VIDEO. Moartea lui Kim Jong-il, anuntata cu lacrimi in ochi la TV. "Era epuizat fizic si mental"

×
Codul embed a fost copiat

Doliu in Coreea de Nord. Guvernul a fost plasat in stare de alerta dupa ce Kim Jong-il, dictatorul care a condus tara cu o mana de fier, a incetat din viata.

Se pare ca moartea a survenit sambata noapte, pe cand Kim Jong-il se afla in trenul sau personal, in timpul uneia "dintre desele sale deplasari in tara", scrie agentia nord-coreeana.

Cu toate acestea, moartea conducatorului suprem a fost anuntata abia luni dimineata, la ora 5:00, ora Romaniei, printr-un mesaj emotionant, citit la televiziunea nord-coreeana. Prezentatoarea, imbracat complet in negru, a declarat ca liderul nord-coreean a murit din cauza unei "epuizari fizice si mentale".

Fiul sau Kim Jong-un, nascut in 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, potrivit agentiei oficiale, care le cere nord-coreenilor sa-l recunoasca de acum ca lider al lor. "Toti membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii si publicul trebuie sa respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un si sa protejeze si sa consolideze frontul unit al partidului, armatei si publicului", a subliniat KCNA.

Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autoritatile statului comunist au decretat doliu in perioada 17-29 decembrie. Liderul comunist de la Phenian avea 69 de ani si isi pregatise de ceva timp succesiunea. Inca de anul trecut erau semne ca se pregateste o schimbare de generatii la cel mai inalt nivel al singurei dinastii comuniste din lume.

Citește și
Barack Obama
Programul nuclear al Coreei de Nord ingrijoreaza Washingtonul

Coreea de Nord l-a descris oficial pe Kim Jong-un, cel mai tanar dintre fiii lui Kim Jong-il, drept "mare succesor" al tatalui sau. "In avangarda revolutiei coreene se afla in prezent Kim Jong-un, mare succesor al cauzei revolutionare a Juche si lider remarcabil al partidului nostru, al armatei noastre si al poporului nostru", a afirmat agentia oficiala de presa nord-coreeana.

Termenul Juche desemneaza ideologia dezvoltata de fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung, tatal lui Kim Jong-il si bunicul lui Kim Jong-un, un amestec intre comunism si autodeterminare.

Cu un program nuclear si complet izolata de restul lumii, soarta Coreei e acum motiv de ingrijorare pentru lumea occidentala.

Zvonurile privind starea lui precara de sanatate circulau insa de multi ani, iar aparitiile publice ale liderului nord-coreean erau tot mai rare de cativa ani incoace. Primele zvonuri despre sanatatea tot mai subreda a lui Kim Jong-il au aparut in august 2008, intr-o publicatie japoneza.

Kim Jong-il s-a retras complet din viata publica in luna august a acestui an. Presa straina scria ca ar avea diabet si probleme cu inima si sanatatea nu i-a mai permis sa participe la cateva manifestatii de amploare din ultima perioada. Coreea de Nord n-a recunoscut insa niciodata ca liderul suprem ar suferi de ceva.

Un dictator retras, care nu a sustinut niciodata un discurs in public, despre care se stie extrem de putin. E dificil sa deosebesti fictiunea de adevar cand vine vorba de biografiile sale. Poporul i-a auzit vocea o singura data, in timpul unei parade militare, cand a rostit: "Glorie Armatei Poporului Coreean".

Oficial, Kim Jong-il s-a nascut in februarie 1942, cu numele Iuri Isenovich Kim, intr-un sat de langa muntele Paektu, intr-o tabara militara, tatal sau fiind la comanda unui batalion sovietic.

Nu doar nasterea, ci si primii sai ani de viata sunt invaluiti in mister si informatiile difera de la o sursa la alta. Biograful sau oficial noteaza insa ca la nasterea lui Kim, pe cer a aparut... un curcubeu dublu.

Kim s-a implicat de adolescent in viata politica, participand la adunari de studiu ale scrierilor marxiste. In 1980 preluase deja controlul asupra Partidului Muncitoresc, iar observatorii internationali estimau ca el va prelua conducerea din mainile tatalui sau. In 1982, Kim Jong-il si-a asumat apelativul de "conducator iubit" si tot acum a pus bazele pentru ceea ce avea sa devina un adevarat cult al personalitatii. Cea de-a 50 aniversare a lui Kim Jong-il a fost prilej de celebrari fastuoase, reluate apoi an de an.

Descris de presa drept un "lider neinfricat" si un "succesor al cauzei revolutionare", Kim Jong-il a fost numit conducatorul suprem al fortelor armate nord-coreene in decembrie 1991, in ciuda lipsei sale de experienta in armata. In plus, un an mai tarziu, Kim il Sung declara in public ca fiul sau se ocupa in exclusivitate de afacerile internationale ale tarii.

Pe 8 iulie 1994, la moartea lui Kim il Sung, Jong il a preluat titlul de Secretar General al Partidului Muncitoresc din Coreea. A avut nevoie insa de trei ani pentru a-si consolida puterea. Analistii considera ca abia din 1998, cand functia lui de Presedinte al Comisiei de Aparare a fost declarata "cel mai inalt post in stat", Kim Jong-il poate fi numit sef de stat.

Chiar si-asa, la conducerea tarii e de fapt un triumvirat, format impreuna cu premierul Choe Yong Rim si presedintele parlamentului, Kim Yong Nam. Oficial, pentru ca in realitate, Kim Jong il exercita un control absolut asupra guvernului si a tarii intregi. Fara sa candideze niciodata, ales unanim la fiecare 5 ani in functia suprema, Kim Jong-il a tinut fraiele in Coreea de Nord, izoland-o complet de restul lumii.

In anii '80 Coreea de Nord a inceput sa se confrunte cu o stagnare economica severa, iar Kim Jong-il a taiat complet orice contact comercial, pana si cu partenerii sau traditionali - Uniunea Sovietica si China. In multe regiuni era o foamete cumplita, iar tara s-a bazat intr-un final pe ajutor strain pentru ca poporul sa nu moara de foame.

Funeraliile vor avea loc pe 28 decembrie la Phenian. De pe 17 pe 29 decembrie, in Coreea de Nord va fi doliu national.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Luminile de Craciun pot declansa un razboi. Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud
Luminile de Craciun pot declansa un razboi. Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud

Regimul stalinist nord-coreean a avertizat Coreea de Sud ca vor exista "consecinte neprevazute" daca va fi aprinsa instalatia de lumini pe un turn in forma de brad de Craciun instalat la frontiera dintre cele doua state.

Programul nuclear al Coreei de Nord ingrijoreaza Washingtonul
Programul nuclear al Coreei de Nord ingrijoreaza Washingtonul

Presedintele american Barack Obama a dat asigurari joi ca Statele Unite vor adopta masuri "ferme" impotriva oricarei incercari de proliferare nucleara din partea Coreei de Nord.

SUA si Coreea de Sud anunta ca nu vor mai tolera noi atacuri sau provocari ale Coreei de Nord
SUA si Coreea de Sud anunta ca nu vor mai tolera noi atacuri sau provocari ale Coreei de Nord

Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, si omologul sau sud-coreean, Kim Kwan-Jin, s-au angajat astazi "sa nu tolereze" nici un fel de atac al regimului de la Phenian asupra Coreei de Sud.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.