"Egiptul e liber! Egiptul e liber!" Mubarak a demisionat

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, si-a dat demisia din functie dupa ce sute de mii de egipteni au protestat incontinuu timp de 18 zile in centrul capitalei Cairo. Piata Tahrir este cuprinsa de uralele multimii.

Hosni Mubarak. Decaderea celui care a condus Egiptul timp de trei decenii

Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renuntat la putere, a anuntat vicepresedintele Omar Suleiman, in cadrul unei interventii la televiziunea de stat.

Tinand cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Hosni Mubarak a decis sa abandoneze postul de presedinte al Republicii si a insarcinat Consiliul suprem al fortelor armate sa administreze afacerile tarii. Dumnezeu sa ne ajute pe toti!, a declarat Suleiman.

Citește și
Egipt
Ministru egiptean: Armata este pregatita sa intervina in forta
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București
Anuntul vine dupa ce joi seara, liderul egiptean spunea ca nu demisioneaza pana la alegerile din septembrie.

In urma cu o zi Mubarak spunea ca i-a delegat o buna parte din prerogativele sale vice-presedintelui Omar Suleiman. Astazi, in timp ce confuzia persista in privinta acestui transfer de putere, conducerea armatei a dat asigurari ca va ridica starea de urgenta ce dureaza de 30 de ani, atunci cand situatia o va permite.

 

Momentul in care multimea din Piata Tahrir a aflat de demisia presedintelui Hosni Mubarak 

 

Cronologia evenimentelor de vineri, 11 februarie:

22:05 "Egiptenii au vorbit, vocile lor au fost auzile, Egiptul nu va mai fi niciodata la fel", si-a inceput Barack Obama discursul.

Armata va trebui sa protejeze cetatenii egipteni si sa asigure alegeri libere si democratice.

"Ziua de astazi apartine Egiptului!", a spus presedintele american.

Obama: "Prin demisia sa, presedintele Mubarak a raspuns foamei de schimbare a poporului egiptean. Dar acesta nu este sfarsitul perioadei de tranzitie pentru Egipt. Este numai inceputul. Sunt sigur ca vor urma zile dificile si ca multe intrebari raman fara raspuns. Dar sunt convins ca egiptenii pot gasi raspunsurile la aceste intrebari intr-o maniera pasnica, contructiva si in spitritul unitatii care a definit ultimele saptamani".

Presedintele Obama a declarat ca este clar ca egiptenii nu vor nimic altceva decat o democratie veritabila si a facut apel la armata sa ridice starea de urgenta si sa inceapa sa pregateasca alegeri libere si corecte.

Obama: "SUA va continua sa fie prietena si partenera Egiptului. Suntem sa pregatiti sa oferim orice asistenta necesara si ceruta in scopul unei tranzitii credibile spre democratie".

Obama: "Egiptenii ne-au inspirat. Au facut-o demontand ideea ca justitia se obtine cel mai bine prin violenta. In cazul Egiptului, nu terorismului, nu crimele lipsite de judecata, ci non-violenta, forta morala au intors din nou cursul istoriei spre dreptate".

21:45 Fratii Musulmani, principala forta de opozitie din Egipt, au salutat vineri "armata care si-a respectat promisiunile" si "lupta" poporului egiptean, dupa anuntul plecarii presedintelui contestat Hosni Mubarak, transmite AFP.

"Salutam marele popor al Egiptului si lupta sa (...), salutam armata care si-a respectat promisiunile", a declarat Issam el-Aryane, oficial de rang inalt si purtator de cuvant al organizatiei. "Celebram acest moment alaturi de poporul egiptean si continuam drumul", a adaugat el, refuzand sa evoce strategia sa pentru viitor.

21:30 Elvetia i-a blocat conturile presedintelui egiptean Hosni Mubarack.

21:10 Presedintele francez Nicolas Sarkozy indeamna Egiptul sa "urmeze pasii care sa duca la infiintarea de institutii democratice prin intermediul alegerilor libere si transparente". Acesta a descris decizia lui Mubarak de a demisiona ca "un gest curajos si necesar" intr-un "moment istoric".

20:50 Presedintele Barack Obama va iesi cu declaratii de presa despre situatia din Egipt la 21:45, ora Romaniei.

20:45 Israelul spera ca perioada de tranzitie care incepe in Egipt dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak va fi "fara cutremure", afirma un oficial guvernamental israelian, citat de AFP.

20:40 O declaratie de presa eliberata de consiliul militar egiptean afirma ca armata nu va aboli autoritatea civila, dar va controla tara in timpul perioadei de tranzitie intre guvernele civile.

In declaratia de presa consiliul militar si-a exprimat aprecierea pentru servicul prestat Egiptului de fostul presedinte Hosni Mubarak si a salutat "martirii" revolutiei Egiptene.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki Moon, a declarat ca respecta "decizia dificila" a presedintelui egiptean de a demisiona si a reiterat apelul la o "tranzitie sistematica si pasnica".

20:30 BBC: Surse din cadrul armatei spun ca aceasta se pregateste sa indeplineasca aspiratiile legitime ale poporului egiptean.

20:20 Noul sef de stat major egiptean, maresalul fortelor terestre, Tantawi, este considerat conducatorul Egiptului in acest moment. Oficialii americani il considera "determinat sa evite alt razboi" cu Israelul, potrivit unor documente facute publice de site-ul Wikileaks. Intr-un alt document al SUA, din 2008, se scrie ca ofiterii egipteni se refereau la Tantawi ca "pudelul lui Mubarak". Tipul de conducere implementat de acesta a fost, de asemenea, criticat. Tot un document al SUA il descrie pe Mubarak ca "imbatranit si rezistent la schimbare".

20:15 Presedintele Barack Obama nu a vorbit cu presedintele Hosni Mubarak sau cu vicepresedintele Egiptului, Omar Suleiman, inainte de anuntul demisiei, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

20:05 Cancelarul german Angela Merkel a facut apel la statul egiptean sa respecte tratatul de pace incheiat cu Israelul in 1979. Canceralul a declarat ca schimbarile ar trebui sa fie "ireversibile si pasnice".

20:00 Senatorul republican american John McCain: "Aplaud decizia presedintelui Mubarak de a demisiona. Evident, a fost o decizie greu de luat de catre presedintele Mubarak, dar este decizia corecta pentru Egipt".

19:50 Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron: "Astazi a fost o zi remarcabila, in mod particular pentru multimea din Piata Tahrir, care a vorbit atat de curajos si de pasnic despre schimbarea din tara lor. Egiptul are acum o mare oportunitate de a crea un guvern care sa ii uneasca pe oameni. Suntem pregatiti sa-i ajutam. Credem ca ar trebui format un guvern care sa construiasca fundatia unei societati democrate deschisa si libera. (...) Ceea ce s-a intamplat astazi ar trebui sa fie numai un prim pas. Cei care au preluat acum conducerea Egiptului au datoria de a indeplini dorintele poporului egiptean. In mod particular, ar trebui sa faca pasii spre o conducere democratica".

19:05 Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Catherine Ashton, a salutat demisia presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, care "a ascultat vocea poporului egiptean" si a deschis astfel calea unor "reforme mai rapide si mai profunde".

18:52 Pe Wall Street toti indicatorii sunt in crestere. Indicele Dow Jones (al celor mai importante 30 de companii din Statele Unite) a crescut cu 14 puncte si continua sa urce - Bloomberg

18:50 Indicele bursier egiptean a crescut cu 18 puncte. Bursa de la Cairo ar putea fi redeschisa duminica - Reuters.

18:48 Pretul petrolului a inceput sa scada. Analistii spun ca anuntul conforma caruia puterea va fi preluata de armata este un factor stabilizator.

18:45 Al Arabiya relateaza ca o hotarare a armatei egiptene va dizolva Parlamentul

18:40 Prima reactie din partea vecinilor Egiptului: Qatarul spune ca transferul puterii catre armata este un lucru pozitiv, potrivit Al Jazeera.

18:37 BBC titreaza: SE SCRIE ISTORIE

18:32 Presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat ca va face o declaratie de presa la ora 20:30 (ora Romaniei), despre situatia din Egipt. Discursul liderului de la Casa Alba va putea fi urmarit LIVE pe www.stirileprotv.ro!

18:30 Catherine Ashton, sefa dip-lomatiei Uniunii Europene, spune ca UE este gata sa ajute Egiptul, potrivit Reuters.

18:28 Protestele din Cairo s-au transformat in sarbatoare. 

18:20 Potrivit constitutiei egiptene, daca presedintele demisioneaza, puterea este preluata de seful Adunarii Poporului. Un nou presedinte trebuie sa fie ales in maximum 60 de zile de la data "vacantarii postului". Nu se stie insa daca in situatia de acum, in care Inaltul Consiliu Militar a preluat puterea, aceste reguli se vor aplica.

18:10 Cei peste un milion de egipteni adunati in Piata Tahrir flutura steaguri, striga si se imbratiseaza. Reuters scrie ca oamenii scandeaza: "Poporul a daramat regimul"

18:05 Puterea va fi preluata de Armata

VINERI, 11.02.'11, ora 18:00 Hosni Mubarak a demisionat

Iata cele 30 de secunde care au pus capat unei dictaturi de 30 de ani: declaratia vicepresedintelui Omar Suleiman, in care anunta ca Hosni Mubarak a demisionat

17:40 Un schimb de focuri de arma s-a produs vineri la Al-Arish, in Sinaiul egiptean, intre manifestanti si politisti, provocand ranirea mai multor persoane, potrivit unor martori, scrie AFP.

17:30 Televiziunea de stat a anuntat ca "in scurt timp" presedintia va face un anunt important.

17:20 APTN anunta ca monitorizeaza toate canalele locale de televiziune in asteptarea unei declaratii de presa din partea presedintiei Egiptului.

16:45 Mii de manifestanti se indreapta spre palatul prezidential din Cairo si spre sediul televiziunii de stat, in conditiile in care peste un milion de persoane manifesteaza in Egipt contra presedintelui.

16:30 Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a parasit Cairo pentru a merge la Sharm el-Sheikh, in Sinai, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Partidului National Democrat aflat la putere, citat de AFP.

15.30 Sky News anunta, de asemenea, ca Hosni Mubarak ar fi plecat din Cairo, probabil statiunea Sharm el-Sheikh, pe litoralul Marii Rosii. "Este normal. Doar am intrat in weekend!" - noteaza, cu umor, unul dintre corespondentii Sky News.

15.20 AFP, citata de BBC, anunta ca, potrivit unor "surse apropiate guvernului", Hosni Mubarak ar fi fugit din Cairo, insotit de familie.

15.00 Oficiali occidentali au declarat pentru BBC ca presedintele Mubarak ar fi plecat din Cairo. Conform televiziunii israeliene Channel 10, Mubarak s-ar afla in Sharm el-Sheikh, pe litoralul Marii Rosii, unde detine o vila.

14.45 Al Arabiya, citat de Reuters, revine cu detalii, sustinand ca Mubarak nu a plecat din Egipt, ci din Cairo.

14.30 Postul Al Arabiya, citat de Reuters, a anuntat ca presedintele Honsi Mubarak a fugit din Egipt.

11.00 CNN: Manifestantii egipteni pregatesc cele mai ample proteste de la declansarea miscarii de contestare.

10.30 Zeci de mii de manifestanti s-au adunat in piata Tahrir din Cairo.

10:00 Consiliul suprem al fortelor armate egiptene va adresa un "important comunicat poporului", a anuntat vineri agentia oficiala Mena, citata de AFP. "Consiliul suprem al fortelor armate, prezidat de ministrul Apararii Hussein Tantawi (...) a organizat o importanta reuniune in aceasta dimineata", a afirmat Mena.

