Cum si-a cersit Muammar Ghaddafi dreptul la viata: "Cu ce v-am gresit voua?"

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai longeviv dictator de pe planeta este istorie. Dupa aproape 42 de ani de despotism in Libia, colonelul Muammar El Ghaddafi si-a jucat ultimul act. Si nu a fost deloc o iesire din scena glorioasa.


Informatia privind capturarea fostului lider libian a fost anuntata de un comandant al trupelor Consiliului National de Tranzitie (CNT), fiind transmisă de presa de la Tripoli.

El ar fost capturat la Sirt si a fost grav ranit, a declarat un comandant al trupelor noului regim libian, citat de AFP. Intre timp, televiziunea Al-Jazeera a anuntat ca fostul dictator ar fi murit, din cauza ranilor.

Cine a fost dictatorul paranoic al Libiei: Muammar Ghaddafi. Banuit de terorism si pazit mereu de femei!

Citește și
Tripoli
Ramasitele a peste 1.700 de detinuti, descoperite la Tripoli. Peste corpuri fusese turnat acid
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cronologia evenimentelor:

1.44 Nu toti liderii din lume au primit cu entuziasm eliminarea colonelului Gaddafi. Potrivit AFP, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat: “Ne vom aminti de Gaddafi toata viata noastra ca de un mare luptator, un revolutionar si un martir. L-au asasinat. Este revoltator”.

1.38 Libya al-Hura TV, un canal local, a relatat ca un doctor din Tripoli a spus ca populatia a tras in aer focuri de arma, pentru a sarbatori uciderea colenelului Gaddafi, iar in urma acestor manifestari de bucurie 60 de oameni au fost raniti, dintre care sapte se afla in stare foarte grava.

1.30 Un blog afiliat The New York Times a publicat a galerie foto tulburatoare cu imagini realizate de fotoreporterul Mauricio Lima, in timpul luptelor din Sirte.

00:00 Colonelul Gaddafi este primul lider din lumea araba ucis anul acesta, odata cu izbucnirea conflictelor in aceasta zona. Moartea lui nu-i va ajuta pe sefii regimurilor autocratice in misiunea lor.

23.50 Cadavrul lui Mutassim Gaddafi, unul din fiii colonelului, a fost lasat intr-o casa privata din Misrata, a relatat de la fata locului un reporter de la Reuters. Oamenii s-au imbulzit in jurul cadavrului si l-au fotografiat cu telefoanele mobile. Trupul a fost asezat pe o patura, pe pardoseala, si a fost acoperit partial cu un sac de plastic de culoare albastra.

23:44 "Gaddafi a fost gasit intr-o teava de canalizare… nu a opus rezistenta. Cand l-am dus spre masina, a fost impuscat in brat, iar cand l-am urcat in camioneta nu a obiectat”, a citat prim ministrul Jibril din raportul criminalistilor. “Cand masina s-a pus in miscare, a fost in bataia schimburilor de focuri de arma dintre sustinatorii lui si revolutionari si a fost lovit de un glont in cap. Legistul nu a putut sa spuna daca glontul a fost tras de arma unui revolutionar, sau de arma unui sustinator al lui Gaddafi”, a mai spus Jibril. El a mai adaugat ca fostul lider libian a murit cu cateva minute inainte de a ajunge la spital.

23:35 Muammar Gaddafi era sanatos si inarmat cand a fost capturat, a spus prim ministrul interimar al Libiei, Mahmoud Jibril, intr-o conferinta de presa. Se pare ca Gaddafi a fost impuscat in bratul drept cand a fost urcat intr-o camioneta, apoi a fost impuscat in cap, intr-un schimb de focuri.

23:01 Potrivit televiziunii libiene pro-Ghaddafi Al-Ra'y, stirile anterioare potrivit carora Saif al-Islam Ghaddafi ar fi fost arestat sau ucis "nu sunt adevarate".

22:55 Fiul colonelului Ghaddafi Mutassim a fost omorat, iar trupul sau neinsufletit a fost transportat la Misrata, scrie Reuters, citand un oficial NTC.

22:50 NTC va anunta eliberarea Libiei sambata, scrie Reuters.

22:45 Moartea anuntata a fostului lider libian Muammar Kadhafi marcheaza sfarsitul "regimului fricii" in Libia, a declarat joi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, adaugand ca sfarsitul operatiunii NATO in Libia este "de-acum mult mai aproape", relateaza AFP. "Dupa 42 de ani, regimul fricii al colonelului Kadhafi si-a gasit sfarsitul", a declarat Rasmussen. Invitand poporul libian sa-si "decida cu adevarat viitorul" acum, el a apreciat ca sfarsitul operatiunii NATO in Libia este "de-acum mult mai aproape". "Libia poate trage linie dupa un lung si sumbru capitol al istoriei sale si poate intoarce pagina", a adaugat secretarul general al NATO. Facand apel la "toti libienii sa puna deoparte divergentele si sa lucreze impreuna pentru a construi un viitor mai bun", Rasmussen a subliniat necesitatea ca noile autoritati, Consiliul National de Tranzitie, sa "evite orice represalii impotria civililor si sa dea dovada de retinere in tratamentul rezervat fortelor invinse pro-Kadhafi". "NATO si partenerii sai si-au indeplinit cu succes mandatul istoric incredintat de Natiunile Unite pentru a proteja poporul libian. Vom termina misiunea in coordonare cu Natiunile Unite si Consiliul National de tranzitie", a afirmat Rasmussen. "Dupa anuntul cuceririi (oraselor) Bani Walid si Sirt, acest moment este de-acum mult mai aproape", a adaugat el.

22:30 Autoritatile de tranzitie libiene planuiesc sa-l ingroape pe Muammar Ghaddafi intr-o locatie secreta, potrivit televiziunii Al-Arabiya.

21:30 DailyMail il citeaza pe un rebel libian care a declarat ca Muammar Ghaddafi si-a cersit pur si simplu dreptul la viata. "Cu ce v-am gresit voua?", ar fi spus Muammar Ghaddafi, inainte de a fi executat in fata unei multimi.

21:20 "Astazi putem spune cu siguranta ca regimul Ghaddafi a luat sfarsit. Unul dintre cei mai longevivi dictatori nu mai exista". Obama a declarat ca moartea lui Ghaddafi marcheaza "un capitol lung si dureror pentru libieni: "Este o zi monumentala in istoria Libiei". Acesta a mai spus ca "umbrele tiraniei au fost ridicate". Acesta a reafirmat sprijinul SUA fata de autoritatile de tranzitie libiene. Privind spre viitor, Obama a spus ca libienii au in fata "un drum lung si sinuos spre democratie". Adresandu-se direct popotului libian, acesta a spus: "V-ati castigat revolutia!"

20:40 Dupa moartea lui Ghaddafi urmeaza cursa pentru asumarea responsabilitatii. Seful apararii franceze a declarat ca avionul care a deschis focul asupra convoiului in care s-ar fi aflat Ghaddafi era proprietatea Frantei, scrie AP.

20:30 Abdel-Jalil Abdel-Aziz, un doctor care facea parte din personalul medical aflat in ambulanta care l-a transportat pe Muammar Ghaddafi la spital a declarat ca acesta a murit din cauza doua doua rani provocate de glont. Fostul dictator a fost impuscat in cap si piept. "Nu va puteti imagina cat sunt de fericit astazi. Nu imi pot descrie in cuvinte fericirea. Este sfarsitul tiraniei. Acum libienii se pot odihni", a spus acesta pentru The Associated Press.

