Ce vrea să obțină Putin cu amenințările nucleare. Prin decretarea mobilizării, nu-și mai permite să piardă acest război

vladimir putin

Amenințările nucleare ale lui Putin sunt menite să manipuleze incertitudinea globală și să semene confuzie – și funcționează, spun experții.  

Amenințările nucleare recente ale lui Putin au determinat o serie de răspunsuri din partea actorilor cheie din război. Un expert a declarat pentru Insider că Putin probabil speră să provoace confuzie și incertitudine cu avertismentul său.

Cu toate acestea, analiștii spun că riscul unui război nuclear rămâne scăzut, în ciuda escaladării situației.

Amenințarea nucleară a președintelui rus Vladimir Putin de săptămâna trecută a pus lumea în criză – realizând exact ceea ce spera el, potrivit experților.

În ciuda escaladării nesăbuite, experții și analiștii deopotrivă au spus în ultimele zile că amenințarea unui război nuclear rămâne minimă.

Citește și
vladimir putin
Primele declarații ale lui Vladimir Putin despre scurgerile de gaz de la Nord Stream: „Un act de terorism internațional”
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

„Sunt o mulțime de pași pe care i-ar face pentru a convinge lumea de seriozitatea sa și pentru a pune presiune asupra Ucrainei și Occidentului înainte de a folosi arme nucleare”, a declarat Paul D'Anieri, profesor de științe politice la Universitatea din California și autorul cărții „Ucraina și Rusia: de la divorțul civilizat la războiul necivil”.

”Mobilizarea a transformat acest război într-unul pe care Putin nu-și mai permite să-l piardă”

Dar asta nu înseamnă că Putin nu își va invoca arsenalul nuclear pentru a semăna frica între timp.

Probabil că Putin nu are dorința de a risca cel de-al treilea război mondial la șapte luni de la invadarea Ucrainei. Dar amenințarea sa televizată de săptămâna trecută ne amintește cu siguranță de ”tezaurul” de peste 5.000 de focoase nucleare din Rusi.

Putin și-a intensificat amenințările nucleare într-un discurs de săptămâna trecută, în timpul căruia a anunțat un ordin de mobilizare parțială, recrutând sute de mii de rezerviști într-o mișcare despre care speră că va oferi armatei sale epuizate un impuls triumfător pe câmpul de luptă.

Dar experții spun că mobilizarea, împreună cu amenințarea nucleară, a restrâns și gama de rezultate acceptate pe care Rusia le-ar putea considera în mod rezonabil ca o victorie în Ucraina.

„Mobilizarea a transformat acest război într-unul pe care Putin nu își mai poate permite să-l piardă”, a declarat D'Anieri pentru Insider. „Acest fapt crește probabilitatea ca el să facă ceva cu adevărat drastic, cum ar fi folosirea armelor nucleare”.

Amenințarea lui Putin ridică miza pentru mai mulți actori cheie ai conflictului.

Unde ar putea folosi Rusia o armă nucleară

Ucraina a avut întotdeauna cel mai mult de pierdut în acest război, iar amenințarea reînnoită a războiului nuclear nu face decât să întărească și mai mult ceea ce este în joc pentru țară.

În ciuda evaluării experților conform căreia probabilitatea iminentei unei manifestări nucleare rusești este redusă, Ucraina a oferit o evaluare alarmistă a pericolului în această săptămână.

Într-un interviu acordat The Guardian, Vadum Skibitsky, un adjunct al șefului serviciilor de informații militare din Ucraina, a pus probabilitatea ca Rusia să lovească Ucraina cu o armă nucleară tactică la „foarte mare”.

„Probabil vor viza locuri de-a lungul liniei frontului, cu o mulțime de echipamente armate”, a spus el pentru presă. „Pentru a-i opri, avem nevoie nu doar de mai multe sisteme antiaeriene, ci și de sisteme antirachete”.

Oficialul militar nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale, iar oficialii din organizația sa au răspândit în mod repetat teorii fără temei.

Dar Ucraina poate avea motive întemeiate să fie alarmistă, deoarece mulți analiști cred că invocarea nucleară a lui Putin este și o încercare de a manipula SUA pentru a-și limita sprijinul pentru Ucraina.