07:39 Ambasadorul Egiptului in SUA, Sameh Shoukry, a declarat pentru CNN ca transferul de putere pe care Mubarak l-a mentionat in discursul sau inseamna ca vicepresedintele Omar Suleiman este presedintele de facto al Egiptului.

04:43 Mai multi voluntari au inceput sa construiasca corturi albe in Piata Tahrir, unde protestatarii pot gasi paturi de lana, apa, si unde chiar pot face un dus. Toate fortele se pregatesc pentru ziua de vineri, cand sunt asteptati aproape un milion de protestatari din intreg Egiptul.

04:29 Chiar daca este plina noapte, pe strazile din Cairo, oamenii lupta pentru libertate. In Piata Tahrir, foarte putini oameni au plecat la casele lor, restul protestatarilor si-au pus paturile pe asfalt si dorm sub cerul liber in asteptarea zorilor, in asteptarea libertatii si democratiei.

03:06 Obama: "Este necesar ca guvernul sa nu raspunda cu violenta fata de protestele oamenilor. Vocea egiptenilor trebuie sa fi auzita."

03:00 Barack Obama a declarat: "Egiptenilor li s-a spus ca va avea loc un schimb de putere, insa nu este clar daca aceasta tranzitie va avea loc imediat, daca va avea sens si daca va suficienta. Prea multi egipteni raman neconvinsi de tranzitia spre democratie pe care vrea sa o faca guvernul, si este responsabilitatea guvernului egiptean sa  vorbeasca natiunii si intreagii lumi. Guvernul egiptean trebuie sa puna in aplicare un plan credibil, concert, si fara echivoc care sa ii duca spre democratie, iar lucrul acesta inca nu s-a intamplat."

 

02:30 Katty Kay, corespondentul BBC a declarat ca inca se asteapta la o declaratie din partea Casei Albe: "Cred ca strategia adopotata de Casa Alba este tacerea. Probabil in momente ca acesta sa fie cea mai buna decizie."

02:00  Activistul politic Gigi Ibrahim, aflat in Piata Tahrir a declarat pentru BBC: "Oamenii din piata protesteaza impotriva lui Mubarak si a lui Suleiman. Protestau pentru ca el sa plece si sa isi dea demisia chiar inainte de discursul din aceasta seara. Mubarak nu a spus nimic care este nou sau care are vreo semnificatie pentru popor. Oamenii nu vor sa vada la putere un om care a fost numit de Mubarak. Suleiman este la fel de murdar ca si Mubarak in ochii poporului."

01:47 Un protestatar din Cairo, care a declarat ca a venit tocmai din SUA  pentru a fi alaturi de protestatari; "Mubarak continua sa joace aceleasi jocuri murdare, se joaca de-a constitutia. Nu ne ofera nimic nou. Nu asculta la vocea poporului".

01:19 Ministrul apararii din Israel, Ehud Barak a avut o opinie mai indulgenta asupra discursului tinut de Mubarak: "Cred ca in ciuda turbulentelor din jurul nostru trebuie sa gasim oportunitatile printre aceste dificultati, in loc sa facem ca incertitudinea sa paralizeze intreaga tara."

01:17 Ce puteri mai are Mubarak: puterea de a dizolva Parlamentul, puterea de a dizolva Guvernul si puterea de a schimba Constitutia.

01:08 Ismail Zakaria, o profesoara de 45 de ani care protesteaza la Cairo a declarat pentru Reuters: Discursul pe care l-a avut presedintele este fara precedent, in ceea ce priveste prostia si incapatanarea de care da dovada. Maine (vineri) ma voi indrepta spre palat si voi protesta. Pana cand Mubarak nu va pleca, nu mai exista cale de intoarcere."

01:01 Marawa Sharafeldn a declarat pentru BBC: "Acest regim nu va fi in stare sa indeplineasca promisiunile facute. Acest regim si-a pierdut credibilitatea. Cum vor mai putea oamenii sa aiba incredere in acest regim?"

00:39 Ambasadorul Egiptului in SUA a declarat pentru CNN ca Hosni Mubarak nu mai este decat presedintele de jure al tarii. Mubarak nu mai are nicio putere, in afara de aceea de a dizolva parlamentul.

00:05 Twitter: Multimea din Piata Tahrir se indreapta spre cladirea televiziunii nationale.

00:00 Secretarul Afacerilor Externe din Marea Britanie, William Hague a declarat ca este inca incert ce putere si autoritate a transferat Mubarak. Hague a declarat ca este de preferat ca transferul de putere sa se faca pe cale pasnica: "Chiar si egiptenii trebuie sa inteleaga ca este mai bine ca acest lucru sa se faca pe cale pasnica."

Hosni Mubarak a cedat puterea, dar nu pe toata

"Am hotarat sa transfer prerogativele de presedinte al Republicii, catre vicepresedinte, in conformitate cu prevederile Constitutiei. Am decis amendarea Constitutiei pentru a pastra echilibru necesar intre protejarea tarii de pericolele terorismului si garantarea respectarii drepturilor civile si libertatii cetatenilor" - a spus, joi seara, Hosni Mubarak.

Deocamdata nu e clar ce inseamna asta. Insa vicepresedintele Omar Suleiman - fost sef al serviciilor secrete, care are legaturi stranse cu capii armatei dar si cu Washingtonul - pare conducatorul de facto al Egiptului.

El s-a si adrest poporului, la cateva minute dupa Mubarak, declarand ca "schimbarea a inceput".

"Tineri ai Egiptului, eroi ai Egiptului, mergeti la casele si afacerile voastre. Tara are nevoie de voi, ca sa munciti si sa creati. Nu plecati urechea la mesajele tendentioase ale posturilor de radio si ale televiziunilor prin satelit, care n-au alt scop decat sa semene anarhie, sa slabeasca Egiptul si sa-i manjeasca imaginea." - a spus vicepresedintele Egiptului, Omar Suleiman.

Apelul la calm incearca sa arunce vina pentru haosul din Egipt in spatele presei straine, mai ales a canalelor de limba araba Al Jazeera si Al Arabyia. Aproape identic vorbea si Mubarak despre presiunile marilor puteri.

"N-am cedat niciodata si nu voi ceda nici de acum incolo, in fata unui dictat strain, indiferent de unde vine si ce justificare ar avea o astfel de actiune." - a declarat presedintele Egiptului.

Dupa aceste interventii televizate de la Cairo, presedintele american Barack Obama si-a convocat consiliul national de securitate, declarand ca "acest transfer de putere nu este suficient".

Cronologia evenimentelor de joi, 10 februarie:

23:54 Omar Suleian: Ceea ce presedintele a anuntat astazi evidentiaza inca o data ca simtamantul sau national este in concordanta cu cel al protestatarilor, cu cel al egiptenilor. Presedintele a pus interesul poporului mai presus de orice.

23:36 Vicepresedintele Omar Suleiman: "Am fost imputernicit sa conserv realizarile lui Mubarak".

"Voi face tot ce imi sta in putinta sa implementez o tranzitie pasnica a puterii".

23:26 Unii dintre protestatari au inceput sa plece din Piata Tahrir spre palatul prezidential, scrie CNN.

23:22 "Afara!", a izbucnit multimea atunci cand a devenit clar faptul ca Mubarak nu va demisiona.

23:20 "Acest tip (n.r. Mubarack) provoaca si mai multa furie in randul populatiei", a declarat un protestatar din Piata Tahrir pentru CNN. "Acest tip nu vrea sa plece in pace".

22:51 Hosni Mubarak a refuzat sa demisioneze si a declarat ca va ramane la conducerea tarii pana in septembrie, cand vor avea loc alegeri.

