Discursul VIDEO integral al lui Barack Obama la Starea Natiunii: "America intoarce pagina, dupa o recesiune violenta"

×
Codul embed a fost copiat

Ca in fiecare an, presedintele Statelor Unite a tinut la Washington, in fata Congresului, discursul despre Starea Natiunii. Pe final de mandat, Barack Obama a venit cu un mesaj optimist, vorbind despre cresterea economiei, democratie si terorism.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Statelor Unite:

-► Economia SUA este in crestere, deficitul in scadere, o industrie dinamica si o productie energetica in plina expansiune -► Barack Obama a promis victoria impotriva Statului Islamic, chiar daca efortul "va lua timp".
-► Obama a devenit primul presedinte american care a vorbit intr-un discurs Starea Natiunii despre minoritatea sexuala a transgenderilor
-► Barack Obama i-a indemnat pe alesii americani sa ridice embargoul economic impus Cubei.
-► Presedintele SUA a condamnat "stereotipurile" fata de musulmani: "In calitate de americani, noi respectam demnitatea umana".
-► Obama a avertizat Congresul, dominat de republicani, ca adoptarea unor noi sanctiuni impotriva Iranului va "semnifica esecul diplomatiei"!
-► Despre "razboiul rece" cu Rusia: "Astazi, Statele Unite sunt puternice si unite cu aliatii sai, in timp ce Rusia este izolata, iar economia sa este distrusa".
-► Barack Obama este aplaudat si ovationat dupa ce spune ca nu mai are "campanii electorale de condus", pentru ca le-a castigat pe amandoua. VIDEO
-► Discursul integral al presedintelui Barack Obama - VIDEO!

Citește și
Obama
Barack Obama si-a petrecut Craciunul jucand golf, in Hawaii. Cine i-a fost alaturi in vacanta de Sarbatori
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Pentru prima data, Casa Alba a dat publicitatii textul integral al discursului presedintelui SUA inainte ca acesta sa vorbeasca in Congresul american, intr-o incercare a administratiei SUA de a atinge o cat mai mare audienta online, scrie CNN. Textul integral (in limba engleza) poate fi citit aici.

Presedintele american si-a inceput discursul la ora 04.10 (ora Romaniei) si l-a incheiat fix dupa o ora, timp in care cuvintele sale au fost aplaudate aproape la fiecare 10 minute si, de fiecare data, cei care au asistat ....s-au ridicat in picioare in semn de apreciere.

De altfel, intr-un sondaj-fulger realizat de CNN dupa terminarea "speech"-ului se arata ca "81% dintre americanii care au urmarit declaratiile presedintelui despre Starea Natiunii au o reactie pozitiva" in urma discursului.

Presedintele Barack Obama a anuntat in Congresul american ca Statele Unite intra intr-o noua era si ca "intorc pagina" dupa o "recesiune violenta", potrivit unor fragmente din discursul sau despre Starea Natiunii. Evidentiind drumul parcurs de la sosirea sa la putere in 2009, in contextul unei crize economice mondiale, cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, a carui popularitate este in crestere, a prezentat, in traditionalul discurs despre Starea Natiunii, o serie de propuneri in favoarea clasei de mijloc. Insa aceste propuneri au sanse minime de a fi adoptate, din cauza opozitiei republicanilor, care detin majoritatea in ambele camere ale Congresului.


World News Videos | ABC World News

Barack Obama, care lauda "o economie in crestere, un deficit in scadere, o industrie dinamica si o productie energetica in plina expansiune", a insistat, de asemenea, cu doi ani inainte de incheierea celui de-al doilea mandat la Casa Alba, asupra necesitatii unei reforme fiscale. "Ne aflam de 15 ani intr-un nou secol. Cincisprezece ani care au inceput cu un atac terorist pe teritoriul nostru, care au generat doua razboaie lungi si costisitoare, care au fost martorii unei recesiuni violente ce s-a extins in tara noastra si in lume", a declarat Obama.

"Dar, in aceasta seara, intoarcem pagina", a spus presedintele american.

