Daily Mail: Presedintele Sarkozy il umileste pe premierul Cameron, dupa ce refuza sa ii stranga mana
VIDEO. Refuzul premierului Marii Britanii, David Cameron, de a se supune noilor reguli ale UE se pare ca l-a enervat pe presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. SINTEZA EVENIMENTELOR DE LA BRUXELLES.
Astfel, in timpul summit-ului de la Bruxelles a avut loc un episod destul de jenant pentru premierul Marii Britanii. In timp ce se indrepta catre Nicolas Sarkozy, David Cameron intinde mana catre acesta - intr-un gest firesc de a-l saluta pe presedintele Frantei.
Cu toate acestea, Sarkozy se face ca nu vede mana intinsa si - fara sa se opreasca din drumul sau - trece pe langa David Cameron, care, in lipsa de inspiratie, il bate "prieteneste" pe umar. Din acest motiv, cei de la Daily Mail scriu ca premierul Marii Britanii a avut parte de un moment umilitor.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Intre timp, aflata in pragul colapsului, Europa fierbe. Liderii adunati la Bruxelles pentru a salva moneda unica si, implicit, Uniunea Europeana nu reusesc sa ajunga la un acord in toate privintele.
Potrivit unui comunicat al Consiliului European, tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE. Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european, potrivit comunicatelor transmise vineri de Consiliul Uniunii Europene dupa discutiile de joi de la summit-ul de la Bruxelles.
-► Bugetele trebuie sa fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerata respectata daca deficitul structural anual nu va depasi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.
-► Regulile vor fi introduse in sistemele legislative nationale ale statelor membre, la nivel de Constitutie sau echivalent. Reglementarile vor include un mecanism automat de corectie care se va declansa in cazul uei devieri. Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corectie, in baza principiilor indicate de Comisia Europeana. Curtea Europeana de Justitie va avea jurisdictia sa verifice transpunerea acestor reglementari la nivel national.
Astfel, mecanismul automat de corectie prevede intrarea automata in vigoare a unor masuri de crestere a veniturilor la buget sau reducere a cheltuielilor publice daca deficitul structural depaseste 0,5% din PIB. Scaderea indicatorului poate fi obtinuta insa si prin cresterea PIB.
-► Statele membre aflate in procedura de deficit excesiv vor transmite Comisiei si Consiliului UE spre aprobare un program de parteneriat economic care sa detalieze reformele structurale necesare pentru a asigura o corectie durabila a deficitului excesiv. Implementarea programului si a planurilor bugetare anuale coerspunzatoare va fi monitorizata de Comisie si de Consiliu.
-► Statele membre vor raporta in avans programele de emisiuni de obligatiuni.
Sinteza evenimentelor, vineri - 9 decembrie 2011
26 de tari, printre care si Romania, au facut joi noapte primul pas catre infiintarea Statelor Unite ale Europei. Mergem inainte fara Marea Britanie, care nu a vrut sa se supuna noilor reguli, mai dure ca niciodata. Astfel, Bruxelles-ul va controla modul in care statele membre isi cheltuiesc banii, aceleasi state care trebuie sa renunte la traiul pe datorie si sa-si treaca fiecare in Constitutie noile prevederi. Cine nu le va respecta, va plati scump. Tehnic insa, nimeni nu stie cum vor fi puse in aplicare masurile si nici daca sunt suficiente pentru a scapa Europa de un dezastru.
Intr-o intalnire care a durat toata noaptea, cu securea pietelor financiare deasupra capului, liderii europeni au decis sa schimbe din temelii regulile in Uniunea Europeana. Desi toti au intrat la discutii cu zambetul pe buze, nu vom sti niciodata cat de dure au fost discutiile in spatele usilor inchise.
Din start, Marea Britanie a spus nu masurilor propuse de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, asa ca tratatul Uniunii Europene nu poate fi schimbat, pentru ca era nevoie de unanimitate de voturi. Din acest motiv, presedintele francez a iesit la declaratii negru de suparare. Cancelarul german nici n-a mai sustinut o conferinta de presa si-a facut declaratii in hol. S-a aratat multumita de rezultate, desi expresia fetei arata contrariul.Cele 17 state din zona euro plus alte sase din afara blocului monetar, printre care si Romania, au stabilit sa se conformeze voluntar unui nou set de masuri anticriza. Initial, Marea Britanie si Ungaria anuntau ca pleaca pe un alt drum. Iar Cehia si Suedia inca nu se hotarasera. 12 ore mai tarziu harta Uniunii se schimba din nou. Ungaria s-a razgandit si impreuna cu Cehia si Suedia au trecut de partea majoritatii. Britanicii raman izolati.
