Concluzia sedintei convocate de Basescu la Cotroceni: Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina, nu exista riscuri imediate la adresa securitatii nationale si nu a ridicat gradul de alerta al structurilor de securitate nationala.

"Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina si nu exista riscuri imediate la adresa securitatii nationale a tarii; Romania nu a ridicat gradul de alerta al structurilor de securitate nationala; Romania va continua sa fie activa in relatiile cu aliatii sai in discutiile privind evenimentele din Ucraina; presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a mandatat reprezentantii statului roman sa prezinte pozitia de principiu a Romaniei in dezbaterile ce urmeaza pe aceasta tema in structurile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si ale Uniunii Europene (UE);

Romania va monitoriza, in continuare, cu maxima atentie, atat situatia din Ucraina, cat si evolutiile separatiste din Republica Moldova", se arata in concluziile sedintei, citate intr-un comunicat al Presedintiei remis dupa intalnirea de la Cotroceni.

Mesajul lui Basescu, privind situatia din Crimeea

Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale,, poate fi considerata o agresiune la adresa Ucrainei, potrivit unui mesaj al presedintelui Traian Basescu.

Citește și
John Kerry
Apel la Putin: "Nu suntem in Rocky 4". John Kerry, secretarul de stat american, a indemnat Rusia sa respecte statul ucrainean
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Presedintia a remis, sambata, mesajul presedintelui Traian Basescu "cu privire la situatia din Crimeea".

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, urmareste cu deosebita atentie evenimentele in derulare in Peninsula Crimeea, dar si din regiunea Harkov, Donetsk si Odesa. Aparitia unor grupari civile dar si a unor formatiuni militare nerevendicate care au ocupat cladirile autoritatilor legitime si semnalele repetate ale unor tendinte separatiste ameninta stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritoriala si securitatea regionala. Romania este preocupata de respectarea deplina a statalitatii, suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei in frontierele recunoscute international. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, solicita ca miscarile de trupe din Peninsula Crimeea sa respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a Ucrainei si sa se inscrie in limitele documentelor biletarale privind stationarea trupelor ruse in Peninsula Crimeea, in baza Acordurilor de la Harkov si a tuturor elementelor notificate ulterior de catre autoritatile ucrainene", se arata in mesaj.

La intalnire participa serviciile secrete, Politia de Frontiera, Ministerul de Externe, Ministerul Apararii Nationale si Statul Major. Premierul Victor Ponta nu va fi prezent la intalnire.

Potrivit acestuia, presedintele Traian Basescu insista asupra faptului ca orice diferend politic intre administratia regionala a Crimeii si puterea centrala a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forta, ci numai prin dialog direct, in limita prevederilor constitutionale ale Ucrainei.

"In ceea ce priveste protejarea minoritatilor, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, considera ca aplicarea ferma a normelor internationale si a bunelor practici in domeniu reprezinta singurul izvor de reglementare a drepturilor minoritatilor nationale si trebuie sa reprezinte o obligatie a fiecarui stat si nu motivul unei interventii armate externe. Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale si a notificarilor ucrainene deja existente, poate fi considerata o agresiune la adresa Ucrainei", se arata in mesaj.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit, sambata, aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei.

MAE, despre situatia din Crimeea

MAE afirma, intr-un comunicat, ca este necesara respectarea intocmai a regimului juridic in vigoare, acceptat de catre statul gazda, cu privire la stationarea trupelor straine care se afla pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.

"Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei regreta profund deteriorarea situatiei din Crimeea, importanta regiune din sudul Ucrainei. Pastrarea integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei reprezinta, din punctul de vedere al Romaniei, ca si al comunitatii internationale, elemente de baza, absolut necesare pentru mentinerea stabilitatii si securitatii regionale. In calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO, Romania urmareste activ, cu deosebita atentie si ingrijorare, evolutiile care pot altera parametrii statalitatii ucrainene. Romania este in contact cu partenerii sai din UE si NATO in legatura cu aceste evolutii", se arata in comunicat.

MAE roman considera ca este necesara respectarea intocmai a regimului juridic in vigoare, acceptat de catre statul gazda, cu privire la stationarea trupelor straine care se afla pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.

"Evitarea unei situatii de vid de autoritate, de natura sa afecteze capacitatea de mentinere a ordinii publice, este absolut necesara in aceasta perioada, pentru garantarea sigurantei si integritatii cetatenilor ucraineni, indiferent de etnia acestora. In acelasi spirit de profunda preocupare, MAE considera ca prevenirea violentelor de orice natura trebuie urmarita in mod constant de catre autoritati si cetateni", se mai arata in comunicatul MAE.

Traian Basescu a convocat sedinta de lucru cu structurile de securitate

Presedintele Traian Basescu a convocat, sambata, la ora 19.00, intr-o sedinta de lucru, structurile de securitate nationala, in vederea discutarii situatiei din Crimeea, informeaza Presedintia.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a convocat sambata, 1 martie a.c., la ora 19.00, intr-o sedinta de lucru, structurile de securitate nationala, in vederea discutarii situatiei din Crimeea. Mentionam ca aceasta sedinta este una de lucru si nu una a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", informeaza Presedintia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

Daca la Bucuresti revolutia Euromaidanului a fost vazuta ca o victorie a democratiei, ce le va aduce o viata mai buna vecinilor ucraineni, lucrurile nu se vad la fel in Crimeea, republica autonoma din sudul Ucrainei.

Apel la Putin:
Apel la Putin: "Nu suntem in Rocky 4". John Kerry, secretarul de stat american, a indemnat Rusia sa respecte statul ucrainean

Secretarul de stat american, John Kerry, aflat intr-o vizita in Ucraina, a facut apel la Vladimir Putin sa nu escaladeze conflictul din Crimeea.

Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea
Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea

Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea pregatirii pentru lupta a trupelor din centrul si vestul Rusiei, potrivit BBC News Online.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.