Criza din Ucraina. Armata a respins un atac rus asupra unei nave militare. Rusia a testat o racheta balistica

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a refuzat propunerea de a incepe negocieri cu noua Administratie de la Kiev, sustine SUA. Intre timp armata ucraineana anunta ca a respins marti, fara schimburi de focuri, un atac al Fortelor Navale ruse asupra unei nave militare ucrainene.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

-►Autoritatile din Ucraina au anuntat marti seara ca armata a respins un atac rus asupra unei nave militare.

-►Rusia a testat o racheta balistica intercontinentala

Citește și
Vladimir Putin, Barack Obama
Discutie de 90 de minute intre Putin si Obama despre criza din Crimeea. Ce a declarat presedintele rus

-►Situatia este in continuare extrem de periculoasa in peninsula, unde militarii ucraineni, izolati in cazarmi, se afla sub presiuni uriase pentru a se alatura taberei ruse.

-►Vladimir Putin a sustinut marti primele declaratii, denuntand o lovitura de stat in Ucraina si precizand: "Nu vrem sa anexam Crimeea."

-►Forte ruse au executat foc de avertisment oprind militari ucraineni sa se apropie de o baza de langa Sevastopol.

-►John Kerry a sosit marti intr-o vizita de cateva ore la Kiev.

-► Presa de la Tiraspol: Militarii rusi din Transnistria se afla in "alerta de razboi" din cauza crizei din Ucraina.

-► Oficial American: Rusia refuza negocierile cu Administratia din Ucraina.

-► John Kerry: Rusia risca "izolarea" daca nu pune capat "agresiunii" in Ucraina.

-►Barack Obama: Declaratiile lui Vladimir Putin despre Crimeea nu inseala pe nimeni.

Cronologia evenimentelor, marti, 4 martie 2014:

ora 21:30 Armata ucraineana anunta ca a respins marti, fara schimburi de focuri, un atac al Fortelor Navale ruse asupra unei nave militare ucrainene, in Portul Sevastopol din Crimeea.

"Indivizi inarmati au abordat cu un remorcher nava militara ucraineana Slavutici, au incercat sa urce la bord, sa captureze echipajul si sa le ia armele", anunta Ministerul ucrainean al Apararii, citat de AFP. "Agresorii purtau uniforme ale Fortelor navele ruse si au venit de pe o nava militara rusa", a precizat Ministerul Apararii.

Atacul a fost respins fara schimburi de focuri, iar militarii rusi nu au reusit sa urce la bord. Informatiile nu pot fi confirmate din surse independente. Nave ale Flotei ruse de la Marea Neagra continua sa blocheze ambarcatiuni militare ucrainene in largul Portului Sevastopol, in Crimeea. Conform unor surse din cadrul serviciilor de spionaj citate de CNN, doua nave militare ruse si o nava militara ucraineana au intrat marti in Marea Neagra, venind din Marea Mediterana, si se indreapta spre sudul Ucrainei. Fortele Navale ucrainene intentioneaza sa evite orice confruntare cu nave militare ruse.

ora 21:00 Rusia a testat cu succes o racheta balistica intercontinentala au anuntat agentiile de presa RIA si Interfax, citand purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Rusia. Armata rusa a comunicat ca o racheta balistica intercontinentala de tip Topol RS-12M a fost lansata de la poligonul militar Kapustin Yar, situat in apropiere de Volgograd, la Marea Caspica.Testul a fost un succes, iar racheta a cazut controlat in zona Sari Shagan din Kazahstan. "Racheta care poate fi dotata cu incarcatura nucleara a atins tinta cu succes", precizeaza Ministerul rus al Apararii.
Rachetele de tip Topol RS-12PM (SS-25 Sickle, conform terminologiei NATO) au o raza de actiune de 10.500 de kilometri. Testul a avut loc in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia dupa operatiunile militare ruse din regiunea ucraineana Crimeea.

ora 20:00 In pofida tuturor evidentelor, Vladimir Putin a sustinut marti ca fortele rusesti nu ar fi intervenit in Crimeea. El a avertizat totusi ca si-ar putea trimite soldatii in Ucraina, pentru protectia cetatenilor rusi.In acest timp, Statele Unite au anuntat primele sanctiuni concrete, impotriva Moscovei: suspendarea oricarei cooperari in domeniul militar si sistarea convorbirilor bilaterale pe teme comerciale.

"George, trebuie sa intelegi ca Ucraina nici macar NU e o tara. O parte din teritoriul sau tine de Europa de Est, iar cea mai mare parte e a noastra". In acesti termeni ii argumenta Vladimir Putin lui George W. Bush, la summitul NATO gazduit de Bucuresti in 2008, opozitia Moscovei la primirea Ucrainei in Alianta Nord-Atlantica. Sase ani mai tarziu, Rusia ramane ferm atasata de acest rationament.

"In privinta trimiterii de trupe in Ucraina, deocamdata asta nu e necesar. Dar nu excludem aceasta posibilitate. Iar daca vom decide sa ne trimitem fortele armate in Ucraina, acest demers ar fi legitim pentru ca ne-a cerut-o presedintele legitim Ianukovici" a declarat marti Putin.

Situatia din Crimeea ramane tensionata asa cum o arata convorbirile dintre soldatii rusi si cei ucrainieni, surprinse in imagini (VIDEO).

Soldat rus: Superiorul tau sa vina in fata.O sa tragem la picioare!
Soldat ucrainian: America e alaturi de noi! O sa platiti pentru asta! Veti da socoteala!

Intre timp, liderii occidentali cauta o modalitate de a convinge Rusia sa faca un pas inapoi in criza Crimeii. Casa Alba a inasprit simtitor tonul. De altfel, Occidentul nici nu reuseste sa se puna de acord. Potrivit unui document fotografiat de un jurnalist la Downing street, Regatul britanic nu sustine sanctiuni comerciale impotriva Rusiei. 66% din gazul rusesc destinat tarilor europene tranziteaza Ucraina. Ceea ce explica, deopotriva, si de ce Rusia tine cu dintii la Ucraina si de ce europenii nu se grabesc sa anunte sanctiuni.

Tocmai in acest context, producatorii americani de gaze naturale sunt dornici sa exporte aliatilor europeni. Cresterea accesului Europei la resursele Americii ar lipsi Rusia de arma energiei, considera grupurile de lobby care incearca sa obtina in Congres relaxarea restrictiilor asupra exporturilor.

ora 19:00 Declaratiile presedintelui rus, Vladimir Putin, despre Crimeea nu "inseala pe nimeni", afirma presedintele SUA, Barack Obama, subliniind ca atitudinea Rusiei fata de Ucraina nu va face decat sa "indeparteze" Kievul. "Ingerintele ruse in Ucraina nu fac decat sa indeparteze aceasta tara de Rusia", a declarat Obama, citat de AFP."Afirmatiile lui Vladimir Putin despre Crimeea nu inseala pe nimeni. Daca Rusia va interveni militar, se va expune diminuarii influentei in regiune", a spus Obama. Vladimir Putin a declarat ca analizeaza optiunile care i se ofera in criza din Ucraina. "Din punctul de vedere al Statelor Unite, al Uniunii Europene si al aliatilor nostri, actiunile Rusiei incalca dreptul international. "Stiu ca presedintele Putin pare sa aiba o interpretare diferita, dar afirmatiile lui Vladimir Putin despre Crimeea nu inseala pe nimeni. Daca Rusia va interveni militar, se va expune riscului diminuarii influentei in regiune", a spus Obama.

ora 18:00 Moscova risca "izolarea internationala" daca nu va pune capat "agresiunii" militare in Ucraina, avertizeaza secretarul de Stat american, John Kerry, precizand ca Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia, relateaza AFP. "Rusia cauta un pretext pentru a putea ocupa Ucraina, dar risca izolarea pe plan international daca nu pune capat agresiunii militare", a declarat John Kerry la Kiev, subliniind ca Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia.

ora 17:40 Anuntul ca Rusia refuza negocierile cu Administratia din Ucraina a fost facut in contextul vizitei la Kiev a secretarului de Stat american, John Kerry. Presedintele Vladimir Putin a declarat ca o interventie militara rusa in Ucraina "nu este necesara, pentru moment", subliniind ca Rusia isi rezerva dreptul de a recurge la "toate mijloacele" pentru protejarea cetatenilor sai in aceasta tara afectata de o grava criza politica.

