America face azi istorie!

Ultima actualizare: 01-05-2012 03:03

Aceasta este convingerea care anima presa din intreaga lume, dar si pe alegatorii americani in ziua care se decide soarta celei mai lungi, disputate si costisitoare campanii prezidentiale din istoria Statelor Unite.


Scrutinul de astazi il va aduce la Casa Alba fie pe primul afro-american, fie pe cel mai batran presedinte ales vreodata.
Deloc descurajati de vremea rea sau de asteptarea care se prelungeste in unele cazuri pana la 10 ore, zeci de milioane de americani, stau la cozi impresionante, in fata centrelor de votare.

Mii de americani au flancat intrarea in centrele de votare cu ore bune inainte de deschiderea usilor.

Analistii se astepta la o prezenta la urne record, adica intre 150 si 200 de milioane de voturi, asadar peste 70%. De la alegerea democratului John F. Kennedy, in 1960, prezenta la vot n-a depasit niciodata 63%.

Procesul propriu-zis de votare este anevoios, alegatorii avind de marcat zeci de rubrici. Si asta pentru ca, in afara de presedinte, americanii voteaza pentru Senat, Camera Reprezentantilor, judecatori, serifi, primari si referendumuri.

Barack Obama a votat la ora locala 8:40 intr-un liceu din Chicago. La plecare, candidatul democrat si-a salutat sustinatorii fluturand in fata camerelor atestarea votului sau.
Dupa vot, Obama a plecat catre Indiana unde va participa la o adunare electorala.

Co-echipierul sau, Joe Biden, a votat in Wilmington - Delaware, insotit de sotie si de mama lui nonagenara.

Republicanul John McCain a votat la ora locala 09:15 in Phoenix - Arizona.

Sarah Palin - candidata republicana la vicepresedintie - a votat in Alaska, stat al carui guvernator este.

Miile de voluntari din cele doua tabere nu slabesc presiunea nici la acesta ora, continuand sa bata la usi si sa dea telefoane pentru a mai castiga voturi. In pofida sumelor uriase invartite in acesata campanie, voluntarii nu primesc nicio remuneratie si chiar isi folosesc mobilele personale. Aseara Barack Obama a pus personal mana pe telefon si a sunat cativa potentiali alegatori.

Rezultatele alegerilor vor incepe sa fie cunoscute, stat dupa stat, la o ora dupa miezul noptii in Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO