Putin pierde încet, dar sigur susținerea populației. Numărul rușilor care susțin războiul din Ucraina e în scădere
Tot mai mulți dintre ruși vor ca războiul să se încheie cât mai repede, și sunt îngrijorați că ar putea ajunge pe front.
Nu sunt vești bune pentru Vladimir Putin care a avut întotdeauna o susținere puternică în rândul populației.
Rusia grăbește mobilizarea, care se desfășoară însă cu dificultăți foarte mari şi cu puţin entuziasm.
Președintele rus a cerut în direct subalternilor săi să remedieze rapid greșelile, și să-i trimită înapoi acasă pe cei care NU ar fi trebuit să fie mobilizați.
Armata ucraineană a reușit, în cursul nopții, să încercuiască orașul strategic Lîman, în regiunea Donețk, potrivit unor surse pro-ruse. În jur de 2000 de militari ruși ar fi izolați aici și riscă să cadă în captivitate, deși Putin le-ar fi cerut comandanților să lupte până la ultimul glonț. O salvare ar putea veni din partea unităților proaspăt mobilizate, însă cele mai multe sunt pe drum sau la instrucție.
Realitatea de pe front este crudă pentru rușii mobilizați
Televiziunea rusă de stat a difuzat imagini cu recruții în timpul unor antrenamente în poligoanele din Ryazan sau Moscova, unde militarii ruși se pregătesc înainte să fie trimiși în Ucraina.
Pentru mulți ruși mobilizați, realitatea din teren e mult mai crudă. E cazul unei unități care a fost lăsată în mijlocul unui câmp, fără alimente și fără adăpost pe timp de noapte.
Soldat rus: "Nu ne aștepta nimeni. Bagajele sunt pe jos. Ne-au promis că până mâine dimineață... Nu ne-au dat corturi, sobe. Dormim în câmp, autobuzele s-au dus, nu are nimeni nevoie de noi. N-avem bani, nimic.. Îngrămădiți aici ca oile".
Mai norocoși, alți militari ruși au fost cazați într-un centru de instrucție din apropiere de Soci, dar și acolo condițiile lăsau de dorit.
Soldat rus: "Asta este situația, oameni buni, în Knyaz-Volkonka. Astea sunt chiuvetele noastre. Ăsta este dușul nostru".
Vladimir Putin a comentat aseară, pentru prima oară, problemele cu care s-a confruntat operațiunea de mobilizare parțială decretată pe 21 septembrie. Vina a căzut pe cei care se ocupă de recrutări, semn că Putin e conștient de nemulțumirile din rândul populației.
Vladimir Putin: "Multe situații apar în timpul mobilizării. E necesar să reparăm toate greșelile și să evităm să le mai facem atunci când vine vorba de civilii care, de exemplu, sunt scutiți (de mobilizare). Dacă sunt erori, trebuie să fie reparate. E necesar să-i trimitem acasă pe cei care au fost încorporați fără motiv".
În altă ordine de idei, ruşii de vârsta mobilizării sunt disperaţi să iasă din ţară cât se mai poate. Sunt studenţi, profesori, manageri, ingineri, IT-işti, dar şi familii întregi.
Bărbat: "Ultima oară am mâncat ieri la 3 dimineața. Sunt foarte obosit. Am asistat la certuri, lacrimi, e foarte greu de suportat. Dacă nu fugim acum, mă tem că va fi prea târziu. Regimul schimbă legile foarte rapid, nu știi ce iți aduce ziua de mâine".
Acest bărbat nu-şi arată chipul pentru că a lăsat în urmă o soţie şi trei copii. Rusia alcătuiește liste cu persoanele care pleacă din țară.
Cei care nu s-au îndurat să-şi abandoneze maşinile sunt blocaţi în cozi interminabile de partea rusească a frontierei.
Alexandra este deja în Tbilisi, primește ajutor de la prieteni gruzini și speră ca mobilizarea decretată de Kremlin să fie un moment de trezire pentru societatea rusă.
Alexandra: „Poate sună a cruzime, dar, odată ce tot mai mulți ruși îi pierd pe cei dragi (în Ucraina), vor începe să se trezească".
Un sondaj de opinie dat publicității joi arată că numărul rușilor care susțin războiul din Ucraina e în scădere. 56% dintre ei sunt îngrijorați de ceea ce se întâmplă, față de 37%, în urmă cu o lună. În plus, mai bine de jumătate dintre ruși au răspuns că vor ca războiul să se încheie cât mai repede.