Barack Obama: "Va exista un cost pentru o interventie militara in Ucraina". Liderii europeni reactioneaza

Vladimir Putin, Barack Obama

Administratia Barack Obama analizeaza "posibilele costuri" pe care le-ar avea pentru Rusia o interventie militara in Ucraina, avertizeaza un oficial de rang inalt de la Casa Alba, citat de NBC News.

UDATE 17:50 "Monitorizam indeaproape situatia, ne consultam cu partenerii nostri si analizam posibilele costuri de care a vorbit presedintele Obama vineri", a declarat oficialul de la Casa Alba.
 

Obama a exprimat, vineri, profunda ingrijorare a Washingtonului fata de o situatie "volatila", potrivit Mediafax.

"Suntem profund ingrijorati de informatiile privind miscari de trupe intreprinse de Federatia Rusa in Ucraina", a declarat liderul american in sala de presa a Casei Albe.

El nu a confirmat insa declaratiile presedintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, care, denuntand o "agresiune" a Moscovei, a afirmat ca, vineri, 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

Citește și
Crimeea
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici
VIDEO Călin Georgescu s-a filmat când făcea baie într-un lac de munte când afară erau -6 grade

 

"Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internationala si subliniaza ca va exista un cost pentru o interventie militara in Ucraina", a adaugat Obama.

Presedintele american, care a oferit asigurari ca administratia sa ramane in contact cu Guvernul rus, a recunoscut ca Rusia are interese in Ucraina. Insa el a apreciat ca o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei va fi "profund destabilizatoare".

Liderul american a subliniat de asemenea ca o interventie militara rusa in Ucraina, la mai putin de o saptamana de la destituirea presedintelui prorus Viktor Ianukovici de Parlament, "va reprezenta un amestec in probleme care trebuie rezolvate de ucraineni".

Remarcand ca "situatia ramane foarte volatila", Obama a mai dezvaluit ca vicepresedintele Joe Biden va vorbi cu noul premier ucrainean Arseni Iateniuk "pentru a-l asigura ca, in acest moment dificil, Statele Unite sprijina eforturile sale, suveranitatea, integritatea teritoriala si viitorul democratic al Ucrainei".

SUA solicita o mediere internationala in Crimeea

Statele Unite solicita trimiterea de urgenta a unei "misiuni internationale de mediere" in Crimeea si indeamna Rusia sa-si retraga fortele militare din regiune, a declarat vineri ambasadoarea americana la ONU, Samantha Power.

Misiunea va avea ca obiectiv "sa inceapa (discutiile in vederea) reducerii tensiunilor si sa faciliteze dialogul pasnic si productiv intre toate partile ucrainene", a adaugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. Misiunea va trebuie sa fie "independenta si credibila" si sa serveasca la asigurarea "integritatii teritoriale a Ucrainei", a precizat Samantha Power.

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a precizat ca un principiu al Rusiei este de "a nu accepta medierile impuse". Intrebata in legatura cu formatul unei eventuale misiuni, Samantha Power a enumerat Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si emisarul secretarului general al ONU Ban Ki-moon, Robert Serry, care se afla in prezent la Kiev.

Statele Unite, a adaugat Power, sunt "foarte ingrijorate in legatura cu informatiile despre o mobilizare rusa in Crimeea" si "solicita Rusiei sa-si retraga fortele militare care au fost masate" pentru ca ucrainenii sa decida singuri calea pe care o vor urma. Ea a refuzat totusi sa spuna daca aceasta mobilizare poate fi considerata o agresiune, asa acum afirma autoritatile de la Kiev. Statele Unite, a mai declarat Power, "vor condamna orice incercare de a pune sub semnul intrebarii suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, pe care toate tarile trebuie sa le respecte".

"Cea mai buna modalitate prin care populatia din Crimeea ar putea sa-si atinga obiectivele este de a lucra pasnic in cadrul sistemului politic care functioneaza in prezent", a adaugat ea.

"In acest scop, Statele Unite solicita crearea de urgenta a unei misiuni internationale de mediere in Crimeea", a afirmat ambasadoarea americana la ONU. Intrebat in legatura cu consolidarea prezentei militare ruse, Ciurkin a amintit ca Rusia are un acord cu Ucraina privind prezenta navala rusa la Sevastopol.

"Noi actionam conform acestui acord", a afirmat el, apreciind ca "este total inacceptabil" sa se evoce o agresiune. Este vorba despre prima reuniune a Consiliului de Ministri consacrata crizei din Ucraina.

Reuniunea a fost convocata la solicitarea Ucrainei, de catre Lituania, care a asigurat in februarie presedintia Consiliului.

Marea Britanie, Franta si Germania isi declara preocuparea

Marea Britanie, Franta si Germania au exprimat preocupare in legatura cu situatia din Crimeea, insistand pentru respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei.

"Trebuie luate toate masurile pentru respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei", a declarat premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault.

