Avionul prezidential polonez s-ar fi dezintegrat in aer, inainte de a se prabusi la Smolensk. Dezvaluiri dupa ultima analiza

Ultima actualizare: 13-04-2017 07:21
accident aviatic Smolensk - AFP/ Getty

Seful comisiei de ancheta privind prabusirea avionului prezidential polonez, din 2010, de la Smolensk, a declarat luni ca o noua analiza arata ca aparatul s-a dezintegrat in zbor, inainte de a se prabusi, relateaza AFP.

Waclaw Berczynski, care conduce o noua comisie de ancheta infiintata dupa ce Guvernul conservator a ajuns la putere, in 2015, a facut aceast declaratie in ziua in care s-au implinit sapte ani de la tragedia in care si-au pierdut viata fostul presedinte Lech Kaczynski si alte 95 de persoane, majoritatea lideri politici sau militari.

"Avionul a inceput sa se dezintegreze si sa piarda piese in aer. Acestea au cazut la sol departe" de locul prabusirii aeronavei, a spus Berczynski.

"Am primit o explicatie potrivit carora avionul a lovit un mesteacan cu o aripa si s-a dat peste cap, ceea ce a provocat o catastrofa, dar acesta nu este adevarul", a adaugat el. "Mesteacanul nu a avut nicio influenta asupra catastrofei", a precizat oficialul.

Seful comisiei de ancheta a precizat ca a tras aceasta concluzie din analiza conversatiilor dintre piloti si controlorii de trafic aerian din Rusia. El a recunoscut, insa, ca "nu se cunoaste la ora actuala" cauza catastroferi.

Fragmente de avion au fost trimise luna aceasta la patru laboratoare straine pentru a cauta eventuala urme de explozibili, in timp ce justitia poloneza a anuntat ca intentioneaza sa puna sub acuzare controlorii rusi pentru ca ar fi provocat intentionat catastrofa – o teza pe care Moscova a criticat-o.

Anchetatorii polonezi exhumeaza in prezent toate cele 96 de victime pentru a verifica din nou cauza mortii, desi o parte dintre familii se opun.

Polonia a marcat luni, prin ceremonii religioase si depunerea unor coroane de flori, sapte ani de la prabusirea in Rusia a aeronavei prezidentiale si de la moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, a fostei prime doamne si altor 94 de oficiali polonezi de rang inalt.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Femeia Alege
Femeia Alege | episodul 88

47:28
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!