20:15 Oficialii de la Pentagon au declarat ca nu stiu cu siguranta daca Muammar Ghaddafi era in convoiul atacat de elicopterele NATO langa Sirte, joi dimineata. "Nu exista nicio informatie despre identitatea persoanelor aflate in convoi", a spus capitanul John Kirby, citat de BBC.

20:10 Libya al-Ahrar, postul libian de televiziune controlat de NTC, sustine ca fiul fostului dictator, Saif al-Islam Ghaddafi, a fost ucis. Convoiul din care facea parte a fost inconjurat de luptatorii NTC in sudul Libiei.

20:00 Circumstantele mortii lui Muammar Ghaddafi nu sunt clare. NTC sustine ca a murit in ambulanta, in drum spre spital, dar exista si speculatii potrivit carora acesta ar fi fost executat. Acest video postat pe YouTube il infatiseaza pe fostul dictator in viata, imediat dupa capturare. 

 

19:45 Staff-ul BBC din Caversham a raportat ca televiziunea Al-Jazeera arata imagini cu Muammar Ghaddafi in viata, dupa ce a fost capturat de luptatorii libieni, sub titlul: "Video urgent cu Ghaddafi inainte de a fi omorat".

19:35 Premierul interimar al Libiei, Mahmoud Jibril, sustine ca fostul dictator a fost impuscat de trupele CNT in timp ce incerca sa fuga, negand ca fostul lider libian ar fi fost victima unui raid al NATO, informeaza CNN.

Corpul neinsufletit al lui Muammar Ghaddafi este la morga din Misrata, anunta premierul interimar al Libiei, Mahmoud Jibril, citat de CNN.

19:10 Recapitulare: Cel mai longeviv dictator de pe planeta este de astazi istorie. Dupa aproape 42 de ani de despotism in Libia, colonelul Muammar El Ghaddafi si-a jucat ultimul act. Si nu a fost deloc o iesire din scena glorioasa. Gasit, se pare, intr-o pivnita din orasul natal, Ghaddafi ar fi incercat sa fuga, iar in schimbul de focuri care a urmat a fost impuscat in cap si in picioare. A murit in ambulanta care il ducea la spital. Este epilogul celor sapte luni de revolte pro-democrate, inspirate de revolutiile din Egipt si Tunisia.

"Toate informatiile din Misrata si Syrte ne confirma ca Moammar Ghaddafi este mort. Toate semnalele primite din teren spun ca Ghaddafi este de acum istorie", a spus ministrul Informatiilor, Mahmoud Shammam.

De cum a aparut zvonul despre capturarea lui Ghaddafi, libienii au inceput umple strazile. Si, de cateva ore, sarbatoresc asa cum ne-au obisnuit: agita arme si trag in aer.

Informatiile despre felul in care Muammar Ghaddafi a cazut in mainile celor care il vanau de sapte luni raman insa tulburi si contradictorii.

"Am vorbit chiar cu barbatul care spune ca l-a capturat pe Ghaddafi. E un tanar luptator de 20 si ceva de ani, care era imbracat intr-un tricou albastru de baseball si avea pe cap o sapca a celor de la Yankees. Era purtat pe umeri de camarazii lui chiar aici, in fata spitalului din Sirte, si toti trageau in aer salve dupa salve pentru a sarbatori captura. Flutura un pistol de aur pe care mi-a spus ca l-a luat chiar de la fostul lider libian. Mi-a zis ca l-a gasit pe Ghaddafi ascuns intr-o groapa, in centrul orasului Sirte, iar Muammar Ghaddafi i-ar fi zis doar atat: Nu trage!", a povestit corespondentul BBC Gabriel Gatehouse.

Cu alte cuvinte, la fel ca Saddam Hussein, Ghaddafi s-ar fi ascuns de cateva luni intr-o gaura de sarpe din Sirte, orasul lui natal.

Au aparut insa rapid si altfel de relatari despre circumstantele prinderii colonelului. Libienii par sa se intreaca in scenarii si e greu de transat intre fantezie si realitate.