"Ceea ce se intampla in acest moment in Crimeea ne ingrijoreaza", a reactionat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pledand pentru respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a discutat sambata cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, cerandu-i sa ia masuri pentru "detensionarea situatiei si pentru respectarea suveranitatii Ucrainei".

Angela Merkel cere evitarea agravarii situatiei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, evitarea oricarei actiuni care ar putea contribui la agravarea situatiei din Ucraina.

"Cancelarul Merkel si-a exprimat preocuparea in legatura cu destabilizarea situatiei din Ucraina. Orice actiune care ar putea contribui la agravarea situatiei trebuie evitata", a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului german.

"Merkel a solicitat retinere si in legatura cu situatia din Crimeea", a adaugat Seibert.

"Propunerile organizatiilor internationale pentru depasirea disensiunilor si pentru intensificarea dialogului trebuie folosite", a insistat Merkel.

Francois Hollande vrea evitarea unei interventii externe

Decizia Consiliului Federatiei Ruse de a autoriza trimiterea de trupe in Crimeea comporta "amenintari reale la adresa integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei", afirma presedintele Frantei, Francois Hollande, citat de AFP.

"Trebuie facut totul pentru a evita o interventie externa si riscurile unei escaladari periculoase a situatiei", subliniaza Presedintia Frantei.

Traian Basescu se declara ingrijorat de situatia din Crimeea

Presedintele Traian Basescu se declara "profund ingrijorat" de situatia in desfasurare in Crimeea si de miscarea separatista care se amplifica in aceasta regiune, reiterand totodata sprijinul pentru calmarea situatiei si pentru instalarea noilor autoritati alese in Rada Suprema.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, este profund ingrijorat de situatia in desfasurare in Crimeea si de miscarea separatista care se amplifica in aceasta regiune si face apel la toti actorii internationali sa nu sustina si sa nu incurajeze separatismul din Crimeea. Dupa cum Romania a afirmat in repetate randuri, statalitatea, suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala ale Ucrainei sunt valori conforme dreptului international public pe care trebuie sa le respecte toate statele care au recunoscut independența Ucrainei in 1991, cu atat mai mult statele semnatare ale Acordului de la Budapesta din 1994", se arata in apelul sefului statului cu privire la situația din Crimeea, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Totodata, presedintele Traian Basescu reitereaza sprijinul pentru calmarea situatiei si pentru instalarea noilor autoritati alese in Rada Suprema, considerand ca "violenta poate genera frica si resentimente la adresa populatiei greu incercata in lupta pentru democratie si libertate", mentioneaza sursa citata.

"Romania se arata deschisa sa raspunda tuturor solicitarilor noului guvern instalat la Kiev care va avea tot sprijinul pentru stabilizarea si reconstructia Ucrainei, pentru rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta in lichidarea actualului vid de putere", se mai arata in comunicat.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Citește și...
Criza din Crimeea. Rusia, acuzata de
Criza din Crimeea. Rusia, acuzata de "invazie armata". Kievul va cere extradarea lui Ianukovici

Situatia devine din ce in ce mai tensionata in Crimeea, regiune ucraineana care are tendinte separatiste, dar si legaturi istorice cu Rusia.

Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

Daca la Bucuresti revolutia Euromaidanului a fost vazuta ca o victorie a democratiei, ce le va aduce o viata mai buna vecinilor ucraineni, lucrurile nu se vad la fel in Crimeea, republica autonoma din sudul Ucrainei.

Apel la Putin:
Apel la Putin: "Nu suntem in Rocky 4". John Kerry, secretarul de stat american, a indemnat Rusia sa respecte statul ucrainean

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat intr-o vizita in Ucraina, a facut apel la Vladimir Putin sa nu escaladeze conflictul din Crimeea.

Recomandări
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifre oficiale BEC în timp real. Călin Georgescu, pe primul loc după 92% dintre secții
REZULTATE alegeri prezidențiale 2024. Cifre oficiale BEC în timp real. Călin Georgescu, pe primul loc după 92% dintre secții

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Biroul Electoral Central. Pe măsură ce sunt introduse în sistem procesele verbale din secțiile de votare.

Cine este Călin Georgescu, candidatul care a reușit să producă surpriza la alegerile prezidențiale din 2024
Cine este Călin Georgescu, candidatul care a reușit să producă surpriza la alegerile prezidențiale din 2024

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, a reușit să capteze atenția opiniei publice prin obținerea unui rezultat neașteptat de 16% din voturile exprimate, conform exit-poll-urilor.

REZULTATE EXIT-POLL-URI naționale la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
REZULTATE EXIT-POLL-URI naționale la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi

Rezultate EXIT POLL alegerile prezidențiale 2024. Rezultatele sondajului AVANGARDE și CIRA arată că Marcel CIolacu și Elena Lasconi vor intra în turul al doilea.