitate al tuturor partilor din regiune", a spus Lavrov.

UPDATE 17:00 Ucraina este pregatita se semneze "imediat ce este posibil" Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana pe care fostul presedinte Viktor Ianukovici a refuzat sa il semneze in noiembrie, a declarat joi premierul Arseni Iateniuk, relateaza AFP. "Guvernul ucrainean este hotarat sa semneze un acord de asociere" cu UE, "suntem pregatiti sa il semnam imediat ce este posibil", a declarat Iateniuk in urma unei intalniri de aproximativ trei ore cu sefii europeni de state si de guverne, reuniti a Bruxelles.

UPDATE 16:30 Organizarea unui referendum in Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia fara consultari cu Kievul va constitui o incalcare a dreptului international, a avertizat Washingtonul joi, relateaza AFP. "Statele Unite apreciaza ca orice decizie cu privire la Crimeea este necesar sa fie luata de catre Guvernul de la Kiev", a declarat un oficial american de rang inalt. "Nu va puteti plasa intr-o situatie in care Guvernul legitim al unei tari este exclus de la procesul de decizie cu privire la anumite parti ale acestei tari", a adaugat acesta

UPDATE 16:00 Decizia Parlamentului din Crimeea este "ilegitima", denunta Iateniuk la Bruxelles. Iateniuk a mai declarat in fata presei, in urma unei intalniri cu liderii UE la Bruxelles, ca referendumul anuntat in Crimeea la 16 martie "nu are nicio baza legala".

UPDATE 15:30 Regiunea ucraineana Crimeea ar putea adopta rubla ruseasca ca moneda si ar putea "nationaliza" proprietati detinute de statul ucrainean, parte a unui plan de a se alatura Federatiei Ruse, a declarat vicepremierul Crimeei, Rustam Temurgaliev."Toate proprietatile ucrainene vor fi nationalizate si vor deveni proprietatea autonomiei Crimeea. (...) Suntem gata sa introducem rubla", a spus Temurgaliev, scrie agentia Interfax, citata de Reuters. Vicepremierul Crimeei spera ca regiunea sa devina in curand parte a Rusiei.

UPDATE 15:00 Observatorii OSCE, blocati de catre persoane inarmate la intrarea in Crimeea. Cei aproximativ 40 de observatori OSCE care au venit in Ucraina la solicitarea noii puteri au fost impiedicati sa patrunda pe teritoriul Crimeei de catre persoane inarmate, a declarat o sursa diplomatica occidentala pentru AFP."Sunt blocati, dar nu se intorc din drum", a declarat aceasta sursa.

UPDATE 14:30 Uniunea Europeana a blocat joi averile presedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici si majoritatii fostilor sai ministri si unor apropiati, in total 18 persoane, acuzate de deturnari de fonduri publice, relateaza AFP.Cele 18 persoane vizate au fost "identificate" ca fiind "responsabile pentru deturnarea de fonduri apartinand statului ucrainean", arata decizia publicata in Jurnalul Oficial al UE. "Sanctiunile includ masuri pentru a incerca recuperarea fondurilor deturnate", a adaugat decizia UE.

Primele sanctiuni specifice decise de UE in criza din Ucraina intra in vigoare, pentru o perioada de 12 luni, chiar in momentul in care la Bruxelles are loc un summit european extraordinar consacrat crizei ucrainene. Viktor Ianukovici este prima persoana din lista oficialilor ucraineni vizati de sanctiunile UE. Pe aceasta lista se mai afla fostul premier ucrainean Mikola Azarov, care a demisionat la 28 februarie, prcum si fostii ministri de Interne, Vitali Zaharcenko, ai Justitiei si Sanatatii din fostul guvern de la Kiev.

De asemenea, sunt vizati fostul Procuror General al Ucrainei, fostul sef al serviciilor de securitate, omul de afaceri Serghei Kurcenko si consilieri apropiati ai lui Ianukovici. Cei doi copii ai presedintelui demis au fost, de asemenea, trecuti pe lista, printre care Aleksandr, om de afaceri a carui avere este estimata la peste 500 de milioane de dolari si care detine in Elvetia o companie specializata in vanzarea de carbune din Ucraina.

UPDATE 14:30 Presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite a declarat joi ca Rusia incearca sa "recreeze frontierele celui de-al Doilea Razboi Mondial" in Ucraina si ca "dupa Ucraina va urma (Republica) Moldova, iar dupa (Republica) Moldova alte tari", relateaza AFP. Europa nu este "in continuare capabila sa inteleaga ceea ce se intampla", a apreciat ea.

"Este necesar sa actionam imediat", a indemnat presedinta acestei foste republici sovietice, la sosirea la summitul european extraordinar cu privire la criza din Ucraina. "Nu vad" sa se decida vreo "actiune rapida astazi" (joi), si-a exprimat regretul Grybauskaite. Denuntand o "agresiune brutala" a Rusiei impotriva Ucrainei, ea a subliniat ca "dupa Ucraina va urma (Republica) Moldova, iar dupa (Republica) Moldova alte tari". Presedinta lituaniana a subliniat ca Rusia a efectuat recent manevre in largul coastelor Ploniei si tarii sale.

UPDATE 14:00 Al-Assad si-a exprimat "sustinerea" fata de Putin in criza din Ucraina. Presedintele sirian , al carui regim este sustinut de catre Moscova in razboiul impotriva rebelilor, si-a exprimat "solidaritatea" cu presedintele rus Vladimir Putin in criza din Ucraina, potrivit presei oficiale, relateaza AFP.
Intr-o telegrama transmisa presedintelui rus si reprodusa in facsimil de agentia Sana, al-Assad "exprima solidaritatea Siriei fata de eforturile domnului Putin de restabilire a stabilitatii si securitatii in Ucraina, impotriva tentativelor de rasturnare a legitimitatii si democratiei in favoarea unor extremisti teroristi".

UPDATE 13:50 RIA Novosti sustine ca Ucraina ar putea renunta la alfabetul chirilic. Comisia speciala a Parlamentului ucrainean care redacteaza noua lege privind folosirea limbilor minoritatilor in Ucraina examineaza ideea renuntarii treptate la alfabetul chirilic, sustine o sursa apropiata dezbaterilor pe aceasta tema, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica. "Unii dintre membrii comisiei folosesc anumite subtrefugii in vederea adaugarii unei clauze care sa prevada abandonarea treptata a alfabetului chirilic in Ucraina si inlocuirea cu alfabetul latin", a declarat sursa mentionata.

UPDATE 13:43 Seful statului rus Vladimir Putin a prezidat joi o reuniune a Consiliului rus pentru Securitate in cadrul careia a fost discutata cererea Parlamentului local din Peninsula ucraineana Crimeea de alipire la Rusia, a anuntat Kremlinul relateaza AFP.

O reuniune neprogramata a Consiliului de Securitate a avut loc in vederea discutarii situatiei din Ucraina si in special a cererii Parlamentului local din Crimeea, a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al lui Putin,

UPDATE 12:53 Fostul secretar de stat american Hillary Clinton l-a acuzat pe Putin ca foloseste in Crimeea "tactici" ca ale lui Hitler, respectiv motivul protejarii etnicilor.

"Daca va pare cunoscut, exact asta facea si Hitler la sfarsitul anilor '30. Despre toti germanii, etnicii germani, care erau in tari precum Cehoslovacia, Romania si alte locuri spune ca nu sunt tratati cum ar trebui si ca el trebuie sa mearga si sa-i protejeze", a spus Clinton.

John Kerry, actulul sef al diplomatiei americane, care negociaza la Paris cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, nu s-a hazardat in asemenea comparatii, dar a punctat:

"Rusia a facut o alegere si am afirmat cu tarie ca noi credem ca e o alegere gresita", a spus Kerry.

UPDATE 12:43 Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a confirmat ca liderii europeni nu vor anunta sanctiuni impotriva Rusiei, joi, la Bruxelles, unde se vor intalni pentru a discuta pe tema Ucrainei, relateaza AFP.

"Sanctiunile nu vor veni decat daca lucrurile nu se misca in directia buna", a declarat Jean-Marc Ayrault pentru postul de radio RMC si pentru BFMTV. Miercuri, la Paris, "au avut loc discutii cu toata lumea si Franta este cea care le-a organizat. Au fost rusi, dar au fost si ucraineni. Pentru moment, ei inca nu si-au vorbit dar la Bruxelles vor fi toti sefii de stat si de guvern care vor adopta o linie de conduita". Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit.

