Putin vrea o nouă ordine mondială: „Procesul formării unei ordini mondiale mai echitabile are loc chiar sub ochii noștri”

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin a semnat joi seară decretele prin care recunoaște independența regiunilor ucrainene ocupate: Herson și Zaporojie.

Este ultimul pas înaintea anexării lor împreună cu Donețk și Luhansk, a căror independență a fost recunoscută de Rusia cu puțin înainte de începutul războiului.

Kremlinul a anunțat joi cât se poate de clar că Putin are de gând să ducă la final anexarea teritoriilor ucrainene, în ciuda reacțiilor negative de pe plan internațional.

Evenimentul festiv de la Moscova ar putea fi, însă, întunecat de eșecurile de pe front ale armatei ruse.

Discursul lui Vladimir Putin 

În ajunul ceremoniei de anexare a celor patru regiuni ucrainene ocupate, Vladimir Putin a ținut un discurs în fața șefilor de servicii secrete din țările membre ale Comunității Statelor Independente. A dat din nou vina pe Occident pentru războiul pe care îl poartă în Ucraina, dar și pentru conflictele înghețate din alte state ale fostei Uniuni Sovietice.

Citește și
uragan ian
Uraganul Ian a făcut ravagii în Florida: Cel puţin zece persoane au murit / Peste 2,5 milioane de locuinţe fără electricitate
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Vladimir Putin: "Știm că Vestul lucrează la scenarii care incită la noi conflicte pe teritoriile Comunității Statelor Independente. Avem destule. E suficient să ne uităm la ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina, la granițele unora dintre statele CSI. Bineînțeles, toate astea sunt rezultatul prăbușirii Uniunii Sovietice, e clar".

De la biroul său, Putin a transmis că în aceste zile se pun bazele unei noi ordini mondiale, care o va înlocui pe cea în fruntea căreia sunt Statele Unite ale Americii.

Vladimir Putin: "Procesul formării unei ordini mondiale mai echitabile are loc chiar sub ochii noștri. Vine cu probleme clare și cunoscute. Hegemonia unipolară se prăbușește necontenit, e o realitate obiectivă pe care Vestul nu vrea să o accepte".

Ca să arate cum stau lucrurile mai nou, Vladimir Putin anexează astăzi patru teritorii care aparțin de drept Ucrainei: Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. Kremlinul a confirmat informațiile.

Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: "Ceremonia de semnare a Tratatelor prin care noile teritorii se alătură Federației Ruse va avea loc în sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, vineri, la ora 15 (ora Moscovei și a României)".

Maria Zakharova: "Oamenii au făcut o alegere conștientă și liberă. Au afirmat cu tărie în fața întregii lumi că dorința lor e să fie alături de Rusia, să-și lege soarta de cea a țării noastre care a fost, este și va fi patria lor istorică".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că vor fi semnate acorduri "cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse".

Val de critici la nivel internațional 

Decizia a fost întâmpinată de un val de critici la nivel internațional.

Joe Biden, președintele SUA: "Statele Unite, și vreau să fiu foarte clar, Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei".

Guterrres, secretarul-general al ONU: "(Anexarea) nu poate fi împăcată cu cadrul juridic internațional. E împotriva a tot ce ar trebui să protejeze comunitatea internațională. Încalcă țelurile și principiile Națiunilor Unite. E o escaladare periculoasă. Nu-și are locul în lumea modernă și nu trebuie acceptată".

Anexarea teritoriilor ucrainene a sporit și pericolul transformării conflictului într-unul nuclear. Oficiali de la Moscova au anunțat că Rusia ar fi capabilă să protejeze regiunile anexate cu arme atomice. Iar serviciile de securitate de la Kiev consideră că riscul este, cităm, "foarte ridicat", ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică împotriva armatei ucrainene. Senatorii americani din ambele tabere politice au reacționat dur la mesajele belicoase venite de la Kremlin.

Lindsay Graham, senator republican: "Dacă Putin va detona o armă nucleară în Ucraina ca să ne determine să cedăm și să facem un pas înapoi, cred că reacția ar trebui să fie copleșitoare. Ar trebui să fie catastrofică pentru Rusia. Din punctul meu de vedere, utilizarea unei arme nucleare de către Rusia, în Ucraina, ar fi un atac asupra NATO".

Richard Blumenthal, senator democrat: "Radiațiile care s-ar răspândi, consecințele catastrofale ale folosirii armelor nucleare în Ucraina s-ar răspândi spre Polonia. Practic, această radiație ar însemna un atac asupra țărilor NATO, potrivit Articolului 5".

Într-o intervenție la un post de radio, ministrul polonez de externe a precizat că răspunsul NATO la detonarea unei arme nucleare în Ucraina ar fi unul convențional: atacuri cu rachete și aviație asupra unor ținte rusești.

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 219. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Vladimir Putin
Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie

Preşedintele Vladimir Putin a semnat, joi seară, decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie, acesta fiind un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii.  

vladimir putin
Primele declarații ale lui Vladimir Putin despre scurgerile de gaz de la Nord Stream: „Un act de terorism internațional”

Preşedintele Vladimir Putin a denunţat, într-o convorbire telefonică cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, despre care a afirmat că reprezintă un "act de terorism internaţional".

zelenski
Zelenski: Când Rusia va pleca, când o vom înlătura, viaţa normală va reveni în Ucraina. Este singura cale

Preşedintee ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei.  

acord nuclear sua rusia
Rusia vrea o întâlnire față în față cu SUA pentru un acord privind armele nucleare

Rusia a anunțat că studiază posibilitatea unei întâlniri față în față între negociatorii ruși și americani cu privire la un tratat de referință pentru controlul armelor nucleare.  

vladimir putin
Putin pierde încet, dar sigur susținerea populației. Numărul rușilor care susțin războiul din Ucraina e în scădere

Tot mai mulți dintre ruși vor ca războiul să se încheie cât mai repede, și sunt îngrijorați că ar putea ajunge pe front.

gaze nord stream
Rusia și NATO se acuză reciproc de distrugerea Nord Stream. Drone suspecte, observate lângă platformele unor țări europene

După misterioasele explozii care au avariat conductele Nord Stream, apar informații despre drone suspecte observate în apropierea unor platforme de extracție norvegiene și daneze.  

ucraina
Zaporojie: Cel puţin 25 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Cel puțin 25 de persoane au murit şi 62 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie.

șeful wagner
Ucrainenii anunță că l-au lichidat pe comandantul grupării paramilitare Wagner

Comandantul Wagner, Alexei Nagin, 41 de ani, supranumit „Terek”, a fost ucis în districtul Bakhmut din regiunea Donețk, informează site-ul postului ucrainean TSN, care citează canalul de Telegram al comunității de investigații NapalmIndorm.

gazoduct nord stream
Şeful Serviciului de Informaţii al Rusiei: Deținem dovezi despre implicarea Occidentului în incidentele de la Nord Stream

Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a declarat, vineri că Moscova deţine materiale care indică faptul că Occidentul a fost implicat în scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream. 

vladimir putin
Ce vrea să obțină Putin cu amenințările nucleare. Prin decretarea mobilizării, nu-și mai permite să piardă acest război

Amenințările nucleare ale lui Putin sunt menite să manipuleze incertitudinea globală și să semene confuzie – și funcționează, spun experții.  

zelenski
Motivul pentru care Zelenski îi sfătuiește pe soldații ruși să se tatueze înainte de a veni la război în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa.

 

soldati rusi
Forţele ruse, ”parţial încercuite” la Lîman, în estul Ucrainei, recunoaşte liderul separatist de la Doneţk Denis Puşilin

Forţe ruse au fost ”parţial încercuite” în oraşul strategic Lîman, în estul Ucrainei, recunoaşte liderul separatist din Doneţk Denis Puşilin vineri, ziua anexării prevăzute de Moscova a patru regiuni ucrainene, relatează AFP, scrie News.ro. 

Dmitri Peskov
Kremlin: Orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei

Kremlinul a anunţat, vineri, că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei.

 

ucraina
Zaporojie: Cel puţin 25 de oameni au murit, după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă

Cel puțin 25 de persoane au murit şi 62 au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie.

vladimir putin
Putin: „Oamenii din Herson, Doneţk, Lugansk devin cetăţenii noştri pentru totdeauna!”. Acordurile de anexare au fost semnate

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin
Putin notifică Parlamentul rus privind anexarea a patru regiuni ucrainene. La Moscova se organizează ceremonia semnării

Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, un aliat-cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat vineri, în plen, cererile de anexare a patru teritorii ucrainene. 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Putin pierde încet, dar sigur susținerea populației. Numărul rușilor care susțin războiul din Ucraina e în scădere
Putin pierde încet, dar sigur susținerea populației. Numărul rușilor care susțin războiul din Ucraina e în scădere

Tot mai mulți dintre ruși vor ca războiul să se încheie cât mai repede, și sunt îngrijorați că ar putea ajunge pe front.

Uraganul Ian a făcut ravagii în Florida: Cel puţin zece persoane au murit / Peste 2,5 milioane de locuinţe fără electricitate
Uraganul Ian a făcut ravagii în Florida: Cel puţin zece persoane au murit / Peste 2,5 milioane de locuinţe fără electricitate

Uraganul Ian continuă să facă ravagii în Florida şi se îndreaptă spre sud-estul SUA, respectiv spre Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Georgia.

 

Război în Ucraina, ziua 219. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 219. Ceremonie la Kremlin pentru oficializarea anexării Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Știrile Pro TV transmit, vineri, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.  

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.