Lumea, la pragul de 7 miliarde. Provocarile omenirii, suprapopularea Planetei si inegalitatea
Populatia Terrei a depasit, luni, pragul istoric de 7 miliarde de locuitori, potrivit estimarilor ONU, care a profitat de aceasta ocazie pentru a sublinia inegalitatile tot mai mari de pe Planeta.
Pragul de 6 miliarde de locuitori a fost atins in 1999. ONU l-a ales atunci pe Adnan Nevic, un bebelus nascut la Sarajevo, ca fiind locuitorul cu numarul 6.000.000.000 de pe planeta noastra.
De aceasta data, ONU a evitat sa desemneze un "castigator" in avans, iar mai multe tari vor anunta ca fericitul ales s-a nascut pe teritoriile lor. Pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care va marca acest eveniment printr-o conferinta de presa, momentul in care omenirea ajunge la 7 miliarde de locuitori nu trebuie tratat cu lejeritate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu este doar o chestiune care tine de cifre. Este vorba de istoria umanitatii", a declarat el, saptamana trecuta, in timp ce vizita o scoala newyorkeza.
Fa-ti TESTUL BBC. Al catelea ai fost pe Pamant si cat mai ai de trait, plus tara care moare prima
"Sapte miliarde de persoane au nevoie de hrana. De energie. De oferte interesante in domeniul locurilor de munca si al educatiei. De drepturi si de libertate. Libertatea de expresie. Libertatea de a putea sa-ti cresti copiii in pace si siguranta. Tot ceea ce fiecare isi doreste pentru sine, inmultit de 7 miliarde de ori", a adaugat Ban Ki-moon.
Organizatia United Nations Population Fund (UNFPA), care a publicat vineri cel mai recent raport al ei, considera ca populatia Terrei va continua sa creasca pentru a ajunge la 9,3 miliarde de locuitori in anul 2050 si la peste 10 miliarde de locuitori pana la sfarsitul acestui secol.
Omenirea arunca 1,3 miliarde de tone de mancare la gunoi
Potrivit ONU, pana in anul 2025, India va deveni tara cu cea mai mare populatie din lume, devansand China, urmand sa atinga in acel an pragul de 1,5 miliarde de locuitori. In acel raport, expertii avertizeaza asupra provocarilor cu care se confrunta omenirea.
Pentru tarile cele mai sarace, guvernele se vor confrunta cu dificultatea de a oferi locuri de munca "armatei" de tineri care vor deveni activi pe piata fortei de munca, fara a mai lua in calcul incalzirea globala, seceta si dezvoltarea necontrolata a megalopolisurilor.
Japonia, ca si alte state bogate, va trebui sa faca fata procesului de imbatranire a populatiei. In Europa de nord, numarul persoanelor in varsta de 60 de ani nu a incetat sa creasca in ultimii 20 de ani, iar populatia din aceste tari are o speranta de viata de 80 de ani, comparativ cu speranta de viata de 54 de ani din tarile Africii subsahariene.
Numarul persoanelor in varsta de peste 60 de ani, care era de 384 de milioane in 1980, a ajuns astazi la 893 de milioane si va fi de 2,4 miliarde in anul 2050, potrivit UNFPA.
Masurile de austeritate imping economia mondiala spre dezastru
"Aici este vorba de un succes mondial, dar imbatranirea populatiei aduce cu sine noi provocari pentru societate, care au legatura cu cresterea economica, cu ingrijirile medicale si cu asigurarea securitatii persoanelor in varsta", sublinieaza ONU. In regiunile cel mai dezvoltate, un locuitor din patru are in prezent o varsta de peste 60 de ani.
Pana in 2050, aceasta proportie va creste la unu din trei (33,3%). UNFPA a semnalat faptul ca numarul persoanelor care traiesc cu mai putin de 1,25 de dolari pe zi a scazut, trecand de la 1,8 miliarde in 1990 la 1,4 miliarde in 2005. Si procentul persoanelor care sufera din cauza foametei a scazut dupa 1990, insa, in cifre absolute, numarul lor a crescut de la 815 milioane in 1990 la 925 milioane in 2011.
Inegalitatile sociale continua sa creasca. In 1960, oamenii bogati care reprezinta 20% din totalul populatiei modiale detineau 70% din totalul veniturilor. In 2005, ei aveau 77% din avutiile mondiale.
The Economist a calculat anul in care se va naste ultima romanca.
In opinia secretarului general al ONU, bebelusul cu numarul 7.000.000.000, indiferent de tara lui natala, "se va naste intr-o lume a contradictiilor: o abundenta de hrana, dar in continuare, in zilele noastre, un miliard de oameni merg seara la culcare cu foamea in stomac", a declarat Ban Ki-moon intr-un interviu acordat revistei Time.
In schimb, Biroul american pentru recensamantul populatiei, estimeaza ca pragul istoric de 7 miliarde de locuitori va fi atins abia pe 12 martie 2012.