Cine este "Donald Trump din Est", presedintele filipinez care a anuntat ii va ucide pe criminali si a glumit despre viol

Dată publicare: 11-05-2016 17:45
Dată actualizare: 14-05-2016 07:20


Rodrigo Duterte

"Este Donald Trump din Est", scrie presa din America dupa ce Rodrigo Duterte a castigat alegerile prezidentiale din Filipine. Omul care a promis ca ii va ucide pe criminali este pe cat de controversat, pe atat de iubit in propria tara.

Rodrigo Duterte a castigat categoric alegerile din Filipine, in ciuda unui discurs extremist, condamnat de presa internationala. Peste 5 milioane de voturi l-au despartit de urmatorul candidat.

In campanie, Duterte a anuntat ca va ucide zeci de mii de criminali, iar apoi se va gratia singur inainte sa i se termine mandatul. Apoi a glumit despre o femeie din Australia ce a fost violata si ucisa in orasul in care Duterte era primar. "Era atat de frumoasa, primarul ar fi trebuit sa se bucure primul de ea", a spus Duterte, care a refuzat apoi sa-si ceara scuze pentru declaratiile sale.

In realitatea, comparatia cu Donald Trump nu e atat de fondata, noteaza Al Jazeera care atrage atentia ca Duterte nu este un show-man, ci un om cu 20 de ani de experienta ca primar al orasului Davao. Un oras pe care a reusit sa-l duca in top 20 in Asia, intrucat Davao nu mai este un paradis al violentei ci poate cea mai sigura metropola a tarii.

Duterte a reusit sa castige voturile intregii tari dupa ce a anuntat sfarsitul "imperiului" de la Manila, cu mai multa autonomie si resurse financiare pentru provincii.

Tintele lui Duterte in campanie: coruptia si infractionalitatea, dar si traficul din Manila. Ramane de vazut in ce masura poporul va avea rabdare in contextul unor tensiuni sociale aproape fara de precedent.

In acelasi timp, filipinezii au aratat si toleranta fata de minoritati, dupa ce Geraldine Roman a devenit primul politician transsexual ce obtine un loc in Congres.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO