Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin. „Super Spionul”, în fruntea listei publicației Politico

vladimir putin
Profimedia

„Aventura” militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a ridicat o nouă perspectivă, aceea că guvernarea lui, de 22 de ani, s-ar putea apropia de sfârșit.

La șapte luni de la începutul „operațiunii militare” din Ucraina, trupele Kremlinului au suferit pierderi masive de oameni și de echipamente. Ordinul lui Putin de săptămâna trecută de a mobiliza sute de mii de oameni a semănat haos, atragând mustrări chiar și din partea propriilor săi propagandiști și aliați politici.

Autocratul, în vârstă de 69 de ani, a ajuns la putere în anul 2000, fiind succesorul lui Boris Elțin, primul președinte al Rusiei după destrămarea URSS. Șansele ca el să plece din funcție în curând sunt mici, dar pare că eșecul militar suferit în Ucraina i-a slăbit influența.

Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin

Vladimir Putin a făcut eforturi extraordinare, de-a lungul timpului, pentru a-i marginaliza pe rivalii săi și pentru a rescrie Constituția, toate acestea pentru a-și menține puterea. Șansa ca el să facă loc, voluntar, unui nou lider este mică, dar nu imposibilă. Iată cine ar putea să-l înlocuiască pe Vladimir Putin, conform publicației Politico.

„Super Spionul” Nikolai Patrushev

Nikolai Patrushev, fostul șef al agenției de spionaj FSB, acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, are avantajul că împărtășește aceeași viziune ca Putin, una plină de ostilitate față de Occident, în general, și față de SUA, în particular.

Citește și
referendum
Liderii a patru regiuni separatiste s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea teritoriilor la Federația Rusă
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

„Lacheul” Dmitri Medvedev

Liderul rus i-a dăruit președinția fostei sale mâini drepte din Sankt Petersburg, Dmitri Medvedev, în 2008. Schimbul de locuri de muncă i-a permis lui Putin să păstreze puterea în propriile mâini, respectând în același timp limitele constituționale ale mandatului care se aplicau atunci. Dar, când mandatul său de patru ani s-a încheiat, Medvedev a făcut loc cu blândețe întoarcerii lui Putin la Kremlin.

„Bodyguard-ul” Alexei Dyumin

Alexei Dyumin l-a salvat odată pe Putin de la un atac al unui urs brun, trăgând câteva gloanțe în piciorul animalului. Dyumin și-a câștigat succesul pe câmpul de luptă în postul de comandant al forțelor speciale în operațiunea de anexare a Peninsulei Crimeea, în 2014.

„Nobilul” Dmitri Patrushev

Nikolai Patrushev a fost cel care, după ce a fost numit la conducerea FSB în 2000, a numit elita de spionaj a Rusiei „noua nobilime”. După o generație, fiul său, Dmitri Patrushev, a apărut ca un prinț și ca un potențial succesor. În vârstă de 44 de ani, a fost numit ministru al Agriculturii în 2018, după ce a absolvit anterior academia FSB și a condus Banca Agricolă a Rusiei, deținută de stat.

„Premierul” Mikhail Mishustin

Chel și corpolent, Mishustin a servit ca manager loial de criză, lucrând pentru a minimiza consecințele economice ale sancțiunilor occidentale.

„Moscovitul” Serghei Sobianin

În timpul mandatului său de 12 ani, Sobianin s-a dovedit a fi competent în mașinăria politică. El a făcut o treabă decentă de a face metropola mai locuibilă – amenajarea parcurilor, restaurarea clădirilor istorice și modernizarea transportului public – până când o mare parte din acest progres a fost anulată de război și sancțiuni. Bătrânul de 64 de ani a fost anterior guvernator al provinciei Tyumen, bogată în petrol (din 2001-2005), șeful administrației Kremlinului (2005-2008) și viceprim-ministru al lui Putin (2008-2010).

„Prizonierul” Alexei Navalnîi

Militantul anticorupție Alexei Navalnîi ar fi principalul candidat pentru a conduce o revoluție rusă, care a ajutat la organizarea protestelor împotriva revenirii lui Putin la președinție în urmă cu un deceniu. Acele demonstrații – cele mai mari din Rusia post-sovietică – au eșuat în cele din urmă. Dar Navalnîi a persistat, canalizându-și eforturile în demascarea corupției. Statul a ripostat, otrăvindu-l pe Navalnîi și condamnându-l la închisoare pentru acuzații de fraudă false.

Având un curaj extraordinar, Navalnîi continuă să se opună războiului din spatele gratiilor, dar șansele lui de a-l „urma” pe Nelson Mandela dintr-o celulă de închisoare la președinție sunt mici.

„Exilatul” Mikhail Khodorkovski

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski este un alt critic al regimului care l-a înfruntat pe Putin, ajungând să fie deposedat de imperiul său petrolier din Yukos, aruncat în închisoare timp de 10 ani și, în cele din urmă, exilat. Fundația sa Open Russia, interzisă în Rusia, continuă să militeze pentru reformă, dar Hodorkovski însuși nu manifestă nicio ambiție evidentă de a organiza o întoarcere triumfătoare și de a juca un rol de lider într-o Rusia post-Putin.

Hodorkovski, 59 de ani, sprijină ferm rezistența Ucrainei împotriva Rusiei, îndemnând recent Occidentul să furnizeze mai multe arme.

„Măcelarul” Mihail Mizintsev

Mihail Mizintsev, „măcelarul lui Mariupol”, a condus asediul devastator în care au murit peste 20.000 de civili înainte ca orașul-port să cadă în mai. Tocmai a fost promovat în funcția de ministru adjunct al Apărării responsabil cu logistica, deoarece Rusia încearcă să schimbe mișcarea împotriva celei mai recente ofensive a Ucrainei și să pună capăt haosului mobilizării.

„Lordul războiului” Ramzan Kadîrov

Cecenul Ramzan Kadîrov , care se autointitulează „soldatul lui Putin”, este unul dintre cei mai importanți susținători ai războiului Rusiei din Ucraina. El caracterizează conflictul drept o confruntare între armata lui personală a „Kadyrovtsy” și inamicii ucraineni pe care i-a catalogat „diavoli” neonaziști. Trupele sale au avut, totuși, mai multe performanțe ca războinici pe TikTok, decât pe frontul de luptă.

Kadîrov este un propagandist de anvergură, dar nepoliticos, al regimului.

„Mercenarul” Evgeni Prigozin

Evgeni Prigozin, un oligarh rus cunoscut drept „bucătarul” lui Putin, care conduce armata secretă de mercenari Wagner. Prigozin, în vârstă de 61 de ani, a fost filmat luna aceasta ținând un discurs de recrutare într-o curte a închisorii, promițând condamnaților libertatea dacă ar lupta pentru Rusia în Ucraina timp de șase luni. „Wagneriții îmi spun că l-ar vota în locul lui Putin oricând”, a scris pe Twitter Christo Grozev, de pe site-ul de investigații Bellingcat.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 218. Zelenski: „Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi”

Zelenski ar putea merge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la invazie
Zelenski: "Ucraina nu acceptă preluările de teritorii. Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi"

"Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, potrivit site-ului preşedinţiei, scrie News.ro. 

arestare FSB
Putin bagă "poezia" în închisoare. Trei poeți ruși au fost arestați, după ce au citit un text împotriva mobilizării parțiale

Un tribunal rus a dispus, miercuri, arestarea a trei tineri poeţi care au participat la o lectură literară împotriva mobilizării anunţate de autorităţi pentru războiul din Ucraina, unul dintre ei susţinând că a fost violat de poliţie în timpul arestării.

Rusia recunoaște ”erori” în mobilizarea dictată de Putin. Bătrâni bolnavi, moașe și studenți, chemați să meargă la război
Moscova se pregătește de anexare. În Piața Roșie sunt instalate scene și tribune pentru presupuse celebrări populare

În timp ce armata ucraineană aproape a încercuit orașul Lyman, ocupat din luna mai de ruși, Moscova se pregătește să anexeze regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

gazoduct nord stream
Nord Stream: A fost descoperită o a patra scurgere la conductă

Garda de Coastă suedeză a găsit o a patra scurgere pe conducta Nord Stream. Două dintre scurgeri au fost descoperite în zona suedeză, iar două în regiunea daneză.  

nord stream
Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic a doua zi după exploziile de la Nord Stream 1 și 2

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2, din Marea Baltică.

Vladimir Putin
Directorul CIA, despre mobilizarea parțială a lui Putin: „Armata lui nu are forță de muncă. Asta e numai una dintre probleme”

Directorul CIA, William Burns, a susținut că „mobilizarea militară parțială” a președintelui rus, Vladimir Putin, nu va îmbunătăți substanțial poziția Rusiei în război.

Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Soldat rus înregistrat în timp ce spunea că a primit ordin să ucidă „pe toți cei pe care îi vede”, inclusiv civili ucraineni

Un soldat rus a fost înregistrat în timp ce spunea că a primit ordin să-i ucidă „pe toți cei pe care îi vede”, chiar dacă este vorba despre civili.

 

mobilizare rusia
Fuga de mobilizarea lui Putin are un preț mare. Cât costă un loc în mașinile care îi trec pe bărbații ruși granița cu Georgia

De la începutul lunii septembrie, mii de cetățeni ruși au trecut granița Rusiei cu Georgia. Dar din 21 septembrie, când a fost Putin a anunțat mobilizarea militară parțială, aproximativ 10.000 de persoane au trecut zilnic frontiera.

soldati rusi
Ce cred soldații ruși care au luptat pe front în Ucraina despre mobilizarea parțială a lui Putin. „Sincer, toți vor muri”

Campania de mobilizare parțială a lui Putin se desfășoară deja de aproximativ o săptămână. Unii recruți noi au fost deja trimiși pe front fără niciun fel de pregătire, alții dorm pe jos în barăci care arată mai mult ca niște celule de închisoare.

