Parintii tinerilor care au murit in Colectiv, plangere impotriva lui Arafat, Banicioiu, Ponta si Oprea. Reactia lui Arafat

×
Codul embed a fost copiat

Victor Ponta, Nicolae Banicioiu, Gabriel Oprea, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, apar de acum in plangerea penala formulata marti de parintii tinerilor care au murit in incendiul din clubul ''Colectiv''.

Cu totii sunt acuzati ca prin felul in care au reactionat dupa cumplitul eveniment au provocat moartea unor tineri care poate mai aveau o sansa la viata. In plangerea penala depusa la Parchetul general, Asociatia Colectiv ii acuza pe cei aflati in functii la momentul tragediei de crima, abuz in serviciu, trafic de influenta, omor cu intentie indirecta si inactiune.

Primul vizat este ministrul Sanatatii de la acea vreme.

Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv: "Toata lumea se batea cu pumnii in piept ca avem de toate, desi se stia ca cei din spital vor muri, din lipsa de dotari, din lipsa de experienta. "

Eugen Iancu face referire la una dintre declaratiile fostului ministru Banicioiu, care spunea ca in spital exista toate cele necesare. Apoi, pe lista celor considerati responsabili apar managerii spitalelor care au preluat ranitii.

Citește și
cluburi din Capitala
Localurile evitate de romani dupa Colectiv. Proprietar de club: "Sa nu mai vina daca nu se simt in siguranta"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Eugen Iancu: "Rolul medicilor e sa salveze vieti, nu sa munceasca 48 de ore. Ei ar fi trebuit atunci, sambata, sa iasa si sa spuna: "aici vor muri, nu avem conditii, iar bacteriile ii vor ucide!"

Nu este uitat nici Raed Arafat, cel care a coordonat actiunea de preluare a ranitilor, s-a ocupat de repartizarea lor in spitale iar mai apoi de transferul unora dintre ei in strainatate. Sefului DSU i se imputa ca prin actiunile sale ar fi inrautatit starea ranitilor.

Plangerea peneala il priveste si pe Victor Ponta.

Jean Chelba: " De la abuz in serviciu, trafic de influenta, omor cu intentie indirecta si inactiunea se pedepseste. Primul ministru, de exemplu. Se cheama inactiune"

Victor Ponta: "Eu am reactionat si mi-am dat demisia politic. Autoritatile fac ancheta si instanta isi va spune cuvantul. Nu vad de ce sa profitam in aest caz de moartea unor oameni ca sa ne facem campanie. "

In total 50 de parinti au semnat plangerea penala inmanata marti procurorilor.

Reactia lui Raed Arafat:

Ulterior, dupa depunerea acestei plangeri penale, Raed Arafat a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook:

"Astazi am aflat ca doi parinti, Iancu si Chelba, au depus o plangere penala impotriva mea in ce priveste tragedia de la Colectiv. Am fost sunat de media sa comentez acest demers iar eu consider ca nu am ce comenta cu exceptia acestui punct de vedere pe care il postez aici. Ne aflam intr-o tara democratica in care oricine poate depune o plangere penala, iar reclamatul are dreptul sa-si sustina nevinovatia. Proba vinovatiei apartine reclamantului si organelor de ancheta. Sunt convins ca pana maine voi fi judecat si condamnat din partea unor reprezentanti ai presei si a unor "activisti" de pe facebook insa vreau sa-i reamintesc pe toti ca este vorba doar despre o plangere penala la acest moment!"

Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat, la intrarea in sediul ICCJ, ca sesizarea este indreptata impotriva tuturor celor care au actionat dupa incendiul din Colectiv, “in interventia care se stie ca a fost o catastrofa”.

Eugen Iancu a declarat ca prin aceasta sesizare vor o continuare a anchetelor, pentru ca pana acum s-au facut cercetari doar asupra a ceea ce s-a intamplat “pana la usa Colectivului”.

Noi vrem sa continuam. Copiii nostri au murit in spitale, au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimisi in strainatate. Vedem acuma cum un fost ministru spune ca el este dentist si ca el nu stia ce sa faca, l-au sfatuit medicii, deci medicii trebuie sa spuna daca sunt ei de vina sau daca este de vina conducerea. Trebuie sa ne spuna justitia”, a spus Eugen Iancu, al carui fiu, Alexandru Iancu, a murit in incendiu.

Eugen Iancu a precizat ca sesizarea depusa la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie este indreptata impotriva tuturor celor care au actionat dupa iesirea tinerilor din clubul Colectiv, “in interventia care se stie ca a fost o catastrofa”.

CITITI SI: Romania, te iubesc - 1 an de la Colectiv. Ucisi de birocratie si de grija pentru imaginea tarii. Parinte: "Copilul meu trebuia sa scape"

Jean Chelba, tatal lui Alexandru Chelba, care a murit in incendiul din Colectiv, a spus ca in sesizare, care a fost semnata de peste 50 de persoane, sunt vizate “mai multe persoane din conducerea tarii de la vremea aceea, a guvernului, inclusiv de la primul ministru, secretari de stat, ministri”.

Jean Chelba a precizat ca Victor Ponta, ca sef al Guvernului, trebuia sa solicite aplicarea mecanismului de activare european.

Vrem sa le demontam toate minciunile. (…) Ei stiu foarte bine ce ii asteapta”, a mai spus Chelba.

In ce priveste acuzatiile, Jean Chelba a spus ca acestea sunt de la abuz in serviciu la trafic de influenta si omor cu intentie indirecta. “Sunt articole din Codul penal, chiar si inactiunea se pedepseste, adica cei ce nu au facut nimic. La primul-ministru se numeste inactiune”, a afirmat Chelba.

El a adaugat ca cei vinovati trebuie sa plateasca pentru moartea a 64 de tineri si pentru mutilarea altora. “Noi nu uitam. A fost un an ingrozitor”, a mai spus Jean Chelba.

CITITI SI: Romania, te iubesc - 1 an de la Colectiv. Mumu: "Se stie ca sistemul medical e varza, suntem condusi de hiene corupte"

Eugen Iancu a mai spus ca sesizarea este si impotriva refuzului “de a ne trata corect copiii, pentru ca cei ce au reusit sa ajunga la spital, toti aveau o sansa la viata daca conducatorii nostri erau interesati de vietile lor si nu de interese personale sau de orgolii”.

Stim cine a condus atunci si, din pacate, unii vor sa conduca si acum. Arafat, Banicioiu, avem manageri de spitale, avem... Toata lumea se batea cu pumnii in piept ca noi avem conditii, ca suntem mai bine tratati ca in Germania, desi se stia din prima clipa ca toti cei care ajung in spital vor muri, si vor muri din cauza bacteriilor, din cauza lipsei de dotari, din cauza lipsei de experienta. Noi ne dorim sa nu se intample ce s-a intamplat la Maternitatea Giulesti, unde stim ca aproape nu a platit nimeni nimic. si aici ma refer la pedepse, a fost gasita vinovata o asistenta medical. Sa fim seriosi!”, a mai spus Eugen Iancu.

El a adaugat ca la televizor s-a vazut ca Raed Arafat era mai preocupat “sa-si alinieze salvarile”.

“Am vazut si acum cu accidentul de pe autostrada, Arafat era la toate televiziunile, este singurul salvator din tara asta, eu nu stiu ce fac toti ceilalti”, a spus Iancu.

CITITI SI: Romania, te iubesc - 1 an de la Colectiv. Cosmarul supravietuitorilor. "Sunt momente in care ai vrea sa apesi pe un buton sa se opreasca totul"

Laurentiu Istrate, tatal unui alt tanar mort in incendiul din Colectiv, spunea, in 26 octombrie, ca echipele de salvare au facut o serie de greseli imediat dupa declansarea focului, coordonatorul interventiei fiind schimbat de trei ori in 20 de minute. El arata ca isi doreste ca procesele penale care s-au deschis in urma tragediei sa aiba un curs corect, astfel incat neregulile sa iasa la iveala si sa fie indreptate pe viitor.

“Desigur, vor rezulta si niste vinovati. Noi am spus ca greseli s-au facut si dupa momentul incendiului. Interventiile ISU si ale Salvarii au fost lipsite de coordonare. si-au schimbat de trei ori coordonatorul in 20 de minute. soferii de pe salvari nu stiau ce sa faca cu ranitii. Am vazut toate aceste lucruri in imaginile filmate. Unui sofer i s-a spus de un responsabil ISU numai sa nu-l duca la Floreasca”, declara, pentru News.ro, Laurentiu Istrate.

El arata ca a fost nemultumit de modul de tratare a ranitilor.

“Nu exista in Romania experienta tratamentului marilor arsi, nu exista niciun pat necesar in tratarea marilor arsi, medicii nu aveau experienta in tratarea lor, bacteriile din spitale au fost ascunse sub pres”, a mai declarat Istrate.

Laurentiu Istrate a mai spus ca ministrul Sanatatii de la acel moment, Nicolae Banicioiu, stia de toate aceste probleme ale sistemului sanitar, dar a preferat sa pastreze ranitii in tara si nu s-a dorit transferul lor imediat in strainatate.

Am auzit ca, potrivit calculelor facute de ei, ranitii nu ar fi trebuit transportati in spitale din strainatate. Asta in timp ce ministrul Banicioiu a declarat la televizor ca ranitii au aici parte de tratament mai bun ca in Germania”, a mai aratat Laurentiu Istrate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Propunerea unui deputat, la un an de la Colectiv: cadru legal mai bland pentru autorizatia de securitate la incendiu
Propunerea unui deputat, la un an de la Colectiv: cadru legal mai bland pentru autorizatia de securitate la incendiu

Dupa un an de la tragedia din Clubul Colectiv, un deputat din Constanta, sustinut de mai multi arhitecti si ingineri, doreste sa modifice legea autorizarii pentru securitate la incendii.

Localurile evitate de romani dupa Colectiv. Proprietar de club:
Localurile evitate de romani dupa Colectiv. Proprietar de club: "Sa nu mai vina daca nu se simt in siguranta"

Mai sunt mai putin de doua luni pana la sarbatorile de iarna si deja incep sa prinda contur planurile pentru Revelion.

Noi audieri in dosarul Colectiv. Patronii clubului si pirotehnistii, chemati la Parchetul instantei supreme
Noi audieri in dosarul Colectiv. Patronii clubului si pirotehnistii, chemati la Parchetul instantei supreme

Cei trei patroni ai clubului Colectiv s-au prezentat, joi, la sediul Parchetului General, surse judiciare precizand ca au luat la cunostinta despre viitoarea expertiza medico-legala privind victimele incendiului.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.