Mubarak a declarat ca va transfera o parte din putere vicepresedintelui Omar Suleiman.

Mubarak a adaugat ca victimele violentelor inregistrate in timpul protestelor de strada din Egipt "nu au murit in van", afirmand ca simte durerea celor care si-au pierdut membri ai familiei in cursul confruntarilor.

Hosni Mubarak: Predarea conducerii se va face treptat, de acum pana in septembrie.

Mubarak: Voi ramane la putere si mi-ar placea sa continui cu sprijinul tututor egiptenilor care doresc stabilitatea si siguranta Egiptului.

Mubarack a promis ca cei care au ranit si omorat protestatari vor fi pedepsiti.

Mubarak: "Ma adresez astazi tinerilor din Egipt, cei din piata Eliberarii. Sunt mandru de voi, sunteti un simbol al Egiptului, sunteti nise tineri care viseaza la un viitor mai bun. Va promit ca sangele martirilor nu a curs in zadar. Ii voi pedepsi pe cei care au comis crime impotriva voastra. Promit famiilor victimelor ca sufletul meu a fost la fel de distrus ca si al vostru".

Mubarak: "Am mai declarat si cu alte ocazii ca nu voi mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale si ca ma voi multumi cu ceea ce am facut in acesti ani. Va promit ca voi asigura transferul de putere catre cel care va fi ales de voi la alegeri. Aceasta este promosiunea pe care mi-am facut-o mie, in fata divinitatii. Vreau sa iesim din acesta criza".

Murarak: "Nu ma voi autonominaliza pentru urmatoarele alegeri prezidentiale si sunt multumit cu ceea ce am facut pentru tara timp de zeci de ani, pe timp de pace sau razboi".

Mubarak: "Nu ma voi supune presiunilor internationale. Iubesc Egiptul, am lucrat din greu la renasterea acestuia si nu am incercat niciodata sa imi sporesc autoritatea si cred ca mojoritatea oamenilor de aici stiu cine este Hosni Mubarak si ma doare ceea ce au spus unii despre mine unii dintre egipteni. Sunt constient de pericolele care ne ameninta si cred ca Egiptul trece printr-o faza semnificativa in istorie. Asta ar trebui sa ne determine sa punem interesele natiunii pe primul loc".

22:44 Opozitia egipteana, care nu are o conducere unificata, este divizata in legatura cu viitorul tarii. "Civil, civil, nu militar", scandeaza unii dintre demonstranti, indicand ca nu vor ca Mubarak sa predea puterea armatei; alti demonstranti striga insa "Poporul si armata sunt una", apreciind ca un guvern militar ar putea asigura o tranzitie ordonata, scrie Mediafax.

22:30 Televiziunea egipteana difuzeaza momentan un video promotional pentru Egipt - imagini cu oameni care muncesc, situri istorice si activitati sportive. Presedintele nu a iesit inca in fata natiunii. Inainte de aceste spoturi promotionale, televiziunea de stat transmitea prognoza meteo.

22:23 Reteaua de telefonie mobila si reteaua de internet nu au fost blocate, asa cum s-a intamplat in saptamanile trecute.

22:21 Se vehiculeaza si ca presedintele Mubarack nu isi va da demisia, dar ar putea sa predea o parte din putere vicepresedintelui Omar Suleiman si armatei.

22:05 Televiziunea de stat egipteana vehiculeaza ca presedintele egiptean s-ar putea sa nu paraseasca puterea. Si CNN scrie, citand surse, ca Mubarak ar putea sa nu demisioneze.

21:56 Surse apropiate armatei egiptene au declarat pentru BBC ca militarii vor sa il opreasca pe Hosni Mubarak sa predea puterea vicepresedintelui Omar Suleiman.

21:40 Inca nu se stie daca discursul presedintelui egiptean Hosni Mubarack va fi in direct sau inregistrat.

21:15 Corespondentul BBC Paul Adams descrie atmosfera din Piata Tahrir: "Este ca un concert rock inainte ca formatia sa iasa pe scena".

