Irlanda, dintr-o criza economica in una politica. Urmeaza Portugalia?
Dupa ce guvernul a solicitat un urias ajutor finaciar extern, prim-ministrul a anuntat ca vrea sa dizolve parlamentul de la Dublin, pentru a convoca alegeri anticipate. Nu inainte, insa, de adoptarea unui buget de austeritate.
In timp ce demonstrantii furiosi ii voiau demisia, premierul de la Dublin a cerut putina rabdare.
Premierul Cowen si-a anuntat decizia dupa o zi furtunoasa in politica irlandeza. l-au cerut sa plece nu doar protestatarii, ci si opozitia, iar "Verzii", parteneri cheie in coalitia guvernamentala, au cerut alegeri anticipate in ianuarie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Poporul se simte inselat si tradat" - a recunoscut Brian Cowen, aluzie la umilinta pe care o simt irlandezii dupa ce guvernul a capitulat in fata crizei financiare si a cerut de la Uniunea Europeana si FMI un ajutor ce ar putea atinge 90 de miliarde de euro. 8 miliarde vin de la Regatul Unit.
Analistii cred ca Portugalia ar putea fi urmatoarea tara care va solicita ajutor, desi autoritatile de la Lisabona incearca sa dea sigurari ca lusitanii stau mult mai bine ca irlandezii din punct de vedere economic.
Doua dintre sindicatele importante din Portugalia au chemat maine oamenii la greva generala - o premiera din 1988 incoace. Nemultumirile sunt legate de masurile draconice anuntate de autoriati - reduceri salariale, taierea unor ajutoare sociale si majorarea impozitelor.