ora 17:30 Armata navala rusa ar bloca stramtoarea Kerci care separa regiunea Crimeea de Rusia, a declarat azi un oficial ucrainian din cadrul Pazei de Coasta, relateaza Reuters. Potrivit acestuia stramtoare este blocata de doua nave rusesti. Stramtoarea Kerci face legatura intre Marea Neagra si Marea Azov, separand Peninsula Crimeea, apartinand Ucrainei, de Peninsula Taman (Rusia). Situatia ramane tensionata in regiunea ucraineana prorusa Crimeea, desi Rusia a ordonat retragerea trupelor in unitatile militare.

ora 17:20  Datoria Ucrainei catre Rusia pentru gazul furnizat se ridica la 2 miliarde de dolari, sustine premierul Ucrainei, relateaza Reuters.

ora 17:10 Comisia Europeana urmeaza sa prezinte miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina, care se confrunta cu grave probleme financiare, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, relateaza AFP.

ora 17:00 Corespondenta celor de la Sky News, Julia Karmo, prezenta in Crimeea a postat pe Twitter imagini din baza ucraineana Perevalne. Baza militara, care adaposteste o unitate de graniceri ucraineni, situata la 20 de kilometri de Simferopol, a fost inconjurata, de cateva zile, de persoane inarmate cu mitraliere. Potrivit Ministerului ucrainean al Apararii, care a estimat numarul lor la 1.000, atacatorii voiau sa constranga granicerii sa predea armele. Potrivit jurnalistei britanice, localnicii le aduc provizii soldatilor, asediati de aproape 4 zile.

ora 16:10 Militarii rusi din regiunea transnistreana se afla in "alerta de razboi" din cauza situatiei din Ucraina, scrie presa de la Tiraspol, care sustine ca fortele Rusiei din zona au primit veste antiglont si munitie de lupta, relateaza Jurnal de Chisinau, in editia electronica.

Potrivit sursei, si trupele separatiste din Ministerul Apararii, Afacerilor Interne si Serviciului de Securitate (KGB) de la Tiraspol se afla in alerta maxima din cauza situatiei din Ucraina.  Potrivit presei de la Tiraspol, autoritatile separatiste transnistrene proruse se tem ca tensiunile din Ucraina ar putea afecta regiunea. In consecinta, administratia separatista de la Tiraspol a consolidat procedurile de trecere a frontierei dintre Ucraina si regiunea transnistreana inainte de inceperea crizei din Crimeea, scrie Deutsche Welle.

Pe de alta parte, in urma evenimentelor din Ucraina, deputatul rus Roman Hudeakov a trimis o solicitare Ministerului rus de Externe, in care cere examinarea posibilitatii recunoasterii Transnistriei si integrarii acesteia in Federatia Rusa. Deputatul rus, originar din Transnistria, a invocat faptul ca Romania ar putea recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova.

La randul lor, analistii de la Chisinau considera ca daca Ucraina va ceda in fata agresiunii rusesti, atunci se poate afirma ca "Moldova va fi ocupata de Rusia din nou" si considera ca este necesara o convocare a Parlamentului Republicii Moldovei, pentru adoptarea unei declaratii in legatura cu agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei. De asemenea, Republica Moldova trebuie sa ceara UE si SUA asigurarea protectiei din partea NATO.

De altfel, seful Comitetului pentru Informatii de la Casa Alba, Mike Rogers, a declarat recent ca R. Moldova ar putea fi urmatoarea "victima a agresiunii ruse". "Vladimir Putin intentioneaza sa extinda zona-tampon a Rusiei, asa cum o face in Ucraina. Cred ca Moscova isi doreste sa extinda zona-tampon nu atat prin ocupatie, cat prin influenta. Iar urmatoarea va fi Moldova si vor urma si alte regiuni. Interesul Rusiei este sa impinga cat mai departe aceasta zona-tampon", a apreciat oficialul american.

