Vezi aici cum se voteaza in Statele Unite!
Desi toata lumea este in zilele acestea cu ochii pe ceea ce se intampla in Statele Unite, putini cunosc modul in care se realizeaza votul.
Si asta deoarece, sistemul de vot american este total diferit fata de cel european ( cu exceptia celui englez). Cu toate acestea, seamana destul de mult cu votul "uninominal", ambele fiind sisteme de vot pluralitare.
Principala diferenta intre sistemul european si cel american este faptul ca, la americani, alegerea presedintelui este data de votul electorilor si nu al populatiei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Fireste ca tot populatia este cea care numeste electorii, insa votul efectiv apartine exclusiv electorilor. Fiecarui dintre cele 50 de state americane ii revine un anumit numar de electori. Numarul acestora difera in functie de populatia statului respectiv. Astfel, California care este cel mai populat stat are 55 de electori in timp ce Alaska doar trei.
In politica, ca si in economie, americanii se bazeaza pe principiul "castigatorul ia totul", adica partidul candidatului care a obtinut majoritatea are dreptul de a numi toti electorii.
Sa luam un exemplu concret. Daca in California republicanii ar obtine 49,9% din voturi iar democratii 50,1%, atunci toate cele 55 de locuri vor apartine democratilor si nu vor fi impartite proportional asa cum se intampla in multe state din Europa.
In aceste conditii, se intampla ca un partid sa castige mai multe voturi la nivel national dar sa detina mai putini electori, ceea ce inseamna practic ca au pierdut alegerile.
Acest sistem de vot a fost intens criticat de catre multe voci, fiind considerat “nedemocratic” deoarece nu permite minoritatilor sa fie reprezentate.
De cealalta parte, sustinatorii modelului american cred ca, de regula, sistemul acesta de vot duce la formarea a doua partide mari, ceea ce favorizeaza stabilitatea politica.
Sursa: Dragos Donosa
Etichete: SUA, barack obama, sistem de vot, john mccain,
Dată publicare:
03-11-2008 00:00