”Au trecut 4 ani și nu e nimeni vinovat”. Raed Arafat, citat ca martor în dosarul Colectiv

Ultima actualizare: 22-10-2019 19:49

La 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat, a fost citat de procurori ca martor în dosarul deschis după plângerea formulată de părinților victimelor și a supraviețuitorilor incendiului.

El s-a prezentat la sediul Parchetului General, însă nu a vrut să facă nicio declarație în fața jurnaliștilor.

Audierea are loc în ancheta declanșată după ce, în noiembrie 2016, părinţii victimelor şi supravieţuitori au depus o plângere în care au acuzat de neglijenţă şi ucidere din culpă mai multe persoane din sistemul medical şi din Guvern, printre care şi fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu. 

Marți dimineață, în fața sediului Parchetului General au venit și câțiva dintre cei implicați în acest dosar, iar printre ei s-a aflat și Narcis Hogea, al cărui fiu, Alexandru, a murit din cauza incendiului din Colectiv.

Hogea a spus că de 4 ani așteaptă răspunsuri din partea lui Raed Arafat.

În sfârșit, se pare că este chemat și Raed Arafat. Eu vreau să-l întreb câteva lucruri. În primul rând vreau să-l întreb de ce nu a cerut ajutor în primele zile, ajutorul internațional care putea fi dat de la Uniunea Europeană. După aceea, am câteva întrebări legate de băiatul meu, Alexandru, cel care pe data de 5 trebuia să ajungă la Viena și, din păcate, a ajuns pe 7 seara.

Aș vrea să-l întreb de ce așa târziu? De ce ne-a spus că este ceață la Viena? De ce nu ne-a dat avion decât după 2 zile și jumătate? De 4 ani aștept răspunsul la aceste întrebări, și eu și familia mea, și de fiecare dată ne evită. Sperăm să-l găsim de data asta, pentru că sunt niște întrebări al căror răspuns ne macină puternic.” - a spus tatăl lui Alex Hogea.

În opinia sa, sistemul de sănătate din România merge chiar mai rău decât în 2015, când a avut loc tragedia din Colectiv, deoarece, de atunci și până acum, nimeni nu a fost tras la răspundere.

”Au trecut 4 ani și nu e nimeni vinovat. Și ăsta este un motiv pentru care nu s-a schimbat nimic în sistemul de sănătate din România. Din contră, din punctul meu de vedere lucrurile merg mai rău. Mai avem o mică speranță, de asta suntem aici, de aia încercăm să conștientizăm pe toată lumea că trebuie să aflăm vinovații, dintr-un simplu motiv: pentru că noi ne dorim ca această tragedie să nu se mai repete și nimeni să nu mai treacă prin ceea ce trecem noi.” - a mai spus Narcis Hogea.

La rândul său, Irina Chelba, al cărui frate, Alex, a murit din cauza rănilor suferite în Colectiv, spune că dorința sa este să afle de ce nu s-au luat măsuri la vremea respetivă, care bar fi putut salva vieți: ”În primul rând mă gândesc că în numele lor trebuie să continuăm lupta asta și, cum spunea și Narcis, trebuie să aflăm în primul rând vinovații, să ne dea niște explicații pentru ce s-a întâmplat și de ce nu au luat niște măsuri la vremea respectivă, care ar fi putut salva niște vieți.”

Ea a mai arătat că dosarul merge atât de greu deoarece în România ”totul se tergiversează”: ”Ne uităm și la alte dosare, Revoluția, mineriada și 10 august. În țata asta totul se tergiversează, vinovații vor întotdeauna să scape. Vor să tragă de timp, vor să se claseze dosare, dar noi sperăm ca de data asta să se pună totuși lucrurile în mișcare.

Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Gabriel Oprea, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, sunt vizați de o plângere penală care a fost formulată în noiembrie 2016 de părinții tinerilor care au murit în incendiul din clubul ″Colectiv’′.

Cu toți sunt acuzați că prin felul în care au reacționat după cumplitul eveniment au provocat moartea unor tineri care poate mai aveau o șansă la viață. În plângerea penală depusă la Parchetul General, Asociația Colectiv i-a acuzat pe cei aflați în funcții la momentul tragediei de crimă, abuz în serviciu, trafic de influență, omor cu intenție indirectă și inacțiune.

Primul vizat a fost ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, care dădea asigurări imediat după tragedie că ”nu avem nevoie de nimic”.

Nu a fost uitat nici Raed Arafat, cel care a coordonat actiunea de preluare a ranitilor, s-a ocupat de repartizarea lor in spitale iar mai apoi de transferul unora dintre ei in strainatate.

Șefului DSU i se impută ca prin acțiunile sale ar fi înrăutățit starea răniților.

De asemenea, plângerea penală îl priveste și pe Victor Ponta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO