Criza in Ucraina. Obama: Rusia a incalcat dreptul international. Ne gandim la sanctiuni care ar izola Rusia

×
Codul embed a fost copiat

Ingrijorarea creste in Ucraina, unde comandantul fortelor navale a decis sa se supuna ordinelor autoritatilor pro-ruse din Crimeea. 

Sinteza evenimentelor:

-► "Rusia a incalcat dreptul international prin operatiunile din Crimeea", a afirmat Barak Obama, presedintele american. "Rusia este de partea rea a istoriei în criza din Ucraina", a subliniat liderul de la Casa Albă.

 -► Statele Unite si Europa se pregatesc sa impuna sanctiuni Rusiei. Printre optiunile europenilor, se numara suspendarea negocierilor privind eliminarea vizelor si suspendarea acordurilor economice.

-► Banca Centrala a Rusiei a cheltuit 10 miliarde de dolari pentru a incetini, luni, devalorizarea rublei.

Citește și
tanase crimeea
Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

-► Presa de stat de la Moscova a anuntat ca Rusia a impus Ucrainei un ultimatum de predare a bazelor din Crimeea, sub amenintarea unui atac devastator. Ulterior, ministrul rus al apararii a negat ultimatumul.

-► Arseniy Yatsenyuk, premierul ucrainean, a declarat ca "nimeni nu va ceda Crimeea. Rusia nu a avut nicio justificare si nu va avea niciodata."

-► Consiliul de Securitate al ONU a convocat luni o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate.

-► Proteste pro-ruse au izbucnit si in afara Crimeii, la Donetsk, Odessa si Lugansk. La Odessa.

 -► Traian Basescu: "Romania cere Rusiei sistarea operatiunilor militare din Ucraina. Interventia este o agresiune a Moscovei".

Cititi si: 

—» Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

» Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

SINTEZA evenimentelor - luni, 3 martie 2014:

Rusia a emis un ultimatum catre fortele ucrainene din Crimeea, de a parasi peninsula pana marti, la ora 5 dimineata, sau sa suporte o interventie militara in forta a Rusiei, a anuntat agentia rusa de stiri Interfax, citand o sursa din Ministerul Apararii de la Moscova. Aleksandr Vitko, comandantul flotei ruse din Marea Neagra, a declarat: "Daca nu se predau pana maine la ora 5 dimineata, va avea loc o adevarata furtuna asupra fortelor militare ucrainene din Crimeea".

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii din Ucraina a declarat pentru CNN ca soldati rusi merg in bazele militare ucraineene din Crimeea si le cer sa se predea, amenintandu-ui cu o "reactie dura" daca nu se conformeaza.

Reprezentantul oficial al Ministerului Apararii din Rusia a numit informatia transmisa de Interfax "un nonsens total" si a spus ca niciun ultimatum militar nu a fost dat Ucrainei.

Raspunsul Kiev-ului

La Kiev, premierul Arseniy Yatsenyuk, care a acuzat Moscova de decalararea razboiului, a promis ca guvernul sau, de orientare pro-europeana, nu va ceda aceasta regiune: "Nimeni nu va ceda Crimeea. Nu exista niciun temei pentru folosirea fortei impotriva civililor si a ucrainienilor, sau pentru sosirea unui contingent militar rus. Rusia nu a avut nicio justificare si nu va avea niciodata."

Noul guvern de la Kiev a mobilizat fortele armate si a rechemat in baze rezervistii.

Cronologia evenimentelor, luni, 3 martie 2014:

ora  23:07 Barack Obama: Exista un consens la nivel international asupra faptului ca Rusia a incalcat reglementarile internationale. Masurile luate de Rusia reprezinta incalcari ale suveranitatii ucrainene si ale dreptului international. Daca Moscova continua pe traiectoria actuala, examinam masuri economice si diplomatice care ar izola Rusia".

"Ele vor avea un impact negativ asupra economiei (Rusiei) si statutului sau in lume. Eu imi doresc ca poporul ucrainean sa isi poata decide singur destinul. Rusia are legaturi istorice puternice cu Ucraina. Exista legaturi comerciale puternice intre cele doua tari (...), insa este inacceptabil ca Rusia sa mobilizeze militari pe teren si sa incalce principii fundamentale recunoscute de intreaga lume", a adaugat el.

"Suntem pregatiti sa avansam in impunerea de sanctiuni", a declarat si purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

ora 21:30 "Rusia a încălcat dreptul internaţional prin operaţiunile din Crimeea", afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, apreciind că Moscova este "de partea rea a istoriei" în criza din Ucraina, relatează AFP, citat de Mediafax.

Declaratia a fost facuta luni, 3 martie, in timpul unei intalniri intre Barak Obama si Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, la Casa Alba.

ora 21:15 Statele Unite si Europa se pregatesc sa impuna sanctiuni Rusiei. "Pregatim sanctiunile pe care le vom impune, tinand cont de actiunile Rusiei. Avem o gama vasta de optiuni", a declarat Jen Psaki, purtator de cuvand al Departamentului de Stat.

Sanctiunile Americii nu vor avea un impact considerabil, daca nu vor fi sustinute si de Europa, informeaza The Guardian. Joi, liderii statelor europene se vor intalni de urgenta pentru a discuta sanctiunile pentru Rusia. Printre optiunile europenilor, se numara suspendarea negocierilor privind eliminarea vizelor, suspendarea acordurilor economice sau oprirea negocierilor in alte domenii.

Ministrul de externe al Poloniei a confirmat ca intalnirea de joi a fost convocata pentru a discuta despre sanctiunile care vor fi impuse Rusiei.

ora 20:50 Statele Unite apreciaza ca presupusul ultimatum emis de armata rusa trupelor ucrainene ar fi "o escaladare periculoasa" a crizei, dar Rusia a negat ca ar exista vreun ultimatum, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Daca informatiile privind ultimatumul sunt reale, ar fi o escaladare periculoasa a situatiei", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american.

ora 21:00 Dupa ce a cheltuit 10 miliarde de dolari intr-o singura zi pentru a incetini devalorizarea rublei, banca centrala a Rusiei a anuntat ca va mari dobanda de referinta la 7%, pentru a opri "fuga" capitalului bancar din Rusia.

ora 20:40 Flota rusa de la Marea Neagra, stationata in Crimeea, nu a emis niciun ultimatum militarilor ucraineni, afirma un purtator de cuvant al institutiei, negand informatiile in acest sens aparute in presa, relateaza CNN, citat de Mediafax.

"Informatiile despre presupusul ultimatum sunt o mizerie", a declarat purtatorul de cuvant al comandamentului Flotei ruse din Sevastopol.

Surse militare citate de Interfax-Ukraine si de BBC afirmau ca Flota rusa la Marea Neagra a dat ultimatum fortelor ucrainene din Crimeea sa se predea pana marti la ora 5.00 (5.00, ora Romaniei), in caz contrar amenintand cu atacuri.

Potrivit presei, toate bazele militare ucrainene din regiunea prorusa Crimeea sunt inconjurate de militari rusi.

O nava a marinei militare ruse, in portul Sevastopol

ora 20:00 John Kerry, secretarul de stat american, a facut declaratii dupa intalnirea pe care a avut-o cu Iurie Leanca, primul ministru moldovean. Moldova are o frontiera directa cu sud-vestul Ucrainei.

Kerry s-a folosit de ocazie pentru a face cateva remarci la adresa Rusiei. Secretarul de Stat al SUA a laudat "modelul de conducere pe care Leanca si guvernul sau il asigura."

"In timpul petrecut in Moldova, am avut ocazia sa vizitez o crama remarcabila. Regret sa spun ca Rusia a pus presiune pe Moldova, cu tot respectul pentru sursele lor energetice si pentru modul in care fac comert."

ora 18:20 O noua reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina, convocata la initiativa Rusiei, va avea loc luni seara la New York, anunta presedintia luxemburgheza a organismului, citata de AFP.
Reuniunea Consiliului de Securitate va incepe la ora 15.30 (22.30, ora Romaniei).

ora 18:10 Interventia rusa in Ucraina reprezinta o amenintare la adresa securitatii in Europa si in lume, i-a transmis secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu.

"Chuck Hagel a subliniat ca Rusia risca intensificarea instabilitatii regionale, izolarea pe plan international si amplificarea tensiunilor asupra securitatii la nivel european si global", a comunicat Pentagonul.

Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, considera ca, in acest moment, nu este necesara o interventie militara rusa in Ucraina, informeaza AFP, citata de Mediafax.

"Decizia Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus - n.red) ne ofera dreptul de a interveni militar si o putem utiliza in caz de nevoie, dar acest lucru nu este necesar pentru moment", a spus Serghei Nariskin.

ora 18:00 Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a avertizat ca reactia critica a NATO la adresa Rusiei "nu va ajuta la stabilizarea situatiei din Ucraina".

Consiliul NATO a condamnat, duminica, escaladarea tensiunilor din peninsula Crimeea si si-a exprimat ingrijorarea fata de mandatul dat de Parlamentul rus fortelor armate, pentru a interveni in Ucraina.

ora 17:40 Flota rusa la Marea Neagra a dat ultimatum fortelor ucrainene din Crimeea sa se predea pana marti la ora locala 5.00 (si ora Romaniei), altfel vor fi luate cu asalt, potrivit unor surse de la Ministerul ucrainean al Apararii citate de catre agentia Interfax-Ukraine, relateaza BBC News online.

"Daca pana maine (marti) dimineata la ora (locala) 5.00 nu se predau, un asalt va fi lansat asupra unitatilor si sectiunilor fortelor armate ucrainene din Crimeea", sunt citati afirmand oficiali de la minister.

Pana in acest moment nu exista alte confirmari din alte surse ale acestui ultimatum, precizeaza BBC.

ora 17:30 Ministrii de externe ai Uniunii Europene au cazut de acord sa suspende discutiile cu Rusia privind suspedarea bilaterala a vizelor, din cauza tensiunilor provocate de Rusia in Crimeea.

ora 17:20 Mashable.com informeaza ca Biroul Procurorului General al Rusiei a ordonat organizatiei Roskomnadzor, care se ocupa cu supravegherea mediului online, sa blocheze accesul catre paginile a 13 organizatii ucraineene nationaliste, de pe reteaua VKontakte, versiunea ruseasca a Facebook-ului.
Restrictiile se aplica in Rusia, dar paginile respective pot fi accesate in continuare din Crimeea.

ora 17:11 Actiunea Rusiei in Crimeea ar putea sa se transforme intr-un "conflict latent", a avertizat, luni presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite, referindu-se la conflicte secesioniste nesolutionate politic in anumite tari care au facut parte din fosta Uniune Sovietica, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Exista un risc important ca un nou conflict latent sa apara in lume, in Crimeea", a declarat Grybauskaite pentru presa, la Vilnius.

ora 17:10 Ambasadorii Comitetului de ministri al Consiliului Europei, inclusiv cei ai Rusiei si Ucrainei, au fost convocati intr-o reuniune de urgenta pe tema crizei din Ucraina, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Daniel Holtgen, purtatorul de cuvant al Consiliului Europei, a precizat ca reuniunea a fost convocata la solicitarea Ucrainei.

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, cataloga sambata drept "o evolutie foarte ingrijoratoare" decizia Parlamentului rus de a aproba o interventie militara in Rusia.

ora 16:35 The Guardian anunta ca protestatari pro-rusi au inconjurat primaria din Odessa, dar au fost confruntati de sustinatorii guvernului pro-european de la Kiev.

ora 16:30 Banca Centrala a Rusiei a fost nevoita sa intervina pe piata valutara, pentru a opri declinul rublei rusesti. Moneda rusa a trecut printr-o devalorizare abrupta luni, ca urmare a escaldarii tensiunilor militare din Crimeea.

Conform unui trader citat de Bloomberg News, banca centrala a Rusiei a vandut peste 10 miliarde de dolari, din rezervele sale, pentru a opri devalorizarea rublei.

Bursa de la Moscova a continut sa inregistreze pierderi importante luni dupa-amiaza, investitorii fiind panicati din cauza consecintelor unei posibile interventii militare ruse in Ucraina asupra economiei Rusiei deja subrede, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Cei doi indici ai pietei financiare moscovite, Micex si RTS, inregistrau scaderi de 11,52% si, respectiv, 13,11% catre ora 14.30 ora Romaniei.

Titlurile bancii de stat Sberbank inregistrau, la aceeasi ora, o pierdere de 17,12%, iar cele al gigantului Gazprom, care obtine o buna parte din profit din exporturile catre Europa, de 14,41%.

ora 16:20 La o intalnire cu reprezentantii mediului de afaceri din Ucraina, premierul Arseny Yatsenyuk a declarat ca "trupele ruse nu vor fi acceptate in regiunile estice ale Ucrainei", informeaza BBC Online.

ora 16:05 Cancelarul german Angela Merkel apreciaza ca "nu este prea tarziu" pentru gasirea unei solutii politice la criza din Ucraina si ca "nu exista o optiune militara", a declarat luni Steffen Seibert, un purtator de cuvant al acesteia, relateaza AFP.

"Nu este inca prea tarziu ca Rusia sa transmita semnale care sa dovedeasca respectarea acordurilor (internationale) si care sa permita detensionarea situatiei in Crimeea, in estul Ucrainei", a adaugat Seibert.

Seibert se referea la Memorandumul de la Budapesta din 1994 privind respectarea suveranitatii Ucrainei si la Tratatul privind Flota rusa la Marea Neagra din 1997.

Steffen Seibert a mai subliniat ca, in prezent, nu exista o evaluare obiectiva asupra situatiei din Crimeea.

In cursul unei conversatii telefonice, duminica seara, cu Putin, Merkel i-a "reprosat presedintelui rus ca a incalcat dreptul international prin interventia rusa, inacceptabila, in Crimeea".

Putin a acceptat propunerea lui Merkel de a crea un "grup de contact" care sa inceapa "un dialog politic" cu privire la Ucraina.

ora 15:50 Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat ca declaratia facuta de Secretarul de Stat american, John Kerry, in legatura cu situatia din Ucraina contine amenintari la adresa Moscovei si sunt "de neacceptat", informeaza agentia Reuters, citata de Al-Jazeera.

Ministrul rus de externe a declarat ca retorica demna de "Razboiul rece" a lui Kerry nu face nimic pentru a-i pedepsi pe "extremistii radicali" care au executat "lovitura de stat", ci incearca sa mute atentia spre Federatia Rusa.

Duminica, John Kerry a condamnat "actul incredibil de agresiune" din Ucraina, dupa ce fortele ruse au preluat controlul Crimeii iar parlamentul rus i-a permis lui Putin sa trimita fortele armate in Ucraina.

Lavrov a mai adaugat ca decizia grupului G7, a celor mai industrializate tari, de a suspenda pregatirile pentru summitul G8 de la Soci, "nu are temei".

ora 15:38 Aproximativ 300 de manifestanti prorusi au luat cu asalt, luni, sediul administratiei regionale de la Donetk, in estul Ucrainei, fieful fostului presedinte Viktor Ianukovici, a constatat un jurnalist AFP.

In urma unei manifestatii la care au participat 3.000-4.000 de persoane care agitau steaguri ruse si strigau "Rusia, Rusia!", un grup de manifestanti a spart geamurile si a patruns in cladire, din care ocupa, in prezent, mai multe etaje.

Fortele de politie, in fata administratiei regionale din Donetsk

Foto sus: Fortele de politie, in fata administratiei regionale din Donetsk.

ora 14:15 Timosenko: Rusia a declarat razboi nu doar Ucrainei, ci si SUA si Marii Britanii

"Vladimir Putin intelege bine ca, declarandu-ne razboi, el a declarat razboi inclusiv tarilor garante ale securitatii noastre, respectiv SUA si Marea Britanie", a declarat Iulia Timosenko, intr-o inregistrare video postata pe site-ul sau.

Rusia, SUA si Marea Britanie s-au angajat in 1994, prin Memorandumul de la Budapesta, sa acorde garantii privind securitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, in schimbul renuntarii la arsenalul nucleare de catre Kiev.

"Eu nu cred ca Rusia va depasi aceasta linie rosie. Daca o va face, va pierde", a subliniat Iulia Timosenko.

Ea a adaugat ca ''agresiunea rusa" ar fi fost imposibila daca Ucraina ar fi aderat la NATO.

ora 13:40 Militari rusi continua sa debarce masiv in Crimeea, incalcand acorduri internationale, au anuntat luni graniceri ucraineni, relateaza AFP.

In ultimele 24 de ore, zece elicoptere de lupta si opt avioane de transport rusesti au aterizat in Crimeea, fara ca Ucraina sa fie informata, contrar acordurilor intre cele doua tari cu privire la statutul Flotei ruse la Mrea Neagra, stationate in Crimeea, care prevad ca Kievul sa fie informat cu 72 de ore inaintea unor asemenea miscari de trupe.

ora 12:52 Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, intr-o discutie la telefon cu presedintele SUA Barack Obama pe tema crizei din Ucraina, ca liderul rus Vladimir Putin a pierdut "contactul cu realitatea", sustin surse apropiate administratiei americane, citate de The New York Times, in editia electronica.

Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe presedintele Barack Obama duminica seara, dupa ce a discutat la telefon cu liderul rus Vladimir Putin pe tema tensiunilor din Ucraina si Crimeea. Cancelarul german i-ar fi spus liderului SUA ca "nu este sigura ca Putin este in contact cu realitatea".

"Se afla intr-o alta lume", ar fi afirmat Merkel, potrivit surselor apropiate de administratia de la Washington, citate de cotidianul The New York Times.

Vladimir Putin a acceptat o propunere a cancelarului Angela Merkel privind crearea unui "grup de contact" pentru a "incepe un dialog" in privinta Ucrainei, a declarat duminica Guvernul german, dupa o convorbire telefonica a cancelarului german cu presedintele rus.

"Presedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de ancheta si un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru inceperea unui dialog politic", potrivit unui comunicat al Guvernului german, citat de AFP.

Tensiunile au luat amploare intre Moscova si Occident, dupa ce Parlamentul rus a autorizat o interventie militara a Rusiei in Ucraina, iar Moscova a decis mobilizarea de militari in Crimeea, unde se afla Flota rusa a Marii Negre.

ora 12:15 OSCE intentioneaza sa trimita o misiune de "ancheta" in Ucraina

"In legatura cu situatia drepturilor omului, incurajez Guvernul ucrainean sa invite Biroul pentru institutii democratice si drepturile omului (BIDDO) pentru a trimite la fata locului o misiune in vederea evaluarii a ceea ce s-a petrecut si (...) a situatiei drepturilor omului si, in special, pentru a stabili faptele si circumstantele incidentelor care au avut loc in Ucraina", a declarat ministrul Burkhalter, a carui ţara asigura in prezent presedintia OSCE.

ora 11:40 Situatia din Ucraina este cea mai mare criza pe care a traversat-o Europa in secolul XXI, considera ministrul britanic de Externe, William Hague, aflat la Kiev, relateaza BBC News Online.

Aceasta este "cea mai mare criza din Europa secolului XXI", a declarat ministrul britanic pentru BBC Radio 4. "Nu este un mod acceptabil de a conduce relatiile internationale, vor fi costuri semnificative pentru aceasta", a adaugat el.

Hague, care se afla la Kiev, a declarat ca Rusia a preluat controlul operational al Crimeei si ca interventiile sale au creat o situatie foarte tensionata si periculoasa.

ora 11:12 Ministrii de Finante din cadrul G7 s-au declarat dispusi, duminica, sa ofere "o sustinere financiara solida" Ucrainei, subliniind rolul central al FMI in acest proces si nevoia de reforme in tara, relateaza AFP.

"Suntem uniti in angajamentul nostru de a oferi o sustinere financiara solida Ucrainei", scriu ministrii celor sapte tari cele mai industrializate din lume (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie), intr-un comunicat difuzat de Trezoreria americana.

ora 10:45 Statele Unite au anuntat, luni, ca vor cere trimiterea "imediata" in Ucraina a unor observatori ai OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), relateaza AFP.