In context, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anuntat in urma evenimentelor din Crimeea ca Moldova pledeaza pentru respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si pentru respingerea violarii principiilor dreptului international. La randul sau, premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a mentionat ca "tensiunile dintre prorusii din Crimeea si proeuropenii din Ucraina amintesc de conflictul separatist din Transnistria". "Ceea ce se intampla in Ucraina arata ca, in cazul in care o tara nu reactioneaza imediat la pericolul separatismului, acesta risca sa se raspandeasca in intreaga regiune", a declarat premierul Leanca intraun interviu pentru Europa Libera.

ora 16:00 SkyNews a postat online o inregistrate cu situatia tensionata dintre soldatii rusi si ucrainieni dupa ce fortele ruse au executat marti primele focuri de avertisment, la baza militara aeriana de la Belbek. In imagini apar soldatii ucraineni de la Belbek, neinarmati si incolonati, cantand imnul Ucrainei, indreptandu-se spre locul lor de munca, in timp ce rusii au tras focuri de avertisment pe deasupra capetelor lor.

 ora 15:30 Bauer: Ucraina va solicita si sprijin militar international daca va fi cazul. Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a denuntat, marti, agresiunea Rusiei impotriva Kievului si a anuntat ca tara sa va solicita si sprijin militar international, daca va fi cazul."Federatia Rusa continua sa faca eforturi pentru a destabiliza situatia in Republica Crimeea, provocand fortele armate ale Ucrainei sa intre in contact cu trupele rusesti, si incearca sa le convinga sa predea armamentul, munitia, sa incalce astfel juramanrul militar, sa treaca de partea fortelor ruse sau a separatistilor locali."

ora 15:00
Putin: Fortele ruse nu au intervenit in Ucraina, dar Moscova poate sa trimita militari
Vladimir Putin a negat marti ca fortele ruse au intervenit in Ucraina, dar a avertizat ca Rusia ar putea sa trimita militari in fosta republica sovietica pentru a-si proteja cetatenii, relateaza AFP. Raspunzand, intr-o intalnire cu presa la resedinta sa de la periferia Moscovei, unui jurnalist care l-a intrebat daca fortele ruse ocupa Crimeea, unde bazele ucrainene sunt incercuite de catre persoane in uniforma dar care nu poarta vreun semn de identificare, Putin a raspuns "nu, (acestea) nu participa. Este vorba despre forte locale de autoaparare".

ora 14:00 Secretarul de Stat John Kerry a sosit marti la Kiev, intr-o vizita efectuata in semn de sustinere fata de noul regim ucrainean, oficiali americani afirmand ca sunt "alarmati" din cauza unei "consolidari" a prezentei militare ruse in crimeea, relateaza AFP. Cu ocazia acestei vizite simbolice de cateva ore a lui Kerry, Statele Unite ofera totodata o asistenta economica Kievului, promitand acordarea sumei de un miliard de dolari in cadrul unui imprumut international, potrivit unor oficiali care calatoresc impreuna cu secretarul de Stat si reprezentanti ai presei.

ora 12:42 Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a sustinut astazi primele declaratii de la debutul crizei din Ucraina.

"In ceea ce priveste trimiterea de trupe, nu este necesar pentru moment. Dar aceasta posibilitate exista", a declarat Putin.

"Ianukovici nu a dat niciun ordin de impuscare a protestatarilor. A fost de acord cu toate conditiile Opozitiei: si-a semnat demisia si revenirea la Constitutia din 2004.

Simpatizez cu cei de pe Maidan, desi nu recunosc oficial schimbarea regimului de la Kiev. Ceea ce s-a intamplat in Ucraina a fost o preluare a puterii prin arme.

Presedintele interimar nu este legitim. Din punct de vedere legal, Ianukovici este presedinte. Exercitiile militare nu au legatura cu ce se intampla in Ucraina. Nu le-am anuntat anterior din cauza ca erau exercitii militare surpriza, planuite de acum cateva luni.

Ucraina nu este doar vecina noastra, ci natiunea cea mai infratita cu noi. Daca oamenii din Estul Ucrainei ne vor cere ajutorul, ne permitem sa luam toate masurile necesare protejarii lor", a spus Putin.

Putin a vorbit si despre anumiti rebeli nationalisti care s-au deplasat in Crimeea si s-a referit de mai multe ori la situatia din Ucraina apeland la notiunea de extremisti radicali de pe strazile din Kiev.

De asemenea, Vladimir Putin a spus ca, deocamdata, nu este necesar sa trimita trupe in Ucraina.

"Adesea ne acuza de actiuni lipsite de legitimitate, dar cand ii intreb de actiunile lor, spun mereu ca sunt legitime. Trebuie sa reamintesc tuturor Irak, Afganistan si Libia, unde au actionat fara acordul ONU.

Nu sunt ingrijorat in privinta unui razboi, nu vom merge la razboi impotriva Ucrainei. L-am avertizat pe Ianukovici sa nu retraga politia din Kiev, dar nu m-a ascultat. Imediat ce a facut-o, au preluat controlul.

