"Cartita" WikiLeaks, eliberata din inchisoare. Chelsea Manning a incercat de doua ori sa se sinucida anul trecut

Ultima actualizare: 20-05-2017 07:05
Chelsea Manning

Chelsea Manning urmeaza sa fie eliberata miercuri din spatele gratiilor, dupa ce sentinta sa a fost comutata de catre fosta administratie Barack Obama de la 35 de ani la 7 ani de inchisoare pentru furarea de documente clasificate despre razboiul irakian.

Manning (29 de ani) urmeaza sa paraseasca inchisoarea Fort Leavenworth din Kansas. Acest soldat american - cunoscut anterior drept Bradley Manning - este figura centrala din spatele celei mai mari scurgeri de secrete guvernamentale din istoria Statelor Unite.

Manning a furat mii de documente guvernamentale secrete in urma cu sapte ani si le-a predat unor reprezentanti ai WikiLeaks.

Ea a admis ca a adunat documentele atunci cand lucra ca analist militar de informatii in Irak.

In 2013, militarul a fost gasit vinovat pentru 19 din cele 21 de capete de acuzare si condamnat la 35 de ani in spatele gratiilor.

”Doua zile pana la libertatea unei vieti de civil. Acum vanez pentru o asigurare de sanatate privata ca milioane de americani”, a scris luni pe Twitter.

Chelsea Manning a transmis peste 700.000 de documente, corespondente diplomatice, videoclipuri secretizate si rapoarte ale armatei americane catre WikiLeaks. Scurgerile de informatii au pus atunci in pericol viata mai multor agenti sau soldati americani, care erau desfasurati in state considerate periculoase.

De asemenea, militarul a incercat de doua ori sa se sinucida anul trecut si a trecut prin greutati in incercarea de a supravietui ca femeie transexuala in inchisoare militara Fort Leavenworth.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO