Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

01-03-2014 20:10


Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat inca nicio decizie privind utilizarea fortei militare in Ucraina, declara purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de AFP.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la "normalizarea" situatiei.

"Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", informa un comunicat al Kremlinului.

Catalin Radu Tanase, corespondentul Stirilor ProTV care a fost de nenumarate ori in zone de razboi, despre cat de grav este situatia in tara vecina:

"Situatia este suficient de grava incat sa putem spune ca Putin ar putea declansa cea mai importanta criza internationala de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, prin interventia militara intr-o tara independenta si suverana, Ucraina.

O sa spuneti ca asa ceva e fara precedent si de neacceptat pentru o lume civilizata in 2014. Din nefericire, memoria oamenilor este de scurta durata.

Haideti sa ne amintim de doua momente in care Rusia a atacat doua tari independenta si suverane. In Republica Moldova, armata a 14-a a ajuns in '90 in zona Tiraspolului si in 2008, in Georgia, cand rusii au atacat si trupele georgiene, sub pretextul ca vor sa apere Abhazia si Osetia, zone in care sunt populatie rusofona. Si in ziua de azi, trupele ruse sunt tot acolo, iar acest lucru s-ar putea intampla si in cazul Ucrainei.

Pretextul pentru a baga armata intr-o tara independeta si suverana invocat de Putin este ca vor sa apere populatia rusofona. Cine poate sa creada asa ceva cand in Crimea sunt nu mai putin de 60% rusi din totalul populatiei. Ei sunt cei care au iesit pe strazile din Donetsk, ei sunt cei care s-au dus la Harkov sa iasa afara pe strazi, pentru a cere protectie din partea Rusiei. Cum poti sa ceri protectie ca populatie rusofona cand tu esti majoritar?

Care este interesul pentru care rusii ar intra in Ucraina? Este simplu: dupa miscarea de strada de la Kiev, nimeni nu poate garanta ca Ucraina nu se rupe, iar Rusia are interesul sa isi pastreze vecinatatea imediat si zona de influenta din vestul Ucrainei. De ce? De exemplu, la Donetsk sunt cele mai importante resurse minerale, toata zona carbonifera a Ucrainie. In centru, unde se afla si Harkov, se afla zona industrializata a Ucrainei, acolo se fac banii. In sud, spre Romania si est, este zona saraca a Ucrainei, care nu intereseaza pe nimeni.

 

Ce ii intereseaza cel mai mult pe rusi este Crimeea, unde rusii isi au garata flota Marii Negre. S-au luptat 300 de ani pentru aceasta peninsula. Este ca un dig urias in mijlocul Marii Negre, iar rusii nu o pot lasa de izbeliste, chiar daca exista un contract prin care Rusia isi poate pastra flota pana in 2042.

Cand nu exista garantii pentru zona de influenta a Rusiei in Ucraina, Putin nu o sa isi permita sa lase aceasta zona nepazita. Ne putem astepta ca rusii, in urmatoarea perioada, sa puna bocancii, blindatele, sau sa auzim elicopterele survoland spatiul ucrainean."

VIDEO PROTVPLUS.RO