Aceasta este "nuclear football", valiza letala pe care Donald Trump o va controla dupa ce va fi investit ca presedinte al SUA

Ultimul update: Vineri 20 Ianuarie 2017 07:14
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2017 19:30
Categorie: Internaţional

De vineri temperamentalul Donald Trump va conduce din Biroul Oval cea mai influenta natiune al lumii. Printre prerogativele sale se va numara si controlarea valizei nucleare.

Cu alte cuvinte, permanent pe durata mandantului sau, la cativa metri de Trump se va afla un atasat militar care poarta o geanta in care sunt codurile nucleare si echipamente de telecomunicati. Implicatiile sunt colosale.

Democrata Hillary Clinton a tot repetat in campania electorala ca Donald Trump nu are temperamentul adecvat pentru a detine codurile nucleare: “Oricine poate fi provocat printr-o postare pe Twitter n-ar trebui sa fie vreodata in preajma armelor nucleare!”

Forta pe care o poate declansa aceasta valiza burdusita este legendara. "O putere imensa, fara precedent. In acest moment, Statele Unite detin 900 de focoase nucleare care sunt de 10 pana 20 de ori mai puternice decat cele care au distrus Hiroshima si Nagasaki".

Timp de 3 ani, ca tanar maior in marina americana, Pete Metzger a purtat valiza nucleara pentru presedintele republican Ronald Reagan. Cinci gradati din diferitele arme ale fortelor militare cara prin rotatie geanta al carei nume de cod este "fotbal".

Pete Metzger: "N-as zice ca eram in pragul unei crize nervoase, dar eram extrem de concentrat pe ceea ce aveam de facut Timpul este foarte scurt intre alerta si executie, trebuie sa fii pregatit in absolut fiecare moment."

Metzger dezvaluie ca exista o alta valiza disponibila pentru vicepredintele Statelor Unite, pentru situatiile in care comandantul suprem ar fi in incapacitate de a-si exercita prerogativele.

Potrivit lui Bill Gulley, fost director al departamentului militar al Casei Albe, in interiorul valizei sunt patru componente: asa-numita carte neagra care listeaza tintele potentiale ale unor represalii, daca Statele Unite sunt atacate nuclear, o alta lista cu amplasarea buncarelor in care presedintele poate fi dus in caz de urgenta, un fisier care detaliaza proceduri de telecomunicatii pentru un sistem de emisie receptie de urgenta si, in sfarsit, un card cu codurile de autentificare, prin care se verifica daca presedintele este intr-adevar cel care opereaza o eventuala lovitura nucleara.

Ca sa fie ales pentru a cara "fotbalul", Metzger a fost verificat de Pentagon, Secret Service si FBI, plus o evaluare psihiatrica minutioasa.

Pete Metzger: "Consecintele unei decizii a presedintelui ar fi grotesc de infioratoare, ar schimba fata Pamantului, ar transforma omenirea. Cred ca atunci cand indeplinesti acest job incerci sa nu te gandesti la asta. Dar trebuie sa fii pe deplin pregatit s-o faci daca e nevoie".

Brian Todd, corespondent CNN: “Daca presedintele ar decide sa foloseasca "fotbalul" si sa lanseze o lovitura nucleara, exista cineva in lantul de comanda care ar putea bloca ordinul respectiv? Casa Alba nu a dorit sa comenteze acest aspect, dar potrivit lui Pete Metzger si altor experti, cu exceptia cazului in care Statele Unite ar cadea prada haosului in urma unei rascoale, nimeni nu poate opri ordinul presedintelui".

Vladimir Putin: Oponentii lui Trump parca sunt antrenati sa puna la cale un Maidan la Washington pentru a opri investirea sa
Vladimir Putin: Oponentii lui Trump parca sunt antrenati sa puna la cale un Maidan la Washington pentru a opri investirea sa
VIDEO PROTVPLUS.RO
Copil
Un copil de 2 ani, salvat de la moarte în ultima clipă. VIDEO cu momentul
Țara în care bătrânii aleg să meargă la închisoare ca să facă rost de bani
O fabrică a dat prime de Crăciun de câte 60.000 de dolari fiecărui angajat
Fratele atacatorului din Strasbourg, arestat. A încercat să jefuiască un bărbat
Premierul belgian Charles Michel şi-a anunţat demisia
Țara membră NATO care și-a deconspirat accidental toți agenții secreți
cancer
Fetiță diagnosticată cu o formă rară de cancer, vindecată miraculos. Reacția medicilor
Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone
Ce a pățit un tânăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”
Braconier obligat de judecător să se uite o dată pe lună la filmul de animație Bambi
O româncă a drogat și jefuit un pensionar, în Italia. Suma cu care a dispărut din țară
Televiziunea publică, noua ţintă a ungurilor scoşi în stradă de măsurile guvernului Orban