Nu in ultimul rand, Obama a promis victoria impotriva Statului Islamic, chiar daca efortul "va lua timp". "Acest efort va lua timp. (...) Dar vom reusi", a declarat presedintele Statelor Unite, tara care conduce o coalitie internationala formata din aproximativ 60 de state angajate intr-o interventie militara impotriva SI in Siria si in Irak. In cele doua tari, "leadershipul american, in special puterea noastra militara, este pe cale de a stopa avansul SI", a reafirmat Obama, care le-a cerut oficial alesilor americani sa aprobe interventia militara impotriva Statului Islamic.

Barack Obama s-a declarat solidar cu victimele terorismului, fie ca este vorba de "o scoala din Pakistan" sau de "strazile Parisului". "Vom continua sa-i vanam pe teroristi in toata lumea si sa le distrugem retelele, si ne vom rezerva dreptul de a actiona unilateral, asa cum nu am incetat niciodata sa fac acest lucru de cand am fost ales pentru a-i elimina pe teroristi, care reprezinta o amenintare directa pentru noi si aliatii nostri", a spus presedintele american in fata Congresului. 

"In loc de a fi prinsi intr-un nou razboi terestru in Orientul Mijlociu, vom conduce o coalitie larga, care va cuprinde tari arabe, pentru a slabi si, in cele din urma, pentru a distruge aceasta grupare terorista", a repetat Obama, care a exclus, dupa retragerile de trupe din Irak si din Afganistan, posibilitatea de a implica fortele terestre americane intr-un nou conflict regional. "In aceasta seara, indemn Congresul sa arate lumii ca suntem uniti in aceasta misiune, adoptand o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva SI", a declarat presedintele Statelor Unite.

La ora actuala, Washingtonul conduce actiunea armata din Siria si din Irak in baza unor texte adoptate sub George W. Bush, imediat dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Nu in ultimul rand, Obama a afirmat ca "marile puteri nu pot intimida (tarile) mici", referindu-se in mod evident la "agresiunea" rusa in Ucraina. "Am demonstrat puterea diplomatiei si fortei Statelor Unite", a declarat Obama in discursul sau despre Starea Natiunii sustinut in fata Congresului american.

"Noi aparam principiul potrivit caruia marile puteri nu pot intimida (tarile) mici, opunandu-ne agresiunii rusesti, sustinand democratia in Ucraina si reasigurandu-ne aliatii din NATO", a declarat Obama.

"Anul trecut, in timp ce efectuam lucrul dificil de a impune sanctiuni impreuna cu aliatii nostri, unii au sugerat ca agresiunea (presedintelui rus Vladimir) Putin constituie o demonstratie extraordinara de strategie si forta", a continuat Obama. "Astazi, Statele Unite sunt puternice si unite cu aliatii sai, in timp ce Rusia este izolata, iar economia sa este distrusa", a adaugat el.

Puterile occidentale au acuzat in repetate randuri Rusia de implicare in criza din Ucraina. Moscova a respins aceasta acuzatie.

Nu in ultimul rand, Barack Obama a facut apel pentru progrese in acordurile de liber-schimb cu Uniunea Europeana si zona Asia-Pacific, solicitand Congresului sa adopte o "procedura de accelerare" a negocierilor, contestata de aliatii sai democrati. "Le solicit celor doua tabere sa-mi ofere puteri sporite in negocierile comerciale, pentru a proteja muncitorii americani prin noi acorduri comerciale solide cu Asia si cu Europa", a declarat presedintele american in discursul despre Starea Natiunii.

  Barack Obama i-a indemnat pe alesii americani, in contextul normalizarii relatiilor dintre Washington si Havana, sa ridice embargoul economic impus Cubei.

"In acest an, Congresul va trebui sa inceapa lucrul pentru a pune capat embargoului" pe care Washingtonul l-a impus Havanei in urma cu peste o jumatate de secol, a afirmat presedintele SUA.

