A.P.: Cinci lucruri care trebuie știute despre ”presupusa tentativă de asasinat” care l-a vizat din nou pe Donald Trump

donald trump
Getty

Poliţia federală americană FBI a anunţat duminică după-amiază că investighează "o presupusă tentativă de asasinat" care l-a vizat din nou pe fostul președinte Donald Trump, în timp ce juca golf.  

Incidentul are loc la două luni după o altă tentativă de asasinat la un miting în Pennsylvania.

Autoritățile locale au transmis că agenții Serviciului Secret al SUA care îl protejau pe Trump au tras asupra unui bărbat care mânuia o pușcă de tip AK cu lunetă chiar în timp ce Trump juca pe unul dintre terenurile sale de golf din Florida, în West Palm Beach.

Iată cinci lucruri despre ceea ce i s-a întâmplat duminică candidatului republican la președinție, prezentate de Associated Press.

Cine este suspectul

Reprezentanții forțelor de ordine au declarat că bărbatul care a îndreptat pușca și a fost arestat este Ryan Wesley Routh. Oficialii au identificat suspectul pentru The Associated Press cu condiția anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute despre ancheta în curs.

Citește și
Ryan Wesley Routh
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

Înregistrările arată că Routh, în vârstă de 58 de ani, a locuit în Carolina de Nord cea mai mare parte a vieții sale înainte de a se muta în 2018 în Kaaawa, Hawaii, unde, împreună cu fiul său, conducea o companie care construia șoproane, potrivit unei versiuni arhivate a paginii web a afacerii.

Routh posta frecvent pe rețelele sociale despre războiul din Ucraina și avea un site web pe care încerca să strângă bani și să recruteze voluntari care să meargă la Kiev pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse. În iunie 2020, el a postat pe X o postare adresată președintelui Trump de la acea vreme, în care spunea că va câștiga realegerea dacă acesta va emite un ordin executiv prin care Departamentul de Justiție să urmărească în justiție comportamentul necorespunzător al poliției.

În acel an, el a postat, de asemenea, în sprijinul campaniei prezidențiale democrate a deputatei americane de atunci, Tulsi Gabbard din Hawaii, care a părăsit de atunci partidul și l-a susținut pe Trump.

Cu toate acestea, în ultimii ani, postările sale sugerează că s-a îndepărtat de Trump și și-a exprimat sprijinul pentru președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.

În iulie, după tentativa de asasinat asupra lui Trump în Pennsylvania, Routh i-a îndemnat pe Biden și Harris să îi viziteze la spital pe cei răniți în schimbul de focuri și să participe la funeraliile unui fost șef de pompieri ucis la miting.

Înregistrările electorale arată că s-a înregistrat ca alegător neafiliat în Carolina de Nord în 2012, cel mai recent votând personal în timpul alegerilor primare ale Partidului Democrat din stat în martie 2024. Înregistrările privind finanțarea campaniilor federale arată că Routh a făcut 19 donații politice mici, în valoare totală de 140 de dolari, începând din 2019, folosind adresa sa din Hawaii pentru ActBlue, un comitet de acțiune politică, ce sprijină candidații democrați.

Înregistrările arată că, în timp ce locuia în Greensboro, Carolina de Nord, Routh a avut mai multe probleme cu forțele de ordine.

El a fost condamnat în 2002 pentru deținerea unei arme de distrugere în masă, conform înregistrărilor online ale Departamentului de Corecție pentru Adulți din Carolina de Nord. Înregistrările nu oferă detalii despre caz. Dar un articol din News & Record din 2002 spune că un bărbat cu același nume a fost arestat după o confruntare de trei ore cu poliția.

Reportajul spune că acesta a fost tras pe dreapta în timpul unui control în trafic, a pus mâna pe o armă și s-a baricadat în interiorul unei firme de acoperișuri. El deținea compania de acoperișuri, conform documentelor de constituire a statului.

Cum s-a produs incidentul 

Autoritățile locale au declarat că atacatorul se afla la o distanță de 400-500 de metri de Trump și se ascundea în tufișuri, în timp ce fostul președinte juca o partidă de golf la Trump International Golf Club din West Palm Beach.

Ric Bradshaw, șeriful comitatului Palm Beach, a declarat că, atunci când oamenii intră în tufișurile din jurul terenului de golf, "sunt cam pierduți din vedere". Bradshaw a spus că întregul teren de golf ar fi fost împânzit de forțele de ordine dacă Trump ar fi fost președintele în exercițiu, dar pentru că nu este, "securitatea este limitată la zonele pe care Secret Service le consideră posibile."

Protecția lui Trump a fost mai mare decât a unora dintre colegii săi din cauza vizibilității sale ridicate și a campaniei sale de a aspira din nou la Casa Albă.