Mai mult decat atat, pe de o parte, surse din Consiliul National de Tranzitie afirma ca Muammar Ghaddafi a murit in confruntarile militare cu fortele revolutionare.

Pe de alta parte, NATO a anuntat ca avioanele aliantei au atacat astazi o coloana de vehicule ale partizanilor lui Ghaddafi la iesirea din Sirte. In acest fel, NATO sugereaza ca Ghaddafi ar fi putut fi eliminat in bombardament.

IMAGINI NEVERIFICATE CU TRUPUL NEINSUFLETIT AL LUI MUAMMAR GHADDAFI 

 

18:55 Oficialul NTC Abdel Majid Mlegta a declarat pentru Reuters ca fiul lui Ghaddafi Mutassim, care a murit in timpul capturarii tatalui sau, a fost ucis de fortele NTC. "A incercat sa riposteze si sa le reziste", a spus acesta.

18:50 Premierul libian, Mahmoud Jibril, a anuntat IN MOD OFICIAL ca fostul dictator Muammar Ghaddafi ESTE MORT, confirmand astfel zvonurile care au circulat toata ziua. Autoritatile de tranzitie l-au capturat in orasul natal Sirte, unde NATO a desfasurat un atac aerian joi dimineata. Un purtator de cuvant al NTC a declarat ca Muammar Ghaddafi era in viata cand a fost capturat, dar a murit in ambulanta, in drum spre spital. Libienii au sarbatorit moartea acestuia pe strazile din Sirte si in capitala Tripoli.

18:45 Potrivit unui oficial, maine va avea loc o reuniune NATO in cadrul careia se va decide daca campania militara din Libia va lua sfarsit, scrie guardian.co.uk.

18:30 Prim-ministrul Libiei, Mahmoud Jibril, a declarat ca presedintele NTC, Mustafa Abdel Jalil, va declara oficial eliberarea Libiei in cursul zilei de joi sau, cel mai tarziu, vineri, scrie Reuters. Jibril a mai cerut ca Algeria sa ii extradeze pe membrii familiei lui Ghaddafi care s-au refugiat acolo. Sotia fostului dictator si trei dintre copii - Aisha, Muhammad and Hannibal - au fugit in Algeria in august.

18:25 Mohammed, un locuitor al orasului Misrata, sustine ca a fost la moscheea unde a fost depus trupul neinsufletit al fostului dictator. "Este cu siguranta el, are parul lui, are fata lui, l-as recunoaste oriunde, orice libian ar face-o", i-a spus acesta producatorului emisiunii BBC "World Have You Say".

18:15 Saif al-Islam Gaddafi, unul dintre fiii fostului dictator, ar fi fost incercuit in timp ce incerca sa fuga din Sirte intr-un convoi si se afla sub atac.

18:10 Video socant cu trupul neinsufletit al ministrului Apararii din guvernul Ghaddafi, Abu Bakr Yunis, transmit de Al-Jazeera Arabic. Oficialii NTC au declarat ca Yunis a fost omorat in timpul unui atac asupa unui convoi format din fortele loiale lui Ghaddafi.

18:08 Potrivit Reuters, fiul lui Ghaddafi, Mutassim, cel care a ramas de la inceput in orasul natal al lui Ghaddafi, Sirte, a fost omorat.

17:40 Ambasadorul libian la Londra a declarat intr-un interviu pentru SkyNews ca este sigur ca Muammar Ghaddafi este mort.

17:35 Televiziunea libiana pro-NTC transmite ca trupul neinsufletit al colonelului Ghaddafi a ajuns la Misrata si a fost depus intr-o moschee.

17:20 Corespondentul BBC Gabriel Gatehouse a vorbit cu un barbat care pretinde ca l-ar fi capturat pe colonelul Ghaddafi. Acesta i-a spus jurnalistului englez ca ultimele cuvinte ale fostului dictator ar fi fost "NU TRAGE!".

17:15 BBC citeaza un martor libian care a declarat ca Muammar Ghaddafi ar fi fost impuscat in abdomen cu o arma de 9 mm.

17:10 Al Jazeera Arabic transmite ca Muammar Ghaddafi a fost IMPUSCAT IN CAP dupa ce luptatorii au inconjurat conducta in care se afla. Trupul dictatorului ar fi fist transportat in Mistrata apoi.

NECROLOGUL FOSTULUI LIDER LIBIAN, MUAMMAR GHADDAFI 

17:00 O noua imagine socanta cu Muammar Ghaddafi postata de site-ul Al-Jazeera.

16:50 Vice-presedintele NTC Abdul Hafiz Ghoga a confirmat moartea colonelului Ghaddafi, scrie Reuters.

16:45 Mahmoud Shamman, ministrul de Informatii libian, a declarat pentru CNN ca in curand va avea loc o conferinta de presa in care va fi discutata presupusa moarte a lui Ghaddafi. Shamman a spus ca fostul lider libian este mort si ca acest lucru reprezinta "o mare victorie" pentru poporul libian. In Tripoli oamenii au iesit in strada sa sarbatoreasca victoria. 

16:40 "Tot mai multi oficiali (n.r. libieni) declara ca a fost omorat (n.r. Ghaddafi)", transmite corespondentul BBC la Tripoli, Caroline Hawley.

16:37 Intre timp, despre fiul lui Ghaddafi Saif al-Islam se crede ca se ascunde inca in desertul din sudul Libiei, a spus un membru NTC pentru Al-Jazeera.

16:36 AFP scrie ca fiul lui Ghaddafi Mutassim a fost gasit mort in Sirte.

16:35 Ministrul de Informatii libian Mahmoud Shammam a declarat ca militarii rebeli i-au confirmat faptul ca Muammar Ghaddafi a murit. Acestia ar fi vazut cadavrul fostului dictator. Shammam a mai spus ca asteapta ca prim-ministrul libian sa confrima moartea acestuia in curand.

16:30 Autoritatile de tranzitie din Libia spun ca Muammar Ghaddafi a murit, scrie AFP. Alte surse au confirmat acelasi lucru pentru Reuters. Informatiile nu pot fi confirmate oficial.

16:25 "Oamenii nostri din Sirte au vazut cadavrul... Mustafa Abdul-Jalil va confirma (n.r. moartea acestuia) in curand", a declarat Mahmoud Shammam pentru The Associated Press. "Revolutionarii spun ca Ghaddafi se afla intr-un convoi care a fost atacat de catre ei".

16:20 BBC: Postul de televiziune libian pro-NTC transmite ca Muammar Ghaddafi a fost omorat, adaugand ca fiii cestuia Mu'tasim, Mansur Daw si Ahmad Ibrahim Abdallah al-Sanusi au fost capturati si transferati la Misrata intr-o ambulanta.

16:17 The Guardian: Consiliul militar din Misrata confirma, de asemenea, moartea colonelului Ghaddafi.

16:15 Fortele loiale lui Ghaddafi au fost capturate de catre luptatorii NTC, in Sirte, scrie BBC.

16:10 Abdullah Razad, care reprezinta Tripoli in Consiliul National de Tranzitie (NTC), a declarat pentru Russian Service ca fostul lider libian este mort: "Am primit confirmarea mortii sale acum cateva minute. Asta este. Ce alta confirmare mai vreti?".

16:05 Surse CNN si Reuters: Muammar Ghaddafi este mort.

15:55 Al-Jazeera: Moussa Ibrahim, fostul purtator de cuvant al guvernului condus de Muammar Ghaddafi a fost capturat langa provincia libiana Sirte.

15:50 Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat pentru BBC ca, in acest moment, SUA nu poate confirma vestile referitoare la capturarea si uciderea lui Muammar Ghaddafi.