De asemenea, in discursul despre Starea Natiunii, el a vorbit si despre resurgenta antisemitismului in "unele parti ale lumii" si a condamnat "stereotipurile" fata de musulmani. "In calitate de americani, noi respectam demnitatea umana (...). Anume din acest motiv ne exprimam impotriva resurgentei deplorabile a antisemitismului in unele parti ale lumii. Anume din acest motiv vom continua sa respingem stereotipurile jignitoare fata de musulmani, care in mare parte impartasesc angajamentul nostru pentru pace", a declarat Obama in fata Congresului.

Presedintele a avertizat Congresul, dominat de republicani, ca adoptarea unor noi sanctiuni impotriva Iranului va "semnifica esecul diplomatiei", in contextul in care Teheranul si tarile din cadrul Grupului 5+1 incearca sa ajunga la un acord in dosarul nuclear iranian.

"Adoptarea unor noi sanctiuni de catre Congres va semnifica esecul diplomatiei", a declarat presedintele american Barack Obama in discursul despre Starea Natiunii.

Un moment aparte a fost cel in care Barack Obama a spus ca nu mai are campanii electorale de condus. Imediat, republicanii au sarit in picioare, aplaudand.

Insa dupa cateva secunde de tacere, Obama le-a dat replica: "Stiu asta, pentru ca le-am castigat pe amandoua!" (la care avea dreptul, n.red.).

Barack Obama a devenit primul presedinte al SUA care a folosit cuvintele "lesbiana", "bisexual" si "transgender" intr-un discurs Starea Natiunii, facand un apel istoric pentru protectia indivizilor de orice orientare sexuala - scrie CNN.

"Ca americani, noi respectam demnitatea umana, chiar si atunci cand suntem amenintati, iar din acest motiv am si interzis tortura, si lucram la modalitatile de a ne face siguri ca noua tehnologie reprezentata de drone este bine inteleasa. Din acest motiv noi aparam dreptul la libera exprimare si ii aparam pe prizonierii politici, si condamnam persecutia femeilor sau a minoritatilor religioase sau a persoanelor care sunt lesbiene, homosexuali, bisexuali sau transgenderi. Facem aceste lucruri nu doar pentru ca sunt corecte, ci si pentru ca ne face sa traim mult mai in siguranta." - a spus Barack Obama.

Aceste declaratii au fost o surpriza, insa nu neaparat "neasteptate", in conditiile in care presedintele si-a facut un obiectiv din apararea drepturilor minoritatilor sexuale, un obiectiv la care a lucrat in liniste, insa concentrat.

De asemenea, Obama este primul presedinte american care vorbeste public despre transgender, in conditiile in care, anul trecut, a semnat o lege prin care se extinde protectia homosexualilor si a transgenderilor la locul de munca.

Discursul integral al presedintelui SUA Barack Obama:

Sinteza declaratiilor:

- Sunt 15 ani de cand suntem in acest secol. 15 ani de care au fost umbriti de terorism, in care o noua generatie lupta in doua lungi si costisitoare razboaie. Acest lucru s-a vazut intr-o recesiune care s-a raspandit in natiunea noastra si in toata lumea. Au fost si inca mai sunt vremuri grele pentru multi. Insa in aceasta seara vom intoarce pagina.

- In aceasta seara, dupa un an major pentru America, economia noastra este in crestere si creeaza locuri de munca in cel mai rapid ritm de dupa 1999. Rata noastra de somaj este mai mic decat era inainte de criza financiara. Tot mai multi tineri sunt absolventi de scoli, mai mult ca inainte; tot mai multi cetateni sunt asigurati in sanatate, mai mult ca inainte; suntem mai liberi fata de combustibilul strain, asa cum nu am mai fost in aproape 30 de ani.

- In aceasta seara, pentru prima data de la evenimentele din 11 septembrie, misiunea noastra de lupta din Afganistan s-a sfarsit. In urma cu 6 ani, aproape 180.000 de soldati americani serveau patria in Irak si Afganistan. Astazi, au mai ramas mai putin de 15.000. Iar noi salutam curajul si sacrificiul fiecarui barbat si femeie din aceasta generatie 9/11 care a servit patria pentru ca noi sa fim in siguranta.