Acest anunt a fost facut in urma unei reuniuni speciale a OSCE la Viena. O astfel de misiune va incerca in special sa "garanteze protectia drepturilor minoritatilor" si "sa vegheze la respectarea integritatii teritoriale", a pledat ambasadorul american Daniel Baer in fata colegilor sai.

ora 10:15 Sefii diplomaţiei ruse si chineze au constatat luni coordonarea viziunilor lor cu privire la situatia Ucrainei in cadrul unei discutii prin telefon, a anuntat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

Serghei Lavrov si Wang Yi au subliniat "concordanta de vederi larga a Rusiei si Chinei pe tema situatiei din aceasta tara", potrivit unui comunicat al ministerului.

ora 10:10 Rusia nu vrea razboi cu Ucraina si aprobarea de catre Parlamentul rus a unei interventii militare in Ucraina are ca scop, inainte de toate, sa demonstreze intentiile serioase ale Kremlinului, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, citat de AFP.

"Rusia nu vrea razboi cu Ucraina", a declarat duminica seara Grigori Karasin in cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune Rossia 1.

"Sunt convins ca nimeni din Rusia nu vrea razboi", a adaugat el. "Suntem impotriva folosirii unei astfel de terminologii pentru a discuta despre relatiile cu Ucraine care ne este aproape", a insistat el.

El a criticat statele occidentale care au amenintat cu excluderea Rusiei din G8.

"Vom sustine toate fortele favorabile consolidarii relatiilor noastre bilaterale, cu atat mai mult cu cat de aceste relatii depinde stabilitatea in Europa. Oamenii politici occidentali (...) trebuie sa inteleaga acest lucru", a declarat Karasin.

In ceea ce priveste decizia Consiliului Federatiei (Senatul) de a autoriza fortele ruse sa intervina in Ucraina, "noi credem ca aceasta decizie (...) va demonstra intentiile serioase ale Federatiei Ruse", a subliniat el. Valentina Matvienko, presedintele Senatului rus, care a aprobat sambata recursul la fortele armate ruse in Ucraina, a respins, de asemenea, ideea unui razboi.

"Nu va avea loc niciodata un razboi intre noi. Suntem popoare infratite", a declarat ea in aceeasi emisiune.

ora 9:20 Presedintele ucrainean demis, Viktor Ianukovici, este in continuare presedintele legitim al acestei foste republici sovietice, chiar daca autoritatea sa este "nesemnificativa", a apreciat luni premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP.

"Da, autoritatea presedintelui Ianukovici este aproape nesemnificativa, dar acest lucru nu sterge faptul ca, potrivit Constitutiei ucrainene, el este seful legitim al statului", a scris Medvedev intr-un mesaj publicat pe contul sau de Facebook.

Rusia a acceptat sa ii asigure protectia lui Ianukovici pe teritoriul rus, reaparut vineri pentru prima data de la destuirea sa pentru a sustine o conferinta de presa in orasul rusesc Rostov-pe-Don (sud). Medvedev a asigurat ca Rusia este dispusa sa dezvolte "relatii respectuoase cu tara sora Ucraina", dar nu cu autoritatile interimare care il inlocuiesc pe Ianukovici.

"Ucraina nu este pentru noi grupul de persoane care au preluat puterea dupa ce au varsat sange (...) incalcand Constitutia si celelalte legi ale statului lor", a criticat el. "Este vorba despre tara intreaga. Oameni foarte diferiti. Ucraineni, rusi, tatari, evrei. Alte natiuni care traiesc in buna intelegere", a adaugat el.

ora 08.00 Ministrul de Externe, Titus Corlatean, participa luni, la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, dedicata situatiei din Ucraina. Ministrii de externe ai UE vor analiza ultimele evolutii din Ucraina, cu accent pe situatia din peninsula Crimeea, precum si modalitatile de actiune ale UE in acest context. Conform MAE, seful diplomatiei romane va pleda in favoarea "unei implicari active, consistente si unitare" a UE in Ucraina.

Cronologia evenimentelor de duminica, 2 martie

UPDATE 22:40 Angela Merkel: Vladimir Putin accepta un "grup de contact" pentru inceperea unui dialog. "Presedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de ancheta si un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru inceperea unui dialog politic", potrivit unui comunicat al Guvernului german.

In cursul conversatiei telefonice, care a avut loc duminica seara, cancelarul german i-a "reprosat presedintelui rus ca incalcat dreptul international prin interventia rusa, inacceptabila, in Crimeea", potrivit acestui comunicat. Merkel i-a mai reprosat incalcarea Memorandumului de la Budapesta, adoptat in 1994, in care Rusia s-a angajat sa respecte independenta si suveranitatea Ucrainei in fontierele existente.

Cancelarul german i-a cerut din nou lui Putin sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei, potrivit comunicatului.