15.20 The Guardian: Fostul coordonator al CNT din Marea Britanie, Guma el-Gamaty, a declarat pentru Sky News ca dictatorul si cateva persoane din anturajul sau ar fi incercat sa scape, insa rebelii au incercat sa-l prinda. In acel moment a avut loc un schimb de focuri, iar colonelul ar fi fost ucis sau ranit grav. Informatia este neconfirmata.

15.15 The Guardian: Un comandant din cadrul CNT, Abdel-Basit Haroun, a declarat ca Ghaddafi ar fi fost ucis in timpul unui atac aerian efectuat asupra unui convoi.

15.10 The Guardian: Oficialii CNT de la Tripoli refuza in continuare sa confirme capturarea lui Ghaddafi.

15.13 BBC: Reprezentantii Consiliului National de Tranzitie vor organiza o conferinta de presa pentru a clarifica situatia.

15.11 BBC: Comandantul CNT, Abdul Hakim Al Jalil, sustine ca a vazut cadavrul ministrului apararii, Abu Bakr Younis Jaber. El a aratat jurnalistilor de la Reuters o fotografie cu corpul unui barbat mort, despre care sustine ca ar fi Jaber.

14.50 The Guardian citeaza Al-Jazeera: Ghaddafi ar fi fost ucis in regiunea Slirte. Reuters sustine ca fostul dictator ar fi murit din cauza ranilor. Informatia este neconfirmata.

Romania, te iubesc: Lista tarilor care ne datoreaza sume colosale

14.45 The Guardian citeaza Sky News: Premierul olandez, Mark Rutte, spune ca prinderea lui Ghaddafi este o veste buna. Sky news mai afirma ca sursele sale confirma capturarea colonelului.

14.44 The Guardian citeaza Associated Press: Reprezentantii CNT spun in continuare ca prinderea lui Ghaddafi este neconfirmata.

14.40 BBC citeaza Reuters: Un oficial al CNT a declarat ca fostul ministrul al Apararii din regimul Ghaddfi, Abu Bakr Jaber, a fost ucis in timpul

14.30 The Guardian: "Ministrul libian al imigratiei, Ali Errishi, a dcelarat pentru Al-jazeera ca a vorbit cu rebelii, care i-au spus ca Ghaddafi a fost capturat, impreuna cu purtatorul sau de cuvant Moussa Ibrahim. Cu toate acestea, noi inca asteptam confirmari din afara fortelor implicate. Errishi a precizat ca Ghaddafi este ranit:

"In acest moment, el este in custodia rebelilor. Sunt foarte, foarte increzator in sursele mele. Nu m-ar fi trezit cu noapte-n cap daca nu ar fi fost adevarat." - Ministrul libian al imigratiei, Ali Errishi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Ghaddafi ameninta: pe adversarii sai ii asteapta
Ghaddafi ameninta: pe adversarii sai ii asteapta "un adevarat soc"

Fostul lider libian anunta ca pregateste o surpriza de proportii celor care sunt impotriva lui si incearca sa-l denigreze.

Ramasitele a peste 1.700 de detinuti, descoperite la Tripoli. Peste corpuri fusese turnat acid
Ramasitele a peste 1.700 de detinuti, descoperite la Tripoli. Peste corpuri fusese turnat acid

Ramasitele a peste 1.700 de detinuti executati in 1996 la inchisoarea Abu Salim din Tripoli au fost descoperite intr-o groapa comuna din capitala.

Aisha Ghaddafi: Tatal meu este bine, poarta arme si lupta pe front in Libia
Aisha Ghaddafi: Tatal meu este bine, poarta arme si lupta pe front in Libia

Aisha Ghaddafi, fiica fostului lider libian, a dat asigurari, vineri seara, ca tatal sau este bine si lupta pe teren, criticand noii lideri, pe care i-a calificat drept tradatori, intr-o interventie telefonica la postul de televiziune Arrai din Siria.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.