Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin. „Super Spionul”, în fruntea listei publicației Politico
„Aventura” militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a ridicat o nouă perspectivă, aceea că guvernarea lui, de 22 de ani, s-ar putea apropia de sfârșit.
La șapte luni de la începutul „operațiunii militare” din Ucraina, trupele Kremlinului au suferit pierderi masive de oameni și de echipamente. Ordinul lui Putin de săptămâna trecută de a mobiliza sute de mii de oameni a semănat haos, atragând mustrări chiar și din partea propriilor săi propagandiști și aliați politici.
Autocratul, în vârstă de 69 de ani, a ajuns la putere în anul 2000, fiind succesorul lui Boris Elțin, primul președinte al Rusiei după destrămarea URSS. Șansele ca el să plece din funcție în curând sunt mici, dar pare că eșecul militar suferit în Ucraina i-a slăbit influența.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin
Vladimir Putin a făcut eforturi extraordinare, de-a lungul timpului, pentru a-i marginaliza pe rivalii săi și pentru a rescrie Constituția, toate acestea pentru a-și menține puterea. Șansa ca el să facă loc, voluntar, unui nou lider este mică, dar nu imposibilă. Iată cine ar putea să-l înlocuiască pe Vladimir Putin, conform publicației Politico.
„Super Spionul” Nikolai Patrushev
Nikolai Patrushev, fostul șef al agenției de spionaj FSB, acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, are avantajul că împărtășește aceeași viziune ca Putin, una plină de ostilitate față de Occident, în general, și față de SUA, în particular.
„Lacheul” Dmitri Medvedev
Liderul rus i-a dăruit președinția fostei sale mâini drepte din Sankt Petersburg, Dmitri Medvedev, în 2008. Schimbul de locuri de muncă i-a permis lui Putin să păstreze puterea în propriile mâini, respectând în același timp limitele constituționale ale mandatului care se aplicau atunci. Dar, când mandatul său de patru ani s-a încheiat, Medvedev a făcut loc cu blândețe întoarcerii lui Putin la Kremlin.
„Bodyguard-ul” Alexei Dyumin
Alexei Dyumin l-a salvat odată pe Putin de la un atac al unui urs brun, trăgând câteva gloanțe în piciorul animalului. Dyumin și-a câștigat succesul pe câmpul de luptă în postul de comandant al forțelor speciale în operațiunea de anexare a Peninsulei Crimeea, în 2014.
„Nobilul” Dmitri Patrushev
Nikolai Patrushev a fost cel care, după ce a fost numit la conducerea FSB în 2000, a numit elita de spionaj a Rusiei „noua nobilime”. După o generație, fiul său, Dmitri Patrushev, a apărut ca un prinț și ca un potențial succesor. În vârstă de 44 de ani, a fost numit ministru al Agriculturii în 2018, după ce a absolvit anterior academia FSB și a condus Banca Agricolă a Rusiei, deținută de stat.
„Premierul” Mikhail Mishustin
Chel și corpolent, Mishustin a servit ca manager loial de criză, lucrând pentru a minimiza consecințele economice ale sancțiunilor occidentale.
„Moscovitul” Serghei Sobianin
În timpul mandatului său de 12 ani, Sobianin s-a dovedit a fi competent în mașinăria politică. El a făcut o treabă decentă de a face metropola mai locuibilă – amenajarea parcurilor, restaurarea clădirilor istorice și modernizarea transportului public – până când o mare parte din acest progres a fost anulată de război și sancțiuni. Bătrânul de 64 de ani a fost anterior guvernator al provinciei Tyumen, bogată în petrol (din 2001-2005), șeful administrației Kremlinului (2005-2008) și viceprim-ministru al lui Putin (2008-2010).
„Prizonierul” Alexei Navalnîi
Militantul anticorupție Alexei Navalnîi ar fi principalul candidat pentru a conduce o revoluție rusă, care a ajutat la organizarea protestelor împotriva revenirii lui Putin la președinție în urmă cu un deceniu. Acele demonstrații – cele mai mari din Rusia post-sovietică – au eșuat în cele din urmă. Dar Navalnîi a persistat, canalizându-și eforturile în demascarea corupției. Statul a ripostat, otrăvindu-l pe Navalnîi și condamnându-l la închisoare pentru acuzații de fraudă false.
Având un curaj extraordinar, Navalnîi continuă să se opună războiului din spatele gratiilor, dar șansele lui de a-l „urma” pe Nelson Mandela dintr-o celulă de închisoare la președinție sunt mici.
„Exilatul” Mikhail Khodorkovski
Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski este un alt critic al regimului care l-a înfruntat pe Putin, ajungând să fie deposedat de imperiul său petrolier din Yukos, aruncat în închisoare timp de 10 ani și, în cele din urmă, exilat. Fundația sa Open Russia, interzisă în Rusia, continuă să militeze pentru reformă, dar Hodorkovski însuși nu manifestă nicio ambiție evidentă de a organiza o întoarcere triumfătoare și de a juca un rol de lider într-o Rusia post-Putin.
Hodorkovski, 59 de ani, sprijină ferm rezistența Ucrainei împotriva Rusiei, îndemnând recent Occidentul să furnizeze mai multe arme.
„Măcelarul” Mihail Mizintsev
Mihail Mizintsev, „măcelarul lui Mariupol”, a condus asediul devastator în care au murit peste 20.000 de civili înainte ca orașul-port să cadă în mai. Tocmai a fost promovat în funcția de ministru adjunct al Apărării responsabil cu logistica, deoarece Rusia încearcă să schimbe mișcarea împotriva celei mai recente ofensive a Ucrainei și să pună capăt haosului mobilizării.
„Lordul războiului” Ramzan Kadîrov
Cecenul Ramzan Kadîrov , care se autointitulează „soldatul lui Putin”, este unul dintre cei mai importanți susținători ai războiului Rusiei din Ucraina. El caracterizează conflictul drept o confruntare între armata lui personală a „Kadyrovtsy” și inamicii ucraineni pe care i-a catalogat „diavoli” neonaziști. Trupele sale au avut, totuși, mai multe performanțe ca războinici pe TikTok, decât pe frontul de luptă.
Kadîrov este un propagandist de anvergură, dar nepoliticos, al regimului.
„Mercenarul” Evgeni Prigozin
Evgeni Prigozin, un oligarh rus cunoscut drept „bucătarul” lui Putin, care conduce armata secretă de mercenari Wagner. Prigozin, în vârstă de 61 de ani, a fost filmat luna aceasta ținând un discurs de recrutare într-o curte a închisorii, promițând condamnaților libertatea dacă ar lupta pentru Rusia în Ucraina timp de șase luni. „Wagneriții îmi spun că l-ar vota în locul lui Putin oricând”, a scris pe Twitter Christo Grozev, de pe site-ul de investigații Bellingcat.