Conflict diplomatic mutat la ZOO. 4 maimute din Suedia nu au fost lasate sa intre in Arabia Saudita

Ultima actualizare: 12-04-2015 00:16
maimute marmoset FOTO FLICKR

Oficialii sauditi refuza sa permita accesul unor primate mici pe teritoriul tarii lor din cauza unei dispute cu diplomatii suedezi

Arabia Saudita a refuzat sa autorizeze intrarea pe teritoriul sau a patru maimute din rasa marmoset, de talie mica, dintr-o gradina zoologica suedeza, in urma unei crize diplomatice intre cele doua tari, a declarat joi un responsabil de la gradina zoologica, citat de AFP. "Autoritatile saudite nu au dat autorizatia de a importa maimutele (...) din cauza situatiei politice", a declarat Jonas Wahlström, un responsabil de la Skansen, eco-muzeul unde cele patru animale s-au nascut in urma cu un an.

O disputa a izbucnit in luna martie intre Suedia si Arabia Saudita pe tema respectarii drepturilor omului, iar ministrul suedez al afacerilor externe, doamna Margot Wallström, a calificat "metodele" justitiei saudite drept "medievale". Suedia a pus capat cooperarii militare cu Arabia Saudita, care si-a rechemat ambasadorul din Stockholm si a incetat sa elibereze vize pentru oamenii de afaceri suedezi.

Intre timp, relatiile dintre cele doua tari s-au normalizat, iar ambasadorul a revenit. "Am fost informati ca vizele vor incepe din nou sa fie emise", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant Ministerului suedez de Externe, Johan Tegel. "Este aproape comic. Poate va trebui sa asteptam reluarea vizelor. Poate maimutele au nevoie de vize", a comentat Wahlström pentru AFP.

Maimutele din rasa marmoset, de talie mica - cu o greutate de o 100 de grame si o inaltime 12 centimetri - sunt printre cele mai mici animale din lume. Maimutele sunt asteptate sa soseasca intr-o gradina zoologica din afara Riadului, cu care Wahlström a mai lucrat deja fara a intampina "vreo problema".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO