Branza, arma elvetienilor in recesiunea economica!
Recesiunea economica nu iarta pe nimeni, nicaieri. Asa se face ca pana si Tara Cantoanelor incepe sa simta povara unei economii haotice. Doar ca, bravi cum ii stim, elvetienii sunt hotarati sa-i reziste.
Au la indemana, spun ei, o arma indestructibila, verificata cu succes secole la rand. Se numeste... branza.
Totul pleaca de la pret. Apreciata peste tot in lume pentru calitate, branza elvetiana ramane foarte scumpa. Noroc, spun localnicii, ca cine a gustat o data Emmenthal original, nu-l uita niciodata.
"Sunt atat de multumita ca pot cumpara cea mai buna branza din lume, in fiecare dimineata", a declarat o cumparatoare.
Un motiv numai bun pentru producatori sa lupte cu recesiunea, in ciuda greutatilor. La Wasen, un satuc pierdut in Alpi, productia de branza continua nestingherita, dupa reguli vechi de secole, dar cu tehnica zilelor noastre.
"Branza topita din Elvetia este cea mai buna. Nu are concurenta. Asta pentru ca avem cel mai bun lapte, un vin alb excelent si cele mai bune branzeturi", a declarat Walter Aebischer, bucatar.
Domnul stie ce stie. Cu 450 de tipuri de branza scoase la export, elvetienii au la picioare, o lume intreaga, in ciuda preturilor destul de piperate. Asa ca, la fel ca stramosii lor, pe care nu i-a ingenuncheat niciun imperiu, sunt hotarati sa infrunte si cea mai serioasa criza economica din ultimii 70 de ani.