UPDATE 22:18 Secretarul general al NATO cere Rusiei sa isi retraga fortele la bazele pe care le detine in Ucraina. "Cerem Rusiei sa calmeze tensiunile ... sa isi retraga fortele in bazele sale si sa se abtina de la orice interferenta in alta parte a Ucrainei", a declarat Anders Fogh Rasmussen.Ucraina este un "partener valoros" pentru NATO si ar trebui sa i se permita sa isi decida singura viitorul, a adaugat el.

UPDATE 21:50 Presedintele rus, Vladimir Putin, si cancelarul german, Angela Merkel, au purtat o conversatie telefonica, duminica, pe tema evolutiei situatiei din Crimeea, in sudul Ucrainei, anunta site-ul Presedintiei Federatiei Ruse.

In cursul discutiei telefonice, Angela Merkel si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu evolutia situatiei in Crimeea. In schimb, Vladimir Putin a atras atentia asupra amenintarii prezentate de catre fortele ultranationaliste ucrainene, "care pun in pericol viata si interesele cetatenilor rusi si populatiei vorbitoare de limba rusa" din Ucraina, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Presedintele rus i-a semnalat cancelarului german ca "masurile luate de Rusia sunt adecvate" situatiei din prezent. Putin si Merkel au convenit sa continue consultarile atat la nivel bilateral, cat si in format extins in vederea normalizarii crizei ucrainene, anunta Kremlinul.

UPDATE 21:37 Ministerul chinez de Externe indeamna toate partile implicate in conflictul din Ucraina sa respecte reglementarile internationale si sa caute o solutie pentru depasirea crizei prin dialog si negocieri, informeaza site-ul agentiei China Noua.

"China este foarte preocupata de actuala situatie din Ucraina", a declarat Qin Gang, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, referindu-se la riscurile unei interventii militare ruse.

China respecta principiul neinterventiei in afacerile interne ale Ucrainei si sustine independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala ale acestei tari, a precizat oficialul de la Bejing, indemnand partile implicate sa initieze negocieri pentru depasirea crizei si pentru mentinerea pacii in regiune.

UPDATE 19:30 Amiralul Denis Berezovski, comandantul Fortelor Navale ucrainene, numit in functie de Administratia proeuropeana de la Kiev, a anuntat duminica seara ca se supune ordinelor autoritatilor proruse din Crimeea, relateaza AFP.

Amiralul Denis Berezovski a facut acest anunt in cursul unei conferinte de presa organizate la sediul Statului Major al Flotei ruse din Sevastopol.

Amiralul Berezovski a fost numit vineri la comanda Fortelor Navale ucrainene de catre presedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.

"Promit supunere locuitorilor Republicii autonome Crimeea. (...). Promit sa ma supun ordinelor comandamentului suprem al Republicii autonome Crimeea", a declarat amiralul.

Premierul prorus din Crimeea, Serghei Aksionov, a salutat un "eveniment istoric".

"Amiralul Berezovski se plaseaza astfel sub ordinele autoritatilor legitime ale Peninsulei Crimeea", a spus Aksionov, a carui legitimitate este contestata de autoritatile proeuropene de la Kiev.

UPDATE 18:34 Ucraina intenţionează să se apere de "agresiunea" militară rusă, dar va avea nevoie de susţinere din partea altor ţări, afirmă ambasadorul ucrainean la Naţiunile Unite, Iuri Sergheiev, citat de CNN.

In urma cu cateva ore, noua Administratie interimara proeuropeana de la Kiev anunta ca va cere ajutorul Statelor Unite si Marii Britanii pentru garantarea securitatii Ucrainei.

In plus, Ucraina a cerut trimiterea imediata a unei misiuni internationale pentru evaluarea situatiei din Crimeea, precum si asistenta pentru protejarea obiectivelor nucleare.

UPDATE 17:02 Opozitia republicana din Statele Unite ii cere presedintelui Barack Obama sa isi articuleze pozitia fata de Rusia si sa transmita clar care vor fi "costurile" interventiei militare in Ucraina, informeaza CNN.

UPDATE 16:49 Organizatia ultranationalista ucraineana Sectorul Dreapta, implicata in violentele de la manifestatiile proeuropene din Kiev, isi mobilizeaza militantii pentru a raspunde interventiei militare ruse in Crimeea, anunta liderul miscarii extremiste, Dmitro Iaros, citat de Kyiv Post.

Dmitro Iaros a precizat ca Sectorul Dreapta isi va coordona actiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Nationala.

"Le vom garanta securitatea tuturor civililor din Crimeea", a spus Iaros intr-o conferinta de presa. El a lansat un apel pentru recrutarea de voluntari civili in militiile organizatiei ultranationaliste. Iaros a precizat ca organizatia Sectorul Dreapta a creat un cartier general pentru coordonarea actiunilor militare ale militantilor.

"Principala sarcina a brigazilor noastre este securizarea regiunilor care sufera de pe urma interventiei militare ruse", a explicat liderul ultranationalist.

UPDATE 16:21 Rusia risca sa piarda locul in organizatia statelor puternic industralizate - G8 -, avertizeaza secretarul de Stat american, John Kerry, in contextul operatiunilor militare ruse din Ucraina.

"Daca operatiunile din Ucraina continua, presedintele Vladimir Putin ar putea sa nu mai aiba niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea parasi G8", a atras atentia seful diplomatiei americane, citat de AFP.

Rusia urmeaza sa organizeze in iunie, in statiunea Soci, un summit al G8. Ca masuri de retorsiune fata de operatiunile ruse in Ucraina, Franta si Marea Britanie au anuntat ca nu mai participa la reuniunile pregatitoare organizate in perspectiva summitului de pe litoralul Marii Negre.

Grupul statelor puternic industrializate - G8 - include Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Japonia, Canada si Rusia.

UPDATE 15:02 Ucraina a decis inchiderea spatiului aerian pentru aeronavele militare, in contextul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara, informeaza site-ul publicatiei Kyiv Post, citat de Mediafax.

Ordinul a fost dat de presedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov. In plus, securitatea a fost sporita la toate aeroporturile, cu exceptia celor din Crimeea, aflate sub controlul unor militii proruse.

UPDATE 14:28 Trupe ruse au inconjurat, duminica, trei unitati militare ucrainene din regiunea autonoma prorusa Crimeea, afirma surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN.

Indivizii, presupusi militari rusi, au sosit cu 13 transportoare blindate avand numere de inmatriculare ruse. In fata unitatilor militare este si un tanc rusesc.

Potrivit surselor citate de CNN, militarii rusi le cer celor ucraineni sa se predea fara a opune rezistenta. In acest context, premierul interimar ucrainean, Arseni Iateniuk, a cerut Rusiei sa retraga imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerand actiunile Moscovei drept o "declaratie de razboi" si avertizand ca exista riscul unui "dezastru".

"Este o alerta rosie. Nu este doar o amenintare; ceea ce face Rusia este o declaratie de razboi fata de Ucraina", a spus Arseni Iateniuk. "Ii cerem presedintelui Vladimir Putin sa retraga trupele din Ucraina", a avertizat seful Guvernului proeuropean de la Kiev.

UPDATE 14:10 Alianta Nord-Atlantica a decis organizarea unei reuniuni de urgenta, duminica, la nivel de ambasadori, in contextul riscului izbucnirii unui razboi in Ucraina.

Ambasadorii celor 28 de state NATO s-au reunit la ora 13.00 (14.00, ora Romaniei), dupa care, la ora 16.00 (17.00, ora Romaniei"), li se va alatura ambasadorul Ucrainei.

UPDATE ora 14:01 NATO someaza Rusia sa inceteze operatiunile militare, avertizand ca este amenintata pacea Europei

Alianta Nord-Atlantica cere Rusiei sa inceteze activitatile militare in Ucraina, avertizand ca operatiunile ruse reprezinta "o amenintare pentru pacea si securitatea Europei".

UPDATE ora 13:36 Premierul interimar ucrainean, Arseni Iateniuk, cere Rusiei sa retraga trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerand actiunile Moscovei drept o "declaratie de razboi" si avertizand ca exista riscul unui "dezastru".

UPDATE ora 12:38 Un oficial ucrainean sustine ca in Crimeea sunt deja 15.000 de militari rusi

Aproximativ 15.000 de militari rusi sunt in prezent in Peninsula Crimeea, sustine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Natiunile Unite, fara a oferi detalii despre modul in care serviciile ucrainene au ajuns la aceasta cifra, relateaza CNN.

Nu se stie daca cei 15.000 de militari sunt de la bazele ruse din Crimeea. Sambata, Ministerul ucrainean al Apararii afirma ca in Crimeea erau 6.000 de militari rusi.

UPDATE ora 12:34 Moscova le propune cetatenie rusa agentilor serviciilor de securitate ucrainene din Crimeea

Moscova incearca sa le ofere cetatenie rusa si pasapoarte agentilor serviciilor de securitate ucrainene din regiunea autonoma Crimeea, sustine ministrul ucrainean de Interne, Arseni Avakov, citat de editia online a Wall Street Journal.

"Pe intregul teritoriu al Peninsulei Crimeea, ofiteri militari rusi le-au propus trupelor Ministerului ucrainean de Interne sa primeasca imediat cetatenie rusa si pasapoarte", precizeaza Arseni Avakov.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internationala, vehicule militare si trupe ruse detin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor institutii, drumuri si aeroporturi din Crimeea, chiar daca semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfasurati pe teren si de pe vehiculele acestora.

UPDATE ora 11:15 Ucraina a inceput mobilizarea trupelor in contextul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara

Administratia interimara proeuropeana de la Kiev a inceput mobilizarea trupelor, in cursul noptii de sambata spre duminica, in contextul semnalelor privind o interventie militara rusa in regiunea autonoma prorusa Crimeea, informeaza CNN.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Nationala a decis plasarea armatei in stare de alerta si mobilizarea trupelor, afirma presedintele institutiei, Andrei Parubi.

UPDATE ora 9:00 Canada a amenintat ca va boicota summitul G8 de la Soci si l-a rechemat pe ambasadorul sau din Rusia

"Ne alaturam aliatilor nostri si condamnam cu cea mai mare fermitate interventia militara in Ucraina a presedintelui (rus) Vladimir Putin", a anuntat premierul canadian, citat intr-un comunicat.