- Umbra crizei a trecut, iar Starea Natiunii este puternica. In acest moment - cu o economie in crestere, deficit bugetar in scadere, industrie buna si o productie de energie infloritoare - ne-am ridicat din recesiune, ca sa ne scriem viitorul. Depinde de noi sa alegem cine vrem sa fim in urmatorii 15 ani si in ceilalti zeci de ani care urmeaza.

- Voi sunteti motivul pentru care am pasit in aceasta functie, in urma cu cativa ani. Scopul nostru este sa construim in aceasta tara.

- America este acum numarul 1 la petrol, este numarul 1 la energie eoliana.

Al 6-lea discurs

“Presedintia mea intra in ultima repriza. In ultima repriza se intampla lucruri interesante”. Acesta a fost teaser-ul cu care Barack Obama si-a promovat discursul despre "Starea Uniunii" la sfarsitul anului 2014. Principala tema atinsa, potrivit consilierului pe probleme de comunicare Daniel Pfeiffer, este cea a relansarii industriei americane dupa criza – mai ales sectorul auto, unde din 2009 pana acum au fost create jumatate de milion de locuri noi de munca.

De asemenea, Obama a vorbit despre revenirea pietei imobiliare, dar si despre proiectul sau de a aduce pe bancile universitatilor mai multi tineri americani. De asemenea, Starea Natiunii s-a referit si la reforma sistemului sanitar american, la conflictele din Afganistan si Irak si la reluarea relatiilor diplomatice cu Cuba.

Citeste si: Mesajul transmis de Putin lui Obama de Anul Nou: Rusia si SUA au responsabilitatea asigurarii pacii la nivel mondial

 Associated Press scrie ca discursul urmareste mai degraba influentarea dezbaterii politice in urmatorii doi ani in vederea alegerilor din 2016. “Apelurile lui Obama la cresterea taxelor pentru bogati, extinderea programului de studii superioare fara taxe si extinderea concediilor cu plata au sanse foarte mici sa treaca de majoritatea republicana, dar dezbaterea pe teme sensibile pentru clasa de mijloc ar putea fi critica in 2016”, noteaza AP.

Pe de alta parte, desi Obama si-a promovat discursul intr-o nota optimista, spunand ca “America e in situatia in care poate da o noua pagina”, sondajele arata ca presedintele nu are sustinerea majoritatii americanilor. Potrivit unui sondaj realizat pe 16-18 ianuarie si citat de Forbes, 51% dintre votanti sunt impotriva sa si doar 27% cred ca Statele Unite merg in directia potrivita.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Culisele unei fotografii care a intrat in istorie. Barack Obama, marele absent de la marsul impotriva terorismului
Culisele unei fotografii care a intrat in istorie. Barack Obama, marele absent de la marsul impotriva terorismului

Celebrul Bulevard Voltaire din Paris a devenit duminica scena unor momente istorice. Lideri internationali si reprezentanti politici francezi s-au luat de brat la un mars istoric, oferind imagini care au fost preluate de toata presa externa.

Barack Obama si-a petrecut Craciunul jucand golf, in Hawaii. Cine i-a fost alaturi in vacanta de Sarbatori
Barack Obama si-a petrecut Craciunul jucand golf, in Hawaii. Cine i-a fost alaturi in vacanta de Sarbatori

Pentru al saptelea an la rand, presedintele american isi petrece vacanta de Craciun, in Hawaii.

Papa Francisc a intermediat negocierile secrete dintre Cuba si SUA. Ce inseamna de fapt decizia istorica anuntata de Obama
Papa Francisc a intermediat negocierile secrete dintre Cuba si SUA. Ce inseamna de fapt decizia istorica anuntata de Obama

Barack Obama a facut miercuri seara un anunt istoric. Presedintele american a declarat ca Statele Unite si Cuba vor relua relatiile diplomatice, intrerupte de mai bine de cinci decenii.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.