Premierul Greciei a acceptat sa demisioneze din functie astazi, cu o conditie
Uite referendumul, nu e referendumul. Grecii, care au anuntat ca vor decide singuri daca mai raman in zona euro, s-au razgandit.
AFP: Eroare politica majora sau strategie excelenta. Papandreou, "psihanalizat" de specialisti
Atacat de presa elena, mustrat si somat de liderii europeni si strans cu usa de deputatii propriului partid, premierul Papandreou a retras proiectul. In acest fel, si-a salvat functia, insa ar urma sa alcatuiasca, un guvern de uniune nationala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nauciti si exasperati de atatea rasturnari de situatie, cei mai puternici oameni din lume s-au adunat la Cannes si incearca sa inteleaga situatia. In plus, cauta frenetic solutii pentru a salva economia globala.
Summitul G20: Zona Euro se pregateste de un viitor fara Grecia
UPDATE:
22:45 Ultimul zvon care circula legat de situatia din Grecia este ca Papandreou ia in considerare demisia din fruntea guvernului grec daca va castiga, maine, votul de incredere in parlament.
Astfel, potrivit Reuters, care citeza surse oficiale, George Papandreou ar fi facut o intelegere cu ministrii cabinetului elen sa demisioneze si sa lase puterea pe mana unui guvern de coalitie. Asta daca acestia il vor ajuta sa obtina maine votul de incredere.
Potrivit surselor celor de la Reuters, ministri implicati in negocierea cu Papandreou au fost condusi de ministrul de finante grec, Evangelos Venizelos.
"I s-a spus ca trebuie sa plece fara scandal, ca sa isi salveze partidul. A acceptat sa demisioneze. A fost civilizat, fara dusmanii", a declarat una dintre surse.
21:00 Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a exprimat "admiratia" fata de Grecia, care se afla in prezent in centrul unei crize a zonei euro, amintind ca are orgini grecesti, intr-o conferinta de presa, joi, la Cannes, in prima zi a summitului G20, relateaza AFP.
"Grecii s-au eliberat de dictatura singuri. Admir grecii si Grecia, am legaturi familiale foarte vechi" cu aceasta tara, a declarat Sarkozy.
"Nu vreau, in niciun caz, sa ne amestecam in viata politica greaca", dar "fiind vorba despre apararea (zonei) euro si a Europei, era de datoria noastra" sa actionam, a adaugat el. In opinia sa, "tarile se administreaza liber, dar (zona) euro si Europa sunt patrimoniul nostru".
Bunicul dinspre mama al lui Sarkozy era un grec din Salonic.
Tarile care fac parte din G20 au incercat joi sa faca front comun in fata crizei datoriilor si crizei grecesti, care risca sa declanseze o "reactie in lant" la nivelul economiei mondiale, indemnand Uniunea Europeana (UE) sa isi rezolve problemele.
20:45 Liderii din cadrul G20, reuniti joi la Cannes (Franta), l-au aplaudat pe premierul grec George Papandreou in timp ce acesta isi afirma atasamentul fata de planul anticriza european, conform imaginilor transmise de televiziuni, a declarat un martor ocular pentru AFP.
Sefii de stat si de guvern ai principalelor tari bogate si emergente au putut urmari discursul acestuia rostit la Atena in timpul summitului lor.
Papandreou a subliniat joi ca "miza pentru Grecia este sa puna in aplicare" planul european anticriza din 27 octombrie, riscul unui refuz fiind "iesirea din euro", si a considerat "catastrofala" organizarea unor eventuale alegeri anticipate in Grecia.
"O respingere (a planului) prin referendum, organizarea de alegeri sau absenta majoritatii in favoarea planului inseamna iesirea din euro", a adaugat el intr-un discurs de aproape o ora sustinut in fata grupului sau parlamentar, a carui reuniune tensionata continua in cursul serii.
20:35 Premierul socialist grec George Papandreou a anuntat joi deschiderea negocierilor cu opozitia de dreapta (partidul Noua Democratie) in vederea constituirii unui Guvern de coalitiei pentru a evita falimentul Greciei in plina criza politica si iesirea din zona euro, relateaza AFP.
