Anul schimbarilor. Cele mai importante evenimente care au zguduit lumea in 2011

2011

Revolte in lumea araba, criza datoriilor in zona euro, eliminarea liderului retelei teroriste Al-Qaida si catastrofa de la Fukushima sunt doar cateva dintre momentele care au marcat anul 2011.

IANUARIE

14 ianuarie, TUNISIA: Dupa 23 de ani de putere, presedintele Zine El Abidine Ben Ali fuge in Arabia Saudita sub presiunea unei miscari populare declansata in decembrie, in care au fost ucise aproximativ 300 de persoane, potrivit ONU. Ben Ali va fi condamnat la 66 de ani si jumatate de inchisoare, in trei procese in contumacie.

Presedintele tunisian a parasit tara! Premierul asigura interimatul

FEBRUARIE

Citește și
iLike IT: Gadgeturile anului 2011, cu dezamagiri si revelatii. Ce noutati asteptam in 2012
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

11 februarie, EGIPT: Presedintele Hosni Mubarak, aflat la putere din 1981, demisioneaza in a 18-a zi a unei revolte populare si preda puterea armatei. Aproape 850 de civili au fost ucisi in cursul revoltei. Procesul lui Mubarak, acuzat de coruptie si crime impotriva manifestantilor, incepe la 3 august.

"Egiptul e liber! Egiptul e liber!" Mubarak a demisionat

14 februarie, BAHRAIN: Incepe o miscare de contestare, animata de siiti, impotriva monarhiei sunnite. Sunt mobilizate trupe ale unor tari din Golf, care-i vin in ajutor. Regele accepta, in noiembrie, concluziile unei Comisii independente de ancheta asupra reprimarii si promite reforme. Comisia anunta 35 de morti, fata de 24 de morti recunoscuti oficial.

Dupa Tunisia, Egipt, Algeria si Iran au loc proteste si in Bahrain

5-16 februarie, LIBIA: Incepe, in estul tarii, o insurectie impotriva regimului lui Muammar Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani. Opozitia creeaza Consiliul National de Tranzitie (CNT), care va fi recunoscut de catre ONU si peste 100 de tari. La 19 martie, incepe o interventie militara a unei coalitii conduse de Washington, Paris si Londra, sub mandat ONU, menita sa puna capat represiunii. La 31 februarie, NATO preia comanda operatiunii. Rebelii cuceresc Tripoli in august.

Razboiul din Libia pas cu pas

20 februarie, MAROC: Zeci de mii de tineri incep sa manifesteze pentru mai multa democratie si mai putina coruptie. O noua Constitutie, adoptata in iulie printr-un referendum, consolideaza puterile premierului si Parlamentului, pastrand totodata preeminenta politica si religioasa a monarhului.

25 februarie, IRLANDA/PORTUGALIA: Premierul irlandez Brian Cowen devine prima victima a crizei datoriilor din Europa, partidul sau Fianna Fail, de centru-dreapta, fiind infrant in alegerile legislative. In martie, premierul socialist portughez Jose Socrates este nevoit sa demisioneze. Dublinul va beneficia de o ameliorare a conditiilor unui plan de salvare european, iar Lisabona de un imprumut UE/FMI, in schimbul unui program de austeritate.

Irlanda, dintr-o criza economica in una politica. Urmeaza Portugalia

MARTIE

11 martie, JAPONIA/NUCLEAR: Un tsunami urias, provocat de un cutremur cu magnitudinea de 9 in apropierea coastelor din nord-estul Japoniei, inunda centrala de la Fukushima, provocand cea mai grava catastrofa nucleara din ultimii 25 de ani. Cutremurul si tsunamiul provoaca moartea sau disparitia a aproape 20.000 de oameni.

