Avertismentul unui hacker român de doar 12 ani: "Nu de roboți trebuie să vă fie teamă"

Dată publicare: 07-11-2019 20:06
Dată actualizare: 07-11-2019 20:42


„Nu de roboți trebuie să vă fie teamă, ci de noua generație, pentru că noi suntem cei care îi creează pe roboți”, o spune Bianca Lewis, hackerul de doar 12 ani, care în urmă cu 2 ani a descoperit o vulnerabilitate majoră în sistemul de vot din SUA.

Este unul dintre primii copii care au vorbit vreodată în fața Congresului American despre securitate cibernetică și are deja propria sa companie de tehnologie.

Fiind pe jumătate româncă, visează însă să studieze în Europa, pentru a fi mai aproape de bunicii săi din Brașov.

Bianca Lewis este unul dintre cei mai cunoscuți hackeri din lume. Când avea doar 10 ani a descoperit o vulnerabiliate în ceea ce ar fi trebuit să fie unul dintre cele mai sigure sisteme electronice din lume.

Bianca Lewis, hacker: „Există deja multe dovezi că alegerile prezidențiale au fost atacate de hackeri. În volumul "The Mueller Report", la paginile 50 și 51 este scris clar că alegerile prezidențiale au fost "influențate." Este un sistem foarte ușor de spart. Am folosit aceeași soluție ca și rușii”.

Adolescenta este rezervată cu privire la folosirea sistemelor electronice de vot.

Bianca Lewis, hacker: „Nu folosiți sisteme electronice de validare sau sisteme directe de înregistrare audio. Toată planeta ar trebui să folosească buletine de vot ștampilate și semnate de mână. Este ceva real, fizic, ce nu poate fi alterat.”

Bianca a vorbit despre pasiunea ei pentru hacking și în fața Congresului Statelor Unite ale Americii. A înființat apoi și o școală de programare pentru fete și a început să călătorească prin toată lumea pentru a participa la conferințe și competiții internaționale dedicate hackerilor, unde vorbește întotdeuna și despre România.

Bianca Lewis, hacker: „Îmi place foarte mult în Sighișoara, dar și în Brașov, de acolo este și familia mea. Când sunt în Brașov îmi place să urc pe munte și să văd tot orașul de acolo. Este superb! ”

Peste 2.000 de hackeri de toate vârstele, din peste 30 de țări, participă zilele acestea în Bucureșți la cel mai mare eveniment din sud-estul Europei dedicat securității cibernetice.

Bianca nu este, însă, singurul hacker copil recunoscut la nivel mondial.

Paul Reuben a uimit o lume întreagă când a reușit să copieze datele personale ale unui utilizator de Android în doar 15 minute, iar Betsy Davis, de doar de șapte ani, a intrat pe o rețea privată de Wi-Fi în doar zece minute. Experimentul a fost transmis live pe Channel 5 din Marea Britanie.