Securitatea sa a fost consolidată cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat din iulie din Pennsylvania, din cauza unei amenințări la adresa vieții lui Trump din partea Iranului, au declarat oficialii americani.

Ce a spus Trump despre incident

Într-un e-mail către susținători, Trump a spus: "Au fost focuri de armă în apropierea mea, dar înainte ca zvonurile să înceapă să scape de sub control, am vrut să auziți mai întâi acest lucru: SUNT ÎN SIGURANȚĂ ȘI BINE!"

Partenerul său de cursă electorală, JD Vance, senatorul american Lindsey Graham din Carolina de Sud, au declarat că au vorbit cu Trump după incident și ambii au spus că era "bine dispus". Trump a vorbit, de asemenea, cu mai multe gazde Fox News.

Sean Hannity, gazda Fox News, un prieten apropiat al fostului președinte, a declarat în direct că a vorbit cu Trump și cu partenerul său de golf, Steve Witkoff, după aceea. Aceștia i-au spus lui Hannity că se aflau pe gaura a cincea când au auzit un "pac pac, pac pac".

În câteva secunde, a spus Witkoff, agenții Secret Service "s-au năpustit asupra" lui Trump și "l-au acoperit" pentru a-l proteja. Câteva momente mai târziu, a spus Witkoff, un "cărucior rapid" cu armătură de oțel și alte măsuri de protecție a reușit să îl îndepărteze pe Trump.

Hannity a declarat că reacția lui Trump după ce s-a întâmplat acest lucru - și când a fost clar că toată lumea, inclusiv Witkoff, era în siguranță - a fost să glumească spunând că este trist că nu a reușit să termine gaura, deoarece "era la egalitate și avea o lovitură de birdie."

Ce spune vicepreședintele Kamala Harris

Harris, adversara democrată a lui Trump în alegerile prezidențiale, a postat pe X că a fost informată cu privire la rapoartele privind focurile de armă trase.

"Mă bucur că este în siguranță. Violența nu își are locul în America."

Casa Albă a transmis că președintele Joe Biden și Harris vor fi ținuți la curent cu ancheta. Casa Albă a adăugat că este "ușurată" să știe că Trump este în siguranță.

Ce urmează

Trump nu a anunțat nicio modificare a programului său.

Între timp, liderii unui grup de lucru bipartizan al Congresului care investighează tentativa de asasinat asupra lui Trump din 13 iulie au declarat că au solicitat o informare din partea Secret Service.

"Suntem recunoscători că fostul președinte nu a fost rănit, dar rămânem profund îngrijorați de violența politică și o condamnăm în toate formele sale", Rep. Mike Kelly, R-Pa, și reprezentantul Jason Crow, D-Colo, au precizat într-o declarație.

Reprezentantul SUA Jared Moskowitz, un democrat din Florida care face parte din grupul de lucru, a declarat că "va căuta răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat astăzi și atunci".

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Ce spunea în 2022 principalul suspect în tentativa de asasinare a lui Trump. ”Putin este un terorist şi trebuie să fie oprit”
Ce spunea în 2022 principalul suspect în tentativa de asasinare a lui Trump. ”Putin este un terorist şi trebuie să fie oprit”

Principalul suspect în tentativa de asasinare de duminică a lui Donald Trump, Ryan Routh, îşi exprima poziţia ucraineană şi denunţa în mod deschis acţiunile liderului de la Kremlin.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”

Bărbatul arestat duminică pentru presupusa tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump este un constructor de case din Hawaii, susținător al democraților și al războiului din Ucraina. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”, spunea la un moment dat.  

Joe Biden, după ce Trump ar fi fost ţinta unei tentative de asasinat: „Sunt uşurat că fostul preşedinte este nevătămat”
Joe Biden, după ce Trump ar fi fost ţinta unei tentative de asasinat: „Sunt uşurat că fostul preşedinte este nevătămat”

Preşedintele american Joe Biden a notat, în social media, după ce Donald Trump ar fi fost ţinta unei tentative de asasinat, că este uşurat că fostul lider de la Casa Albă este nevătămat.  

FBI anchetează ”o presupusă tentativă de asasinat” asupra lui Donald Trump. Un bărbat a fost arestat. Ce avea asupra lui
FBI anchetează ”o presupusă tentativă de asasinat” asupra lui Donald Trump. Un bărbat a fost arestat. Ce avea asupra lui

Poliţia federală americană FBI a anunţat duminică după-amiază că investighează "o presupusă tentativă de asasinat" care l-a vizat din nou pe Donald Trump, candidatul republican fiind "în siguranţă" şi un suspect fiind arestat, notează AFP.  

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.