×

În 2040, vor fi mai mulți vârstnici decât tineri în România. Tinerii de azi vor avea o pensie de 2.600 lei, la nivelul actual

2040 va fi anul în care numărul vârstnicilor de peste 65 de ani îl va depăși pe cel al tinerilor sub 24 de ani.  

Populația României îmbătrânește, numărul celor care achită contribuții scade, iar presiunea pe sistemul de pensii de stat va fi din ce în ce mai mare.

Câți bani ar putea primi la bătrânețe tinerii de astăzi aflăm la iBani.

Andreea Nica, de la CFA România și coordonatoarea unui studiu foarte interesant, care spune că populația din România îmbătrânește.

Andreea Nica: Avem această veste bună, trăim mai mult- speranța de viață în România a crescut. În același timp, avem acest declin al populației- avem mai puțin cu 4 milioane față de 1990. Am putea să vedem acest declin continuând, să ajungem în 2050 să vedem această populație la 15 milioane.

Citește și
ibani - Stefana Todica - 2
Emisiunea iBani și Ștefana Todică, premiu pentru jurnalism de televiziune de la CFA România

Vedem și acest val de pensionări pentru generația din 1970, ceea ce creează o presiune pe bugetul statului și capacitatea statului de asigura pensii decente, dar și a de asigura servicii publice.

În momentul acesta, avem un salariu mediu de 4.000 de lei și o pensie de 1.700 lei

Ștefana Todică: Cum vor arăta pensiile tinerilor de astăzi?

Andreea Nica: Este o preocupare. De multe ori aud de la tineri ”nu voi mai apuca eu să primesc pensie”, dar cum speranța de viață crește, cel mai probabil vom apuca să primim pensie și ne dorim să trăim din ce în ce mai mult. În momentul acesta, vorbim de un salariu mediu pe economie de 4.000 de lei și de o pensie medie de 1.700 de lei.

Am avut acest sondaj și participanții au indicat o pensie decentă de 3.000 de lei, adică 75% din salariul mediu. Ceea ce este normal, contribuim 35 de ani și vrem să ne menținem nivelul de trai, chiar dacă aceeptăm această reducere.

Ștefana Todică: Ați făcut un calcul și văd aici că pensia cumulată, de la Pilonul 1 și Pilonul 2, ajunge la doar 2.600 de lei. Este doar 65% din salariu, e destul de puțin.

Andreea Nica: Este destul de puțin și, din păcate, departe de ceea ce considerăm decent.

Cum putem ajunge la pensia pe care ne-o dorim

Ștefana Todică: Care sunt scenariile pentru a ajunge la acea pensie pe care oamenii au considerat-o decentă, de aproximativ 3.000 de lei?

Andreea Nica: În primul rând, trebuie să ne bazăm în continuare pe stat, pentru că România este un stat social și are principala responsabilitate bunăstarea noastră. În această situație, ar trebui însă să fim dispuși să acceptăm contribuții mai mari.

Acum, contribuțiile către Pilonul 1 și 2 sunt 25% din venituri și ar trebui să crească spre 28%, ceea ce înseamnă că veniturile noastre de astăzi devin mai mici pentru a avea o pensie mai mare.

Putem, de asemenea, să ne uităm la o redistribuire a contribușiilor între Pilonul 1 și 2, să meargă mai mult către Pilonul 2, ceea ce creează însă o problemă pe termen scurt.

Pentru că aceste contribuții mai mari, pentru noi înșine, creează o presiune pe bugetul de astăzi, pentru că noi, să nu uităm, plătim pensiile pensionarilor actuali.

Avem, bineînțeles, posibilitatea să fim mai atenți noi înșine cu bugetul nostru și cu venituri vom avea la pensie și să economisim, fie că o facem investind în acțiuni, obligațiuni, fie că optăm pentru un pilon 3, care este și el o variantă de pensie, dar voluntară.

Bineînțeles, o mare minune ar fi să avem încă 6 milioane de români, care să câștige salariul mediu și să contribuie la bugetul asigurărilor sociale.

60% din activele piloanelor sunt titluri de stat

Ștefana Todică: Cum pot oamenii să aibă încredere acum în pensia privată, când vedem că sumele acumulate sunt în scădere?

Andreea Nica: Sumele acumulate, cu care contribuim noi în fiecare lună, nu pot să scadă, nu pierdem bani, în niciun caz, ceea ce vedem acum este o pierdere de randament, pentru că aceste piloane investesc în active.

60% dintre aceste active reprezintă titluri de stat, deci noi suntem creditorii statului, numai că în momentul acesta de inflație și de rate a dobânzilor care cresc, valoarea activelor a scăzut. Însă vorbim de investiții pe termen lung, iar în această situație avem timp să trecem peste cicluri economice.

Rezultatele studiului CFA

1. Una dintre principalele concluzii ale studiului este că începând cu anul 2030, statului îi va fi foarte greu să asigure servicii publice decente. De ce?

Principalele idei:
- bătrânii vor fi mai mulți, tinerii care muncesc mai puțini
- speranța de viață crește
- oamenii se pensionează mai devreme, de fapt, și nici nu vor să audă de creșterea vârstei de pensionare
- se așteaptă de la stat să rezolve problema asta

2. Cum va arăta pensia tinerilor de astăzi și ce așteptări au?
- cei care au răspuns la studiu au spus că decent li se pare să primească pensie 75% din salariu și au indicat aproximativ 3.000 de lei.
- dacă luăm un exemplu, o persoană care câștigă acum în mână 4.000 de lei, în 2035 va avea din Pilonul 1 și Pilonul 2 doar 2.600 de lei, adică 65% din salariu - sub ceea ce a indicat că e decent --- Pilon 2 doar 10 ani

Ce soluții sunt pentru a ajunge la o pensie decentă

3. Care sunt scenariile pentru a ajunge la pensia decentă?
- dacă cresc contribuțiile de la 25% la 28,3%
- dacă cresc contribuțiile pentru Pilonul 2 la 6,5% și scad cele pentru Pilonul 1 - presiune pe pensionarii de astăzi, dar ne asigură nouă viitorul
- dacă crește numărul de angajați cu încă 6,2 milioane, adică mai mult decât dublu - un scenariu imposibil
- dacă avem noi grijă de noi și investim 165 de lei pe lună într-o pensie privată - ajungem la 3.080 de lei - acum undeva la 10% din totalul angajaților au Pilon 3

4. Cum să aibă oamenii încredere în pensia privată, fie că vorbim de cea obligatorie (Pilon 2) sau de cea facultativă (Pilon 3), când acum, de exemplu, sumele acumulate în conturi scad?

 

 

Citeste și...
Cum poți să asiguri viitorul copilului tău punând deoparte câte 100 de lei pe lună, până împlinește 18 ani
Cum poți să asiguri viitorul copilului tău punând deoparte câte 100 de lei pe lună, până împlinește 18 ani

Toți părinții își doresc ca celor mici să nu le lipsească nimic și să ducă o viață fără griji.  

Emisiunea iBani și Ștefana Todică, premiu pentru jurnalism de televiziune de la CFA România
Emisiunea iBani și Ștefana Todică, premiu pentru jurnalism de televiziune de la CFA România

Emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică, și reportajele economice pe care le realizează pentru Știrile Pro TV, au primit ”premiul pentru jurnalism de televiziune” din partea CFA România.

Investiții în 2022. Sfaturi de la un investitor și un specialist, invitați la „iBani”
Investiții în 2022. Sfaturi de la un investitor și un specialist, invitați la „iBani”

Economiile românilor sunt puternic afectate în 2022, un an cu război și inflație de aproape 14%. Dacă banii nu sunt puși la treabă își pierd din valoare.

Există soluții pentru cei care au o idee de afacere, însă nu au bani să o înceapă

Dacă aveți o idee de afacere, dar nu aveți bani să o începeți, există soluții.  

Bani pentru idei bune de afaceri. Ce programe de finanțare încep în perioada următoare

Dacă aveți o idee de afacere, dar nu aveți bani să o începeți, există soluții.

Ultimele Știri
DOCUMENT. Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL-UDMR
DOCUMENT. Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL-UDMR

Potrivit unor surse, timp de trei ani, sistemul de impozitare pentru populație și pentru companii nu va fi schimbat. Asta înseamnă că nu se va introduce impozit progresiv, iar firmele nu ar fi supra-taxate.    

Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”

Autoritățile române au luat legătura cu familia româncei care a fost ucisă de un rechin, când făcea scufundări la mică adâncime în Egipt.

Horoscop 5 iunie 2022, cu Neti Sandu. Vărsătorii fac rost de bani și scapă de datorii
Horoscop 5 iunie 2022, cu Neti Sandu. Vărsătorii fac rost de bani și scapă de datorii

O zi cu recompense. Poate pentru c-o să dăm dovadă de conștiinciozitate o să primim aprecieri, oprobabil şi bani şi-o să simţim că n-am muncit pe degeaba.