"Vom incepe negocierile cu opozitia din Noua Democratie", a declarat el in fata parlamentarilor din cadrul grupului sau, dupa ce liderul dreptei a lasat un apel la formarea unui guvern de tranzitie, deschizand calea unui posibil acord politic, cerut de creditorii internationali ai tarii.
Dar Papandreou si-a mentinut refuzul de a organiza alegeri anticipate, cerute de opozitie, apreciind ca ele ar reprezenta o "catastrofa".
El si-a reafirmat refuzul de a demisiona, in timp ce rivalul sau conservator Antonis Samaras i-ar fi cerut sa plece, potrivit presei.
Serviciul de presa al lui Papandreou a confirmat ulterior ca acesta a discutat prin telefon cu Samaras, liderul Noii Democratii, in cursul dupa-amiezii.
Papandreou a reafirmat ca "miza pentru Grecia este sa puna in aplicare" planul european anticriza din 27 octombrie, riscul unui refuz fiind "iesirea din euro".
"O respingere (a planului) prin referendum, organizarea de alegeri sau absenta majoritatii in favoarea planului inseamna iesirea din euro", a adaugat el intr-un discurs de aproape o ora sustinut in fata grupului sau parlamentar, a carui reuniune tensionata continua in cursul serii.
"Acest grup parlamentar si acest Guvern au nevoie de stabilitate pentru a conduce tara catre ziua de maine", a adaugat Papandreou. Ministrul sau de Finante si numarul doi in cadrul Guvernului, Evangelos Venizelos, i-a cerut imediat sa anunte "o renuntare oficiala" la proiectul sau de referendum, aflat la originea crizei care afecteaza Grecia si toata zona euro.
In cursul serii, cancelarul german Angela Merkel a avertizat la Cannes (in sudul Frantei) ca asteapta din partea Greciei mai degraba acte decat anunturi, dupa declaratiile premierului grec Giorgios Papandreou, care a evocat o posibila renuntare la controversatul sau proiect de referendum.
"Pentru noi, actele sunt cele care conteaza", a afirmat ea in fata presei cu ocazia summitului G20.
Urgenta situatiei a fost subliniata de Venizelos, care subliniat clar si pentru prima data public ca Grecia risca falimentul dupa 15 decembrie.
"Intr-un climat de consens, trebuie sa ajungem cat mai repede posibil, pana la 15 decembrie, potrivit calendarului de nevoi financiare ale tarii, la plata celei de-a sasea transe din primul imprumut (acordat tarii in 2010), respectiv de opt miliarde de euro de care Grecia are absoluta nevoie", a declarat el.
Plata acestei transe a fost blocata miercuri seara de creditori in asteptarea unei clarificari a situatiei politice si a unui angajament clar al Atenei in favoarea unui plan de platire a datoriilor european care cere noi sacrificii si renuntari la suveranitate din partea grecilor.
20:05 Liderul conservator al opozitiei, Antonis Samaras, a declarat ca alegerile anticipate trebuie organizate in urmatoarele sase saptamani, scrie Reuters.
20:00 Liderul opozitiei elene, Antonis Samaras, ii cere primului-ministru George Papandreou sa demisioneze, informeaza Reuters.
19:55 Presedintele francez Nicolas Sarkozy a apreciat joi ca mesajul adresat in seara precedenta de Germania si Franta Greciei, referitor la proiectul acestei tari de a organiza un referendum, a permis o "trezire la realitate" care, "daca se va confirma, va fi salutata de toata lumea", relateaza AFP.
Sarkozy a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa, in prima zi a summitului G20, dupa ce premierul grec Giorgios Papandreou a sugerat ca planul sau de a supune unui referendum planul de salvare al zonei euro ar putea fi abandonat.
19:35 Rezumatul discutiilor din parlamentul grec:
- George Papandreou nu a demisionat. Acesta spera sa ii convinga pe membrii principalului partid din opozitie, Noua Democratie, sa sustina pachetul de salvare al Greciei.
- Partidului Noua Democratie i s-a oferit sansa sa conegocieze urmatorul program de masuri pe care il va implementa Grecia. Inca nu se stie cu siguranta daca va accepta.
- Referendumul, care a declansat criza de saptamana aceasta nu mai este o optiune.
- Grecia mai are suficienti bani pana in data de 15 decembrie. Pana la acea data are nevoie de urmatoarea transa din imprumut, de 8 milioane de euro.
