”Războiul Rece a fost o joacă”. De ce este, totuși, puțin probabil ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina
Rusia nu ar câștiga nimic din folosirea armelor nucleare în Ucraina, o mișcare care ar contrazice total întreaga strategie urmată până acum de Moscova în acest război. Armele nucleare vor fi folosite doar în cazul unui atac direct din partea NATO.
Kremlinul nu ar câștiga nimic pe frontul din Ucraina dacă va folosi acum armele nucleare, întrucât nu are nevoie de acestea pentru a distruge infrastructura țării pe care a invadat-o, iar ideea în sine contrazice întreaga strategie militară aplicată până acum de Rusia, bazată pe prudență: i-a luat 7 luni să recurgă la o mobilizare parțială a trupelor sale.
Un articol de opinie publicat de Al Jazeera citează doi generali ruși care susțin separat că Moscova nu va recurge la arme nucleare în condițiile actuale.
Singura variantă în care Kremlinul va recurge la arsenalul său nuclear ar fi atacul direct din partea NATO chiar și cu arme convenționale, întrucât rușii nu sunt la fel de bine dotați. Iar asta ar însemna un conflict nuclear direct între Rusia și SUA, care va duce la distrugerea reciprocă și completă.
”Dacă Occidentul atacă Rusia cu forțele sale armate convenționale, atunci răspunsul Moscovei ar putea foarte bine să fie nuclear, deoarece nu există nicio comparație între potențialul militar convențional al Occidentului și cel al Rusiei”, a spus Evgheni Bujinsky, un general locotenent în retragere care a servit ca cel mai important negociator al armatei ruse pentru controlul armelor din 2001 până în 2009.
”Orice conflict nuclear între Rusia și SUA va duce la distrugere reciprocă completă”
Bujinsky a subliniat că Rusia are puțin de câștigat din utilizarea armelor nucleare în Ucraina în circumstanțele actuale.
El consideră că armata rusă nu are nevoie de arme nucleare pentru a-și atinge obiectivele strategice din Ucraina, cum ar fi distrugerea infrastructurii de transport utilizate pentru livrarea armelor occidentale sau deteriorarea rețelei de electricitate a țării.
În schimb, Bujinsky avertizează că inițierea unui atac nuclear va pune aproape sigur Moscova și Washingtonul într-o spirală periculoasă de escaladare.
„Nu poate exista o utilizare limitată a armelor nucleare. A gândi altfel este o iluzie”, a spus el.
”Orice conflict nuclear între Rusia și Statele Unite va duce la distrugere reciprocă completă”, concluzionează generalul rus.
O evaluare similară a făcut și Leonid Reșetnikov, un general-locotenent pensionar care a petrecut peste 40 de ani lucrând în serviciile de informații externe sovietice și ruse.
Reșetnikov a spus pentru Al Jazeera că perspectiva ca Rusia să folosească acum arme nucleare tactice în Ucraina este „imposibilă și ar avea puțin sens militar”.
”Războiul Rece a fost o joacă în comparație cu situația de astăzi”
El susține că o astfel de mișcare ar fi o abatere bruscă de la strategia de aversiune față de risc pe care Rusia a urmat-o până acum în Ucraina, menționând că Moscova a așteptat aproape șapte luni înainte de a declara o mobilizare parțială.
Cu toate acestea, implicarea directă în conflict a trupelor NATO ar putea schimba calculul Kremlinului.
”Statele Unite și, practic, toată Europa participă deja la acest conflict, oferind Ucrainei arme, informații, instructori și voluntari”, a spus Reșetnikov.
”Dacă acest lucru continuă să escaladeze, atunci acesta creează riscul unui război global, în care armele nucleare ar putea fi folosite”, apreciază generalul rus.
Pentru unii, confruntarea actuală readuce în minte Războiul Rece, o perioadă de tensiuni globale incredibil de mari, când Uniunea Sovietică și Washington concurau într-o cursă a înarmărilor pentru supremația nucleară.
Iar, potrivit lui Reșetnikov, „Războiul Rece a fost o joacă în comparație cu situația de astăzi”.
”Ceea ce vedem acum este că ambele părți încearcă să exercite presiuni una asupra celeilalte, îndreptându-se treptat spre posibilitatea unei confruntări directe. Nu cred că vom vedea un război nuclear azi sau mâine, dar este dificil de spus cum se va dezvolta escaladarea în curs de un an”, a mai declarat Reșetnikov.
Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu aproape 6.000 de focoase
În prezent, se crede că Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit estimărilor Federației Oamenilor de Știință Americani.
Alături de China, Rusia este, de asemenea, unul dintre liderii în dezvoltarea rachetelor hipersonice, care sunt capabile să se deplaseze cu de cinci ori viteza sunetului și să-și schimbe traiectoria în timpul zborului.
Conform doctrinei nucleare adoptate în 2020, Rusia este pregătită să folosească arme nucleare dacă are informații despre o lovitură cu rachete balistice, a fost supusă unui atac care implică arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, dacă adversarul a deteriorat infrastructura critică prin care își controlează arsenalul nuclear sau dacă s-a confruntat cu o amenințare militară convențională care a pus în pericol însăși existența statului rus.
Preocupările cu privire la potențialul escaladării nucleare au crescut de la începutul războiului din Ucraina.
La câteva zile după ce a trimis trupe în țara sa vecină, președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să pună forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă, ca răspuns la ceea ce el a numit „declarații agresive” ale puterilor NATO.
Vladimir Putin: ”Aceasta nu este o cacealma”
În timpul unui discurs televizat la nivel național, Putin a acuzat guvernele occidentale de „șantaj nuclear” și că încearcă să „slăbească, să divizeze și să distrugă” Rusia prin sprijinul militar acordat Ucrainei.
„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul său”, a spus el, un comentariu interpretat pe scară largă ca o amenințare nucleară.
„Acesta nu este o cacealma”, a continuat Putin.
„Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că și vântul se poate întoarce în direcția lor”.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a părut să pluseze și mai mult, când a declarat că Moscova ar putea folosi arme nucleare pentru a apăra teritoriile din Ucraina care sunt încorporate acum în Rusia.
Retorica de la Kremlin a stârnit reacții din partea Occidentului.
Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Putin că face ”amenințări nucleare deschise” împotriva Europei și arată o „desconsiderare nesăbuită față de responsabilitățile regimului de neproliferare a amrelor nucleare”.
NATO nu a văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei
Biden a amenințat anterior Rusia cu un răspuns „în consecință” dacă Moscova ar folosi arme nucleare chimice sau tactice în Ucraina.
Între timp, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat agenției de presă Reuters că blocul de securitate „se va asigura că nu există nicio înțelegere greșită la Moscova cu privire la gravitatea utilizării armelor nucleare”, adăugând în același timp că nu a observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei.
Într-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian, Mykhailo Podolyak, un consilier principal al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a cerut celorlalte puteri nucleare să se angajeze la „atacuri nucleare de represalii rapide” împotriva Rusiei dacă Moscova ar încerca să-și folosească armele în Ucraina.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, SUA, NATO, distrugere, arma nucleară, reciproc,
Dată publicare:
26-09-2022 14:01