Spatiul ex-sovietic este plin de astfel de uniforme. Erau trupe locale de aparare (despre soldatii care pazeau bazele militare ucrainene din Crimeea, presupusi a fi rusi).

Suntem pregatiti in continuare sa gazduim summit-ul G8. Sanctiunile ar dauna ambelor parti, nu doar Rusiei", a mai spus Putin.

"L-ar fi omorat acolo", a spus Putin despre Ianukovici, pe care l-ar fi avertizat ca nu are viitor politic si pe care l-a ajutat din motive umanitare.

Putin a aparat decizia lui Ianukovici de a nu semna acordul cu Uniunea Europeana, acord cu conditii dezastruoase pentru economia Ucrainei.

ora 12:25 Compania rusa Gazprom a anuntat ca va anula, din aprilie, tarifele preferentiale la gaze pentru Ucraina, a anuntat marti directorul gigantului rus Aleksei Miller.

"Dat fiind ca Ucraina nu isi indeplineste obligatiile, nu indeplineste acordurile privind rabatul semnat drept clauza aditionala la contract, Gazprom a decis sa nu mai prelungeasca rabatul, iar acest lucru se va intampla de luna viitoare", a declarat Miller, citat de agentiile ruse, in cadrul unei intrevederi cu premierul Dmitri Medvedev.

El a sugerat, de asemenea, ca Rusia sa acorde Kievului, intre doua si trei miliarde de dolari pentru reglarea datoriei privind gazele.

"Bineinteles, valoarea datoriei este importanta. Pentru Gazprom, varianta cea mai simpla si eficienta ar fi sa acorde Ucrainei un credit de 2-3 miliarde de dolari pentru reglarea datoriei si pentru plata livrarilor de gaze actuale", a declarat el.

ora 12:24 O intrevedere "lunga si dificila" cu seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov nu a permis sa se poata spune ca se are in vedere o solutie la criza ucraineana, a declarat presei la Geneva ministrul german de Externe Franz Steinmeier, citat de AFP.

"Am avut o intrevedere dificila, lunga si foarte serioasa dar nu a fost suficienta pentru a spune ca se are in vedere o solutie", a afirmat marti ministrul german, dupa intalnirea de luni seara cu Lavrov.

"Nu pot lansa un semnal pentru a spune ca suntem pe calea cea buna pentru a gasi o solutie si ca Ucraina si Rusia vor discuta una cu cealalta", a declarat el.

Steinmeier a avut o cina de lucru, luni seara, la Geneva cu Lavrov si s-a intalnit si cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Potrivit ministrului german, "merita osteneala de a continua discutiile inainte de organizarea" unui summit extraordinar, joi, pe tema Ucrainei.

"Trebuie folosit timpul ramas pana la summit pentru a vedea daca exista o posibilitate de a crea un grup de contact international pentru reducerea tensiunilor", a adaugat el.

"Ambianta este foarte electrizanta", a adaugat el, descriind mediul diplomatic actual. "Sunt zvonuri din toate partile", a adaugat el.

ora 12:10 Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a vorbit, marti, despre respectarea drepturilor minoritatilor din Ucraina, dar si despre modul in care Moscova a incalcat acordurile bilaterale cu Kievul.

"Nu putem sa estimam care este numarul real al fortelor rusesti pe teritoriul Ucrainei. Pentru mine si ambasada, Ianukovici nu mai este presedinte, este considerat presedinte legitim doar de unele forte, iar eu nu ma consider printre acestea. Da, sunt reprezentantul noii puteri de la Kiev la Bucuresti", a spus Bauer.

Vezi AICI mai multe declaratii facute de Teofil Bauer.

ora 10:55 Rusia isi va reduce "la zero" dependenta economica fata de SUA in caz de sanctiuni

"Vom gasi un mijloc nu numai pentru a ne reduce dependenta financiara de SUA, ci vom obtine un mare profit din aceste sanctiuni", a declarat Seghei Glaziev pentru agentia publica RIA Novosti.

