"Aşa a reuşit să fugă". Cum a scăpat liderul Hamas, Yahya Sinwar, de furia Israelului. Imagini difuzate în premieră | VIDEO

Yahya Sinwar
Getty

Armata israeliană a difuzat o înregistrare video în care liderul Hamas, Yahya Sinwar, ar apărea în interiorul unui tunel amplasat sub oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, împreună cu soţia sa, copiii şi fratele său, Ibrahim Sinwar.

Israelul l-a acuzat public pe Sinwar că este "creierul" din spatele atacului terorist al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie - deşi experţii spun că este probabil unul dintre mai mulţi - ceea ce îl face una dintre ţintele cheie ale războiului din Gaza.

Dezvăluind înregistrarea video la conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (FDI), Daniel Hagari, a declarat că imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere a Hamas la 10 octombrie şi obţinute de FDI în ultimele zile.

"Aşa a reuşit să evadeze împreună cu familia sa în subteran într-un tunel către unul dintre complexele de cazare sigure pe care le construise în prealabil", a continuat Hagari.

Citește și
Yahya Sinwar
Casa liderului Hamas, care ar fi organizat atacul din 7 octombrie, a fost încercuită de trupe israeliene, spune Netanyahu
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

CNN nu poate verifica în mod independent dacă Sinwar este bărbatul văzut în înregistrarea video şi nici când a fost înregistrată, iar FDI nu a furnizat dovezi suplimentare pentru a-şi susţine afirmaţiile.

Hagari a adăugat că videoclipul a fost "rezultatul vânătorii” lui Sinwar şi că "vânătoarea nu se va opri până când acesta nu va fi capturat, viu sau mort".

”Suntem hotărâţi să îl capturăm. Îl vom captura", a adăugat Hagari.

De ce i se spune "Măcelarul din Khan Younis" lui Yahya Sinwar

Sinwar a fost descris ca fiind cel mai căutat om din Gaza de către Israel.

Armata israeliană l-a declarat "om mort", poreclit într-un profil "Măcelarul din Khan Younis" pentru presupusul său rol în planificarea atacului din 7 octombrie.

În decembrie, IDF a înconjurat casa lui Sinwar, dar nu l-a găsit, spunând atunci că se crede că acesta se ascunde sub pământ. Un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat ulterior că era "doar o chestiune de timp” până când va fi prins.

Cu toate acestea, Sinwar a rămas de negăsit, în ciuda unui asalt israelian intensiv asupra oraşului său natal, Khan Younis.

La 6 februarie, IDF a declarat că încă urmăreşte locul unde se află Sinwar - şi alţi lideri ai grupării militante din Gaza, generalul de brigadă Dan Goldfuss, comandantul Diviziei 98 a IDF, afirmând că este încrezător că trupele sale "îi vor prinde". La momentul respectiv, el nu a răspuns când a fost întrebat dacă poate spune cu încredere că Sinwar se află încă în Gaza.

De asemenea, FDI a publicat un al doilea videoclip care, potrivit acestora, arată forţele israeliene într-o secţiune a tunelurilor Hamas în care cred că se ascunde Sinwar.

În videoclip, un soldat a cărui faţă este neclară spune că se află la "principala ascunzătoare" a lui Sinwar şi susţine că liderul Hamas a fost acolo în "vremuri recente". Videoclipul arată, de asemenea, o baie, o bucătărie şi dormitoare, iar soldatul spune că trupele au găsit, de asemenea, "milioane de shekeli şi dolari în seif şi alte fonduri care sunt împrăştiate aici, afară".

"Au fugit când au auzit că FDI se apropie de ei. Ştiau că venim, aşa că au fugit", spune soldatul în înregistrarea video.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmaţiile făcute de soldatul din videoclip.

Cine este Yahya Sinwar

O figură de lungă durată în cadrul grupării islamiste palestiniene, Sinwar a fost responsabil pentru asamblarea aripii militare a Hamas înainte de a stabili noi legături importante cu puterile arabe regionale în calitate de lider civil şi politic al grupării.

El a fost ales în 2017 în principalul organism decizional al Hamas, Politburo, în calitate de lider politic al ramurii Hamas din Gaza. Cu toate acestea, el a devenit de atunci liderul de facto al Politburo, potrivit unei cercetări efectuate de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).

El a fost desemnat terorist la nivel mondial de către Departamentul de Stat al SUA încă din 2015 şi a fost sancţionat recent de către Regatul Unit şi Franţa.

În ultimele săptămâni, IDF au intensificat atacurile în centrul şi sudul Gaza, inclusiv în Khan Younis - o zonă în care armata israeliană a îndemnat anterior un număr mare de civili să fugă în primele zile ale războiului, când nordul Gaza era în centrul operaţiunilor Israelului.

Armata israeliană susţine de mult timp că Khan Younis este un bastion important al Hamas, afirmând că o reţea de tuneluri sub clădirile civile din oraş a fost probabil locul unde Hamas a planificat atacurile din 7 octombrie.

Hamas a negat că se ascunde în spitale şi în alte structuri civile. CNN nu poate verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmaţii.

Israelul şi-a lansat campania militară în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie, în care peste 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 240 au fost luate ostatice. Netanyahu a declarat anterior că această campanie este necesară pentru a "distruge capacităţile Hamas".

De atunci, bombardamentele şi asediul Israelului asupra enclavei au ras cartiere întregi, au diminuat proviziile esenţiale şi au lăsat aproximativ 2,2 milioane de palestinieni expuşi la niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută sau, mai rău, la deshidratare şi boli mortale.

Cel puţin 1,7 milioane de persoane au fost strămutate cu forţa, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Atacurile israeliene asupra enclavei au ucis cel puţin 28.340 de persoane şi au rănit cel puţin 67.984, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, administrată de Hamas.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Cum se poate încheia mai repede războiul din Gaza. Totul depinde de un singur lucru.
Cum se poate încheia mai repede războiul din Gaza. Totul depinde de un singur lucru. "Va fi mai ușor de ajuns la un acord"

Operațiunea militară declanșată de Israel în Fâșia Gaza se concentrează acum pe capturarea sau uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, au declarat, pentru Axios, oficiali israelieni.

Casa liderului Hamas, care ar fi organizat atacul din 7 octombrie, a fost încercuită de trupe israeliene, spune Netanyahu
Casa liderului Hamas, care ar fi organizat atacul din 7 octombrie, a fost încercuită de trupe israeliene, spune Netanyahu

Forțele israeliene au înconjurat casa liderului Hamas, Yahya Sinwar, în Gaza, potrivit lui Benjamin Netanyahu, citat de Sky News.

Cum a reușit Hamas să înșele vigilența Israelului. Cuvintele cu care șeful grupării teroriste i-a
Cum a reușit Hamas să înșele vigilența Israelului. Cuvintele cu care șeful grupării teroriste i-a "adormit" pe evrei

Șeful Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, a jucat pe degete Israelul cu doar câteva cuvinte.

„Capul șarpelui”, trofeul din Gaza la care visează armata israeliană. Uciderea lui Yahya Sinwar va zgudui întreaga regiune
„Capul șarpelui”, trofeul din Gaza la care visează armata israeliană. Uciderea lui Yahya Sinwar va zgudui întreaga regiune

Nu există nicio posibilitate de încetare a focului în Gaza, a anunțat, miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu, în condițiile în care armata să continuă avansul în orașul Gaza.

Cine este Yahya Sinwar, liderul Hamas care a condus operațiunea contra Israelului. A stat 24 de ani în închisoare
Cine este Yahya Sinwar, liderul Hamas care a condus operațiunea contra Israelului. A stat 24 de ani în închisoare

Israelul și gruparea armată palestiniană Hamas se află într-un conflict care se intensifică și care s-a soldat cu mii de morți până în acest moment. Însă nu toată lumea știe cine este liderul Hamas, cel care a comandat atacurile de sâmbătă dimineață.  

Recomandări
Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care a vrut să-l asasineze pe Trump. FBI a primit peste 2.000 de ponturi
Noi detalii despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care a vrut să-l asasineze pe Trump. FBI a primit peste 2.000 de ponturi

Presupusul atacator de la mitingul lui Donald Trump de sâmbătă, Thomas Matthew Crooks, a acţionat singur şi a folosit o puşcă de tip AR cumpărată legal pentru a trage în fostul preşedinte al SUA, au declarat, duminică, oficiali ai FBI.

 

Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” a câștigat EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” a câștigat EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună

Spania a câștigat finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe Olympiastadion din Berlin, în direct pe PRO TV și VOYO. Ibericii au învins Anglia cu 2-1, după o repriză secundă extrem de spectaculoasă.

Prima apariție publică a lui Donald Trump după tentativa de asasinat. Gestul pe care l-a făcut | VIDEO
Prima apariție publică a lui Donald Trump după tentativa de asasinat. Gestul pe care l-a făcut | VIDEO

Donald Trump, 78 de ani, a avut, duminică, prima apariție publică după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat care a avut loc în timpul unui miting electoral desfășurat în Pennsylvania.