”Frumusețea pentru el este că crede că poate bombarda Ucraina și nimeni nu ae dori să atace Rusia ca răzbunare”

„Putin ridică acum atenția și se bazează pe faptul că nu vom merge la război nuclear pentru Ucraina, ceea ce va determina Occidentul să spună Ucrainei să negocieze o soluție, care este în esență o victorie a Rusiei”, a spus D'Anieri.

Un memento nuclear flagrant, speră Putin, ar putea speria Occidentul să-și reducă sau să întrerupă ajutorul acordat Ucrainei, au postulat experții – un ajutor care a ajutat Ucraina să înregistreze o serie de victorii recente.

„Frumusețea pentru el este că crede că ar putea bombarda Ucraina și nimeni din Occident nu ar dori să atace Rusia ca răzbunare”, a spus D'Anieri.

Între timp, Ucraina are o motivație să ridice pericolul războiului nuclear în efortul de a obține și mai mult sprijin din partea aliaților occidentali ai țării, care au arme nucleare proprii.

Putin a făcut în mod repetat aluzii la arsenalul nuclear masiv al Rusiei încă de la începutul războiului, dar cea mai recentă amenințare a lui a determinat un răspuns mai reactiv pe scena internațională.

Președintele Joe Biden și alți oficiali ai Casei Albe au condamnat public comentariile președintelui rus și au avertizat în privat Kremlinul cu privire la consecințele grave în cazul în care țara încalcă standardul global de neutilizare a armelor nucleare, care a intrat în vigoare din 1945.

Pe lângă emiterea propriilor avertismente către Rusia, SUA urmăresc și să aducă comunitatea globală pe terenul îngrijorării nucleare. Politico a raportat săptămâna aceasta că există tot mai multe apeluri în interiorul și în afara administrației Biden de a îndemna China și India – doi aliați ai Moscovei cu acces propriu la arme nucleare – să ia atitudine în amenințările lui Putin.

Între timp, oficialii americani urmăresc semnele că Rusia și-a schimbat locația armelor nucleare sau starea lor de alertă, fără a observa însă vreo modificare în acest sens.

Amenințările lui Putin au făcut, fără îndoială, exact ceea ce spera el, a spus D'Anieri: a provocat teamă și confuzie.

„Cred că ceea ce Putin încearcă într-un fel să facă, și probabil că reușește să facă, este să manipuleze incertitudinea, astfel încât oamenii din Occident să fie acum mai îngrijorați decât el de ceea ce s-ar putea întâmpla”, a mai spus expertul.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 219. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Vladimir Putin
Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie

Preşedintele Vladimir Putin a semnat, joi seară, decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie, acesta fiind un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii.  

vladimir putin
Primele declarații ale lui Vladimir Putin despre scurgerile de gaz de la Nord Stream: „Un act de terorism internațional”

Preşedintele Vladimir Putin a denunţat, într-o convorbire telefonică cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, despre care a afirmat că reprezintă un "act de terorism internaţional".

zelenski
Zelenski: Când Rusia va pleca, când o vom înlătura, viaţa normală va reveni în Ucraina. Este singura cale

Preşedintee ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei.  

acord nuclear sua rusia
Rusia vrea o întâlnire față în față cu SUA pentru un acord privind armele nucleare

Rusia a anunțat că studiază posibilitatea unei întâlniri față în față între negociatorii ruși și americani cu privire la un tratat de referință pentru controlul armelor nucleare.  

vladimir putin
Putin pierde încet, dar sigur susținerea populației. Numărul rușilor care susțin războiul din Ucraina e în scădere

Tot mai mulți dintre ruși vor ca războiul să se încheie cât mai repede, și sunt îngrijorați că ar putea ajunge pe front.