Putin acordă compensații de câte 75.000 de euro familiilor soldaților uciși în războiul din Ucraina
”Putin este un prost.” ”Nu am văzut nici măcar un fascist”. Înregistrări cu discuțiile soldaților ruși din Ucraina

Jurnaliștii de la New York Times au publicat înregistrările audio și traducerile apelurilor telefonice ale soldaților ruși aflați pe teritoriul Ucrainei, care se plângeau - în luna martie - către familiile și prietenii lor.  

nord stream
MAE rus: Avariile de la conductele Nord Stream s-au produs într-o zonă controlată de serviciile de informaţii americane

Ministerul de Externe rus a afirmat joi că avariile de la conductele Nord Stream care au determinat scurgeri de gaz în largul coastelor daneze şi suedeze s-au produs într-o zonă "aflată sub controlul" agenţiilor de informaţii americane, scrie Reuters.

referendum
Liderii a patru regiuni separatiste s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea teritoriilor la Federația Rusă

Liderii a patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea acestor teritorii după „referendumuri” considerate nişte „simulacre” de Kiev şi Occident.

Zelenski și Putin
Rusia a anunțat oficial că va anexa patru teritorii ale Ucrainei, după așa-zisele referendumuri

Rusia este gata să anexeze în mod oficial o porțiune din Ucraina, după o așa-zisă numărătoare a voturilor care arată sprijinul covârșitor din patru provincii pentru această decizie.  

nord stream
CNN: Oficialii europeni de securitate au observat nave rusești în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream

Oficialii europeni de securitate au observat, luni și marți, nave militare rusești în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream, potrivit unor surse al CNN.

Papa Francisc
Papa Francisc a fost implicat în organizarea unui schimb de prizonieri în Ucraina

Papa Francisc a declarat că a fost implicat în organizarea unui schimb de prizonieri în Ucraina, deşi nu este clar rolul jucat de suveranul pontif.

 

prizoniere
Şase ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia. „Negocierile sunt o muncă dificilă”

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat că şase ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia.

vladimir putin
Vladimir Putin: Conflictul din Ucraina este unul dintre rezultatele prăbuşirii Uniunii Sovietice

Conflictele din fosta URSS, între care şi cel în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, sunt, "bineînţeles", rezultatul "prăbuşirii Uniunii Sovietice", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că seamănă discordie.

soldati ucraina
Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

Citește și...
Rusia a anunțat oficial că va anexa patru teritorii ale Ucrainei, după așa-zisele referendumuri
Rusia a anunțat oficial că va anexa patru teritorii ale Ucrainei, după așa-zisele referendumuri

Rusia este gata să anexeze în mod oficial o porțiune din Ucraina, după o așa-zisă numărătoare a voturilor care arată sprijinul covârșitor din patru provincii pentru această decizie.  

Liderii a patru regiuni separatiste s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea teritoriilor la Federația Rusă
Liderii a patru regiuni separatiste s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea teritoriilor la Federația Rusă

Liderii a patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea acestor teritorii după „referendumuri” considerate nişte „simulacre” de Kiev şi Occident.

Rusia acuză SUA că a provocat scurgerile de la Nord Stream. Ce spunea Joe Biden înainte să înceapă războiul din Ucraina
Rusia acuză SUA că a provocat scurgerile de la Nord Stream. Ce spunea Joe Biden înainte să înceapă războiul din Ucraina

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz prin conductele rusești Nord Stream, din Marea Baltică. Dacă suspiciunile inițiale planau asupra Rusiei, prinde contur și ipoteza că în spatele exploziilor ar fi fost americanii.

Ucraina avertizează cetățenii care ajută la desfășurarea referendumurilor pentru alipirea la Rusia. Ce pedepse riscă
Ucraina avertizează cetățenii care ajută la desfășurarea referendumurilor pentru alipirea la Rusia. Ce pedepse riscă

Ucrainenii care ajută la desfășurarea referendumurilor pentru unirea cu Rusia din teritoriile ocupate de forțele ruse vor fi acuzați de trădare.

MAE cere românilor din Rusia să plece cât mai curând și solicită evitarea călătoriilor în această țară
MAE cere românilor din Rusia să plece cât mai curând și solicită evitarea călătoriilor în această țară

Ministerul Afacerilor Externe cere evitarea călătoriilor în Rusia și solicită românilor de acolo să plece cât mai curând.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.