Costuri secrete la restaurant. Un turist a fost taxat cu 2 euro în plus pentru a-i fi tăiat sandvișul în două
Un turist dintr-o cafenea din Italia a fost taxat cu 2 euro în plus pentru privilegiul de a-i fi tăiat sandvișul în jumătate.
Clientul a vrut doar să împartă sandvișul cu iubita lui, dar când a sosit nota de plată, era menționat serviciul misterios „diviso a metà” la prețul de 2 €, scrie The Guardian.
Un instantaneu al chitanței a devenit viral, determinând ziarele italiene să interogheze proprietarul cafenelei – Bar Pace din Lacul Como – care a apărat suprataxa. „Pentru a-l tăia în jumătate ne-a luat ceva timp, iar munca trebuie plătită”, a spus el.
De acolo, elementele de bază ale acestei povești devin mai incerte. Clientul s-a plâns – deși nu la momentul respectiv – că sandvișul în cauză trebuia oricum tăiat în jumătate, desigur. Proprietarul cafenelei, Cristina Biacchi, a spus că nu a fost vorba doar de înjumătățire: „A trebuit să folosim două farfurii în loc de una și s-a dublat timpul de spălat”.
Deși povestea a explodat săptămâna trecută, chitanța restaurantului era datată 18 iunie.
Pare ciudat că Biacchi nu a fost pregătit să ofere o justificare mai evidentă. Dacă ai avea în meniu o jumătate de sandviș, probabil ai percepe puțin mai mult decât jumătate din prețul unui sandwich întreg. Dacă doi oameni au încercat să învingă sistemul comandând un sandviș tăiat în două, ați putea încerca în mod rezonabil să le percepeți prețul integral a două jumătăți – nu o suprataxă.
Unele practici sunt mai greu de apărat decât altele: rapoartele recente conform cărora un restaurant din Marea Britanie percepea clienților o suprataxă considerabilă de „muzică live” sunt îngrijorătoare.
Potrivit La Repubblica, Biacchi, apărătoare fermă a amenzii de 2 euro pentru un sandvici tăiat în două, i-a transmis clientului nemulțumit: „Dacă ai fi spus ceva imediat, nu ai fi plătit acest supliment. Și nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat.”