Vladimir Putin
Putin vrea o nouă ordine mondială: „Procesul formării unei ordini mondiale mai echitabile are loc chiar sub ochii noștri”

Vladimir Putin a semnat joi seară decretele prin care recunoaște independența regiunilor ucrainene ocupate: Herson și Zaporojie.

gaze nord stream
Rusia și NATO se acuză reciproc de distrugerea Nord Stream. Drone suspecte, observate lângă platformele unor țări europene

După misterioasele explozii care au avariat conductele Nord Stream, apar informații despre drone suspecte observate în apropierea unor platforme de extracție norvegiene și daneze.  

ucraina
Zaporojie: Cel puţin 25 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Cel puțin 25 de persoane au murit şi 62 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie.

șeful wagner
Ucrainenii anunță că l-au lichidat pe comandantul grupării paramilitare Wagner

Comandantul Wagner, Alexei Nagin, 41 de ani, supranumit „Terek”, a fost ucis în districtul Bakhmut din regiunea Donețk, informează site-ul postului ucrainean TSN, care citează canalul de Telegram al comunității de investigații NapalmIndorm.

gazoduct nord stream
Şeful Serviciului de Informaţii al Rusiei: Deținem dovezi despre implicarea Occidentului în incidentele de la Nord Stream

Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a declarat, vineri că Moscova deţine materiale care indică faptul că Occidentul a fost implicat în scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. 

zelenski
Motivul pentru care Zelenski îi sfătuiește pe soldații ruși să se tatueze înainte de a veni la război în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa.

 

soldati rusi
Forţele ruse, ”parţial încercuite” la Lîman, în estul Ucrainei, recunoaşte liderul separatist de la Doneţk Denis Puşilin

Forţe ruse au fost ”parţial încercuite” în oraşul strategic Lîman, în estul Ucrainei, recunoaşte liderul separatist din Doneţk Denis Puşilin vineri, ziua anexării prevăzute de Moscova a patru regiuni ucrainene, relatează AFP, scrie News.ro. 

Dmitri Peskov
Kremlin: Orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei

Kremlinul a anunţat, vineri, că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei.

 

ucraina
Zaporojie: Cel puţin 25 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Cel puțin 25 de persoane au murit şi 62 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie.

vladimir putin
Putin: „Oamenii din Herson, Doneţk, Lugansk devin cetăţenii noştri pentru totdeauna!”. Acordurile de anexare au fost semnate

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin
Putin notifică Parlamentul rus privind anexarea a patru regiuni ucrainene. La Moscova se organizează ceremonia semnării

Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, un aliat-cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat vineri, în plen, cererile de anexare a patru teritorii ucrainene. 

Citește și...
Război în Ucraina, ziua 219. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 219. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Știrile Pro TV transmit, vineri, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.  

Primele declarații ale lui Vladimir Putin despre scurgerile de gaz de la Nord Stream: „Un act de terorism internațional”
Primele declarații ale lui Vladimir Putin despre scurgerile de gaz de la Nord Stream: „Un act de terorism internațional”

Preşedintele Vladimir Putin a denunţat, într-o convorbire telefonică cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, despre care a afirmat că reprezintă un "act de terorism internaţional".

Vladimir Putin: Conflictul din Ucraina este unul dintre rezultatele prăbuşirii Uniunii Sovietice
Vladimir Putin: Conflictul din Ucraina este unul dintre rezultatele prăbuşirii Uniunii Sovietice

Conflictele din fosta URSS, între care şi cel în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, sunt, "bineînţeles", rezultatul "prăbuşirii Uniunii Sovietice", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că seamănă discordie.

Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin. „Super Spionul”, în fruntea listei publicației Politico
Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin. „Super Spionul”, în fruntea listei publicației Politico

„Aventura” militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a ridicat o nouă perspectivă, aceea că guvernarea lui, de 22 de ani, s-ar putea apropia de sfârșit.

Ce cred soldații ruși care au luptat pe front în Ucraina despre mobilizarea parțială a lui Putin. „Sincer, toți vor muri”
Ce cred soldații ruși care au luptat pe front în Ucraina despre mobilizarea parțială a lui Putin. „Sincer, toți vor muri”

Campania de mobilizare parțială a lui Putin se desfășoară deja de aproximativ o săptămână. Unii recruți noi au fost deja trimiși pe front fără niciun fel de pregătire, alții dorm pe jos în barăci care arată mai mult ca niște celule de închisoare.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.