Criza din Ucraina ii determina pe americani sa ajute si mai mult Republica Moldova. Cate milioane de dolari vor da in plus
Liderii americani au multiplicat luni semnele de sprijin pentru Republica Moldova, in conditiile in care la Washington a avut loc o vizita a premierului de la Chisinau.
Seful Guvernului moldovean, Iurie Leanca, a fost primit in cursul diminetii de miercuri, 4 martie 2014, la Casa Alba, de vicepresedintele Joe Biden. Presedintele Barack Obama a participat si el la intrevedere, potrivit Executivului american. "Presedintele a salutat prietenia solida dintre tarile noastre si a subliniat angajamentul profund al Statelor Unite pentru sustinerea aspiratiilor R.Moldova", a anuntat Casa Alba.
Totodata, Obama si Biden "au insistat asupra sprijinului de nadejde al Statelor Unite pentru suveranitatea si integritatea R.Moldova in frontierele sale recunoscute la nivel international", potrivit aceleiasi surse.
Mai devreme, primindu-l pe Iurie Leanca, secretarul de Stat John Kerry a anuntat sporirea ajutorului economic american pentru Republica Moldova. "Vom suplimenta fondurile pentru a ajuta R.Moldova sa isi dezvolte competitivitatea", a declarat pentru presa secretarul de Stat american, inainte de o intrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leanca, la Washington.
Washingtonul prevede sa deblocheze inca 2,8 milioane de dolari pentru Republica Moldova, suma totala urmand sa ajunga la 7,5 milioane.
In contextul in care Rusia a preluat controlul asupra Crimeei, o peninsula din sudul Ucrainei aflata la aproximativ 600 de kilometri de Republica Moldova, John Kerry si-a aratat ingrijorarea fata de o eventuala atitudine similiara a Moscovei fata de Chisinau. "Imi pare rau sa spun, dar Rusia face presiuni asupra R.Moldova. Exista probleme legate de sursele de energie", a denuntat seful diplomatiei americane, adaugand ca Washingtonul este "ferm angajat in directia aleasa de R.Moldova".
John Kerry urmeaza sa se deplaseze marti la Kiev pentru a reafirma "sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei" si a amenintat Moscova cu masuri de retorsiune daca va continua "invazia" si "agresiunea" in Crimeea. La randul sau, Obama a apreciat ca Moscova este "de partea rea a istoriei" in aceasta criza si a amenintat cu adoptarea unor "masuri economice si diplomatice care ar izola Rusia".
Spre deosebire de Ucraina, R.Moldova a semnat la sfarsitul lui 2013 un acord de asociere cu Uniunea Europeana. Principalul subiect de disputa intre Chisinau si Moscova este Transnistria, o regiune a R.Moldova cu majoritate rusofona care si-a autoproclamat independenta in 1990. Un conflict armat, incheiat in 1992, s-a soldat cu sute de morti si interventia armatei ruse. De atunci, Rusia mentine militari in regiune, impotriva vointei Guvernului moldovean si in pofida unor angajamente de retragere asumate in 1999.
Evocand situatia "negativa" din Ucraina, premierul moldovean si-a exprimat dorinta pentru o cooperare si un dialog "foarte activ" cu Statele Unite in domeniul securitatii.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Chisinau, moldova, ajutoare, crimeea, barack obama, iurie leancă,
Dată publicare:
04-03-2014 10:10