La ce s-au inhamat cele 26 de state? In primul rand bugetul fiecarei tari va fi aprobat de acum incolo de Comisia Europeana. In traducere libera, vom avea nevoie de aprobarea Bruxelles-ului daca vrem sa reducem taxele, sa majoram salariile sau sa ne imprumutam. Tarile vor fi obligate sa aiba deficite bugetare mai mici de 3%. Cine depaseste acest nivel se obliga automat la masuri de austeritate.
"Chiar daca rezultatele summit-ului nu sunt spectaculoase, este bine ca macar s-a facut un pas in directia unei politici fiscale comune. Toate pietele asteapta ca Europa sa vina cu un ajutor si cu un pachet financiar mult mai mare decat cel stabilit in acest moment pentru a se apara in eventualitatea in care pietele vor ataca din nou tarile mai slabe ale UE", e de parere Cristian Hostiuc - directorul editorial al Ziarului Financiar.Liderii europeni au decis suplimentarea fondurilor catre FMI, care va juca un rol mai important in Europa. In conturile Fondului Monetar International vor intra 200 de miliarde de euro. Sefa FMI a iesit zambitoare de la negocieri. Iar Banca Centrala Europeana a primit pe mana 700 de miliarde de euro, fondurile de urgenta ale UE. Seful bancii este multumit.
Dar analistii nu vad cu ochi buni masura. "Gestionarea de catre BCE a fondului european de stabilitate inseamna salvarea bancilor comerciale si nu a guvernelor," sustine Valentin Lazea, economistul sef al BNR
Vineri, liderii europeni pareau mai destinsi. Unii aveau chef de glume, altii schimbau impresii. Unii erau de parere ca negocierile intense de la Bruxelles au esuat in mare parte, dupa ce Marea Britanie a respins noile reguli promovate de Franta si Germania.
Cehia, Suedia si Ungaria au cerut timp sa-si consulte parlamentele. In aceste conditii, liderii europeni au anuntat ca pregatesc un nou tip de acord, doar pentru cei 17 membri ai zonei euro, plus alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania. Joi noaptea, tarziu, liderii europeni au cazut de acord in privinta unui "pact bugetar". Nu a fost insa discutata si forma juridica, si tocmai acest subiect va genera dezbateri aprinse.
"Am convenit asupra unui acord fiscal. Asta inseamna ca toti ne vom supune unor reguli fiscale stricte.Si mai inseamna ca statele membre vor fi obligate sa-si trimita schitele de buget la Comisia Europeana", a spus Herman van Rompuy, presedintele Uniunii Europene.
Fiecare stat din zona euro va trebui sa adopte o "noua regula bugetara" care sa ateste ca la nivel national totul e in echilibru. Curtea Europena de Justitie va verifica asta si orice tara al carei deficit public trece de 3% din PIB va fi sanctionata.
Eroul negativ al summitului, premierul David Cameron, sustine ca Regatul Unit va ramane in Uniune, dar nu-si va periclita sectorul financiar, care ii aduce 40% din PIB de dragul monedei euro. "Trebuie sa asiguram stabilitatea in zona euro, benefica pentru tarile europene, dar si pentru Marea Britanie. Insa trebuie sa protejam si interesele britanicilor. Acesta e telul nostru si despre asta vom discuta", a declarat David Cameron, premierul Marii BritaniiEsec al unui acord pe tema euroobligatiunilor in zona euro
Problema cheie de pe agenda e planul privind disciplina bugetara. Daca liderii europeni nu se inteleg, economistii prevad falimente si o recesiune prelungita sau ruperea zonei euro in doua. Bancile scapa de obligatii in restructurarea datoriilor. BCE, "paznic" pe fondul de salvare
"Euro si-a pierdut credibilitatea si aceasta trebuie recastigata. Si pentru asta trebuie sa exprimam clar ca suntem gata sa acceptam mai multe garantii", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Fiecare stat din zona euro va trebui sa adopte o "noua regula bugetara" care sa ateste ca bugetul national ramane in echilibru. Comisia Europeana va defini principiile acestei "reguli de aur", la care tine extrem de mult Nicolas Sarkozy.
Sarkozy:Caderea EURO, "luxul pe care nu ni-l putem permite". Londra a impus "conditii inacceptabile"
Autoritatea de a verifica transpunerea regulii la nivelul fiecarui stat ii va reveni Curtii de Justitie. Automat, orice tara al carei deficit public trece de 3% din PIB va fi sanctionata. "Aceste propuneri sunt cele pe care unii dintre noi le-am facut in urma cu multe luni", a spus Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup.
Merkel si Sarkozy se gandesc la un acord interguvernamental doar pentru statele din Uniunea Monetara, dar multi lideri se opun. "Trebuie sa pastram uniunea celor 27 de state. Nu suntem doar 17 natiuni cu o moneda unica", a declarat Mark Rutte, premierul Olandei.
Angela Merkel: "Am ajuns la un rezultat bun. Zona euro isi va recastiga credibilitatea"
Mult mai categoric a fost insa David Cameron, premierul Marii Britanii: "Trebuie sa asiguram stabilitatea in zona euro, benefica pentru tarile europene, dar si pentru Marea Britanie. Insa trebuie sa protejam si interesele britanicilor. Acesta e telul nostru si despre asta vom discuta".Ingrijorarea se simte si peste Ocean: "Mi-am exprimat in mod repetat ingrijorarile presedintelui Sarkozy, cancelarului Merkel si celorlalti lideri implicati. Intrebarea e acum daca europenii vor gasi vointa politica necesara pentru a rezolva lucrurile", se intreaba presedintele SUA, Barack Obama.
Analistii cred ca summit-ul nu va furniza o solutie decisiva la criza datoriilor suverane, dar ca uniunea monetara va supravietui in forma actuala.
Sinteza evenimentelor, JOI, 8 DECEMBRIE 2011
Sefii de stat si de Guvern ai Uniunii Europene au deschis joi seara la Bruxelles un summit crucial, in cadrul caruia incearca sa gaseasca solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, la criza datoriilor care ameninta zona euro. Toata lumea e cu ochii atintiti asupra liderilor europeni, care zilele acestea trebuie sa salveze Uniunea Europeana, aflata pe marginea prapastiei.
Insa tarile care viseaza la aderare se intreaba, pe buna dreptate, daca ar trebui sa insiste sa intre intr-o uniune ce pare in prag de colaps. Croatia, Serbia si Muntenegru si-au trimis reprezentantii la Bruxelles. Deocamdata doar Croatia va semna tratatul de aderare care, odata ratificat, ii va permite sa devina al 28-lea stat membru, in iulie 2013.O alta drama se petrece pe marginea Uniunii. Astfel descriu unii analisti incercarea de aderare la Uniunea Europeana a statelor care nu si-ar fi putut gasi un moment mai nepotrivit. Croatii sunt cel mai aproape de acest vis, urmand sa semneze tratatul in aceasta dimineata. Davor Gjenero, analist politic: "Atat populatia, cat si politicienii croati sunt constienti ca beneficiile aduse de un statul de membru al U.E. nu vor fi la fel de mari ca cele ale statelor integrate in 2004."
In schimb, in Serbia, opozitia nationalista se foloseste de problemele Europei pentru a milita impotriva unei aderari. Iar mesajul incepe sa prinda, in special dupa ce Germania a anuntat noi conditii pentru integrare. Doar 40% dintre sarbi sprijina Uniunea Europeana, cel mai mic procent atins din 2000, cand a cazut regimul autoritar al lui Slobodan Milosevici.
Boris Tadic, presedintele Serbiei: "Serbia nu e inca un stat candidat pentru integrarea in Uniunea Europeana. Ar trebui sa punem capat acestui val de optimism care se raspandeste in tara si sa privim lucrurile cu mai mult realism. Nu ar trebui sa sarbatorim ceva acum."
Daca in urma cu cateva luni singura conditie pentru intrarea in Uniune era arestarea fostilor lideri Ratko Mladici si Goran Hadzici, acum lucrurile s-au schimbat. Germania vrea sa fie sigura ca Serbia nu va abandona acordul privind gestionarea punctelor de trecere a frontierei cu Kosovo. Astfel, Belgradul este nevoit sa-si imbunatateasca relatiile cu fosta provincie din sud.Potrivit unor surse prezente joi noapte la summit-ul de la Bruxelles, Uniunea Europeana a anuntat ca se gandeste pana in martie 2012, daca Serbia va primi sau nu statutul de stat candidat. La fel, si in cazul Muntenegrului, nevoit sa astepte tot pana la primavara.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Franta, euro, germania, ue, criza, summit, bruxelles, angela merkel, Nicolas Sarkozy,
Dată publicare:
08-12-2011 09:33