19:30 Grecia era preocupata joi sa afle de ce Giorgios Papandreou si-a aruncat tara si Europa int-o criza inedita, intrebandu-se daca este vorba despre "panica" in fata haosului de pe strada, vointa de a zdrobi o opozitie "refractara" sau dorinta inconstienta de a se recunoaste infrant, comenteaza AFP.
In timp ce Guvernul isi joaca supravietuirea, analistii se pierd in speculatii asupra motivatiilor care l-au determinat pe premierul grec sa faca o eroare politica majora prin propunerea unui referendum, propunere asupra careia s-a declarat dispus sa revina.
Joi dupa-amiaza el a anuntat ca este pregatit sa renunte la acest referndum, in fata amenintarii partenerilor, siderati si aflati la capatul rabdarii, cu taierea fondurilor pentru Grecia si cu excluderea tarii din zona euro.
Un lider cunoscut pentru caracterul sau flegmatic si talentul de negociator, el a indus panica, luni, cand a anuntat ca vrea sa convoace alegatorii pentru a-i consulta in legatura cu acordul privind masurile impotriva crizei in zona euro, incheiat cu importante eforturi, la Bruxelles, intre cele 17 state membre ale zonei euro si sute de bancheri, in noaptea de 26 spre 27 octombrie.
"Cu greu se poate gasi o explicatie rationala" a acestui gest, apreciaza Thanassis Diamantopoulos, profesor de stiinte politice la Universitatea din Atena, in opinia caruia este necesar "sa se recurga la psihanaliza" pentru a intelege.
"Constatand ca Guvernul sau se prabusea, poate ca a vrut, intr-un mod total iresponsabil, sa incerce totul pentru a obtine totul: fie sa antreneze in caderea sa tot sistemul politic, chiar zona euro, fie sa para marele maestru al jocului, la acelasi nivel cu bunicul si tatal sau", doi fosti premieri charismatici, se hazardeaza el sa explice.
Diamantopoulos evoca, de asemenea, "oboseala si o problema de rezistenta fizica si psihica" in fata presiunilor contradictorii la care a fost suspus Papandreou de la sosirea sa la putere, in 2009, in momentul in care tocmai se declansa criza datoriei in care se zbate tara in prezent.
Politologul Giorgios Sefertzis, cunoscut ca un apropiat al familiei Papandreou, invoca "doua resorturi ale acestei maini de pocker", si anume unul psihologic - "panica", celalalt politic - "cautarea legitimitatii" necesare pentru relansarea unei tari refractare fata de masurile dure de austeritate prescrise de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), in schimbul promisiunilor de salvare.
"Faptul ca a fost calificat ca «tradator» al patriei sale la manifestatiile de vinerea trecuta, care au provocat anularea defilarii de ziua nationala (un lucru care nu s-a mai intamplat niciodata in Grecia - n. r.) a jucat un rol major", a apreciat Sefertzis.
Fiul unei americance, crescut in exil pana in 1974, cand s-a incheiat Dictatura Coloneilor, Papandreou, huiduit de mai multe luni si numit "valetul Bruxelles-ului" sau "angajatul model al FMI", "a spus candva ca este «grec prin alegere si nu prin necesitate»", adauga analistul.
In opinia lui Sefertzis, de fapt Papanderou "nu avea de ales", fiind constrans sa "faca fata pericolului unei situatii devenita incontrolabila" in interiorul tarii.
"Vinerea trecuta, extrema stanga si extrema dreapta erau impreuna pe strada, pentru a huidui Guvernul, ceea ce ar fi putut conduce la haos, intr-o tara in care administratia nu mai functioneaza si in care poporul manifesteaza la fiecare doua zile", a comentat el.
Deputatii greci "nu pot sa iasa (pe strada) fara sa fie insultati", in contextul in care, pentru a indeplini angajamentele cu privire la masurile de austeriate, se asteapta ca majoritatea socialista sa sustina noi sacrificii, subliniaza Michalis Spourdalakis, profesor de stiinte politice la Facultatea de Drept din Atena.
"Agitatia si furia sunt peste tot", a continuat el, adaugand ca "Papandreou este prins in ele". "Impasul politic" a fost accentuat si mai mult de intransigenta opozitiei de dreapta, acuzata de iresponsabilitate pana si in interiorul familiei sale politice europene, din cauza opozitiei continue fata de apelurile lui Papandreou la unitate nationala.