"Aceste actiuni reprezinta o incalcare clara a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei", precum si a "dreptului international", a adaugat el.

UPDATE ora 8:00 Ambasadorii tarilor membre NATO au fost convocati la consultari pe tema crizei din Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat pe contul sau de Twitter ca i-a convocat pe cei 28 de ambasadori ai tarilor membre ale Aliantei la o reuniune de urgenta duminica, la Bruxelles, pentru a discuta pe marginea "situatiei grave din Ucraina".

"Aliatii din cadrul NATO se vor consulta pe marginea situatiei grave din Ucraina. Consiliul Nord-Atlantic se va reuni maine, urmat de o Comisie NATO-Ucraina", a anuntat el.

Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii se vor intalni la ora 12.00 GMT (14.00, ora Romaniei), iar Comisia NATO-Ucraina isi va incepe lucrarile trei ore mai tarziu, la 15.00 GMT (17.00, ora Romaniei). Aceasta reuniune va avea loc cu o zi inainte de reuniunea de criza prevazuta intre cei 28 de ministri europeni de Externe.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR de sambata, 1 martie

"Rusia trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritoriala si frontierele sale", scrie pe Twitter Rasmussen. La randul sau, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a solicitat Rusiei sa renunte la ideea de a trimite trupe in Ucraina si sa respecte legislatia internationala.

 

UPDATE ora 07:30 Camera superioara a Parlamentului rus a dat sambata unda verde presedintelui Vladimir Putin sa ordone desfasurarea de trupe in Crimeea. In cateva ore si fara sa traga niciun foc de arma, armata rusa a preluat controlul obiectivelor strategice.

Armata ucraineana a fost pusa in stare de alerta, desi premierul de la Kiev inca mai spera intr-o solutie pasnica: ''Am ordonat armatei ucrainene sa fie gata de lupta, avand in vedere potentiala agresiune''.

La scurt timp dupa sedinta Parlamentului rus, la Kiev a sunat mobilizarea. Protectia centralelor nucleare, aeroporturilor si altor obiective strategice a fost consolidata, iar Consiliul de Securitate pregateste un "plan detaliat" pentru contracararea ''agresiunii militare'' ruse, a declarat presedintele.

''Ucraina este gata sa-si apere suveranitatea. Dar suntem convinsi ca Rusia nu va trece la o interventie militara pe teritoriul ucrainean'', a declarat Arseni Iateniuk, premierul Ucrainei.

La randul sau, ministrul apararii a anuntat ca s-au dus negocieri cu seful Flotei ruse de la Marea Neagra si in urma acestora ''asediul a slabit in intensitate''.

Citeste aici ANALIZA Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

Pe teren, insa, prezenta militara rusa este tot mai vizibila. Convoaie intregi de camioane, blindate, elicoptere si chiar doua submarine si-au facut aparitia in Crimeea. Drumurile catre aeroporturi, cladirile oficiale si obiectivele strategice sunt pazite de militari rusi, ceea ce i-a determinat pe analisti sa spuna ca Rusia controleaza de facto Crimeea. Localnicii pro-rusi nu-si ascund satisfactia: ''In lumea asta, numai forta este respectata, iar ceea ce se petrece acum este pentru a obtine pacea''.

Demonstratii pro-ruse cu mii de participanti au avut loc ieri si in mai multe orase din estul si sudul Ucrainei. La Luhansk, manifestantii au escaladat cladirile oficiale si au dat jos steagurile Ucrainei si Uniunii Europene: ''Vrem sa fim intr-o federatie cu Rusia''.

Tonul era cu totul altul la Kiev, printre manifestantii din Piata Independentei. Unii chiar pareau sa inteleaga protestele din partea rusofona a tarii.

La cererea Poloniei, care se simte amenintata, NATO a convocat o reuniune de urgenta a ambasadorilor tarilor membre, urmata de una a Comisiei NATO-Ucraina.

Barack Obama a discutat sambata seara timp de 90 de minute cu Vladimir Putin, avertizandu-l ca incalca normele internationale si cerandu-i sa retraga fortele ruse desfasurate in Ucraina. La randul sau, Putin a replicat ca Rusia are dreptul sa-si apere interesele si cetatenii, in caz de violente in estul Ucrainei si Crimeea.

Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "Romania cere Rusiei sistarea operatiunilor militare din Ucraina. Interventia este o agresiune a Moscovei"

Vladimir Putin ar trebui sa respecte acordul cu Ucraina in care ii garanteaza suveranitatea si sa inceteze orice joc pe teritoriul Republicii Moldova, spune presedintele Traian Basescu.

Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona
Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat inca nicio decizie privind utilizarea fortei militare in Ucraina, declara purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de AFP.

Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici
Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

Daca la Bucuresti revolutia Euromaidanului a fost vazuta ca o victorie a democratiei, ce le va aduce o viata mai buna vecinilor ucraineni, lucrurile nu se vad la fel in Crimeea, republica autonoma din sudul Ucrainei.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.