Rusia și NATO se acuză reciproc de distrugerea Nord Stream. Drone suspecte, observate lângă platformele unor țări europene

×
Codul embed a fost copiat

După misterioasele explozii care au avariat conductele Nord Stream, apar informații despre drone suspecte observate în apropierea unor platforme de extracție norvegiene și daneze.  

NATO a avertizat că orice atac asupra infrastructurii critice ce aparține unui stat membru va primi un răspuns hotărât din partea Alianței.

Moscova a inițiat o anchetă pentru terorism de stat și a convocat Consiliul de Securitate al ONU pentru a discuta subiectul.

Suedia şi Danemarca vor fi prezente la ședință, întrucât incidentele au avut loc în zonele lor economice exclusive.

Paza de Coastă a Suediei a difuzat noi imagini cu scurgerile de gaze din conductele Nord Stream. Sunt patru spărturi în total, câte două în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei.

Citește și
nord stream
MAE rus: Avariile de la conductele Nord Stream s-au produs într-o zonă controlată de serviciile de informaţii americane

Mai multe state aveau interes să compromită Nord Stream

Unii experți spun că, până acum, s-a răspândit în atmosferă peste un sfert de milion de tone de gaz metan.

Joan Cordiner, profesor Universitatea din Sheffield: ”Un asemenea volum, la viteza cu care iese la suprafață, mai ales că aceste conducte nu erau în funcțiune, arată că a fost vorba despre o distrugere catastrofică a conductelor".

Potrivit experților, gazul metan care ajunge în atmosferă va duce la un nivel ridicat de ozon la suprafața planetei, unde are efecte nocive și contribuie la apariția efectului de seră. Dar, odată ce scurgerile sunt oprite, pagubele pot fi limitate.

Bill Collins, profesor Universitatea din Reading: "(Gazul metan) se va răspândi în toată lumea. Se va dilua. Dar, pe de altă parte, putem să ne gândim că, astfel, va afecta mai mulți oameni. Va afecta pe toată lumea. Va afecta nivelul de ozon din toată lumea, dar în mică măsură, pentru că se va dilua (în atmosferă)".

Analiștii internaționali observă că mai multe state aveau interes să compromită Nord Stream și acum profită de pe urma ambiguităţii. În Europa, consensul e că Rusia ar fi avariat conductele.

Cert este că atacul asupra gazoductelor pune violent în lumină vulnerabilitatea infrastructurii energetice a unei Europe însetate de gaze şi de petrol.

Marina Rusă a desfășurat exerciții în Marea Baltică înainte de distrugerea conductelor

De la Moscova, oficialii rușii cer o investigație amănunțită și obiectivă a incidentului.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: "Natura fără precedent a acestui incident trimite către un act de terorism la nivel de stat, întrucât presupune o acțiune foarte elaborată și robustă".

Iar Ministerul de Externe condus de Serghei Lavrov a transmis că „incidentele au avut loc într-o zonă controlată de serviciile secrete americane".

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe: "Scoaterea din funcțiune a conductei, ca să recapitulăm ce spuneau oficiali americani de-a lungul anilor, ar permite Statelor Unite să crească exporturile proprii de gaz natural lichefiat către Uniunea Europeană. Asta nu e concluzia mea. Astea sunt sloganele, apelurile și tezele răspândite de partidele americane, și de republicani, și de democrați".

Experți britanici amintesc totuși că navele Marinei Ruse au desfășurat mai multe exerciții în Marea Baltică și că a fost consemnată o activitate submarină sporită cu o săptămână înainte de explozii.

Statele occidentale, în special scandinavii, sunt în alertă. Mai ales că, în ultimele săptămâni, au fost observate drone suspecte în apropierea instalațiilor norvegiene de petrol și gaze din Marea Baltică.

Secretarul general al NATO a avertizat că alianța va riposta pentru orice atac asupra infrastructurii critice în oricare din cele 30 de state care formează Pactul Nord-Atlantic.

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 219. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Vladimir Putin
Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie

Preşedintele Vladimir Putin a semnat, joi seară, decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie, acesta fiind un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii.  

vladimir putin
Primele declarații ale lui Vladimir Putin despre scurgerile de gaz de la Nord Stream: „Un act de terorism internațional”

Preşedintele Vladimir Putin a denunţat, într-o convorbire telefonică cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, despre care a afirmat că reprezintă un "act de terorism internaţional".

zelenski
Zelenski: Când Rusia va pleca, când o vom înlătura, viaţa normală va reveni în Ucraina. Este singura cale

Preşedintee ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei.  

acord nuclear sua rusia
Rusia vrea o întâlnire față în față cu SUA pentru un acord privind armele nucleare

Rusia a anunțat că studiază posibilitatea unei întâlniri față în față între negociatorii ruși și americani cu privire la un tratat de referință pentru controlul armelor nucleare.  

vladimir putin
Putin pierde încet, dar sigur susținerea populației. Numărul rușilor care susțin războiul din Ucraina e în scădere

Tot mai mulți dintre ruși vor ca războiul să se încheie cât mai repede, și sunt îngrijorați că ar putea ajunge pe front.

Vladimir Putin
Putin vrea o nouă ordine mondială: „Procesul formării unei ordini mondiale mai echitabile are loc chiar sub ochii noștri”

Vladimir Putin a semnat joi seară decretele prin care recunoaște independența regiunilor ucrainene ocupate: Herson și Zaporojie.

ucraina
Zaporojie: Cel puţin 25 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Cel puțin 25 de persoane au murit şi 62 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie.

șeful wagner
Ucrainenii anunță că l-au lichidat pe comandantul grupării paramilitare Wagner

Comandantul Wagner, Alexei Nagin, 41 de ani, supranumit „Terek”, a fost ucis în districtul Bakhmut din regiunea Donețk, informează site-ul postului ucrainean TSN, care citează canalul de Telegram al comunității de investigații NapalmIndorm.

gazoduct nord stream
Şeful Serviciului de Informaţii al Rusiei: Deținem dovezi despre implicarea Occidentului în incidentele de la Nord Stream

Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a declarat, vineri că Moscova deţine materiale care indică faptul că Occidentul a fost implicat în scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. 

vladimir putin
Ce vrea să obțină Putin cu amenințările nucleare. Prin decretarea mobilizării, nu-și mai permite să piardă acest război

Amenințările nucleare ale lui Putin sunt menite să manipuleze incertitudinea globală și să semene confuzie – și funcționează, spun experții.  

zelenski
Motivul pentru care Zelenski îi sfătuiește pe soldații ruși să se tatueze înainte de a veni la război în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa.

 

soldati rusi
Forţele ruse, ”parţial încercuite” la Lîman, în estul Ucrainei, recunoaşte liderul separatist de la Doneţk Denis Puşilin

Forţe ruse au fost ”parţial încercuite” în oraşul strategic Lîman, în estul Ucrainei, recunoaşte liderul separatist din Doneţk Denis Puşilin vineri, ziua anexării prevăzute de Moscova a patru regiuni ucrainene, relatează AFP, scrie News.ro. 

Dmitri Peskov
Kremlin: Orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei

Kremlinul a anunţat, vineri, că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei.

 

ucraina
Zaporojie: Cel puţin 25 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Cel puțin 25 de persoane au murit şi 62 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie.

vladimir putin
Putin: „Oamenii din Herson, Doneţk, Lugansk devin cetăţenii noştri pentru totdeauna!”. Acordurile de anexare au fost semnate

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin
Putin notifică Parlamentul rus privind anexarea a patru regiuni ucrainene. La Moscova se organizează ceremonia semnării

Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, un aliat-cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat vineri, în plen, cererile de anexare a patru teritorii ucrainene. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Rusia suspectează „implicarea unui stat străin” în scurgerile de gaze Nord Stream. Peskov a cerut acțiuni „urgente”
Rusia suspectează „implicarea unui stat străin” în scurgerile de gaze Nord Stream. Peskov a cerut acțiuni „urgente”

Rusia a anunțat joi că suspectează „implicarea” unui stat străin în cele patru scurgeri de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică.

MAE rus: Avariile de la conductele Nord Stream s-au produs într-o zonă controlată de serviciile de informaţii americane
MAE rus: Avariile de la conductele Nord Stream s-au produs într-o zonă controlată de serviciile de informaţii americane

Ministerul de Externe rus a afirmat joi că avariile de la conductele Nord Stream care au determinat scurgeri de gaz în largul coastelor daneze şi suedeze s-au produs într-o zonă "aflată sub controlul" agenţiilor de informaţii americane, scrie Reuters.

Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic a doua zi după exploziile de la Nord Stream 1 și 2
Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic a doua zi după exploziile de la Nord Stream 1 și 2

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2, din Marea Baltică.

Serviciul de informații suedez începe o anchetă pentru „sabotaj agravat” după exploziile de la Nord Stream
Serviciul de informații suedez începe o anchetă pentru „sabotaj agravat” după exploziile de la Nord Stream

Serviciul de informaţii suedez a anunţat miercuri că va prelua conducerea unei anchete pentru "sabotaj agravat" după exploziile de luni, suspectate că au provocat scurgeri de gaz din gazoductele Nord Stream în Marea Baltică, relatează AFP.

Rusia acuză SUA că a provocat scurgerile de la Nord Stream. Ce spunea Joe Biden înainte să înceapă războiul din Ucraina
Rusia acuză SUA că a provocat scurgerile de la Nord Stream. Ce spunea Joe Biden înainte să înceapă războiul din Ucraina

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz prin conductele rusești Nord Stream, din Marea Baltică. Dacă suspiciunile inițiale planau asupra Rusiei, prinde contur și ipoteza că în spatele exploziilor ar fi fost americanii.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.