Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: "Ianukovici nu mai este presedinte, sunt reprezentantul noii puteri"


Ultimul update: Vineri 07 Martie 2014 07:01
Data publicarii: Marti 04 Martie 2014 11:30
Categorie: Stiri externe

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a sustinut o serie de declaratii, marti, de la sediul ambasadei, declaratii care au fost transmise LIVE de StirilePROTV.ro.

Oficialul a vorbit despre respectarea drepturilor minoritatilor din Ucraina, dar si despre modul in care Moscova a incalcat acordurile bilaterale cu Kievul.

Bauer a precizat ca, pentru el, Viktor Ianukovici nu mai este presedinte si ca reprezinta noua putere proeuropeana de la Kiev.

Sinteza declaratiilor lui Teofil Bauer:

"Autoritatile din Ucraina asigura drepturile tuturor cetatenilor, indiferent de etnia lor. Au fost garantate si drepturile lingvistice si culturale ale minoritatilor.

Partea ucraineana vrea ca situatia sa fie rezolvata pasnic, cu participarea tuturor tarilor din UE, OSCE si Consiliul Europei.

Incalcand reglementarile tuturor acordurilor bilaterale, in conformitatea cu care partea rusa trebuie sa notifice Ucraina despre orice miscare a trupelor pe teritoriul Ucrainei, aceste reglementari sunt incalcate de partea rusa si, in mod constant, se trimit trupe noi si tehnica militara. Nu li se permite autoritatile ucrainene sa faca verificari in privinta navelor care vin in porturi.

Nu putem sa estimam care este numarul real al fortelor rusesti pe teritoriul Ucrainei. Pentru mine si ambasada, Ianukovici nu mai este presedinte, este considerat presedinte legitim doar de unele forte, iar eu nu ma consider printre acestea. Da, sunt reprezentantul noii puteri de la Kiev la Bucuresti", a spus Bauer.

Acesta a precizat ca Rusia deruleaza un razboi psihologic cu Ucraina si a multumit presei si oficialilor din Romania pentru sustinerea primita.

"Operatiunea pe care o face Rusia are toate semnele unei agresiuni. Ultimatumul ca si alte actiuni de acest gen sunt pentru a intimida fortele armate ale Ucrainei. Sunt elemente ale razboiului psihologic.

Multumesc pentru sustinerea pozitiei Ucrainei de catre presa internationala si din Romania, avand in vedere si reactiile oficiale de la Traian Basescu si MAE.

Daca va fi cazul, ne vom adresa unei sustineri militare. ", a mai spus Bauer.

VIDEO PROTVPLUS.RO