UPDATE 12:19 Parlamentul local din Crimeea, dominat de prorusi, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea la Rusia, precum si organizarea unui referendum la 16 martie in peninsula ucraineana pentru a valida aceasta alipire, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali.

Alegatorii vor avea de ales intre o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidata, a precizat deputatul Grigori Ioffe.

Parlamentul acestei republici autonome a prevazut organizarea, la 30 martie, a unui referendum dar care se refera doar o simpla consolidare a autonomiei.

Solicitarea vine intr-un moment cand ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, negociaza cu omologii sai din Statele Unite si Europa, solutii pentru rezolvarea pasnica a crizei. Acesta este si obiectivul summitul extraordinar al Uniunii Europene, care se desfasoara astazi la Bruxelles.

UPDATE ora 10:51 "Rusia spune povesti false pentru a justifica actiunile ilegale in Ucraina, iar lumea nu a mai mai vazut o fictiune atat de surprinzatoare din momentul in care Dostoievski a scris «Doi plus doi egal cinci reprezinta, uneori, un lucru incantator»", afirma diplomatia americana, care citeaza o fraza din romanul "Insemnari din subterana" al scriitorului rus. Departamentul de Stat enumera cele zece afirmatii ale lui Vladimir Putin, "justificand agresiunea rusa in Ucraina, alaturi de fapte pe care acesta le ignora sau le deformeaza".

Astfel, in timp ce presedintele Vladimir Putin asigura ca in Crimeea nu sunt prezenti soldati rusi, ci "grupuri de autoaparare ale cetatenilor", Departamentul de Stat raspunde ca "sunt dovezi clare care sugereaza ca fortele de securitate ruse se afla la conducerea trupelor antiucrainene foarte organizate din Crimeea".

In plus, Departamentul de Stat arata ca aceste trupe "conduc masini inmatriculate in Rusia si se prezinta ca fiind militari rusi cand sunt intrebati de presa internationala sau de soldatii ucraineni".

UPDATE ora 10:44 Emisarul special ONU in Crimeea a ajuns la Istanbul, dupa ce si-a scurtat misiunea in peninsula Emisarul special al ONU in Crimeea, Robert Serry, a sosit miercuri seara la Istanbul, dupa ce si-a scurtat misiunea in peninsula ucraineana, in urma amenintarilor din partea unor membri ai unei grupari locale proruse, au declarat surse guvernamentale turce, relateaza AFP.

"Emisarul ONU a sosit la Istanbul impreuna cu delegatia pe care o conduce", a precizat o sursa guvernamentala, sub acoperirea anonimatului. Deocamdata, nu exista informatii privind o eventuala intalnire a emisarului ONU cu oficialii turci. Diplomatul si-a scurtat misiunea in Crimeea, dupa ce a fost retinut pentru scurt timp de persoane inarmate la Simferopol.

Emisarul special "va reveni la Kiev pentru continuarea misiunii, care a fost intrerupta de acest incident", a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al ONU, Farhan Haq.

Ministerul ucrainean de Externe a anuntat ca Robert Serry a fost retinut pentru scurt timp la Simferopol de persoane inarmate in uniforma.

UPDATE ora 07:25 Un maraton diplomatic nebunesc a avut loc miercuri, in criza ucraineana. Ministrii de externe ai mai multor tari occidentale si presedintele francez Francois Hollande au discutat cu seful diplomatiei ruse.

Astfel, ei au incercat sa convinga Rusia sa-si retraga trupele din Crimeea. Un lucru greu de realizat, avand in vedere ca Rusia nici macar nu recunoaste ca are militari in aceasta peninsula.

Cancelarul Angela Merkel a vorbit din nou cu Vladimir Putin, la telefon, despre scenarii posibile pentru rezolvarea crizei ucrainene. Tensiunile au continuat si pe teren: un diplomat ONU a fost alungat pur si simplu din Crimeea. Venit sa vada care este situatia in Crimeea, emisarul ONU Robert Serry a fost primit de localnici cu steaguri rosii si care scandau furibund ''Crimeea este Rusia''. Cand a incercat sa ajunga la sediul Marinei ucrainene, a fost inconjurat de 10-15 barbati in uniforma si inarmati. A fost tinut ostatic scurta vreme intr-o cafenea, apoi i s-a cerut pur si simplu sa paraseasca regiunea. Ceea ce a si facut.

Proteste pro-Rusia, la Sevastopol

Intre timp, la Donetzk, in estul Ucrainei, mii de manifestanti rusofoni au luat cu asalt o cladire administrativa. Sediul mai fusese ocupat si in ultimele zile, iar politia a reusit sa-l elibereze spunandu-le manifestantilor ca in cladire e o bomba. Siretlicul a functionat atunci, insa ieri, cladirea a fost din nou ocupata.

Mai civilizate, dar la fel de tensionate au fost discutiile de la Paris despre soarta Ucrainei. Sefii diplomatiei rusa, americana, franceza si britanica s-au intalnit in diverse formule, fara niciun rezultat concret. Mai mult, comunicarea pare sa fi fost defectuoasa, caci spre seara, Moscova anunta ca Rusia si Statele Unite au convenit sa ajute ucrainenii sa puna in practica acordul din 21 februarie. Asta ar fi insemnat ca Statele Unite sunt de acord cu revenirea lui Viktor Ianukovici la presedintia Ucrainei, iar Washingtonul a negat prompt un asemenea acord.

Cititi si:

-► Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea

-► Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

-► Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

-► Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea "vecinilor mici", dar nu ar face fata NATO

Serghei Lavrov, ministrul de externe rus: ''Am avut o zi lunga de discutii despre Ucraina. Discutiile vor continua, altceva nu am de spus''.

Ministrul ucrainean de externe a asteptat toata ziua sa discute cu Serghei Lavrov, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Reporter: ''De ce nu v-ati intalnit cu Lavrov astazi?''.
Andrii Desciţa, ministrul de externe ucrainean: ''Intrebati-l pe Lavrov''.

In schimb, NATO a anuntat sanctiuni concrete la adresa Rusiei.Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: "Am suspendat planurile pentru prima misiune comuna NATO-Rusia. Examinam cooperarea din toate domeniile dintre NATO si Rusia''.

Concomitent, NATO isi consolideaza cooperarea cu Ucraina. In plus, Statele Unite au anuntat ca isi intensifica antrenamentele aviatice comune cu Polonia si isi sporesc participarea la protejarea spatiului aerian al tarilor baltice.

Sursa foto: Mediafax foto/ Getty

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Prima masura europeana concreta de ajutorare a Ucrainei. Planul a fost anuntat chiar de presedintele Comisiei Europene
Prima masura europeana concreta de ajutorare a Ucrainei. Planul a fost anuntat chiar de presedintele Comisiei Europene

Comisia Europeana a prezentat miercuri un plan de ajutorare a Ucrainei, cu o zi inaintea unui summit extraordinar pe tema crizei din aceasta fosta republica sovietica, relateaza AFP.

Oficial american: “SUA nu a ajuns la niciun acord cu Rusia si nici nu o sa ajunga vreodata, fara implicarea Ucrainei”
Oficial american: “SUA nu a ajuns la niciun acord cu Rusia si nici nu o sa ajunga vreodata, fara implicarea Ucrainei”

Premierul canadian Stephen Harper a declarat ca ocuparea Crimeei de catre Rusia reprezinta o situatie care nu s-a mai vazut de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, relateaza AFP.

Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz
Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz

Criza din Crimeea ar putea aduce de fapt vesti bune pentru Romania. Aceasta e concluzia suprinzatoare a unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.

Criza din Ucraina. Armata a respins un atac rus asupra unei nave militare. Rusia a testat o racheta balistica
Criza din Ucraina. Armata a respins un atac rus asupra unei nave militare. Rusia a testat o racheta balistica

Rusia a refuzat propunerea de a incepe negocieri cu noua Administratie de la Kiev, sustine SUA. Intre timp armata ucraineana anunta ca a respins marti, fara schimburi de focuri, un atac al Fortelor Navale ruse asupra unei nave militare ucrainene.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.