21:00 Egiptenii scriu pe site-ul de socializare Twitter ca "au invins".

20:53 CNN: Presedintele american Barack Obama a declarat ca SUA sprijina "o tranzitie sistematica si autentica a Egiptului spre democratie". Acesta a adaugat ca in Egipt are loc "un moment al transformarii, pentru ca egiptenii cer o schimare"

20:45 CNN scrie ca televiziunea de stat egipteana a difuzat imagini in care protestatarii puteau fi vazuti dand mana cu militarii. Televiziunea afisa mesajul "Egiptul se schimba".

20:38 Televiziunea egipteana de stat: Ministerul de informatii egiptean a negat zvonurile potrivit carora presedintele Hosni Mubarak ar urma sa demisioneze.

20:34 Televiziunea egipteana de stat: Presedintele egiptean Hosni Mubarak a terminat intalnirea cu vicepresedintele Omar Suleiman si urmeaza se intalneasca cu prim-ministrul Ahmed Shafiq.

20:24 Lina Wardani de la cotidianul al-Ahram a spus pentru BBC World Service ca tot mai multi dintre demonstrantii care se afla in Piata Tahrir cred ca presedintele Mubarak isi va da cu siguranta demisia si ca armata este alaturi de ei, nu impotriva lor: "Familii intregi se aduna in Piata Tahrir ca sa sarbatoreasca. Este un adevarat carnaval".

 

20:20 Corespondentul BBC in Cairo, Paul Adams, spune ca atmosfera in Piata Tahrir este una de euforie.

20:00 NBC News: Politia se retrage din piata Tahrir, ca sa fie pregatita pentru orice scenariu cand si daca presedintele Mubarak se va retrage de la presedintie.

19:54 Potrivit Sky News, presedintele egiptean Hosni Mubarak ar urma sa tina un discurs la ora 18.30 GMT - 20.30 ora Romaniei. In urma cu aproximativ o jumatate de ora, cotidianul egiptean Al-Yawn Al-Sabi sustinea, potrivit BBC, ca surse din cadrul televiununii publice au declarat ca Hosni Mubarak se va adresa multimii la ora 22:00 (ora locala si Romaniei), discurs in cadrul caruia isi va anunta demisia.

19:31 Seful statului egiptean, Hosni Mubarak se intalneste cu vicepresedintele sau, Omar Suleiman, a anuntat televiziunea de stat joi seara, relateaza AFP.

Intalnirea intervine pe fondul zvonurilor privind o demisie iminenta a presedintelui si dupa ce televiziunea de stat a anuntat ca Mubarak se va adresa natiunii de la palatul prezidential din Cairo.

19:20 Cotidianul egiptean Al-Yawn Al-Sabi sustine ca surse din cadrul televiununii publice au declarat ca Hosni Mubarak se va adresa multimii la ora 22:00 (ora locala si Romaniei), discurs in cadrul caruia isi va anunta demisia, scrie BBC.

19:08 Manifestantii din piata Tahrir din Cairo sunt surescitati joi dupa zvonurile privind o demisie iminenta a presedintelui Hosni Mubarak, relateaza AFP.

Manifestanţii scandeaza "Armata si poporul sunt uniti" sau "Jos Mubarak".

18:51 Presedintele egiptean Hosni Mubarak se va adresa natiunii joi seara, de la palatul prezidential din Cairo, a anuntat televiziunea de stat.

Deocamdata nu este clar daca acest anunt va pune capat regimului presedintelui Mubarak, aflat la putere din 1981, si care se confrunta cu o miscare de contestare fara precedent in Egipt, de la 25 ianuarie.

18:00 Un membru de rang inalt al partidului de guvernamant din Egipt si-a exprimat "speranta" ca in aceasta seara presedintele Hosni Mubarak ii va transfera puterea vicepresedintelui Omar Suleiman, relateaza BBC.