Imagini terifiante: case si magazine, spulberate de tsunami. VIDEO

15 martie, SIRIA: Incepe o miscare de revolta impotriva regimului lui Bashar al-Assad, care va fi violent reprimata. Sunt ucisi peste 5.000 de oameni, potrivit ONU, care acuza autoritatile de "crime impotriva umanitatii". In pofida sanctiunilor, al-Assad continua reprimarea. Siria este suspendata, in noiembrie, din instantele Ligii Arabe.

Guvernul din Siria a demisionat in bloc

APRILIE

29 aprilie, MAREA BRITANIE: Printul William, fiul cel mare al printului Charles, se casatoreste cu Kate Middleton si devin duce si ducesa de Cambridge.

Nunta de poveste. Printul William s-a casatorit

MAI

2 mai, BEN LADEN/AL-QAIDA: Liderul retelei teroriste Al-Qaida Osama ben Laden este ucis in Pakistan, in cursul unei operatiuni a fortelor speciale americane, dupa zece ani de fuga.

IMAGINI SOCANTE de la asasinarea lui Osama bin Laden

14 mai, DSK/FMI: Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI si favorit al socialistilor la alegerile prezidentiale franceze din 2012, este arestat la New York pentru agresiune sexuala asupra unei angajate a hotelului Sofitel din Manhattan. Inculpat pentru infractiuni de natura sexuala, el petrece patru nopti in inchisoare, dupa care este plasat in arest la domiciliu. El demisioneaza de la conducerea FMI la 19 mai. Acuzatiile formulate in Statele Unite sunt abandonate la 22 august.

Directorul FMI,ridicat ca-n filme de pe aeroportul din NY.E acuzat de viol

IULIE

22 iulie, NORVEGIA: Atentat cu bomba impotriva sediului Guvernului norvegian, urmat de un atac armat asupra unei reuniuni a unei organizatii politice de tineret pe Insula Utoya, langa Oslo, atacuri comise de un extremist de dreapta in varsta de 32 de ani, Anders Behring Breivik. Sunt ucise 77 de persoane.

FOTO SI VIDEO. IMAGINI TULBURATOARE din insula terorii: tinerii din Norvegia, inainte si dupa masacru

AUGUST

2 august, STATELE UNITE: Dupa mai multe saptamani de blocaj, Congresul autorizeaza modificarea plafonului de indatorare (peste 14.500 de miliarde de dolari), evitand ca tara sa intre in incapacitate de plata. Cu o rata a somajului de 9,2 la suta si o crestere economica slaba, de 1,3%, Statele Unite pierd pentru prima data in istorie ratingul "AAA" la agentia de cotatii Standard and Poor's.

Soc pe rating. Cea mai mare economie a lumii retrogradeaza

4 august, MAREA BRITANIE: Moartea unui tanar de culoare in varsta de 29 de ani, ucis in cursul unei operatiuni a politiei la Tottenham, in nordul Londrei, provoaca cele mai violente proteste urbane inregistrate in ultimii 30 de ani in aceasta tara.

Huligani VS. Politie. Londra n-a mai trait momente atat de violente de la Al Doilea Razboi Mondial

OCTOMBRIE

7 octombrie, NOBEL: Premiul Nobel pentru Pace este atribuit presedintei liberiene Ellen Johnson Sirleaf, compatrioatei sale - "luptatoarea pentru pace" Leymah Gbowee si unei figuri emblematice a "primaverii arabe" din Yemen Tawakkol Karman.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2011, castigat de presedintele Liberiei si doua activiste

20 octombrie, LIBIA: Muammar Kadhafi este capturat si ucis de catre rebeli in fieful sau, Sirt. Trei dintre fiii sai au fost ucisi in cursul conflictului. Seif al-Islam, prezentat ca potential succesor, este arestat in noiembrie. Un nou Guvern, rezultat din CNT, va fi format si insarcinat cu reconstruirea tarii, pana la organizarea alegerilor generale. Conflictul s-a soldat cu peste 30.000 de morti, potrivit CNT.

Muammar Ghaddafi a fost ucis

27 octombrie, ZONA EURO: Acord la Bruxelles al celor 17 membri ai zonei euro asupra consolidarii Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), recapitalizarii bancilor si stergerii a 50 la suta din datoria Greciei fata de banci.

31 octombrie: POPULATIE: Populatia mondiala atinge sapte miliarde de locuitori.

Lumea, la pragul de 7 miliarde. Provocarile omenirii, suprapopularea Planetei si inegalitatea

9 noiembrie, GRECIA: Premierul socialist Giorgios Papandreu demisioneaza, dupa ce a provocat emotii in Europa cu proiectul sau de referendum, esuat, asupra planului european de la 27 octombrie privind acordarea unui imprumut in valoare de 100 de miliarde de euro si stergerea unei datorii in valoare de 100 de miliarde de euro, in schimbul adoptarii de catre Atena a unui plan de austeritate si acceptarea unui regim de cvasitutela. Lucas Papademos, un fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, devine premier.

Premierul Greciei a acceptat sa demisioneze din functie astazi, cu o conditie

12 noiembrie, ITALIA: Premierul Silvio Berlusconi demisioneaza dupa adoptarea in Parlament a unor masuri destinate calmarii reactiei pietelor si comunitatii internationale, datoria tarii ridicandu-se la aproximativ 1.900 de miliarde de euro. Noul premier Mario Monti formeaza un Guvern de experti si prezinta un program de austeritate si relansare economica.

Silvio Berlusconi a DEMISIONAT in huiduielile a mii de italieni. Cine e "salvatore della patria"

DECEMBRIE

9 decembrie, UE: Acord al tuturor tarilor membre UE, cu exceptia Marii Britanii, cu privire la consolidarea disciplinei bugetare.

Acord pentru salvarea Europei

18 decembrie, CEHIA/VACLAV HAVEL: Simbol al "Revolutiei de Catifea" anticomuniste din 1989 si presedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 pana in 2003, Vaclav Havel a decedat la Hradecek (150 de kilometri nord-est de Praga), dupa ce a suferit numeroase probleme de sanatate, in parte din cauza celor cinci ani petrecuti in inchisorile comuniste inainte de 1989.

Vaclav Havel, artizanul "Revolutiei de catifea", a murit

19 decembrie, COREEA DE NORD/KIM JONG-IL: Presa oficiala a regimului comunist anunta ca liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sanatate de mai multi ani, a murit la 17 decembrie, iar fiul sau Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede.

VIDEO. Moartea lui Kim Jong-il, anuntata cu lacrimi in ochi la TV. "Era epuizat fizic si mental"

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
2011 -
2011 - "Un an periculos pentru baietii rai". Lista oamenilor importanti care au murit in ultimul an

Anul 2011 a fost un an al pierderilor grele. Insa a fost un an rau si pentru "baietii rai", asa cum scria Washington Post. Mai multi lideri despotici si teroristi au murit tot in acest an.

iLike IT: Gadgeturile anului 2011, cu dezamagiri si revelatii. Ce noutati asteptam in 2012
iLike IT: Gadgeturile anului 2011, cu dezamagiri si revelatii. Ce noutati asteptam in 2012

A fost un an plin de evenimente grave pe planeta, insa viitorul abia acum incepe. Dupa ce am trecut peste dezamagirea iPhone 5 care a fost amanat pentru 2012, ne-am pricopsit cu iPhone 4S.

Nu poti lasa anul sa se incheie fara sa le vezi. Imaginile de milioane de vizualizari din 2011
Nu poti lasa anul sa se incheie fara sa le vezi. Imaginile de milioane de vizualizari din 2011

Anul 2011 a fost plin de evenimente, surprinse de cei mai atenti fotografi si transformate in imagini virale pe internet. Cele mai tari 10 imagini le gasiti in topul realizat de Yahoo.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.