Campania unor femei din Iran care nu mai vor sa isi acopere capul: imaginea devenita simbolul unui protest unic

16-06-2015 14:34


jurnalista

Sute de mii de femei din Iran au ales sa protesteze unic fata de legea care le obliga sa isi acopere podoaba capilara, pozand fara val, cu parul in vant, intr-o actiune devenita viral pe internet.

Femeile din Iran sunt obligate sa poarte valul "hijab", iar in 2014, autoritatile au avertizat, amendat sau arestat nu mai putin de 3.6 milioane de femei pentru "imbracaminte neadecvata", atunci cand nu au purtat valul.

Masih Alinejad, o jurnalista si activista de origine iraniana, care traieste in SUA vrea sa schimbe aceste reguli stricte si a demarat o campanie in acest sens. Aceasta creat o initiativa online, prin care le invita pe femeile iraniene sa trimita poze in care se bucura de parul liber, fara sa poarte valul islamic hijab, care le acopera parul, care este considerat la iranieni un semn de modestie.

Aceasta a creat un site si un grup pe Facebook, My Stealthy Freedom, din care fac parte 820.000 de femei, care protesteaza aceasta lege aspra a purtarii hijabului. Dupa ce jurnalista si-a postat propriile fotografii cu si fara val, din ce in ce mai multe femei i-au preluat initiativa. Protestul lor a ajuns celebru in toata lumea si este considerat important pentru libertatea femeii.

In islam, femeile sunt nevoite sa poarte mai multe feluri de val, de la acest "hijab" si pana la "burka", care le acopera in intregime. In Iran,  de la inceputul anilor '80, exista lege care le obliga pe femei sa isi acopere parul in public.

 "Mama mea vrea sa poarte valul, eu nu vreau. Iran ar trebui sa fie o tara pentru amandoua" a spus jurnalista. Aceasta spune ca in perioada in care a copilarit in Iran, fratele ei era un simbol al libertatii, care putea sa iasa in lume fara sa isi acopere fata sau parul. Tanara jurnalista se declara, in continuare, fascinata de diversitatea pe care a gasit-o in Statele Unite ale Americii. "Sunt uimita de ce vad aici, femei care poarta acel val si femei care nu poarta, desi apartin de aceeasi nationalite, mergand pe aceeasi strada. Si nu sunt arestate de politia morala. Nu-i asa ca este frumos?"

"Multe poze vin din partea tinerelor, care sustin ca pur si simplu vor sa simta cum le adie vantul in par, o senzatie de care nu se pot bucura. " a mai spus jurnalista.

 

Sursa: Bored Panda

VIDEO PROTVPLUS.RO