"Oferiti o crestere Americii!". Cum vrea Barack Obama sa forteze prosperitatea americanilor
Barack Obama, care si-a exprimat speranta intr-un 2014 sub semnul unui "progres" economic, a avertizat marti Congresul ca va evita, in caz de nevoie, sa ceara unda verde in partea Legislativului pentru a actiona in vederea reducerii inegalitatilor in SUA.
In discursul sau anual despre "starea Uniunii", presedintele Statelor Unite si-a exprimat dorinta "de a accelera cresterea (economica), consolida clasa medie si crea noi punti catre clasa medie".
Unele dintre aceste masuri "vor necesita o actiune din partea Congresului, si abia astept sa lucrez impreuna cu voi, toti", a declarat Obama pe un ton voluntar si combativ, dupa trei ani in care programul sau economic si social a fost contracarat de catre republicani, care detin majoritatea mandatelor in Camera Reprezentantilor.
"Insa Statele Unite nu stau pe loc si nici eu. Deci, atunci cand voi putea sa adopt masuri fara sa treaca pe calea legislativa, in vederea imbunatatirii ocaziilor de reusita pentru si mai multe familii americane, voi face acest lucru", a subliniat el, chiar daca marja sa de manevra este foarte limitata.
Guvernul democrat si republicanii din Congres sunt angajati din 2011 intr-un conflict cu privire la venituri si cheltuieli, care a atins paroxismul in octombrie, cand administratia a fost blocata timp de doua saptamani. De atunci, congresmenii au ajuns la un compromis asupra directiilor principale pe termen mediu, dar se profileaza alte crize, ca de exemplu o noua ridicare a plafonului datoriei.
Numerosi congresmeni se gandesc la viitorul lor personal, in contextul in care in noiembrie au loc alegeri pentru Camera Reprezentantilor si o treime din mandatele din Senat. Aliatii democrati ai lui Obama par sa intampine dificultati in recastigarea unei majoritati.
"Ceea ce uneste, in opinia mea, oamenii din aceasta tara (...) este credinta simpla si profunda in ideea unei posibilitati ca toti sa reuseasca", a spus Obama, oferind numeroase exemple aflate la dispozitia sa in vederea stimularii redresarii dupa recesiunea din perioada 2007-2009.
Evocand "cel mai scazut nivel al somajului din ultimii cinci ani", "o piata imobiliara pe cale sa reporneasca", seful statului a spus ca este "convins ca acest an poate fi anul progresului pentru Statele Unite", care sunt, in opinia sa, "mai bine plasate pentru secolul al XXI-lea decat orice alta tara din lume".
El a subliniat totodata ca, de peste 30 de ani, "inegalitatile s-au adancit. Progresul social s-a blocat. Adevarul, pur si simplu, este ca inclusiv in plina relansare (economica), prea multi americani muncesc mai dur ca inainte pentru ca sa faca fata". El a subliniat ca misiunea Guvernului este "sa rastoarne aceasta tendinta".
Intre masurile unilaterale pe care seful statului american le-a anuntat se numara o crestere a salariului orar minim pentru noile contracte la nivelul statului federal la suma de 101,10 dolari, in prezent 7,25 dolari, si a indemnat Congresul sa extinda aceasta masura la toti angajatii sai. "Oferiti o crestere Americii!", a strigat el.
Inaintea discursului, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor John Boehner a avertizat ca, "in trecut, cresterile salariului minim au costat locurile de munca sute de mii de americani cu venituri mici".
"Prea multi oameni sunt afectati deoarece politicile presedintelui le ingreuneaza viata", urma sa spuna Cathy McMorris Rodgers, reprezentanta insarcinata sa pronunte "raspunsul" republicanilor la discursul lui Obama. Ea urmeaza sa atace reforma asigurarilor pe caz de boala, initiata de presedinte, afectata in toamna de un esec in privinta lansarii unei parti centrale.
Obama si-a asumat cu fermitate reform in domeniul asigurarilor de sanatate, marti seara, si i-a indemnat pe americani sa se inscrie si sa beneficieze de ea.
Presedintele Statelor Unite afiseaza acest voluntarism dupa un 2013 marcat de multiple esecuri, de la controlul circulatiei armelor de foc si pana la ajutorul pentru cei aflati in somaj de mult timp. In plus, o ancheta Wall Street Journal conchidea ca 33% dintre americanii chestionati s-au declarat "pesimisti si ingrijorati", iar 26% "nesiguri si punandu-si intrebari" cu privire la perioada ramasa pana la incheierea mandatului lui Obama, in ianuarie 2017.
Barack Obama confirma ca va opune veto la noi sanctiuni ale Congresului impotriva Iranului
Barack Obama a confirmat marti ca va opune veto-ul sau, daca Congresul va vota noi sanctiuni impotriva Teheranului in timpul negocierilor asupra programului nuclear iranian, relateaza AFP.
"Ca sa fie clar: daca Congresul imi trimite acum o noua lege privind adoptarea unor sanctiuni (impotriva Iranului), fapt ce ar pune in pericol negocierile (in domeniul nuclear), eu voi opune veto-ul meu", a declarat Obama.
"Aceste negocieri vor fi dificile, ele pot esua", a avertizat presedintele american.
Barack Obama: Poporul ucrainean are puterea de a-si decide viitorul
Obama a mai sustinut ca poporul ucrainean are puterea sa de a-si decide viitorul, in aceasta tara care a devenit scena unei miscari de contestare proeuropeana, relateaza AFP.
"In cazul Ucrainei, noi aparam principiul, potrivit caruia, poporul are dreptul sa se exprime liber si pasnic, sa-si spuna cuvantul in alegerea viitorului sau", a declarat Obama in fata Congresului.
Opozitia ucraineana s-a mobilizat in urma refuzului lui Ianukovici, la sfarsitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, si faptului ca a preferat o apropiere de Moscova.
Al-Qaida este pe cale de a fi "invinsa", insa amenintarea terorista a "evoluat", afirma Barack Obama
Barack Obama a apreciat ca Statele Unite au pus Al-Qaida pe "calea infrangerii", insa "amenintarea a evoluat", gruparile teroriste inradacinandu-se in alte parti, precum Yemen, Somalia, Irak si Mali.
"Noi trebuie sa continuam sa colaboram cu partenerii nostri din Yemen, Somalia, Irak si Mali, pentru a slabi aceste retele si a le face ineficiente", a afirmat Obama in discursul sau anual despre "starea Uniunii".
Sursa foto: Mediafaxfoto