Hossan Badrawi, secretarul general al Partidului National Democrat (PND), a declarat pentru BBC ca Mubarak se va adresa natiunii "cel mai probabil" in aceasta seara.

Si premierul egiptean, Ahmed Shafiq, a afirmat ca scenariul retragerii lui Mubarak a fost luat in discutie anterior. "Totul este in mainile lui Mubarak" - a declarat premierul egiptean, care insa sustine ca nicio decizie n-a fost luata.

Pe de alta parte, armata egipteana a anuntat, intr-un comunicat, ca a inceput sa ia "masurile" necesare "pentru a proteja natiunea" si "pentru a sprijini cererile legitime ale poporului".

Consiliul suprem al fortelor armate a declarat ca s-a reunit "pentru a examina masurile de luat pentru protejarea natiunii".

Manifestantiile au continuat si astazi in piata Tahrir din Cairo, in pofida amenintarii ca armata ar putea interveni in caz de "haos". Egiptenii cer in continuarea plecarea presedintelui egiptean Hosni Mubarak.

Joi dimineata, protestatarii scandau "Poporul vrea inlaturarea regimului", laitmotiv al contestarii fara precedent a lui Mubarak, aflat la putere de aproape 30 de ani.

Multi dintre manifestanti purtau fotografii ale "martirilor" decedati in timpul violentelor soldate cu 300 de morti, potrivit ONU si Human Rights Watch.

Noi corturi au fost instalate in piata situata in centrul Cairo si devenita simbolul miscarii populare declansate la 25 ianuarie si ocupata zi si noapte din 28 ianuarie de catre manifestanti.

Tancurile armatei sunt in continuare pe pozitii in apropierea Muzeului egiptean, situat in vecinatatea pietei.

Sute de manifestanti au incercuit miercuri Parlamentul si sediul Guvernului din Cairo, situate fata un fata. Protestatarii au petrecut noaptea pe cele doua trotuare ale strazii care duce la Parlament, in corturi din plastic. Joi, cele doua intrari de pe strada care duce la Parlament au fost blocate.

Protestatari ostili presedintelui egiptean au devastat astazi si sediul politiei din Port Said, dupa ce miercuri au atacat sediul guvernoratului. Aproximativ 3.000 de persoane venite din cartierul sarac Zizara au atacat cladirea si au incendiat vehicule de politie si masini personale ale politistilor.

Din 25 ianuarie si pana acum, cel putin 297 de persoane au murit in Egipt

Hosni Mubarak il egaleaza pe Carlos Slim la avere: 70 de miliarde de dolari

La Cairo, viata pare sa revina la normal. Pagube, pana acum: 4 miliarde €

Protestele din Egipt costa 310 milioane de dolari pe zi

Mubarak: Vreau sa demisionez, dar mi-e frica. Video

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Situatie jenanta pentru americani. Obama credea ca Mubarak demisioneaza
Situatie jenanta pentru americani. Obama credea ca Mubarak demisioneaza

"Nu am cedat niciodata presiunilor internationale, mi-am pastrat demnitatea", a spus, Mubarak, cel care conduce Egiptul, si cu sprijin american, si care a vorbit la televiziune la scurta vreme dupa un mesaj televizat al lui Barack Obama.

Ministru egiptean: Armata este pregatita sa intervina in forta
Ministru egiptean: Armata este pregatita sa intervina in forta

Ministrul de externe Ahmed Abul Gheit a anuntat ca armata ar putea interveni in caz de haos in Egipt, unde regimul presedintelui Hosni Mubarak este, in continuare, contestat de o miscare populara fara precedent.

Din 25 ianuarie si pana acum, cel putin 297 de persoane au murit in Egipt
Din 25 ianuarie si pana acum, cel putin 297 de persoane au murit in Egipt

Organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch a anuntat ca cel putin 297 de persoane au fost ucise in timpul manifestatiilor antiguvernamentale din Egipt, incepute la 25 ianuarie. Cei mai multi au murit la 28 si 29 ianuarie, impuscati.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.