Rivalul conservator al lui Papandreou, Antonis Samaras, a anuntat joi, pentru prima data, ca va accepta un "Guvern de tranzitie", care sa garanteze ca Grecia va urma planul european de salvare.
Sustinator declarat, de multi ani, al democratiei participative, Papandreou a beneficiat de sustinerea reprezentantilor stangii si miscarii impotriva globalizarii din Europa, dar, si mai paradoxal, de cea a presei si reprezentantilor conservatori germani, care au indemnat UE sa insufle un pic mai multa democratie in procesul sau de luare a deciziilor.
19:15 Ministrul de Finante grec, Evangelos Venizelos, a tinut sa-i asigure pe grecii panicati de situatia economica din tara ca "sistemul bancar grec este absolut in siguranta".
19:00 Evangelos Venizelos, ministrul de Finante grec si prim-ministru adjunct, vorbeste in parlament. Acest a declarat ca Grecia trebuie sa faca tot ce-i sta in putinta sa isi asigure partenerii ca isi va duce la bun sfarsit obligatiile.
"Grecia trebuie sa dea asigurari ca nu va organiza referendumul", a mai spus acesta. Aceasta este o declaratie cruciala, avand in vedere ca premierul grec Papandreou a justificat in timpul discursului lui ideea referendumului.
Venizelos a continuat sa vorbeasca despre faptul ca Grecia trebuie sa primeasca urmatoarea transa din imprumut, de 8 miliarde de euro, inainte de 15 decembrie.
18:45 Premierul grec Giorgios Papandreou a subliniat joi ca miza pentru Grecia este de a "pune in aplicare" planul european anticriza din 27 octombrie, in caz contrar existand riscul unei "iesiri din euro", si a considerat "catastrofala" organizarea unor eventuale alegeri anticipate, relateaza AFP.
"Respingerea (planului) in cadrul unui referendum, organizarea de alegeri sau absenta majoritatii in favoarea planului inseamna iesirea din zona euro", a avertizat Papandreou, care si-a inceput discursul in fata grupului sau parlamentar in jurul orei locale 17.50 (17.50 ora Romaniei).
"Acest grup parlamentar si acest Guvern au nevoie de stabilitate pentru a conduce tara catre ziua de maine", a adaugat el, confirmand ca nu intentioneaza sa demisioneze pentru moment in pofida frondei ministrilor si a deputatilor.
Papandreou a declarat totusi ca va discuta cu opozitia de dreapta, care a promis sa voteze in favoarea planului european dar care a cerut abandonarea proiectului de referendum si formarea unui Guvern de "tranzitie" inaintea alegerilor anticipate.
Dar in timp ce reuniunea continua, ministrul de Finante si numarul doi in Guvern si in randul majoritatii, Evangelos Venizelos, i-a cerut imediat sa anunte "renuntarea oficiala" la proiectul sau de referendum, aflat la originea crizei care afecteaza tara si toata zona euro.
18:30 Premierul grec i-a criticat in discursul sau pe o parte dintre liderii europeni pentru modul in care au tratat Grecia. "Este clar ca am trait scene pe care ca natiune nu le-am meritat", a spus el, amendand astfel modul in care Merkel si Sarkozy l-au umilit ieri seara la Cannes. Acesta s-a referit la referit la faptul ca i s-a cerut sa nu organizeze referendumul.
18:10 Premierul grec Papandreou tocmai si-a inceput discursul in fata parlamentului. Trimisul special in Grecia al The Guardian a tinut sa sublinieze ca premierul arata foarte palid.
18:00 Mega TV transmite ca Papandreou i-a telefonat lui Samaras si s-a spus ca Grecia are acum nevoie de un gurvern de uniune nationala.
17:40 Giorgos Karatzerferis, liderul partidului populist de extrema dreapta LOAS a declarat ca: "in foarte scurt timp vom avea un gurvern de uniune nationala", scrie The Guardian.
16:50 Premierul grec, Giorgios Papandreou, s-a declarat dispus, joi, sa retraga proiectul de referendum privind euro, care a generat panica in Grecia si in zona euro, pentru a garanta planul de salvare european pentru aceasta tara, se arata intr-un comunicat al serviciilor sale, relateaza si AFP.
"Chiar daca nu vom recurge la un referendum, care nu a fost niciodata un scop in sine (...), salut pozitia partidului de opozitie de dreapta", care s-a declarat pregatit sa ratifice in Parlament acordul zonei euro din 27 octombrie, a declarat Papandreou in cadrul consiliului de ministri, potrivit acestui comunicat.
Papandreou s-a declarat dispus sa "discute cu liderul dreptei (Noua Democratie) Antonis Samaras pentru a avansa in privinta unui (guvern) de consens".
El a propus ca doi dintre apropiatii lui, "ministrul Transporturilor Dimitris Reppas si consilierul sau Nikos Athanassakis sa se ocupe de negocierile cu oficialii din partidul de dreapta pe aceasta tema".
"Cred in acest moment istoric ca partidele politice pot sa ajunga la un acord", a subliniat Papandreou.
Cu doua ore inainte, Samaras a propus formarea unui guvern de tranzitie care sa aiba ca misiune mai intai ratificarea acordului european, apoi organizarea alegerilor legislative anticipate.
"Acolo unde s-a ajuns cu politica Guvernului (socialist), noul acord privind continuarea ajutorului pentru Grecia este inevitabil si trebuie garantat", a declarat Samaras.
16:45 Doi oficiali apropiati prim-ministrului grec sustin ca acesta a renunta la ideea organizarii referendumului, dupa ce nu a obtinut sprijinul opozitiei, confirma si AP.
16:45 Surse din parlamentul grec arata ca Papaderou a
ajuns la concluzia ca nu poate organiza referendumul, pentru ca acesta ar pune in pericol viitorul Greciei. Votul de incredere pe care guvernul Greciei urmeaza sa il ceara parlamentului, vineri seara, se va sustine.
Pe de alta parte, o parte dintre membrii partidului lui Papandreou au inceput negocierile cu partidul de opozitie Noua Democratie pentru formarea unui guvern de uniune nationala.
16:20 Corespondentul BBC Mark Lowen informeaza ca ministrii cabinetului grec l-au urgentat pe Papanderou sa demisioneze. Prim-ministrul grec refuza insa sa isi inainteze demisia. Purtatorul de cuvant al premierului grec le-a declarat jurnalistilor ca Grecia are prim-ministru.
16:00 Reprezentantii oficiului de presa a presedintelui Greciei declara ca nu exista nicio intalnire planificata intre prim-minstrul grec Papandreou si presedinte.
Potrivit televiziunii de stat din Grecia, care citeaza o sursa guvernamentala, Papandreou nu si-ar fi dat demisia si nici nu intentioneaza sa o faca.
Premierul Greciei, George Papandreou, ar urma sa isi prezinte demisia in scurt timp, anunta surse de la Atena, citate de BBC News online.
Papandreou se va intalni cu presedintele Karolos Papoulias imediat dupa incheierea sedintei de urgenta a Guvernului.
Potrivit surselor citate, Papandreou va propune formarea unui guvern de coalitie condus de fostul guvernator al Bancii Centrale Lucas Papademos.
Papandreou se confrunta cu o criza politica in Grecia si o opozitie puternica a cetatenilor fata de masurile de austeritate si abandonarea suveranitatii nationale, legate de ajutorul financiar european.
El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem ca organizarea unui referendum in Grecia ar putea pune in pericol intreaga zona euro.
La finalul intrevederii, George Papandreou a confirmat ca miza referendumului este apartenenta tarii sale la zona euro. El nu a precizat insa cum va fi formulata intrebarea la referendum.
Presa de la Atena noteaza ca miscarea premierului il transforma intr-un om politic popular, desi cota sa scazuse dramatic in ultima vreme. Papandreou apare ca politicianul care s-a impotrivit austeritatii decisa de FMI si UE, cu pretul scaunului sau.
In acelasi timp, principalele actiuni europene au trecut pe crestere dupa ce au deschis in scadere, ca urmare a sperantelor investitorilor la o eventuala prabusire a guvernului Greciei.
Intre timp, la Cannes, in Franta, are loc summitul G20, la care se discuta problema Greciei.
Stirea este in curs de actualizare
Sursa: The Guardian / Mediafax, BBC NEWS
Etichete: grecia, demisie, George Papandreou,
Dată publicare:
03-11-2011 14:48