"Tentativele de a adopta sanctiuni impotriva Rusiei vor conduce la o prabusire sistemului financiar american si vor aduce sfarsitul dominatiei Statelor Unite in sistemul financiar mondial", a adaugat el.

ora 10:41 Tratatul dintre Rusia si Ucraina privind stationarea Flotei ruse a Marii Negre in Crimeea prevede ca Moscova poate avea pana la 25.000 de militari in aceasta zona, au replicat reprezentanti rusi la acuzatiile aduse de occidentali, care considera aceasta mobilizare drept un act de agresiune.

Viaceslav Nikonov, parlamentar din partea Partidului Rusia Unita al lui Vladimir Putin a aparat prezenta rusa in Crimeea afirmand ca aceasta respecta tratatul dintre Moscova si Kiev.

"Rusia poate avea pana la 25.000 de militari aici (dar) nu cred ca sunt mai mult de 15.000", a declarat el pentru BBC.

"Dupa asa-numita sa revolutie, Guvernul nelegitim de la Kiev a trimis militii inarmate pentru a ocupa cladirile guvernamentale din Crimeea, cred ca era destul de naiv sa te astepti ca Rusia sa stea deoparte", a afirmat el. Acelasi tratat si acelasi numar de militar a fost invocat si de ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, pentru a justifica prezenta rusa in aceasta regiune, relateaza CNN.

Interventia rusa in Crimeea are ca obiectiv "apararea compatriotilor si cetatenilor nostri", a mai declarat Ciurkin, repetand pozitia Moscovei.

ora 10:23 Rubla ruseasca, bursa de la Moscova si pietele europene sunt in urcare puternica, dupa ce agentia Interfax a scris ca presedintele Vladimir Putin a dispus retragerea trupelor desfasurate in vestul Rusiei odata cu incheierea unor exercitii militare.

Indicele Micex al bursei de la Moscova a urcat cu 2,5% marţi dimineaţă, după ce a scăzut luni cu 11%, pierzând 55 miliarde de dolari din capitalizare.

ora 08.15 Presedintele rus Vladimir Putin le-a ordonat trupelor mobilizate saptamana trecuta intr-un exercitiu militar surpriza in vestul si centrul Rusiei sa se intoarca la unitatile lor, a declarat purtatorul sau de cuvant Dmitri Peskov, relateaza Russia Today, in pagina electronica. Putin a ordonat intoarcerea lor dupa un raport al Ministerului Apararii care afirma ca exercitiile s-au desfasurat cu succes, a declarat Peskov.

ora 06.30 Mai multi oficiali ai Congresului american dornici sa sustina Kievul in fata Moscovei si-au exprimat intentia, luni, de a adopta rapid masuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui imprumut de un miliard de dolari, relateaza AFP. Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a anuntat luni, in Senatul american, ca un proiect de lege privind acordarea unui ajutor Ucrainei este in curs de elaborare. Obiectivul proiectului de lege este de a "contracara actele Rusiei vizand anexarea teritoriului ucrainean prin forta".

"Aceasta lege va autoriza credite pentru acordarea unor garantii de imprumuturi de cel putin un miliard de dolari", a anuntat democratul Robert Menendez.

SINTEZA EVENIMENTELOR, luni, 3 martie 2014:

Intr-un anunt surpriza, Rusia a anuntat ca fostul presedinte ucrainean Victor Ianukovici este cel care a solicitat interventia fortelor ruse in tara. Presedintele rus Vladimir Putin a aparut in public pentru prima data de la izbucnirea crizei de Crimeea. A ales drept cadru o baza militara din nord-vestul Rusiei, unde blindatele armatei au participat la ultima zi de exercitii militare.

Putin nu a facut nicio declaratie, insa mesajul acestei vizite a fost clar: acestea sunt trupele care ar putea sa marsaluiasca inspre Ucraina, daca el va decide asta. In locul presedintelui a vorbit ambasadorul rus la ONU, care a informat Consiliul de Securitate ca Rusia a raspuns solicitarii de ajutor militar lansata de Victor Ianukovici. Drept dovada a fost prezentata o scrisoare, datata 1 martie, pe care presedintele-demis a trimis-o lui Vladimir Putin.

Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU: "Tara aluneca in haos si anarhie. Vietile, siguranta si drepturile oamenilor, in special in sud-estul tarii si in Crimeea, sunt in pericol. Oamenii sunt persecutati pe motive de crez politic si limba."

Printre reuniuni de urgenta si discutii intense, liderii occidentali incearca sa gaseasca o modalitate de a convinge Rusia sa faca un pas inapoi in Crimeea.

Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Daca vor continua pe aceasta cale, vom examina o serie de masuri: economice, diplomatice, care vor izola Rusia si vor avea un efect negativ asupra economiei ruse si a pozitiei sale in lume."

Insa iata ce cred analistii. Dan Dungaciu: "Pe termen scurt tot ce spune in acest moment Departamentul de Stat sau presedintele american nu are niciun efect. Iar Rusia stie asta. Rusia joaca pe politica faptului implinit."

Inainte sa plece de la Washington, cu destinatia Kiev, secretarul de stat american, John Kerry, s-a intalnit cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, caruia i-a promis ajutor economic.

John Kerry, secretar de stat al SUA: "Ceea ce Rusia face acum in Ucraina a crescut presiunile asupra Moldovei".

Pericolul unui conflict sangeros in Crimeea este mare. Trupele ucrainene, izolate in cazarmi, au asteptat cu infrigurare ora cinci dimineata cand ar fi trebuit sa aiba loc un atac armat in forta al Rusiei. Temerile au ramas, desi, luni seara, Kremlinul a negat ca planuieste o astfel de actiune militara. Oricum, unitatile militare ucrainene, inconjurate inca de duminica de trupe rusesti, dar si vasele de razboi, se afla sub uriase presiuni pentru a se alatura taberei pro-ruse.

Vladislav Litovchenko, ofiter de marina: "Au incercat sa ne intrerupa liniile de comunicare, sa blocheze liniile de aprovizionare. Exercita presiuni la nivel psihologic asupra oamenilor nostri, sa tradeze Ucraina. Ne ameninta cu armele, insa nu deschidem focul. Stim ca vor sa ne provoace."

Dan Dungaciu: "In ceea ce priveste trupele paramilitare, acolo exista un potential real de conflict. Cred ca nu riscam un razboi in care sa fie implicate forte dincolo de Ucraina si Federatia Rusa. Toata lumea este foarte atenta sa nu se intample asa ceva."

Tensiunile din Crimeea si-au lasat amprenta si la bursa, iar rubla a atins luni, 3 martie 2014, un minim istoric.

Sursa foto: Getty / Mediafax foto

Cititi si: 

—» Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

» Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

---» Criza din Ucraina ii determina pe americani sa ajute si mai mult Republica Moldova. Cate milioane de dolari vor da in plus

---» Obama: Rusia a incalcat dreptul international. Ne gandim la sanctiuni care ar izola Rusia

---» Basescu, la "Dupa 20 de ani": Situatia de securitate a Romaniei nu s-ar schimba daca Rusia intra militar in Ucraina

---» Discutie de 90 de minute intre Putin si Obama despre criza din Crimeea. Ce a declarat presedintele rus

---» Barack Obama: "Va exista un cost pentru o interventie militara in Ucraina"

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Criza in Ucraina. Obama: Rusia a incalcat dreptul international. Ne gandim la sanctiuni care ar izola Rusia
Criza in Ucraina. Obama: Rusia a incalcat dreptul international. Ne gandim la sanctiuni care ar izola Rusia

Ingrijorarea creste in Ucraina, unde comandantul fortelor navale a decis sa se supuna ordinelor autoritatilor pro-ruse din Crimeea. 

Discutie de 90 de minute intre Putin si Obama despre criza din Crimeea. Ce a declarat presedintele rus
Discutie de 90 de minute intre Putin si Obama despre criza din Crimeea. Ce a declarat presedintele rus

Rusia isi rezerva dreptul de a "proteja interesele sale si populatia rusofona" in caz de "violente" in estul Ucrainei si in Crimeea, i-a spus presedintele rus, Vladimir Putin, omologului sau american, Barack Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona
Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat inca nicio decizie privind utilizarea fortei militare in Ucraina, declara purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de AFP.

Concluzia sedintei convocate de Basescu la Cotroceni: Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina
Concluzia sedintei convocate de Basescu la Cotroceni: Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina

Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina, nu exista riscuri imediate la adresa securitatii nationale si nu a ridicat gradul de alerta al structurilor de securitate nationala.

Apel la Putin:
Apel la Putin: "Nu suntem in Rocky 4". John Kerry, secretarul de stat american, a indemnat Rusia sa respecte statul ucrainean

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat intr-o vizita in Ucraina, a facut apel la Vladimir Putin sa nu escaladeze conflictul din Crimeea.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.